Park, torg och väg

Mölla i Sockerbruksparken. Foto: Johanna Liwenborg

Nästan alla platser utomhus i Staffanstorps kommun där allmänheten kan röra sig är offentlig plats, till exempel trottoarer, torg och parker. På våra torg är trafik inte tillåten, de är fredade och säkra platser där medborgare ska kunna mötas, promenera och röra sig fritt som på vilken trottoar eller gågata som helst.

Staffanstorps kommun satsar på en grön kommun med nya – små och stora – gröna ytor i tätorterna. I områden som växer genom förtätning, tas befintlig park och naturpark i vissa fall i anspråk eller bebyggas. Då planeras och skapas nya parker och grönområden, precis som vid helt nya bostadsområden.

I Staffanstorps kommun arbetar vi för att du som färdas på våra allmänna vägar ska ha en trygg och säker trafikmiljö. Detta gäller oavsett om du är bilist, cyklist eller gångtrafikant. Gator och vägar inom kommunen sköts av såväl av Trafikverket som kommunen och en del vägar sköts av enskilda vägsamfälligheter.

Om du upptäcker skador och fel i det offentliga rummet vill vi gärna att du anmäler det till oss >>

Städning

Varje vardag sker städning där flest människor rör sig, det vill säga i centrala Staffanstorp och vid Hjärups station. Papperskorgar och hundlatriner töms varje vecka och i samband med det sker städning i övriga kommunen. Dock kan inte våra entreprenörer se allt i kommunen varför vi gärna vill ha hjälp av er. Ser ni något nedskräpat område, så meddela oss.

Hjälp gärna till genom att se till att skräp hamnar i papperskorgar och hundbajs i hundlatrinerna.

Kontakta oss via felanmälan och synpunkter här på webben eller ring Medborgarkontoret 046-25 11 00.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

66 kommentarer till Park, torg och väg

 1. När skall ni rensa dammen vi Nevisborg den är full av vatten råttor och när ska ni lägga asfalt över järnväg spåren på gångstigarna

  1. Hej Sten

   Tack för dina synpunkter
   Dammen är rensad i år, nästa gång blir våren 2018.
   Någon asfalt blir det inte över järnvägsspåren då dessa tillhör trafikverket.

   MVH

   Stefan Lundström Tekniska enheten

   1. Ni får ju tänka på att inte rensa dammen när fåglarna börjat häcka. Har hört att ni gjorde det en gång.

    1. Hej Caroline

     Rensning av dammen kommer att utföras innan häckningen 2018

     MVH
     Stefan Lundström Tekniska enheten

  2. För 2 år sen klippte vi den med båt då var den ren 2 år dena gången hade ni lastbil med kran som stod där hel vecka förra gången tog det 1 dag

 2. Hej!
  Vi har jättestora problem med hastigheterna runt Jeppsagård. För det första är det 60-väg utanför vilket är helt oförståeligt. Kommer man från Lidl hållet blir det en farlig vänstersväng in på området där man ofta blir stående pga all trafik och bilar bakom susar förbi i långt över 60 km/h. Det är även infart till återvinningen på andra sidan vilket ni borde främja, inte helt lätt att komma in och ut säkert därifrån. Dessutom finns det två busshållplatser som inte har ett rimligt avstånd till något övergångsställe, ta sig över den vägen på morgonen är inte helt kul!

  Vidare efterföljs inte 30 km/h inne på Jeppsagård, skylten sitter delvis skymd vilket inte hjälper. Vi har tidigare efterfrågat farthinder utan resultat. Vi som bor här har koll på läget med de föräldrar som hämtar barn på förskolan kör som idioter. Jag vågar inte vara på framsidan av mitt hus på morgnar och eftermiddagar när det ska lämnas och hämtas på förskolan och så ska det inte behöva vara.

  Vi vill ha 50-väg utanför oss och farthinder på området innan det händer en olycka här!

  Josefin

  1. Hej!
   Tack för dina frågor. Dalbyvägen kommer att få en annorlunda utformning i framtiden i och med att sockerbruksområdet byggs ut. Arbetet med utformningen har jag förstått redan är igång. Innan gaturummet är ombyggt är ingen hastighetssänkning planerad.

   När det kommer till Jeppsagård och överträdelser av hastigheter så är det en polisiär fråga. Jag meddelar Polismyndigheten att önskemål om hastighetskontroller finns. Jag kommer också skicka vidare frågan till utbildningssamordnaren i kommunen som får skicka ut information till skolorna gällande försiktighet i trafiken.

   Jag kommer att kontrollera på plats delvis gällande den skymda sikten men också bedöma trafiksituationen på morgon och eftermiddag för att se om det kan behövas ytterligare åtgärder.

   Trevlig helg!
   Henrik Alvén, trafikingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Tack för en snabb respons och att ni tar detta på allvar!

    Josefin

 3. Hej!
  Undrar var jag hittar hur hög häck/staket får vara då man bor på en hörna?
  Vi börjar få stora problem med sikten i författarbyn.
  Cykel/gångvägar där häckar är för höga så man inte ser.

  Var kan jag hitta detta på hemsidan? Har sökt men hittar inget.
  Tacksam för snabbt svar.

  Carina

  1. Hej!

   I nedan länkad skrift hittar du de bestämmelser som gäller. Det är upp till varje fastighetsägare att se till att detta efterlevs.

   http://webbutik.skl.se/bilder/artiklar/pdf/5426.pdf?issuusl=ignore

   Hoppas detta hjälpte dig!
   Vänlig hälsning,
   Henrik Alvén
   Trafikingenjör

 4. Hej!
  Skulle ni snarast kunna sopa/rensa cykelbanan längs med Borggårdsparken på Industrivägen?
  Det är fullt med nedfallna bokollon som cykeln studsar på. Ovanpå dessa ligger det en massa löv som nu är fuktiga.
  Cyklar där dagligen och halkrisken/olycksrisken är stor.

  1. Hej Ingrid,

   Vår driftentreprenör har varit i detta området idag och städat av de hårdgjorda ytorna, problemet ska nu vara åtgärdat.

   Med Vänlig Hälsning, Linnea Saarela, parkingenjör i Staffanstorps kommun

   1. Det behöver sopas ofta här,minst en gång per vecka,det faller löv hela tiden och det blir väldigt halt!

 5. Hej!
  Jag undrar varför ni bygger farthinder på Frödings väg, och varför boende som drabbas av detta inte fått veta något innan ni började bygga? Vi borde väl bli informerade om en så stor förändring som har stor påverkan på våra liv och värdet av våra bostäder?
  Frödings väg är varken hårt trafikerad eller har problem med höga hastigheter, vi som bor på vägen lider däremot mycket av de nya hinderna. Hur förklarar ni att ni lägger ytterligare en så stor utgift på fler farthinder när ni för något år sedan lovade att ni inte skulle bygga fler?
  Vi är flera som mailat, ringt och tillochmed varit inne på kommunhuset och sökt ansvarig person för detta och han har fortfarande inte svarat, hoppas på svar nu.

  1. Hej Malin!
   För att klargöra så handlar det inte enbart om funktionen farthinder, vilket är meningen på Lagerlöfs väg.
   Det som byggs nu i Författarbyn är något som kallas Regnbäddar och har funktionen Fördröjning av dagvatten, Trafiksäkerhets höjande åtgärd och att skapa ett grönare gaturum.
   Här på vår webbplats finns det en länk, där man kan läsa mer om regnbäddar>>

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

   1. Hej Per!
    Du svarade inte på mina frågor.
    Varför har inte vi som blir berörda av detta informerats?
    Har vi invånare ingenting att säga till om?
    Vi vill inte ha dessa hinder utanför vårt hus då det skapar problem med parkering.
    Om dessa hinder funnits när vi köpte detta huset så hade vi avstått.
    Min man har försökt att nå dig via denna sidan, massor av försök på telefon och varit inne på Staffanstorps kommun där han lämnat meddelande till tjejen i receptionen som hon lovade att ge till dig.
    Där stod vad det gällde och telefonnummer. Han har inte hört något ifrån dig, men hoppas att du ringer honom så vi kan få en förklaring.

    1. Hej Malin
     Då dessa åtgärder ingår i det omfattande VA-projektet i Författarbyn så därför har ingen särskild information till boende inte lämnats ut. Regnbäddarna är placerade så att det inte ska bli några problem vid infarterna till fastigheterna.
     Det är ingen kommunal angelägenhet att tillgodose parkering på allmänna gator, utan det ska generellt ombesörjas på egen fastighet.

     Som kommuninvånare har man möjligheten att påverka genom att bla prata med politiken, skicka in felanmälan, lämna in medborgarförslag mm.

     Med vänlig hälsning
     Pär Larsson, Gatuingejör

 6. Ska man behöva stå ut med hästbajs på cykelbanan utanför biblioteket?

  1. Hej Martin,

   Jag ombesörjer att detta städas upp i närtid.

   Med vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela
   Parkingenjör i Staffanstorps kommun

 7. Hej, vad händer med städningen under väg 11 nära Dragonvägen? Jag har påpekat detta och ni verkar inte vara så värst intresserade av att lösa problemet. Det ligger slängt cellplast och en massa övrigt skräp som inte ser så trevligt ut.

  Hälsningar Andreas Hägg

  1. Hej Andreas,

   Våra driftentreprenörer har varit ute vid ett flertal tillfällen och städat av G/C-vägen som går under väg 11 och i förra veckan gjorde de en större städinsats av exploateringsområdet. Utöver detta har vi även skickat ut en uppmaning till byggarbetarna på Vikhem gällande nedskräpningen så den kommer med förhoppning minska i framtiden.

   Med Vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela, parkingenjör i Staffanstorp kommun


 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här hittar du kommunens blanketter och här kommer du att hitta våra e-tjänster. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har knappt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »