Bo och bygga

Barn på lekplats. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Staffanstorps läge är fantastiskt. Mitt i en expansiv region, mitt i det vackra öppna landskapet. Här finns Sveriges bästa jordbruksmark, pilevallar, bronsåldershögar, lummiga byar och artrika naturområden. I tätorterna finns väl utbyggd service i form av bland annat förskolor och skolor. Dessutom finns Malmö, Lund och Köpenhamn på bekvämt pendlingsavstånd.

Med de många fördelar och den bredd av boendemiljöer som erbjuds är det inte så konstigt att byggare står i kö för att få bygga i kommunen och att många privatpersoner köar efter bostad!

Vill du kanske bygga eller bosätta dig i en lägenhet med service, handel och pendelbusshållplats inpå knuten? Då är Staffanstorps trevliga småstadscentrum något för dig. Centrumet genomgick en total makeover under 90-talet, en omvandling som fick mycket uppmärksamhet och vann Sveriges Arkitekter planpris. Nu följer vi upp detta arbete och förlänger centrum ner mot Malmövägen, med utvecklingen av Södra Stanstad. På några års sikt kan du också bosätta dig i Sockerstan – Staffanstorps centralt belägna gamla sockerbruksområde som är på väg att omvandlas till en ny, funktionsblandad stadsdel. Vikhem i södra delen av orten är ett alternativ för dig som har eget hus-drömmar.

Letar du kanske efter en villa med egen trädgård, med Lunds och Malmös arbetsplatser bara några minuter bort med tåg? Då kan svaret vara Hjärup, med sitt svårslagna läge, nära till allt. Hjärup växer så det knakar med bostäder såväl som en ny skola, idrottsplats och stor park och om några år blir pendlingen härifrån om möjligt ännu bättre när dagens två spår på stambanan byggs ut till fyra.

Eller vill du kanske hitta ditt alldeles egna smultronställe på landet, omgärdad av böljande raps- och vetefält, kanske en gård? Även här har Staffanstorps kommun mycket att erbjuda.

Bor du redan i Staffanstorp kommun och är nyfiken på vad som planeras i ditt närområde, eller funderar du på att flytta hit och vill läsa mer om alla pågående planerings- och utbyggnadsprojekt, läs mer under Samhällsplanering. Praktisk information om bland annat bygglov, enskilda avlopp  och återvinningsstationer hittar du också under respektive flik på denna sida.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

188 kommentarer till Bo och bygga

 1. Hej! Jag bor på Almlundavägen 47 i Kyrkheddinge, fastighet 8:73
  Jag skulle vilja få tag på ritningar över hur dagvatten rören är dragna, enligt uppgift från föreningen så ska jag ha en inspektionslucka någon stans på framsidan av huset. Det ska komma ett företag för att spola dessa imorgon, så det är brådskande.
  Mvh Micael

  1. Hej Micael,
   Vi på VA-enheten har inte några ritningar inne på tomtmark. Vi får hänvisa dig till bygglov som eventuellt kan ha ritningar. Du når dem via växeln, 046-25 11 00.
   Mvh, Therese Grönvall, Tekniska enheten

 2. Var hittar jag information om byggnation av bostäder på Skanskas område i Hjärup?
  Om, när och vad som ska ske där.

  1. Hej Paula!
   Försök att söka efter namnet Västerstad som jag tror är det område du menar. Planområdet omfattar cirka 7 ha mark som ägs av Skanska och Staffanstorps kommun. Här finns en plansida>>
   vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

 3. Jag vill stå i kö på tomt hur lång tid måste man vänta?

  1. Hej Khaleel!
   Efter beslut fattat av kommunfullmäktige 2017-04-24 så har kommunens tomt- och villakö genomfört den sista fördelningen av fribyggartomter vid årsskiftet 2017 / 2018. Därefter kommer enstaka fribyggartomter att förmedlas direkt på marknaden via fastighetsmäklare. Därför är det inte längre möjligt att registrera sig i tomt- och villakön.
   Vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

 4. Hej!
  Vi har under ett flertal tillfällen påpekat brister i renhållningen av Stationsstigen i Hjärup. Det gäller en sträcka på ca 50-60 m utanför adresserna Stationsstigen 18, 20, 22 samt 24. Speciellt nu på hösten ligger det oftast ett täcke av blöta löv som gör stigen slipprig och hal. Detta är en av Hjärups mest trafikerade gång- och cykelvägar. Vi har påtalat detta i snart 10 år och har fått veta att just denna sträcka ligger under Peabs ansvar medan alla andra gång- och cykelvägar åvilar Green att sköta. Trots att detta påtalats så många gånger händer inget.
  Jag menar att ni från kommunens sida en gång för alla måste reda ut detta med Peab/Green så att det fungerar.
  Just nu har jag med egen ryggblås varit ute städat av området men det kan väl inte vara Guds mening att det skall fungera så.

  Hs
  Gert Persson

 5. Jag antar att nuvarande hundrastplatsen i Hjärup kommer att flyttas när spårarbetena fortsätter. Jag skulle gärna vilja veta var den nya hundrastplatsen kommer att läggas. Det skulle vara bra om den placerades lite mer centralt och i lite trevligare miljö är nuvarande, t ex någonstans i Hjärups park. Det är ju inte bara en hundrastplats utan samtidigt en mötesplats för alla hundägare, och det finns många hundägare i Hjärup. I Lomma finns fina exempel på trevliga rastplatser.

 6. Hej!

  Är i processen att köpa fastigheten GREVIE 3:32 men jag tycker det saknas en hel del dokumentation.

  Vilken dokumentation har ni och hur går jag tillväga för att ta del av ev. sådan?

  Fastigheten har även markvärmeslinga nergrävd på tomten och jag vill erina mig att det krävs anmälningsplikt på det enligt någon miljölag. Finns det en sådan dokumentation, kanske till och med en planritning?

  Fastigheten uppfördes 2007

  /Hans Persson

  1. Hej Hans,

   Såg det att du även skickat mail till bygglov@staffanstorp.se så jag har svarat på ditt mail där.

   Med vänliga hälsningar
   Malin Karlsson
   Byggnadsinspektör
   Staffanstorps kommun

 7. Hej!
  Jag behöver nybyggnads karta på fastighet : Stanstorp 6;14 ,
  Den ska vara betald av tidigare ägare.

  Mikael Lundvall

  1. Hej Mikael!
   Jag har gått igenom ekonomisystemet och inte kunnat finna att det gjorts någon fakturering på fastigheten avseende nybyggnadskarta. Kartan innehöll även en andra tomt varför man kanske överenskommit att fakturering skulle ske först efter att även denna sålts. Mätningsingenjören som handlagt ärendet är på semester och väntas åter på måndag så jag ber dig invänta hans svar då.

   Med vänlig hälsning Birgitte Persson, Kartingenjör

 8. Läste om det planerade 8- våningshuset i Hjärup. Är hela huset tänkt som äldreboende? Jag tycker att det känns som dålig planering och framförhållning. Varför har inte äldreboende planerats tidigare i området öster om multiplanen, behovet av äldreboende har ju inte kommit plötsligt? Från att knappt ha något äldreboende till att plötsligt ha ett behov av 8 våningar? Dessutom tycker inte jag att ett så högt hus passar i Hjärup med den omgivningen med förhållandevis låga byggnader.

 9. Hej.
  Här på Centrumstigen i Hjärup så har vi en damm med en lite bro över. Och denna damm blir bara mindre och mindre. Vattnet har sjunkit minst 50cm. Jag har tagit flera bilder på hur det ser ut här. Till vem kan jag skicka dom till, för att ni ska se hur illa det verkligen är. Vi har massa fiskar i dammen och dom är riktigt stora och behöver sitt utrymme samt syrerikt vatten.
  Är det någonting ni har vetat om sen innan? Och vad kan ni göra åt problemet?
  Tacksam för ett svar.

  1. Hej!

   Centrumdammen är en dagvattendamm och vattennivån i dammen kan variera mycket. Vattennivån i dammen höjs under perioder med mycket nederbörd och sänks under torrare perioder. Du får gärna skicka de bilder du tagit till teknik@staffanstorp.se

   Med vänlig hälsning
   Mathilda, Tekniska enheten

 10. När skall korsningen på gång-och cykelstigen norr om Hjärupslunds gård iordningställas? Den är lerig och kladdig oavsett väder. Den har varit i mycket dåligt skick ända sen Derome började anlägga marken intill. Även gräsmattorna på båda sidorna om gång- och cykelstigen och ner mot dammen skulle iordningställas av Derome vilket ännu inte gjorts. När kommer detta att göras?

  1. Hej!

   Gällande korsningen så kommer återställandet av denna att göras av vår driftentreprenör. Jag för frågan vidare om när det ska göras till vår Gatuingenjör. Gräsmattorna är besiktigade och godkända så klippning av dessa kommer framöver att göras av vår driftentreprenör för park.

   Med vänlig hälsning
   Mathilda, Tekniska enheten

   1. Om de gräsytorna är godkända så har kommunen lågt ställda krav på återställandet. Jag antog förstås att gräsytorna skulle lämnas i samma skick som var när Derome började.

 11. Hej
  Bor på näktergalen i Hjärup.
  När tänker kommunen åtgärda/asfaltera om gatorna efter fiber utbyggnaden?
  Förra gången jag ställde frågan fick jag till svar att det skulle göras våren 2017.
  Tacksam för svar

  1. Hej Robert

   Tanken var att asfaltera Näktergalen i samband med Markvägen, Bäckavägen mfl. under 2017. Nu kommer det att utföras i vår efter att belysningsarbetena som utförs blir färdigställda.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 12. Jag vill fortfarande veta om masten på CityGross parkering. Varför är den uppsatt där? Är omkringboende tillfrågade? Bygglov? Permanent el tillfällig lösning?

  1. Hej Renee!
   Beklagar att vi missat att svara på din kommentar.

   Mastens placering är vald för vilken plast som anses lämplig för det samhällsnyttiga behov den ska tillgodose. Den strider inte mot detaljplan och enligt plan- och bygglagen ska då inte sakägare underrättas. De har fått permanent bygglov tagit av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

   Med vänlig hälsning
   Britta Karila
   Miljö- och byggenheten

 13. Hej!
  Jag undrar hur den som planerat farthindren på Lagerlöfsväg har tänkt. Har han/hon tänkt överhuvudtaget? Möjligtvis har det planerats av en cyklist. För jag har svårt att tro han/hon äger bil och husvagn. En större bil med större husvagn kan inte ta sig genom dessa hindren utan att riskera att stöta emot stolparna. Jag som bor i författarbyn och har husvagn får ta mig in via andra vägar och backa upp längs gatorna. Känns jättesmidigt. Nu ser jag att det planeras liknande hinder på Frödings väg. Så nu kommer den också spärras av. Nu återstår bara Rydbergsväg för att jag ska kunna köra hem. Min undran är nu om det även kommer planeras liknande farthinder på Rydbergsväg? Hur ska jag kunna köra hem till mitt hus med husvagn?
  Har någon av er sätt översvämningarna på Lagerlöfsväg vid skyfall? Planeringen av vattenavrinningen vid farthinderna är det sämsta jag sett. Förmodligen har ni inte tänkt på att det finns löv i naturen som sätter igen dessa smala ”gångar” mellan farthinder och trottoar vilket ni själva kan räkna ut vad som händer då.

  1. Uteblivet svar tolkar jag som att ni troligtvis inte tänker kommentera? Som ni ser så körs stolparna ner var och varann dag pga att det uppenbarligen är för trångt. Och vattenavrinningen på vägarna bör ni ha insett är en katastrof. Det blir små ankdammar vid varje hinner pga den smala passagen som ständigt är blockerad av diverse smuts. Varför förhasta sådana här grejer utan att tänka igenom det ordentligt. Det kostar bara massa pengar.

   1. Hej!

    De fartdämpande åtgärderna längs Lagerlövs väg är utformade enligt gällande normer att en lastbil med släp ska kunna köra förbi utan problem, vilket också fungerar i verkligheten efter kontroll på plats.
    Renhållningen vid dessa refuger, åtgärdar vår driftentreprenör vid deras tillsynsrundor.

    Med vänlig hälsning
    Pär Larsson, Gatuingenjör

 14. Hejsan! Har en fråga som jag vill ställa direkt utan att gå in i detaljer . Bor på Domsagovägen 14 . Och kanske så vet ni redan att det finns ett skyddsrum byggt på min tomt som förförra ägaren godkänt och då fått en kompensation (pengar) av kommunen . Jag vill då fråga om man kan på någon sätt kan avregistrera skyddsrummet från kommunen . Min önskan är att göra detta till en Boarea som hör ihopa med huset . Vem kan man kontakta som har ansvaret ? Tacksam för svar

 15. Hej
  Har en fråga angående ett byggprojekt i Hjärup vid Tågvägen. Är det tänkt att Derome ska återställa gräsmattan mot den stora dammen mot Hjärupslundsskolan? Om så är fallet, när ska återställningen besiktigas?

  1. Hej Annette!

   Derome ska bättra på återställningen vid utloppet till den stora dammen. Detta kommer att göras i samband med att de resterande arbetena som Derome har avslutas. Något datum för slutbesiktning av området är inte bestämt.

   Med vänlig hälsning
   Mathilda Jägryd, VA-ingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Området vid Deromehusen ser fortfarande lika illa ut. Området mot dammen är inte återställt vilket väl borde vara gjort nu. I korsningen mellan gångstigen väster och söder om dammen står dessutom vatten väldigt länge så fort det regnat. Där är f n bara en geggig håla där inget gräs växer. Green har försökt att så i gräs men det hjälper ju inte när gångstigen ligger i en håla där allt vatten samlas. Jag hoppas att inte kommunens skattebetalare skall betala för återställningen av marken som husföretaget Derome har fördärvat.

    1. Hej Annette!

     Gräsytorna som Derome har gjort arbeten inom är besiktigade men allt utom den skålade dammen är inte godkända än. Entreprenören har ansvaret för ytorna tills dess att de är godkända av kommunen. Angående vattenansamlingen vid sidan om GC-vägen så är denna yta sönderkörd av annan entreprenör och återställningen av denna kommer att göras av kommunens driftentreprenör Green.

     1. Skall inte gräsytorna på västra sidan av dammen åtgärdas? Längs gångstigen och ner mot utloppen. Hoppas verkligen att Deromes ”återställande” inte godkändes vid besiktningen.

      1. Hej!

       Gräsytorna är fortfarande inte godkända av kommunen. Entreprenören ska jämna till ytorna och stödså där det behövs. Ytorna kommer att tas över av kommunen till våren när gräset har tagit sig ordentligt.

       1. Om det skall hinna bli något gräs för kommunen att ta över så bör ju ytorna färdigställas omgående. När är det tänkt att det skall göras? Det har sett lika illa ut hela året.

        1. Hej!

         Kommunen kommer inte att ta över skötseln av ytorna förrän de är färdigställda och godkända.

         Det är i entreprenörens eget intresse att färdigställa ytorna så att kommunen kan ta över driften.

         Med vänlig hälsning
         Mathilda, Tekniska enheten

     2. När skall återställningen av GC-stigen göras? Börjar bli hög tid nu. Vägen är alltid våt och lerig där oavsett väder.

 16. Hej,

  Fråga gällande marken där tidigare Anneroskolan låg. Vad är planerat där nu? Har det tagits några beslut?

  /Anders

  1. Hej Anders

   Det finns ett beslut om detaljplaneuppdrag för Annerotomten och arbetet med detta pågår. Detaljplanen omfattar ca 20st nya bostäder, den har ännu inte varit ute på samråd.

   Med vänlig hälsning
   Fredrika Klevborn, exploateringsingenjör

   1. Tragiskt att kommunpolitikerna väljer bostäder istället för en riktigt fin och bra skola med stora grönytor och dungar för lek och idrott. Framtidens kommun? För vem undrar jag!

     1. Gillar Lottas kommentar 🙂
      (önskar att det fanns en Gilla-knapp på sidan!)

   2. Under vilket namn under pågående projekt gömmer sig Annerotomten? Jag funderar på varför så många andra projekt ligger där, men inte den?
    //Lotta

    1. Hej Lotta,

     Den 30:e maj tog Kommunstyrelsen beslut att starta detaljplaneläggning på f.d. Annero Skola-tomten för bostäder. Ännu är vi ganska tidigt skede av planarbetet, det som görs nu är att vi har beställt dagvattenutredning, geoteknisk undersökning samt undersökning av eventuella markföroreningar. Vi inväntar dessa och sedan utifrån dessa kommer planen att utformas. Så i nuläget finns det inget material att presenteras så det är därför ingen egen undersida finns för Annerotomten.

     Tanken är att ha ett informationsmöte om planerna för tomten där det kommer finnas möjlighet att ställa frågor och lämna synpunkter innan vi går ut på samråd.

     Dock får vi invänta utredningarna som kommer forma hur planförslaget kommer att se ut innan vi kan göra detta.
     Men när det sker så kommer det att kommuniceras ut i god tid före till berörda och övriga intresserade.

     I samband med att detta görs kommer en egen undersida för Annerotomten att skapas.

     Sedan kan det tilläggas att vi håller på att se över vilka projekt som presenteras under ”Bo bygga – Pågående projekt”, på Staffanstorp.se så att sidan förhoppningsvis ska bli mer lättöverskådlig inom en snar framtid.

     Med vänlig hälsning
     Jonathan Nygaard, Planarkitekt

     1. Jag förstår inte heller att man väljer att göra så här. Jag förstår att det är mer lönsamt för kommunen att sälja av marken, men samtidigt så är ju kommunen i behov av bra skolor och förskolor för alla dessa nyinflyttade. Man måste ju planera hållbart för att kunna tillgodose de behov som följer med bostadsbyggandet. Ska folk vilja bo i kommunen så är det viktigt att det också finns bra skolor. Det får inte glömmas bort i samhällsplaneringen.

      1. Hej Linda!
       Kommunen har i uppgift att tillgodose behovet för såväl skolor som bostäder.

       När beslut togs om att undersöka möjligheterna att bygga en skola i norra Staffanstorp så bedömdes det intressant att utreda möjligheterna att bygga bostäder där som Anneroskolan tidigare låg. Uppdraget att utreda detta gavs till stadsbyggnadkontoret.

       Har du några ytterligare funderingar är det bara att höra av sig!

       Med vänliga hälsningar

       Jonathan Nygaard
       Planarkitekt, Stadsbyggnadskontoret, 046-251686


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »