Bo och bygga

Barn på lekplats. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Staffanstorps läge är fantastiskt. Mitt i en expansiv region, mitt i det vackra öppna landskapet. Här finns Sveriges bästa jordbruksmark, pilevallar, bronsåldershögar, lummiga byar och artrika naturområden. I tätorterna finns väl utbyggd service i form av bland annat förskolor och skolor. Dessutom finns Malmö, Lund och Köpenhamn på bekvämt pendlingsavstånd.

Med de många fördelar och den bredd av boendemiljöer som erbjuds är det inte så konstigt att byggare står i kö för att få bygga i kommunen och att många privatpersoner köar efter bostad!

Vill du kanske bygga eller bosätta dig i en lägenhet med service, handel och pendelbusshållplats inpå knuten? Då är Staffanstorps trevliga småstadscentrum något för dig. Centrumet genomgick en total makeover under 90-talet, en omvandling som fick mycket uppmärksamhet och vann Sveriges Arkitekter planpris. Nu följer vi upp detta arbete och förlänger centrum ner mot Malmövägen, med utvecklingen av Södra Stanstad. På några års sikt kan du också bosätta dig i Sockerstan – Staffanstorps centralt belägna gamla sockerbruksområde som är på väg att omvandlas till en ny, funktionsblandad stadsdel. Vikhem i södra delen av orten är ett alternativ för dig som har eget hus-drömmar.

Letar du kanske efter en villa med egen trädgård, med Lunds och Malmös arbetsplatser bara några minuter bort med tåg? Då kan svaret vara Hjärup, med sitt svårslagna läge, nära till allt. Hjärup växer så det knakar med bostäder såväl som en ny skola, idrottsplats och stor park och om några år blir pendlingen härifrån om möjligt ännu bättre när dagens två spår på stambanan byggs ut till fyra.

Eller vill du kanske hitta ditt alldeles egna smultronställe på landet, omgärdad av böljande raps- och vetefält, kanske en gård? Även här har Staffanstorps kommun mycket att erbjuda.

Bor du redan i Staffanstorp kommun och är nyfiken på vad som planeras i ditt närområde, eller funderar du på att flytta hit och vill läsa mer om alla pågående planerings- och utbyggnadsprojekt, läs mer under Samhällsplanering. Praktisk information om bland annat bygglov, enskilda avlopp  och återvinningsstationer hittar du också under respektive flik på denna sida.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

54 kommentarer till Bo och bygga

 1. Hur kan ni ge bygglov för hotell när platsen inte uppfyller kravet för samhälls ”kontakt” genom att det råder brist på parkeringsplatser
  Det är allmänt rörigt och trångt och kommer att bli när hotellbyggnaden är uppförd
  Anna plats där parkeringar kunde anordnas på öppna ytor runt byggnaden hade varit mycket mer rätt

  1. Hej Lennart,

   Tack för ditt mail!

   På fastigheten där hotellet kommer finnas antogs en ändring av detaljplan år 2010 som tillåter att ett hotell uppförs.

   Då byggnaden uppfyller de krav som ställs finns det inget skäl att avslå bygglov.

   Med vänliga hälsningar
   Jannike, bygglovarkitekt

   1. JS byggnaden har inte med fastighetens storlek och omkringliggande mark/gator att göra
    Det finns idag redan saknad av parkeringsplatser till besök Gästskivaregården
    Så kommer nästa fråga kommer brandskydds kraven att kunna upprätt hållas?
    Vid behov av brandskydd kommer brandbilar med flera att komma till?
    LEnnart

    1. Hej Lennart,

     Parkeringssituationen är utredd i samband med bygglovsprövningen.
     Brandskyddet har hanterats i tekniskt samråd samt vid beslut om startbesked.

     Med vänliga hälsningar
     Alexander, Bygglovssamordnare

     1. Utredningars målsättningar kan vara förutsattbara för att uppfylla ett syfte.
      Tyvärr tror jag att det är då här också
      För vem dom helst som passerar Gästskiveriet kan man se att det saknas väldigt ofta saknas parkeringsplatser, t.ex. varje lunch
      När det gäller brand så finns det många bra hjälpmedel som kan begränsa uppkomsten av en brand t.ex. sprinkler
      Men vi får se vad utredningen kommer att ge för ett praktiskt svar när verksamheten kommit igång
      Synd att man tagit bort tjänstemans ansvaret
      LEnnart

      1. Hej Lennart,

       Det kan hända att där sker revideringar under byggets gång, detta redovisas i så fall som relationshandlingar.

       Med vänliga hälsningar
       Alexander, Bygglovssamordnare

 2. Hur kan ni ha gett bygglov för de hemska skyltarna som vilax har satt upp. Som dyker upp när du kör in i staffanstorp

  1. Hej Jörgen,

   Detta beslut togs av Stadsbyggnadsnämnden, så jag får hänvisa till politikerna i denna nämnd.

   Om ni önskar få ta del av beslutet får ni gärna höra av er på bygglov@dstaffanstorp.se

   Med vänliga hälsningar
   Jannike, bygglovarkitekt

   1. Rätt mailadress är bygglov@staffanstorp.se

  2. Jag håller med, de är väldigt ljusstarka och stör stadsbilden. Ljussken hela vägen bort till Lidl. Hoppas verkligen att det inte blir fler av denna typ i byn.

   Daniel

   1. Hej Daniel,

    Tack för din kommentar!

 3. Parkering i Hjärup!
  Man har precis röjt buskage på baksidan av carportarna på Banmästargården och lagt en rad plattor och ev sått gräs. Min fundering är varför man inte passade på att göra ytorna till parkeringsplatser istället. Sen järnvägsbygget började är där alltid fullt på gästparkeringen. Önskvärt är också att man markerar parkeringsrutor då många inte använder sunt förnuft när de parkerar. Med vänlig hälsning, boende på Banmästargården 3. PS. Vet inte om jag skickat till rätt avdelning på kommunen. DS.

 4. Hej jag skulle hjälpa min dotter att sätta skjutdörrar i hennes carport för där är ett draghål som vi vill ta väck behöver man bygglov till det ? Hon bor i hjärup

  1. Hej Håkan,

   Vi har svarat på er fråga i ett mail istället.

   /Jannike, bygglovarkitekt

 5. Hej,

  Vi bor på Lagerlöfs Väg 10 i Staffanstorp. Jag undrar vart man ska vända sig för att få tillstånd eller hjälp att avlägsna ”betongfundament” som skiljer väg från trottoar och cykelbana. Vi har breddat vår uppfart och skulle vilja ta bort tre ”fundament” för att lättare kunna köra in och ut med bilarna.

  Mvh

  Sara Öhlund

 6. Hej! Jag bor på Almlundavägen 47 i Kyrkheddinge, fastighet 8:73
  Jag skulle vilja få tag på ritningar över hur dagvatten rören är dragna, enligt uppgift från föreningen så ska jag ha en inspektionslucka någon stans på framsidan av huset. Det ska komma ett företag för att spola dessa imorgon, så det är brådskande.
  Mvh Micael

  1. Hej Micael,
   Vi på VA-enheten har inte några ritningar inne på tomtmark. Vi får hänvisa dig till bygglov som eventuellt kan ha ritningar. Du når dem via växeln, 046-25 11 00.
   Mvh, Therese Grönvall, Tekniska enheten

 7. Var hittar jag information om byggnation av bostäder på Skanskas område i Hjärup?
  Om, när och vad som ska ske där.

  1. Hej Paula!
   Försök att söka efter namnet Västerstad som jag tror är det område du menar. Planområdet omfattar cirka 7 ha mark som ägs av Skanska och Staffanstorps kommun. Här finns en plansida>>
   vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

 8. Jag vill stå i kö på tomt hur lång tid måste man vänta?

  1. Hej Khaleel!
   Efter beslut fattat av kommunfullmäktige 2017-04-24 så har kommunens tomt- och villakö genomfört den sista fördelningen av fribyggartomter vid årsskiftet 2017 / 2018. Därefter kommer enstaka fribyggartomter att förmedlas direkt på marknaden via fastighetsmäklare. Därför är det inte längre möjligt att registrera sig i tomt- och villakön.
   Vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

 9. Hej!
  Vi har under ett flertal tillfällen påpekat brister i renhållningen av Stationsstigen i Hjärup. Det gäller en sträcka på ca 50-60 m utanför adresserna Stationsstigen 18, 20, 22 samt 24. Speciellt nu på hösten ligger det oftast ett täcke av blöta löv som gör stigen slipprig och hal. Detta är en av Hjärups mest trafikerade gång- och cykelvägar. Vi har påtalat detta i snart 10 år och har fått veta att just denna sträcka ligger under Peabs ansvar medan alla andra gång- och cykelvägar åvilar Green att sköta. Trots att detta påtalats så många gånger händer inget.
  Jag menar att ni från kommunens sida en gång för alla måste reda ut detta med Peab/Green så att det fungerar.
  Just nu har jag med egen ryggblås varit ute städat av området men det kan väl inte vara Guds mening att det skall fungera så.

  Hs
  Gert Persson

 10. Jag antar att nuvarande hundrastplatsen i Hjärup kommer att flyttas när spårarbetena fortsätter. Jag skulle gärna vilja veta var den nya hundrastplatsen kommer att läggas. Det skulle vara bra om den placerades lite mer centralt och i lite trevligare miljö är nuvarande, t ex någonstans i Hjärups park. Det är ju inte bara en hundrastplats utan samtidigt en mötesplats för alla hundägare, och det finns många hundägare i Hjärup. I Lomma finns fina exempel på trevliga rastplatser.

 11. Hej!

  Är i processen att köpa fastigheten GREVIE 3:32 men jag tycker det saknas en hel del dokumentation.

  Vilken dokumentation har ni och hur går jag tillväga för att ta del av ev. sådan?

  Fastigheten har även markvärmeslinga nergrävd på tomten och jag vill erina mig att det krävs anmälningsplikt på det enligt någon miljölag. Finns det en sådan dokumentation, kanske till och med en planritning?

  Fastigheten uppfördes 2007

  /Hans Persson

  1. Hej Hans,

   Såg det att du även skickat mail till bygglov@staffanstorp.se så jag har svarat på ditt mail där.

   Med vänliga hälsningar
   Malin Karlsson
   Byggnadsinspektör
   Staffanstorps kommun

 12. Hej!
  Jag behöver nybyggnads karta på fastighet : Stanstorp 6;14 ,
  Den ska vara betald av tidigare ägare.

  Mikael Lundvall

  1. Hej Mikael!
   Jag har gått igenom ekonomisystemet och inte kunnat finna att det gjorts någon fakturering på fastigheten avseende nybyggnadskarta. Kartan innehöll även en andra tomt varför man kanske överenskommit att fakturering skulle ske först efter att även denna sålts. Mätningsingenjören som handlagt ärendet är på semester och väntas åter på måndag så jag ber dig invänta hans svar då.

   Med vänlig hälsning Birgitte Persson, Kartingenjör

 13. Läste om det planerade 8- våningshuset i Hjärup. Är hela huset tänkt som äldreboende? Jag tycker att det känns som dålig planering och framförhållning. Varför har inte äldreboende planerats tidigare i området öster om multiplanen, behovet av äldreboende har ju inte kommit plötsligt? Från att knappt ha något äldreboende till att plötsligt ha ett behov av 8 våningar? Dessutom tycker inte jag att ett så högt hus passar i Hjärup med den omgivningen med förhållandevis låga byggnader.

 14. Hej.
  Här på Centrumstigen i Hjärup så har vi en damm med en lite bro över. Och denna damm blir bara mindre och mindre. Vattnet har sjunkit minst 50cm. Jag har tagit flera bilder på hur det ser ut här. Till vem kan jag skicka dom till, för att ni ska se hur illa det verkligen är. Vi har massa fiskar i dammen och dom är riktigt stora och behöver sitt utrymme samt syrerikt vatten.
  Är det någonting ni har vetat om sen innan? Och vad kan ni göra åt problemet?
  Tacksam för ett svar.

  1. Hej!

   Centrumdammen är en dagvattendamm och vattennivån i dammen kan variera mycket. Vattennivån i dammen höjs under perioder med mycket nederbörd och sänks under torrare perioder. Du får gärna skicka de bilder du tagit till teknik@staffanstorp.se

   Med vänlig hälsning
   Mathilda, Tekniska enheten

 15. När skall korsningen på gång-och cykelstigen norr om Hjärupslunds gård iordningställas? Den är lerig och kladdig oavsett väder. Den har varit i mycket dåligt skick ända sen Derome började anlägga marken intill. Även gräsmattorna på båda sidorna om gång- och cykelstigen och ner mot dammen skulle iordningställas av Derome vilket ännu inte gjorts. När kommer detta att göras?

  1. Hej!

   Gällande korsningen så kommer återställandet av denna att göras av vår driftentreprenör. Jag för frågan vidare om när det ska göras till vår Gatuingenjör. Gräsmattorna är besiktigade och godkända så klippning av dessa kommer framöver att göras av vår driftentreprenör för park.

   Med vänlig hälsning
   Mathilda, Tekniska enheten

   1. Om de gräsytorna är godkända så har kommunen lågt ställda krav på återställandet. Jag antog förstås att gräsytorna skulle lämnas i samma skick som var när Derome började.

 16. Hej
  Bor på näktergalen i Hjärup.
  När tänker kommunen åtgärda/asfaltera om gatorna efter fiber utbyggnaden?
  Förra gången jag ställde frågan fick jag till svar att det skulle göras våren 2017.
  Tacksam för svar

  1. Hej Robert

   Tanken var att asfaltera Näktergalen i samband med Markvägen, Bäckavägen mfl. under 2017. Nu kommer det att utföras i vår efter att belysningsarbetena som utförs blir färdigställda.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 17. Jag vill fortfarande veta om masten på CityGross parkering. Varför är den uppsatt där? Är omkringboende tillfrågade? Bygglov? Permanent el tillfällig lösning?

  1. Hej Renee!
   Beklagar att vi missat att svara på din kommentar.

   Mastens placering är vald för vilken plast som anses lämplig för det samhällsnyttiga behov den ska tillgodose. Den strider inte mot detaljplan och enligt plan- och bygglagen ska då inte sakägare underrättas. De har fått permanent bygglov tagit av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

   Med vänlig hälsning
   Britta Karila
   Miljö- och byggenheten

 18. Hej!
  Jag undrar hur den som planerat farthindren på Lagerlöfsväg har tänkt. Har han/hon tänkt överhuvudtaget? Möjligtvis har det planerats av en cyklist. För jag har svårt att tro han/hon äger bil och husvagn. En större bil med större husvagn kan inte ta sig genom dessa hindren utan att riskera att stöta emot stolparna. Jag som bor i författarbyn och har husvagn får ta mig in via andra vägar och backa upp längs gatorna. Känns jättesmidigt. Nu ser jag att det planeras liknande hinder på Frödings väg. Så nu kommer den också spärras av. Nu återstår bara Rydbergsväg för att jag ska kunna köra hem. Min undran är nu om det även kommer planeras liknande farthinder på Rydbergsväg? Hur ska jag kunna köra hem till mitt hus med husvagn?
  Har någon av er sätt översvämningarna på Lagerlöfsväg vid skyfall? Planeringen av vattenavrinningen vid farthinderna är det sämsta jag sett. Förmodligen har ni inte tänkt på att det finns löv i naturen som sätter igen dessa smala ”gångar” mellan farthinder och trottoar vilket ni själva kan räkna ut vad som händer då.

  1. Uteblivet svar tolkar jag som att ni troligtvis inte tänker kommentera? Som ni ser så körs stolparna ner var och varann dag pga att det uppenbarligen är för trångt. Och vattenavrinningen på vägarna bör ni ha insett är en katastrof. Det blir små ankdammar vid varje hinner pga den smala passagen som ständigt är blockerad av diverse smuts. Varför förhasta sådana här grejer utan att tänka igenom det ordentligt. Det kostar bara massa pengar.

   1. Hej!

    De fartdämpande åtgärderna längs Lagerlövs väg är utformade enligt gällande normer att en lastbil med släp ska kunna köra förbi utan problem, vilket också fungerar i verkligheten efter kontroll på plats.
    Renhållningen vid dessa refuger, åtgärdar vår driftentreprenör vid deras tillsynsrundor.

    Med vänlig hälsning
    Pär Larsson, Gatuingenjör

 19. Hejsan! Har en fråga som jag vill ställa direkt utan att gå in i detaljer . Bor på Domsagovägen 14 . Och kanske så vet ni redan att det finns ett skyddsrum byggt på min tomt som förförra ägaren godkänt och då fått en kompensation (pengar) av kommunen . Jag vill då fråga om man kan på någon sätt kan avregistrera skyddsrummet från kommunen . Min önskan är att göra detta till en Boarea som hör ihopa med huset . Vem kan man kontakta som har ansvaret ? Tacksam för svar

 20. Hej
  Har en fråga angående ett byggprojekt i Hjärup vid Tågvägen. Är det tänkt att Derome ska återställa gräsmattan mot den stora dammen mot Hjärupslundsskolan? Om så är fallet, när ska återställningen besiktigas?

  1. Hej Annette!

   Derome ska bättra på återställningen vid utloppet till den stora dammen. Detta kommer att göras i samband med att de resterande arbetena som Derome har avslutas. Något datum för slutbesiktning av området är inte bestämt.

   Med vänlig hälsning
   Mathilda Jägryd, VA-ingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Området vid Deromehusen ser fortfarande lika illa ut. Området mot dammen är inte återställt vilket väl borde vara gjort nu. I korsningen mellan gångstigen väster och söder om dammen står dessutom vatten väldigt länge så fort det regnat. Där är f n bara en geggig håla där inget gräs växer. Green har försökt att så i gräs men det hjälper ju inte när gångstigen ligger i en håla där allt vatten samlas. Jag hoppas att inte kommunens skattebetalare skall betala för återställningen av marken som husföretaget Derome har fördärvat.

    1. Hej Annette!

     Gräsytorna som Derome har gjort arbeten inom är besiktigade men allt utom den skålade dammen är inte godkända än. Entreprenören har ansvaret för ytorna tills dess att de är godkända av kommunen. Angående vattenansamlingen vid sidan om GC-vägen så är denna yta sönderkörd av annan entreprenör och återställningen av denna kommer att göras av kommunens driftentreprenör Green.

     1. Skall inte gräsytorna på västra sidan av dammen åtgärdas? Längs gångstigen och ner mot utloppen. Hoppas verkligen att Deromes ”återställande” inte godkändes vid besiktningen.

      1. Hej!

       Gräsytorna är fortfarande inte godkända av kommunen. Entreprenören ska jämna till ytorna och stödså där det behövs. Ytorna kommer att tas över av kommunen till våren när gräset har tagit sig ordentligt.

       1. Om det skall hinna bli något gräs för kommunen att ta över så bör ju ytorna färdigställas omgående. När är det tänkt att det skall göras? Det har sett lika illa ut hela året.

        1. Hej!

         Kommunen kommer inte att ta över skötseln av ytorna förrän de är färdigställda och godkända.

         Det är i entreprenörens eget intresse att färdigställa ytorna så att kommunen kan ta över driften.

         Med vänlig hälsning
         Mathilda, Tekniska enheten

     2. När skall återställningen av GC-stigen göras? Börjar bli hög tid nu. Vägen är alltid våt och lerig där oavsett väder.


 • Information om COVID-19

  coronavirus

  Staffanstorps kommun följer noga händelseutvecklingen kring covid-19. Vi har skapat en sida med länkar till sidor där du kan läsa mer information och råd kring sjukdomen. Den sidan besöker du genom att klicka här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »