Bo och bygga

Barn på lekplats. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Staffanstorps läge är fantastiskt. Mitt i en expansiv region, mitt i det vackra öppna landskapet. Här finns Sveriges bästa jordbruksmark, pilevallar, bronsåldershögar, lummiga byar och artrika naturområden. I tätorterna finns väl utbyggd service i form av bland annat förskolor och skolor. Dessutom finns Malmö, Lund och Köpenhamn på bekvämt pendlingsavstånd.

Med de många fördelar och den bredd av boendemiljöer som erbjuds är det inte så konstigt att byggare står i kö för att få bygga i kommunen och att många privatpersoner köar efter bostad!

Vill du kanske bygga eller bosätta dig i en lägenhet med service, handel och pendelbusshållplats inpå knuten? Då är Staffanstorps trevliga småstadscentrum något för dig. Centrumet genomgick en total makeover under 90-talet, en omvandling som fick mycket uppmärksamhet och vann Sveriges Arkitekter planpris. Nu följer vi upp detta arbete och förlänger centrum ner mot Malmövägen, med utvecklingen av Södra Stanstad. På några års sikt kan du också bosätta dig i Sockerstan – Staffanstorps centralt belägna gamla sockerbruksområde som är på väg att omvandlas till en ny, funktionsblandad stadsdel. Vikhem i södra delen av orten är ett alternativ för dig som har eget hus-drömmar.

Letar du kanske efter en villa med egen trädgård, med Lunds och Malmös arbetsplatser bara några minuter bort med tåg? Då kan svaret vara Hjärup, med sitt svårslagna läge, nära till allt. Hjärup växer så det knakar med bostäder såväl som en ny skola, idrottsplats och stor park och om några år blir pendlingen härifrån om möjligt ännu bättre när dagens två spår på stambanan byggs ut till fyra.

Eller vill du kanske hitta ditt alldeles egna smultronställe på landet, omgärdad av böljande raps- och vetefält, kanske en gård? Även här har Staffanstorps kommun mycket att erbjuda.

Bor du redan i Staffanstorp kommun och är nyfiken på vad som planeras i ditt närområde, eller funderar du på att flytta hit och vill läsa mer om alla pågående planerings- och utbyggnadsprojekt, läs mer under Samhällsplanering. Praktisk information om bland annat bygglov, enskilda avlopp  och återvinningsstationer hittar du också under respektive flik på denna sida.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

67 kommentarer till Bo och bygga

 1. Hej jag skulle hjälpa min dotter att sätta skjutdörrar i hennes carport för där är ett draghål som vi vill ta väck behöver man bygglov till det ? Hon bor i hjärup

  1. Hej Håkan,

   Vi har svarat på er fråga i ett mail istället.

   /Jannike, bygglovarkitekt

 2. Hej,

  Vi bor på Lagerlöfs Väg 10 i Staffanstorp. Jag undrar vart man ska vända sig för att få tillstånd eller hjälp att avlägsna ”betongfundament” som skiljer väg från trottoar och cykelbana. Vi har breddat vår uppfart och skulle vilja ta bort tre ”fundament” för att lättare kunna köra in och ut med bilarna.

  Mvh

  Sara Öhlund

 3. Hej! Jag bor på Almlundavägen 47 i Kyrkheddinge, fastighet 8:73
  Jag skulle vilja få tag på ritningar över hur dagvatten rören är dragna, enligt uppgift från föreningen så ska jag ha en inspektionslucka någon stans på framsidan av huset. Det ska komma ett företag för att spola dessa imorgon, så det är brådskande.
  Mvh Micael

  1. Hej Micael,
   Vi på VA-enheten har inte några ritningar inne på tomtmark. Vi får hänvisa dig till bygglov som eventuellt kan ha ritningar. Du når dem via växeln, 046-25 11 00.
   Mvh, Therese Grönvall, Tekniska enheten

 4. Var hittar jag information om byggnation av bostäder på Skanskas område i Hjärup?
  Om, när och vad som ska ske där.

  1. Hej Paula!
   Försök att söka efter namnet Västerstad som jag tror är det område du menar. Planområdet omfattar cirka 7 ha mark som ägs av Skanska och Staffanstorps kommun. Här finns en plansida>>
   vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

 5. Jag vill stå i kö på tomt hur lång tid måste man vänta?

  1. Hej Khaleel!
   Efter beslut fattat av kommunfullmäktige 2017-04-24 så har kommunens tomt- och villakö genomfört den sista fördelningen av fribyggartomter vid årsskiftet 2017 / 2018. Därefter kommer enstaka fribyggartomter att förmedlas direkt på marknaden via fastighetsmäklare. Därför är det inte längre möjligt att registrera sig i tomt- och villakön.
   Vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

 6. Hej!
  Vi har under ett flertal tillfällen påpekat brister i renhållningen av Stationsstigen i Hjärup. Det gäller en sträcka på ca 50-60 m utanför adresserna Stationsstigen 18, 20, 22 samt 24. Speciellt nu på hösten ligger det oftast ett täcke av blöta löv som gör stigen slipprig och hal. Detta är en av Hjärups mest trafikerade gång- och cykelvägar. Vi har påtalat detta i snart 10 år och har fått veta att just denna sträcka ligger under Peabs ansvar medan alla andra gång- och cykelvägar åvilar Green att sköta. Trots att detta påtalats så många gånger händer inget.
  Jag menar att ni från kommunens sida en gång för alla måste reda ut detta med Peab/Green så att det fungerar.
  Just nu har jag med egen ryggblås varit ute städat av området men det kan väl inte vara Guds mening att det skall fungera så.

  Hs
  Gert Persson

 7. Jag antar att nuvarande hundrastplatsen i Hjärup kommer att flyttas när spårarbetena fortsätter. Jag skulle gärna vilja veta var den nya hundrastplatsen kommer att läggas. Det skulle vara bra om den placerades lite mer centralt och i lite trevligare miljö är nuvarande, t ex någonstans i Hjärups park. Det är ju inte bara en hundrastplats utan samtidigt en mötesplats för alla hundägare, och det finns många hundägare i Hjärup. I Lomma finns fina exempel på trevliga rastplatser.

 8. Hej!

  Är i processen att köpa fastigheten GREVIE 3:32 men jag tycker det saknas en hel del dokumentation.

  Vilken dokumentation har ni och hur går jag tillväga för att ta del av ev. sådan?

  Fastigheten har även markvärmeslinga nergrävd på tomten och jag vill erina mig att det krävs anmälningsplikt på det enligt någon miljölag. Finns det en sådan dokumentation, kanske till och med en planritning?

  Fastigheten uppfördes 2007

  /Hans Persson

  1. Hej Hans,

   Såg det att du även skickat mail till bygglov@staffanstorp.se så jag har svarat på ditt mail där.

   Med vänliga hälsningar
   Malin Karlsson
   Byggnadsinspektör
   Staffanstorps kommun

 9. Hej!
  Jag behöver nybyggnads karta på fastighet : Stanstorp 6;14 ,
  Den ska vara betald av tidigare ägare.

  Mikael Lundvall

  1. Hej Mikael!
   Jag har gått igenom ekonomisystemet och inte kunnat finna att det gjorts någon fakturering på fastigheten avseende nybyggnadskarta. Kartan innehöll även en andra tomt varför man kanske överenskommit att fakturering skulle ske först efter att även denna sålts. Mätningsingenjören som handlagt ärendet är på semester och väntas åter på måndag så jag ber dig invänta hans svar då.

   Med vänlig hälsning Birgitte Persson, Kartingenjör