Skadedjur och skyddsjakt

Råtta. Foto: René Gademann by flickr

Råttor

Kompostering av matavfall i våra bostadsområden har ökat påtagligt under senare år och dåligt skötta komposter kan bidra till ökade problem med råttor. Om du har råttor i huset eller i din trädgård ska du kontakta något företag som har hand om skadedjursbekämpning. Du kan då beställa råttsanering och samtidigt få hjälp med att förebygga råttproblem i framtiden. Dessa företag har även hand om bekämpning av skadeinsekter av olika slag.

Om du bor i hyreshus och upptäcker ohyra eller råttor i eller runt din bostad ska du i första hand kontakta fastighetsägaren, som har ansvaret för att en sanering blir utförd. Fastighetsägaren kan då kontakta något skadedjursbolag som hjälper till med denna sanering. Om problemen ändå inte löser sig kan du vända dig till Miljöenheten. Om du har sett råttor på allmän plats kontakta medborgarkontoret eller gå in på webbtjänsten här >>

Vid frågor kontakta Göran Eriksson, 046- 25 14 25

Skyddsjakt

Vid störningar från kråkfåglar, duvor, kaniner eller förvildade katter kontakta Miljöenheten för vidarbefordring av ärendet till kommunens skyddsjägare. Skyddsjägaren jagar endast på kommunal mark. Den som vill ha hjälp på privat mark får själv ta kontakt med skyddsjägaren och betala eventuella kostnader.

Vid frågor kontakta Bertil Bengtsson, 046- 25 12 76

Skadeinsekter och mördarsniglar

Vid problem med skadeinsekter som till exempel mal, pälsängrar, hästmyror med mera kontakta ett skadedjursbolag som kan hjälpa till med sanering och att förebygga framtida problem. Oftast har ditt försäkringsbolag avtal med ett skadedjursbolag så kontakta dem först. Bor du i en hyreslägenhet så kontakta hyresvärden.

Under senare år har den spanska skogssnigeln (mördarsnigeln) kommit in och spridit sig i Sverige. Om du har fått spanska skogssniglar i trädgården kan du besöka Göteborgs Naturhistoriska museums webbplats, som ger mycket bra tips om hur sniglarna kan bekämpas.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

2 kommentarer till Skadedjur och skyddsjakt

 1. Hej. Jag har en granne som stödutfodrar fågel på sin tomt genom att vitt och brett strö fågelfrön på marken. Detta har vad vi sett bara dragit till sig råkor, kajor och en del duvor ibland upptill ett 40tal fåglar. Finns det någon rekommendation eller någon lagtext från kommunen som jag kan ta hjälp av eller jag kan bara berätta om oangelägenheten det skapar och hoppas på det bästa när jag framför mitt klagomål till grannen.
  Mvh Fredrik Roth

  1. Hej Fredrik!
   Vill man mata fåglar bör det ske på lämpligt sätt så att det inte skapar en olägenhet eller att överbliven mat lockar till sig skadedjur. Vill man mata småfåglar bör det ske till exempel i en fågelfröautomat som sätts högre upp eller genom upphängda talgbollar. Fågelmat som skräpar så lite som möjligt är bra för att undvika råttor och möss, så som talgbollar, skalade solrosfrön eller hela fågelmatspaket i matfett som finns att köpa.

   MVH
   Jeanette Lund, Miljöenheten, Staffanstorps kommun


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »