Buller

Högtalare Foto: Republica By: pixabay.com

Dagens svenska samhälle är det mest ljudalstrande vi någonsin levt i. Våra fastigheter är inte anpassade för dagens kraftfulla högtalare och ljuddämpningen i husen är ofta dålig. Det är lyhört – och tar vi inte hänsyn så stör vi våra grannar. Grannbuller kan vara mycket påfrestande för de som är utsatta. I första hand ska denna typ av problem lösas av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

Den som äger en bostadsrätt eller bor i hyresrätt måste enligt lagen sköta sig och rätta sig efter de särskilda regler som gäller i bostadsområdet. Om det kommer in klagomål på störningar ska bostadsrättsföreningen eller hyresvärden undersöka om de är befogade. Den som fortsätter att störa sina grannar kan bli uppsagd och tvingad att flytta.

Om du störs av buller

Om du störs av buller ska du i första hand vända dig till din fastighetsägare och informera om störningen. Försök att beskriva bullret så noggrant och sakligt som du kan (t.ex. entonigt motorljud). Beskriv också när du störs av bullret. Skriv gärna ner vilka tider på dygnet som bullret förekommer. Detta kan göra det lättare för fastighetsägaren att hitta störningen. Om du inte får hjälp av din fastighetsägare eller om ljudet kommer från en annan fastighet kan du kontakta Miljöenheten.

Information om buller.

Vid frågor kontakta Göran Eriksson, 046-25 14 25

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

8 kommentarer till Buller

 1. Hej
  Fick ett mycket tråkigt besked från COWI AB om Microsoft bygget. Microsoft vill bygga disel aggregat med stora miljö och person konsekvenser. Är ni medvetna om att det ska bygga dessa disel aggregat?
  Om ja, varför informerar inte kommunen om det utan det kommer från COWI AB? Eller känner ni inte till COWI AB?
  MVH/Mats

  1. Hej Mats, du har fått ett separat mailsvar.
   Vänligen Miljö-och Byggavdelningen

 2. Hej
  Fick ett mycket tråkigt besked från COWI AB om Microsoft bygget. Microsoft vill bygga disel aggregat med stora miljö och person konsekvenser. Är ni medvetna om att Microsoft vill bygga dessa disel aggregat?
  Om ja, varför informerar inte kommunen om det utan det kommer från COWI AB? Eller känner ni inte till COWI AB?
  MVH/Mats

 3. Hej

  Jag skickade in ett ärende om mätning av bullernivå på kornvägen 3 tidigare i somras.
  Jag har varken fått någon bekräftelse med ärendenummer eller hört något från kommunen på något annat sätt.
  Undrar därför om mitt ärende är under behandling?

  Med vänlig hälsning,
  Stefan Apell
  Kornvägen 3
  245 43 Staffanstorp
  070-5151650
  apellstefan@gmail.com

 4. Jag bor i 2:a huset från bullervallen på Kornvägen 3 vid väg 11. Jag upplever att bullernivån från väg 11 är för hög i vår trädgård och att den ljudvall som gjordes i samband med att området byggdes inte längre är tillräcklig idag pga. att trafiken har blivit tyngre med åren. Jag upplever även att vallen har sjunkit ner mycket med tiden.

  Har ni tips på hur vi kan få till en mätning av bullernivån som registrerar bullret under en längre tid och sedan (förhoppningsvis) få åtgärder med utökade bullerdämpning?

  Med vänlig hälsning
  Stefan Apell
  Kornvägen 3
  070-5161650

  1. Hej Stefan,
   Buller från vägtrafik är ett stort miljöproblem och den bullerkälla som stör mest antal människor. Miljöenheten har förståelse för att ni kan vara störda av buller. Eftersom det rör sig om stora kostnader behöver dock åtgärderna vidtas etappvis nationellt, så att de värst utsatta platserna åtgärdas först enligt föreskrivet och fastställt åtgärdsprogram. Trafikverket som är väghållare för väg 11, omfattas dock ännu inte av föreskrivet åtgärdsprogram i ett rättspraxissammanhang. Detta för att det bland annat inte finns något område med ”äldre (1997/äldre) bebyggelser” där bullret överstiger vägbullernivån 65 dBA ekvivalentnivå i Staffanstorp som normalt är riktvärdet för att kunna få hjälp enligt rättspraxis tex genom bullerplank eller åtgärder i form av fönsterbyte. Kontakta Trafikverket för mer info om vilka områden som ska åtgärdas och när detta ska vara genomfört. På Trafikverkets webbplats finns bullerkartor över Staffanstorp där det framgår ljudnivåer från vägnätet i kommunen. Vänligen, Göran Eriksson Miljöenheten

   1. Hej Göran

    Tack för ditt svar, såg det först nu när jag skickade nytt meddelande på er hemsida, jag fick aldrig svaret på min mail.

    Min fråga gällde:
    Har ni tips på hur vi kan få till en mätning av bullernivån som registrerar bullret under en längre tid och sedan (förhoppningsvis) få åtgärder med utökade bullerdämpning?

    Med vänlig hälsning,
    Stefan Apell
    Kornvägen 3
    245 43 Staffanstorp
    070-5151650
    apellstefan@gmail.com

    1. Hej Stefan,
     Jag har svarat dig per mail då vi inte tar upp enskilda ärenden här för diskussion. Har du fler frågor är du välkommen att maila eller ringa mig.
     Vänligen, Göran Eriksson Miljöenheten


 • Information om COVID-19

  coronavirus

  Staffanstorps kommun följer noga händelseutvecklingen kring covid-19. Vi har skapat en sida med länkar till sidor där du kan läsa mer information och råd kring sjukdomen. Den sidan besöker du genom att klicka här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »