Bo och bygga

Barn på lekplats. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Staffanstorps läge är fantastiskt. Mitt i en expansiv region, mitt i det vackra öppna landskapet. Här finns Sveriges bästa jordbruksmark, pilevallar, bronsåldershögar, lummiga byar och artrika naturområden. I tätorterna finns väl utbyggd service i form av bland annat förskolor och skolor. Dessutom finns Malmö, Lund och Köpenhamn på bekvämt pendlingsavstånd.

Med de många fördelar och den bredd av boendemiljöer som erbjuds är det inte så konstigt att byggare står i kö för att få bygga i kommunen och att många privatpersoner köar efter bostad!

Vill du kanske bygga eller bosätta dig i en lägenhet med service, handel och pendelbusshållplats inpå knuten? Då är Staffanstorps trevliga småstadscentrum något för dig. Centrumet genomgick en total makeover under 90-talet, en omvandling som fick mycket uppmärksamhet och vann Sveriges Arkitekter planpris. Nu följer vi upp detta arbete och förlänger centrum ner mot Malmövägen, med utvecklingen av Södra Stanstad. På några års sikt kan du också bosätta dig i Sockerstan – Staffanstorps centralt belägna gamla sockerbruksområde som är på väg att omvandlas till en ny, funktionsblandad stadsdel. Vikhem i södra delen av orten är ett alternativ för dig som har eget hus-drömmar.

Letar du kanske efter en villa med egen trädgård, med Lunds och Malmös arbetsplatser bara några minuter bort med tåg? Då kan svaret vara Hjärup, med sitt svårslagna läge, nära till allt. Hjärup växer så det knakar med bostäder såväl som en ny skola, idrottsplats och stor park och om några år blir pendlingen härifrån om möjligt ännu bättre när dagens två spår på stambanan byggs ut till fyra.

Eller vill du kanske hitta ditt alldeles egna smultronställe på landet, omgärdad av böljande raps- och vetefält, kanske en gård? Även här har Staffanstorps kommun mycket att erbjuda.

Bor du redan i Staffanstorp kommun och är nyfiken på vad som planeras i ditt närområde, eller funderar du på att flytta hit och vill läsa mer om alla pågående planerings- och utbyggnadsprojekt, läs mer under Samhällsplanering. Praktisk information om bland annat bygglov, enskilda avlopp  och återvinningsstationer hittar du också under respektive flik på denna sida.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

59 kommentarer till Bo och bygga

 1. Hur kan ni ge bygglov för hotell när platsen inte uppfyller kravet för samhälls ”kontakt” genom att det råder brist på parkeringsplatser
  Det är allmänt rörigt och trångt och kommer att bli när hotellbyggnaden är uppförd
  Anna plats där parkeringar kunde anordnas på öppna ytor runt byggnaden hade varit mycket mer rätt

  1. Hej Lennart,

   Tack för ditt mail!

   På fastigheten där hotellet kommer finnas antogs en ändring av detaljplan år 2010 som tillåter att ett hotell uppförs.

   Då byggnaden uppfyller de krav som ställs finns det inget skäl att avslå bygglov.

   Med vänliga hälsningar
   Jannike, bygglovarkitekt

   1. JS byggnaden har inte med fastighetens storlek och omkringliggande mark/gator att göra
    Det finns idag redan saknad av parkeringsplatser till besök Gästskivaregården
    Så kommer nästa fråga kommer brandskydds kraven att kunna upprätt hållas?
    Vid behov av brandskydd kommer brandbilar med flera att komma till?
    LEnnart

    1. Hej Lennart,

     Parkeringssituationen är utredd i samband med bygglovsprövningen.
     Brandskyddet har hanterats i tekniskt samråd samt vid beslut om startbesked.

     Med vänliga hälsningar
     Alexander, Bygglovssamordnare

     1. Utredningars målsättningar kan vara förutsattbara för att uppfylla ett syfte.
      Tyvärr tror jag att det är då här också
      För vem dom helst som passerar Gästskiveriet kan man se att det saknas väldigt ofta saknas parkeringsplatser, t.ex. varje lunch
      När det gäller brand så finns det många bra hjälpmedel som kan begränsa uppkomsten av en brand t.ex. sprinkler
      Men vi får se vad utredningen kommer att ge för ett praktiskt svar när verksamheten kommit igång
      Synd att man tagit bort tjänstemans ansvaret
      LEnnart

      1. Hej Lennart,

       Det kan hända att där sker revideringar under byggets gång, detta redovisas i så fall som relationshandlingar.

       Med vänliga hälsningar
       Alexander, Bygglovssamordnare


 • Blanketter/e-tjänst

  pool

  Staffanstorps kommun har ingen e-tjänst, men håller för närvarande på att utveckla sina e-tjänster. Letar du efter blanketter kan du hitta dessa här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »