Återvinningsstationer

Återvinningsstation i Hjärup. Foto: Johanna Liwenborg

På uppdrag av de företag, som säljer produkter i Sverige, ansvarar FTI, Förpacknings och tidningsinsamlingen för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar.

Det är FTI som driver de obemannade Återvinningsstationerna som finns i Staffanstorp och Hjärup.

På en återvinningsstation kan du lämna exempelvis glas, hårdplast, mjukplast, metall, papper/kartong/well och tidningar.

Vill man komma i kontakt med FTI kan man ringa på deras servicetelefon 0200-88 03 11, eller fylla i ett formulär på deras webbplats om man har några synpunkter på tömning och städning.

Ägare till FTI är de fyra materialbolagen Plastkretsen (PK), RK Returkartong, Svenska Metallkretsen och Pressretur. Dessutom har materialbolaget Svensk Glasåtervinning ett nära samarbete med FTI genom ett samarbetsavtal.

På återvinningsstationerna finns även insamling av småbatterier. Ansvariga är Batteriåtervinningen.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

44 kommentarer till Återvinningsstationer

 1. Eftersom det inte lär byggas några hus (på ett bra tag) på ytan brevid återvinningen på Klockaregårdsvägen, så kanske man hade kunnat fixa till marken och sätta dit fler containrar. Det ser ju ändå så tråkigt ut där.

  1. Hej Ulrica,

   Tack för att du kommer med förslag på hur vi kan åtgärda bristen på återviningsstationer i Hjärup. Det finns två bygglovsansökningar inne för två nya återvinningsstationer i Hjärup, så bara de blir godkända kan FTI sätta ut sina containrar. Att fixa till markenvid Klockaregårdsvägen är antagligen för dyrt, speciellt som en tillfällig åtgärd.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Jag håller med Ulrika om att läget i Hjärup är akut. Pappersförpackningar töms på lördagar men är full igen redan tidigt på söndagen. Även plastförpackningar är nästan alltid full.

    Detta kan inte komma som en chock för kommunen, behovet av fler återvinningsstationer har funnits redan sedan man började bygga vid Nafnes torg och återvinningen där togs bort, vilket också påtalats här på sidan. Att det skulle bli ännu värre när containrarna vid tågstationen försvann var uppenbart och där fanns alla chanser att agera i tid. Varför gjorde man inte det?

    Vatten, avlopp och sophantering är så grundläggande att det helt enkelt måste funka. Det gör det sophanteringen i Hjärup idag. Vi behöver en akut och snabb lösning. Jag tyckte Ulrikas förslag var utmärkt!

    1. Hej Jenny,

     Vi är medvetna om att läget är akut och beklagar att det har blivit så. I kommande exploateringsprojekt i Hjärup finns det förberett för FTI att ställa upp återvinningsstationer, så att framtida problem ska vara lösta. Tyvärr är det svårt att hitta platser för återvinningsstationer i efterhand om det inte funnits med i planeringen från början bland annat på grund av att tömningsfordonen behöver mycket plats för att komma åt, grannar kan bli störda av verksamheten, att det inte går att få bygglov och att de ska ligga på ett bra ställe för folk att ta sig till. Det har funnits flera olika planer för att få ut nya återvinningsstationer i Hjärup, men av olika anledningar har de inte kunnat genomföras.

     Nu har vi två nya återvinningsstationer på gång i Hjärup, men innan vi fått godkända bygglov kan inte FTI ställa upp sina containrar. Vi hoppas och jobbar hårt för att detta ska vara löst så fort som möjligt. Att göra iordning ytan vid Klockaregårdsvägen är för dyrt som en tillfällig åtgärd.

     Med vänlig hälsning,
     Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

     1. Så det finns alltså 2 bygglovsansökningar inne för nya återvinningscentraler i Hjärup men den vid stationen försvann i Januari så hur kommer det sig att bygglovet inte är beviljat ännu om ansökan är inlämnad i tid? Det borde inte ta mer än maximalt 10 veckor att få ett bygglov. I det här tempot som kommunen håller så hinner vi nog få sortering vid egen tunna innan det finns några nya återvinningscentraler i Hjärup. För övrigt känns det otroligt sent att få fram sortering vid egen tunna 2020. Lund har haft det i flera år vid det här lagt men Staffanstorp är i det närmaste ett skämt när det kommer till miljötänk. Integration däremot, det finns det mycket planer och idéer för som klubbas på löpande band av styrelsen.

      1. Hej Anders,

       Av olika anledningar har planerna för de nya återvinningsstationerna ändrats ett flertal gånger varför FTI, som ansvarar för och driver återvinningsstationerna, inte har kunnat skicka in bygglovsansökningarna direkt. Nu ska det snart vara klart dock. Vi återkommer med information så fort vi vet mer.

       Med vänlig hälsning,
       Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 2. Vi behöver fler ÅVS i Hjärup. En fungerande just nu på Klockaregårdsvägen. Även om vi får en tillfällig som ersättning för den som nu stängts vid stationen, räcker det inte. Förslag; sätt upp en på Hökplatsen – gott om plats!

  1. Hej Björn

   Parkeringen vid Hökplanen är en plats vi tittar på. Det är möjligt att det blir där, men det är fortfarande vissa frågor kvar att lösa. Nuvarande typ av containrar kräver till exempel mycket plats för att tömningsfordonet ska kunna komma åt att tömma och vända på ett säkert sätt. Förhoppningsvis väljer FTI att byta containertyp, vilket skulle underlätta möjligheten att hitta platser betydligt.

   Med vänlig hälsning
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 3. Alltid samma visa när man kommer och ska slänga skräp på Klockaregårdens återvinningsstation – tokfullt. Har anmält till FTI, men det räcker inte med de tömningar som är, åtminstone inte nu medan återvinningen på stationen är stängd. Enligt FTIs hemsida tömdes papper/kartong i morse vid 9, men ändå fick vi kämpa med att få in våra små ihopvikta mjölkpaket nu vid 4-tiden (söndag 10/2). Det stora pappersskräpet fick vi åka hem med igen. Så fruktansvärt irriterande. Vill ni att era invånare ska sortera sitt skräp får ni avsätta mer resurser till att tömma kärlen. Man ska inte behöva kolla när kärlen tömdes innan man åker för att slänga för att vara säker på att det finns plats att slänga.

  1. Hej Cecilia

   Jag påtalar detta för FTI. Tråkigt att tömningen fungerar dåligt. Vi jobbar på att få igång en till återvinningsstation. Självklart måste man kunna förutsätta att man kan lämna sina förpackningar och tidningar på återvinningsstationen.

   Enkelt uttryckt så som svensk avfallslagstiftning är uppbyggd är det FTI som ansvarar för att samla in förpackningar och tidningar via återvinningsstationerna. Kommunen kan alltså inte tillsätta mer resurser för att tömma FTIs kärl, men vi samarbetar med dem för att hitta lämpliga platser för stationer.

   Med vänlig hälsning
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 4. Hej! Så då tolkar jag det som att vi tills vidare inte sorterar utan använder vårt sopkärl för allt avfall. Vi beställer extra tömning individuellt.

  Ett förslag är då att organiserat tömma varje vecka. Är det ett helt omöjligt upplägg?

  Det borde spara lite admin till Suez.

  1. Hej Tomas

   Det är inte kommunen som bestämmer om hushållen ska sortera ut sina förpackningar eller inte. Det regleras i avfallslagstiftningen och ansvaret att samla in förpackningarna ligger på producenterna, vilket genomförs genom FTI. Kommunen samarbetar med FTI för att hitta lämpliga platser för återvinningsstationer för att lyckas med detta. En ny återvinningsstation är på gång. Under tiden ber vi om ursäkt för de problem som har uppstått. Vill man ha extra tömning av sitt kärl vänder man sig till Suez på 046-25 95 30.

   Med vänlig hälsning
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 5. Hej! Nu är det fullt hos oss. Var är nya platsen att återvinna. Om ingen ny plats är bestämd kanske ni kan ordna tömningar av normala sopkärlen varje vecka. Mvh Tomas

  1. Hej Tomas

   Vi jobbar för fullt för att få till en ny återvinningsstation i Hjärup. Så fort det är färdigt kommer vi att gå ut med information om var den hamnar. Om det är fullt på en återvinningsstation ska detta anmälas till FTI, som är de som driver stationerna, på telefon 0200-88 03 11 eller via deras hemsida http://www.ftiab.se. Om ni har fullt i kärlet hemma innan det är dags för tömning kan ni kontakta Suez för att beställa en extra tömning. Deras kundtjänst nås på 046-25 95 30 eller staffanstorp.se@suez.com.

   Med vänlig hälsning
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 6. Undrar vart återvinningsstationen vid Hjärups station har flyttats?
  Att bygget av järnvägen skulle ta marken i anspråk har vi som bor i Hjärup vetat i ett par år. Trafikverket har informerat om det.

  1. Hej Lennart

   Vi kommer gå ut med placering av den nya återvinningsstation som är på gång i Hjärup så fort bygglovet är klart. Vi hoppas att detta ska gå fort. Tyvärr är det svårt att hitta bra placeringar med nuvarande typ av containrar, men vi jobbar på det tillsammans med FTI. Trafikverket har tyvärr inte anordnat en tillfällig återvinningsstation under byggtiden vid stationen, vilket de skulle ha gjort enligt avtal. Vi ber om ursäkt för de problem som uppstår till följd av detta.

   Med vänlig hälsning
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 7. Hejsan! Kul att det går bra med fyrspårsutbyggnaden i Hjärup. Nu i veckan stängdes stationens parkering av (flyttades) och därmed flyttades även återvinningsstationen som varit där. Sedan tidigare har också återvinningsstationen som fanns vid gamla centrum (där HMC nu håller till) tagits bort. Om vi räknar rätt finns det då en årervinngsstation kvar vid Klockaregårdsvägen. Jag har två frågor:
  1. Har återvinningsstationen vid Hjärups station flyttats och i så fall till var?
  2. Vi upplever att två inte räcker till för behovet i Hjärup, finns planer på fler?
  Berätta gärna om framtidsplanerna för återvinning i Hjärup, för i mina ögon verkar det lite gå år fel håll.
  Vänliga hälsningar, Maria

 8. Hej! Jag använder ibland återvinningsstationen vid Järnvägsgatan och har några synpunkter. Det saknas belysning och den behövs under den mörka årstiden. Fixa detta tack. Det behövs också halkbekämping. Igår kväll var det på sina ställen glashalt.

  1. Hej Staffan!
   Tack för dina synpunkter. Vi är medvetna om att det saknas belysning på återvinningsstationen vid Järnvägsgatan och att marken behöver åtgärdas. Det pågår en genomgång av samtliga återvinningsstationer i kommunen.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Det är väl bra att det pågår en genomgång, men dessa återvinningsstationer i kommunen är inte särskilt många och beslut och åtgärd är alltför senfärdiga. Problemen som finns kan inte vara nya eller förvånande. Se till att få lite fart på åtgärderna – tack.

    1. Jag har full förståelse att det finns en irritation över att det tar tid. Återvinningsstationerna är en betydligt mer komplicerad fråga än vad det kan se ut som från utsidan, men nu är det på gång en lösning för Järnvägsgatan. Asfaltsverken öppnar inte förrän i februari-mars dock och det ska samordnas med de andra asfaltsarbetena i kommunen, så tyvärr dröjer det lite ytterligare. Men vi jobbar på det.

     Med vänlig hälsning,
     Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 9. Hej, jag håller med föregående inlägg angående återvinningsstationen på Järnvägsgatan. Det är en oerhört kladdig plats och underlaget är ojämnt. Man känner inte sig särskilt säker när man är där kvällstid under vintern. När ska den åtgärdas?!?!
  Stämmer det att det kommer att bli hushållsnära sortering i januari 2020?
  Mvh
  Jessica

  1. Hej Jessica,

   Vi känner till att det är lerigt på återvinningsstationen vid Järnvägsgatan. Vi jobbar på en lösning, men jag kan inte säga exakt när det blir åtgärdat.

   Angående hushållsnära sortering kommer det att erbjudas från februari 2020. Vi kommer ut med mer information nu under våren.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 10. Hej!
  I mitt hushåll försöker vi källsortera så mycket som möjligt och brukar vi lämna vår sortering på stationen på Järnvägsgatan i Staffanstorp. Tyvärr behöver man ha höga stövlar för att vada omkring mellan containrarna och ha bilen igång så att man får ljus för att kunna hitta till rätt container och hålla råttorna borta! Ljus och bättre mark kan man väl ha där???
  Med vänlig hälsning,
  Svava

  1. Hej Svava,

   Bra att ni källsorterar. Vi håller på att se över placering och skick på samtliga återvinningsstationerna. Vi känner till att det är lerigt på Järnvägsgatan och jobbar på en lösning.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 11. Hej,

  Området utanför Sankt Lars i Lund (Bergströmshusen) tillhör Staffanstorps kommun. Här finns ungefär 100 villor och trots det finns det ingen återvinningsstation. Det betyder att om man nu ska återvinna, vilket är väldigt viktigt i dagens samhälle, krävs det att köra till närmaste återvinningscentral (SYSAV), vilket isåfall skulle vara ute på Gastelyckan eller på Nova Lund. För att ta sig dit använder dem flesta bil för att kunna få med sig allt återvinningsmaterial. En bra insats för miljön hade varit att placera ut en obemannad återvinningsstation här.

  Hälsningar
  Erika

  1. Hej Erika,

   Kommunen kommer erbjuda möjlighet att sortera förpackningar och tidningar hemma i sin egen tunna under nästa avtalsperiod som börjar 2020. Vi håller därför på att se över behovet av återvinningsstationer. I dagsläget är det inte planerat för någon station i Bergströmshusen på grund av att det är för få hushåll, men jag ska ta med mig ditt önskemål i det vidare arbetet.

   Alfred
   Miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Hej!

    Vi bor också i Uppåkra och brukar samla alla förpackningar/tidningar hemma och sedan köra bil till de lokala återvinningsstationerna Hjärup/Staffanstorp, där det ofta är överfullt, framförallt när det gäller pappersförpackningar. Ibland får man återvvända hem med sina förpackningar för att göra ett nytt försök en annan dag, vilket verkligen inte känns bra för miljön. Jag tror att det blir lättare att få alla att sortera sitt avfall om man kan göra det lokalt (=för villaägare i egen tunna) än på lokala/regionala återviningsstationer. Är det tänkt att tunnan/tunnorna för villor ska innehålla alla de fraktioner som behövs, dvs papper, plast, glas färgat/ofärgat, metall, batteri, brännbart osv?

    Mvh Anna

    1. Hej Anna

     Det kommer vara möjligt för hushållen att välja mellan den tunna de har i dag, ett tvådelat kärl för rest- och matavfall eller fyrfacksystemet. Det sistnämnda innebär två tunnor med fyra fack i varje tunna. Detta gör det möjligt att sortera tidningar, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, matavfall, restavfall samt färgat och ofärgat glas hemma i den egna tunnan för de som önskar. Batterier kommer man fortsatt behöva ta med till en Samlare eller en batteriholk på en återvinningsstation eller återvinningscentralen. Mer information om det nya systemet kommer så småningom.

     Alfred
     Miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 12. Hej,
  På min avfallstunna har ett plastkort om tvättning av tunnan satts på!!
  Detta under semesterperioden. Är detta godkänt av Staffanstorps kommun ansvarige för sophantering?
  Jag tycker att detta är helt fel ty de familjer som är på semester har fått sitt hus utpekat för tjuvar och andra obehöriga om det finns personer i huset.
  Hur mycket får Staffanstorps kommun eller Suez i intäkter för detta?
  Om det inte är godkänt, hur ersätter ni eventuella inbrott?

  Hälsningar Jan W

  1. Hej Jan,

   Jag har ställt frågan till Suez och återkommer med svar.

   Med vänlig hälsning,
   Alfred, Miljö- och avfallsingenjör

   1. Hej Jan,

    Suez sätter inte upp några kort eller lappar angående tvättning av kärl. Det är heller inget kommunen har något avtal om eller godkänt. Finns det någon avsändare på kortet?

    Med vänlig hälsning,
    Alfred, Miljö- och avfallsingenjör

  2. Det är så klart avsändaren som satt upp lapparna. Inget som varken kommun eller Suez har något att göra med.

 13. Hej!
  Jag undrar bara varför vi inte har källsortering i hemmet som alla andra kommuner har och varför ni har varit i mot det?

  /Hälsningar en elev från Hagalid

  1. Hej!
   Det har saknats politiska beslut om att erbjuda sortering och hämtning av tidningar och förpackningar i hemmet. Nu finns ett beslut om att erbjuda frivillig insamling av matavfall. Vi tjänstemän jobbar för fullt med att hitta en smidig lösning för att hantera detta och öka möjligheten för våra invånare att återvinna.

   Med vänlig hälsning

   Alfred, miljö- och avfallsingenjör
   Staffanstorps kommun

 14. Batteriholken på återvinnningsstationen på Klockaregårdsvägen i Hjärup är överfull och där ligger en massa batterier på marken. Hänvisningen ovan till batteriinsamlingen.se ger bara en timeout så man kan inte anmäla detta.

  1. Hej Johan

   Tack för att du uppmärksammar oss på detta. Jag ska se till att det blir åtgärdat och att vi fixar en ny länk så att det går att anmäla i framtiden.

   Med vänlig hälsning

   Alfred
   Miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Hej igen

    Nu är länken uppdaterad så att den leder till Batteriåtervinningen, som har ansvaret för batteriholkarna i kommunen. Jag har meddelat dem om att holken på Klockaregårdsvägen behöver tömmas.

    Med vänlig hälsning

    Alfred
    Miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

 15. Nordanå saknar återvinningsstation. Man måste idag köra 4-5 km enkel väg för att återvinna basavfall som papper och glas. Nästa år dubleras byns befolkningsmängd när Nordanå 8:23 med sina nästan 60 småhus är inflyttningsklart. Planeras det någon återvinningsstation i byn?

  1. Hej Nina!

   Tack för din fråga! Jag har kollat med de som har hand om Nordanå-projektet. I nuläget planerar inte kommunen någon återvinningsstation i Nordanå. Du skulle kunna höra med Trivselhus (www.trivselhus.se) om de har tänkt bygga någon typ av återvinningsstation i anslutning till de nya husen.

   Jag är nyanställd miljö- och avfallsingenjör på kommunen och kommer att jobba med att renhållningen ska fungera så smidigt som möjligt för våra medborgare. Jag tar med mig dina synpunkter i det arbetet.

   Med vänlig hälsning

   Alfred, Staffanstorps kommun

 16. Hej!

  Var slänger jag lysrör och lampor?

  Såg skyltar som hänvisade mig till kommunens hemsida.

  Mvh Alexander

  1. Hej!

   Lysrör och lampor ska lämnas till antingen återvinningscentralen eller till farligt avfall bilen.
   Har du andra frågor om sortering så gå gärna in på sorteringsguiden: http://www.sysav.se/Privat/Sorteringsguiden-for-hushall/?sg-t=avfall-lista

   Vänlig hälsning
   Anna Palm, Staffanstorps kommun

 17. Hej,

  har ni möjligtvis funderat på att sätta ut en eller möjligtvis två återvinningsplatser till i Hjärup inom kort? Den som tidigare fanns på Fredriks väg var välbesökt även den och när den försvann ersattes den aldrig med en ny men behovet kvarstår. Det är ofta behållarna är överfulla.

  Mvh Johan

  1. Tack för din synpunkt. Vi jobbar frekvent med att hitta nya platser för återvinningskärl. Jag ska ta upp med FTI (som tömmer) att det ofta är överfullt.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm, Staffanstorps kommun