Park, torg och väg

Mölla i Sockerbruksparken. Foto: Johanna Liwenborg

Nästan alla platser utomhus i Staffanstorps kommun där allmänheten kan röra sig är offentlig plats, till exempel trottoarer, torg och parker. På våra torg är trafik inte tillåten, de är fredade och säkra platser där medborgare ska kunna mötas, promenera och röra sig fritt som på vilken trottoar eller gågata som helst.

Staffanstorps kommun satsar på en grön kommun med nya – små och stora – gröna ytor i tätorterna. I områden som växer genom förtätning, tas befintlig park och naturpark i vissa fall i anspråk eller bebyggas. Då planeras och skapas nya parker och grönområden, precis som vid helt nya bostadsområden.

I Staffanstorps kommun arbetar vi för att du som färdas på våra allmänna vägar ska ha en trygg och säker trafikmiljö. Detta gäller oavsett om du är bilist, cyklist eller gångtrafikant. Gator och vägar inom kommunen sköts av såväl av Trafikverket som kommunen och en del vägar sköts av enskilda vägsamfälligheter.

Om du upptäcker skador och fel i det offentliga rummet vill vi gärna att du anmäler det till oss >>

Städning

Varje vardag sker städning där flest människor rör sig, det vill säga i centrala Staffanstorp och vid Hjärups station. Papperskorgar och hundlatriner töms varje vecka och i samband med det sker städning i övriga kommunen. Dock kan inte våra entreprenörer se allt i kommunen varför vi gärna vill ha hjälp av er. Ser ni något nedskräpat område, så meddela oss.

Hjälp gärna till genom att se till att skräp hamnar i papperskorgar och hundbajs i hundlatrinerna.

Kontakta oss via felanmälan och synpunkter här på webben eller ring Medborgarkontoret 046-25 11 00.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

84 kommentarer till Park, torg och väg

 1. Hej,
  Det är väldigt mörkt på Balders parkering på kvällstid. Lamporna fungerar, men de är så svaga att det känns som att de är mest till prydnad. Man ser inte var man går och om man har en mörk bil är det svårt att se var den står om man inte vet. Det känns väldigt otryggt att gå över parkeringen när det är mörkt. Det hade varit en god idé att uppgradera lamporna till något som lyser upp. Nu när vintern kommer är det dessutom risk att man står på öronen, eftersom man inte kan se isfläckar och sådant. Med vänlig hälsning, Anna

  1. Hej Anna!

   Parkeringen och belysningen ägs av Staffanstorps kommunfastigheter. De har beställt en uppdatering av belysningen. Enligt uppgift ska detta ske redan denna vecka.

   Med vänlig hälsning Karolina, stadsbyggnadsförvaltningen

 2. Hej! Från korsningen vid Nevisborg ut mot Nevishög har blivit en racingbana på kvällarna framförallt. De står 2 bilar i bredd och trampar gasen i botten ut mot Nevishög. Bilar som kommer bakifrån får ibland vänta på att dom ska köra för dom flyttar sig inte alltid. Folk som bor vid vägen är rädda för att något ska hända så dom far in i husen eller framförallt kör på någon. Mycket barn i området. Finns det ingen möjlighet att göra något en 200 meter längre fram från korset? Något litet farthinder.
  Med vänlig hälsning
  Caroline

  1. Hej Caroline!

   Ett felaktigt beteende likt det du beskriver är ett polisiärt ärende. De får i första hand kontrollera trafiken på plats och därför är det viktigt att ni kontaktar Polisen när det sker. Jag kommer att lägga ett mejl till Polisen för kännedom om detta problem och hoppas att de har resurser att kontrollera på plats.

   Att bygga bort ett enskilt felaktigt beteende är inte aktuellt i nuläget.

   Med vänlig hälsning Henrik, trafikingenjör, Staffanstorps kommun

 3. Hej igen!
  Nu parkerar dom på trottoarerna och upp på gång banor på Nevisborg.
  Där står dom hela nätterna. Dom börjar ställa sig efter fyra, halvfem
  Nu måste ni göra något åt detta. Barn får gå ut på vägbanan för att ta sig förbi.
  Ni måste lyssna på oss som skriver in. Om ni så behöver betala extra för att Securitas ska köra ut efter kontorstid så får ni betala det. Det är löjligt dom få gångerna dom kommer ut på olika områden.

  1. Hej!
   Securitas har ett rullande schema vilket innebär att de är verksamma dagtid, kvällstid och även helger.
   Det föreligger ett politiskt beslut att parkeringsövervakning enbart för utövas 20 timmar per månad.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

   1. Här på Nevisborg har vi aldrig sett dom kvällar och helger. Folk passar på att parkera fel på kvällar och helger för dom vet att då kommer inte Securitas. Så än så länge är det risk fritt. Beslut kan man ändra. Ta upp det igen om antalet timmar.

    1. Hej Reijo!
     Det ni kan göra för att få till en ändring hos politiken är att inkomma med ett medborgarförslag till kommunen.

     Med vänlig hälsning
     Pär Larsson, Gatuingenjör

 4. Kan aldrig Securitas som lappar bilar i kommunen komma efter halvfyra?
  På Nevisborg kommer dom alltid på förmiddagen när folk arbetar. Sen efter tre så står det felparkerade bilar lite överallt. Dom gör ännu bättre nytta på dom senare tiderna.
  Med vänlig hälsning
  Reijo

  1. Det hade varit bra om p-vaktena körde runt bland förskolor och skolors parkeringar (och gator vid skolorna) då föräldrar parkerar som om de är viktigaste i världen! Även handikapp platserna är mycket populära att använda.

   1. Och de bör komma mellan 6-8 och 14.30-17 för det är då alla barn hämtas och lämnas. Det är inte lönt att titta parkeringarna kl.10!

 5. Idag hände det, bilolycka på Jeppsagård. Vad sägs om att kommunen faktiskt gör något åt problemet med hastigheten nu som vi boende har försökt påpeka för er utan resultat? Mitt inlägg längre ner från i höstas visar tydligt att ni då inte såg ett problem. Nu har människor skadats. Hur mycket mer behöver hända här innan ni gör något åt problemet? Det ska inte behöva ske en olycka innan ni reagerar men nu har det hänt. Jag hoppas innerligt att ni gör något innan nästa olycka händer!

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/traktor-kolliderade-med-personbil-i-staffanstorp

 6. De nyplanterade plantorna mellan Ingrids och Johannas väg dör i torkan, behöver vatten NU

  1. Hej Björn,

   Vi är medvetna om problemet och vi driver det mot entreprenören. Entreprenören har varit ute och vattnat vid flera tillfällen men denna väderlek är skoningslös.

   Med Vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela
   Parkingenjör

 7. Kan kommunen ta bort kantstenen vid återvinningen på Järnvägsgatan? I nuläget måste man köra förbi utegästerna på Järnvägskrogen för att komma till containrarna. Varför inte fasa av ytan mellan gata och parkering, och jämna till ytan där återvinningen finns? Hanterbart i torrt väder, men ett träsk när det regnar.

  1. Dessutom används platserna närmast återvinningen som pendlarparkering. Kanske just den delen borde ha p-förbud?

   1. Hej Leslie!

    Den grusade ytan som nämns i ditt ärende är inte allmän, utan tillhör kommunfastigheter. Med anledning av detta kan tekniska enheten inte reglera parkering. Samma gäller för upprustning av ytan. Ingen ytterligare in- och utfart kommer att anläggas mot Järnvägsgatan då en redan är anlagd. Som det ser ut på plats kör man redan över den låga kantsten som finns mot gatan när man kör ut från området.

    För ytterligare kontakt gällande ytan är du välkommen att kontakta kommunfastigheter.

    Trevlig helg,
    Henrik, Staffanstorps kommun

 8. Hej,
  Förra sommaren lades det ned fiber i Knutsborgsområdet. Stora delar av gräsmattorna i grönområdet mellan Knutsborg och Nevisborg grävdes då upp. Efter avslutad grävning skedde en grov återställning och sen har det inte hänt nåt. Det ligger fortfarande 30-40 cm höga jordhögar kvar i långa stråk. Dessutom kan kommunens gräsklippare inte köra där, vilket resulterat i att det är väldigt vildvuxet på husens baksidor.

  Hur tänkte ni kring detta?

  MVH
  /Anders L

  1. Hej Anders,

   Det är inte Tekniska enheten som är beställare av detta arbete, utan det är Staffanstorps Fiber. Vi är dock markägare. Jag håller med dig om att det ser tråkigt ut här. Vi var i kontakt med ansvarig entreprenör i förra veckan och blev då lovade att ytorna skulle återställas i närtid.

   Med Vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela
   Parkingenjör

 9. Hej!
  Finns det inte någon som besiktigar de arbeten som ni får utfört? Dammen vid Nevisborg blev rensad? då fåglarna låg på ägg så de flög härifrån. Sen är det inte upplockat utan allt som blev avklippt ligger längs kanterna.
  Mvh Kerstin C

 10. Hej

  Ett stort arbete allt som gjorts runt Roos dam. Det kommer att bli jättefint.
  Men det tunna staketet har tyvärr blivit någon form av manlig styrkedemonstartion där manga visar sin styrka genom att knäcka dessa tuna stavar, vilket skett på flertalet ställen. Ser tråkigt ut så jag undrar om man kommer att fortsätta med detta och försöka reparera efter hand eller om man ska ta bort det? Som det ser ut nu så ger det ingen rättvisa till dem som arbetat i parken. Kanske hjälper det om belysningen på stråket melan Albovägen och Annerovägen slås på igen.

  Mvh
  Anders H

  1. Hej Anders,

   Tyvärr har vi haft återkommande problem med skadegörelse av planteringsskydden kring häckplanteringarna i Roos Damm. Planteringsskyddet är uppsatt för att förhindra genomspring och för att ge häckplantorna en chans att etablera sig i lugn och ro. Risken är stor att häckplantorna skadas om vi tar bort staketet.

   Vi kommer fortsätta reparera det, men hädanefter byta ut knäckta delar till större dimensioner som är mer motståndskraftiga för denna typ av skadegörelse.

   Gällande belysningen så kan ni göra en felanmälan på vår hemsida: http://easyincident.staffanstorp.se/publiktarende.aspx

   Med vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela
   Parkingenjör i Staffanstops kommun

 11. Det finns en stor samling av torra löv på Nafnes torg i Hjärup vid ingången till vårdcentralen som virvlar runt när det blåser. Vi får in mycket löv i vår entre på Fredriksväg 3 och det ser inte trevligt ut. Skulle vara tacksamt om man kan minska på detta genom att ta bort löven. Har ringt om detta i slutet av förra året. Vi samlar själva in mycket av löven och annat skräp som som virvlar runt framför entren.
  MVH
  Leif Olsson

  1. Hej Leif,

   Torget tillhör Staffanstorps kommunfastigheter och ingången till vårdcentralen är fastighetsägarens ansvar att underhålla. Jag får be dig kontakta någon av ovanstående för att driva ärendet vidare.

   Linnea Saarela
   Parkingenjör

 12. Varför är det fortfarande julkulor som lyser i träden vid tågstationen i Hjärup?
  Tänd istället upp de 7 gatulampor som inte fungerar mellan Hjäruplundsskolan och Uppåkravallen
  Tack på förhand

  1. Hej Marina
   I kommunen har vi säsongsbelysning för att lysa upp den mörka årstiden. I Hjärup har vi dels slingor i trädet vid Lommavägen/Klockaregårdsvägen dels kulor i trädet vid stationen. Även någon slinga vid stationen lyser fortfarande. Vi har denna belysning tänd fram till v. 9 då denna belysning uppskattas av många.

   Det är bra ni uppmärksammar att lampor inte lyser och detta behöver anmälas på kommunens hemsida. Det finns en snabblänk på förstasidan kontakt och felanmälan då kommer du via felanmälan och lämna synpunkt hit http://easyincident.staffanstorp.se/publiktarende.aspx . Detta så att anmälningar blir samlade, blir rätt registrerat och kommer till rätt part.
   Hälsningar
   Kerstin Jensen, Projektledare

 13. Hej!
  Nu är det fortfarande lämplig tid att kolla upp var det behövs fyllas ut med grus på slingan vid Gullåkra mosse där ett antal avsnitt jämt är översvämmade. Hoppas det blir gjort innan nästa stora skyfall.

  1. Hej Ritva,

   Vi känner till att det stundtals förekommit stående vatten utmed motionsslingan i år. De stora mängderna regn under hösten/vintern har gjort det särskilt påtagligt.

   Att åtgärda håligheter utmed grusgången finns med som en punkt i planeringen att eventuellt utföra i år. Dock kan jag inte lova att det kommer åtgärdas innan nästa skyfall.

   Med Vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela
   Parkingenjör i Staffanstorps kommun

 14. Man kan sätta lamper med dektor som tänd när.som dr går förblu

 15. När skall ni rensa dammen vi Nevisborg den är full av vatten råttor och när ska ni lägga asfalt över järnväg spåren på gångstigarna

  1. Hej Sten

   Tack för dina synpunkter
   Dammen är rensad i år, nästa gång blir våren 2018.
   Någon asfalt blir det inte över järnvägsspåren då dessa tillhör trafikverket.

   MVH

   Stefan Lundström Tekniska enheten

   1. Ni får ju tänka på att inte rensa dammen när fåglarna börjat häcka. Har hört att ni gjorde det en gång.

    1. Hej Caroline

     Rensning av dammen kommer att utföras innan häckningen 2018

     MVH
     Stefan Lundström Tekniska enheten

   2. Övergången från dammen mot sockerbruksparken måste väl ändå vara ert ansvar? Den är konstant vattenfylld och underminerad. Jag blev väldigt förvånad att ni inte fixade detta eller vägguppet som också är underminerat ute på vägen när ni ändå hade avstängt och la ny asfalt.

    Sen borde det väl ligga i ert intresse att ha en diskussion med trafikverket hur man ska göra med övergången vid spåren. Den står också under vatten stora delar av året. Även röjning av växterna som växer okontrollerat och allt skräp som samlas i dem borde ligga i ert intresse att fixa oavsett om det är er mark eller trafikverket. Jag som kommuninvånare ska inte behöva vända mig till trafikverket för att kunna ta mig ut från mitt bostadsområde utan att klampa i 1 dm vatten varje dag.

    1. Nu har det gått drygt en månad utan respons. När tänker ni fixa så att vi slipper klampa i vatten eller, ännu värre när det är minusgrader, halka runt?

    2. Hej Josefin,

     Tack för din kommentar! Vi känner till problematiken med stundtals stående vatten här. Vi är igång och utreder hur vi ska justera ytan för att få bort problemet. Det var Trafikverket som utförde asfalteringen efter spårborttagningen.

     Med Vänlig Hälsning,
     Linnea Saarela
     Parkingenjör i Staffanstorps kommun

  2. För 2 år sen klippte vi den med båt då var den ren 2 år denna gången hade ni lastbil med kran som stod där hel vecka förra gången tog det 1 dag

 16. Hej!
  Vi har jättestora problem med hastigheterna runt Jeppsagård. För det första är det 60-väg utanför vilket är helt oförståeligt. Kommer man från Lidl hållet blir det en farlig vänstersväng in på området där man ofta blir stående pga all trafik och bilar bakom susar förbi i långt över 60 km/h. Det är även infart till återvinningen på andra sidan vilket ni borde främja, inte helt lätt att komma in och ut säkert därifrån. Dessutom finns det två busshållplatser som inte har ett rimligt avstånd till något övergångsställe, ta sig över den vägen på morgonen är inte helt kul!

  Vidare efterföljs inte 30 km/h inne på Jeppsagård, skylten sitter delvis skymd vilket inte hjälper. Vi har tidigare efterfrågat farthinder utan resultat. Vi som bor här har koll på läget med de föräldrar som hämtar barn på förskolan kör som idioter. Jag vågar inte vara på framsidan av mitt hus på morgnar och eftermiddagar när det ska lämnas och hämtas på förskolan och så ska det inte behöva vara.

  Vi vill ha 50-väg utanför oss och farthinder på området innan det händer en olycka här!

  Josefin

  1. Hej!
   Tack för dina frågor. Dalbyvägen kommer att få en annorlunda utformning i framtiden i och med att sockerbruksområdet byggs ut. Arbetet med utformningen har jag förstått redan är igång. Innan gaturummet är ombyggt är ingen hastighetssänkning planerad.

   När det kommer till Jeppsagård och överträdelser av hastigheter så är det en polisiär fråga. Jag meddelar Polismyndigheten att önskemål om hastighetskontroller finns. Jag kommer också skicka vidare frågan till utbildningssamordnaren i kommunen som får skicka ut information till skolorna gällande försiktighet i trafiken.

   Jag kommer att kontrollera på plats delvis gällande den skymda sikten men också bedöma trafiksituationen på morgon och eftermiddag för att se om det kan behövas ytterligare åtgärder.

   Trevlig helg!
   Henrik Alvén, trafikingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Tack för en snabb respons och att ni tar detta på allvar!

    Josefin

   2. Hej

    Jag undrar hur det går med detta. Hastigheterna har inte minskat och det finns inga åtgärder.

    Josefin

    1. Hej igen!

     Som jag nämnde tidigare så är Dalbyvägen inte aktuell för tillfället med åtgärder.

     När det kommer till skymda skyltar så tyckte jag vid första besök inte att det var några problem, de syntes utan någon som helst skymning. När jag vid samma besök försökte få en uppfattning gällande hastigheterna kunde jag inte se att de skulle vara högre än skyltat. Dels är sträckan relativt kort och dels är där parkering på östra sidan som smalnar av vägen rejält och därmed fungerar som hastighetsdämpande åtgärd.

     Med anledning av detta är inga ytterligare fysiska åtgärder aktuella på Jeppsagård.

     Med vänlig hälsning
     Henrik Alvén

     1. Då kan jag ju berätta för dig vad som händer just på den avsmalade delen, dvs det jag ser flertalet gånger varje dag. Bilarna kör istället upp på trottoaren för att kunna köra på i den hastighet de vill och ändå passera de parkerade bilarna! Så nej, det är inte en hastighetsdämpande åtgärd utan gör det bara mer farligt.

      Är det verkligen något kommunen tycker är okej? Förr eller senare kommer det smälla på den vägen. Ett barn på trottoaren som inte syns tillräckligt för de stressade bilisten som uppenbarligen inte har tillräckligt vett i skallen att köra på vägen istället för på delar av trottoaren, för det händer som sagt flera gånger varje dag.

      Den dagen det händer hoppas jag att ni har ryggrad nog att stå för åsikten att här behövdes det minsann inga åtgärder. För vi som bor här kommer att komma ihåg det.

 17. Hej!
  Undrar var jag hittar hur hög häck/staket får vara då man bor på en hörna?
  Vi börjar få stora problem med sikten i författarbyn.
  Cykel/gångvägar där häckar är för höga så man inte ser.

  Var kan jag hitta detta på hemsidan? Har sökt men hittar inget.
  Tacksam för snabbt svar.

  Carina

  1. Hej!

   I nedan länkad skrift hittar du de bestämmelser som gäller. Det är upp till varje fastighetsägare att se till att detta efterlevs.

   http://webbutik.skl.se/bilder/artiklar/pdf/5426.pdf?issuusl=ignore

   Hoppas detta hjälpte dig!
   Vänlig hälsning,
   Henrik Alvén
   Trafikingenjör

 18. Hej!
  Skulle ni snarast kunna sopa/rensa cykelbanan längs med Borggårdsparken på Industrivägen?
  Det är fullt med nedfallna bokollon som cykeln studsar på. Ovanpå dessa ligger det en massa löv som nu är fuktiga.
  Cyklar där dagligen och halkrisken/olycksrisken är stor.

  1. Hej Ingrid,

   Vår driftentreprenör har varit i detta området idag och städat av de hårdgjorda ytorna, problemet ska nu vara åtgärdat.

   Med Vänlig Hälsning, Linnea Saarela, parkingenjör i Staffanstorps kommun

   1. Det behöver sopas ofta här,minst en gång per vecka,det faller löv hela tiden och det blir väldigt halt!

 19. Hej!
  Jag undrar varför ni bygger farthinder på Frödings väg, och varför boende som drabbas av detta inte fått veta något innan ni började bygga? Vi borde väl bli informerade om en så stor förändring som har stor påverkan på våra liv och värdet av våra bostäder?
  Frödings väg är varken hårt trafikerad eller har problem med höga hastigheter, vi som bor på vägen lider däremot mycket av de nya hinderna. Hur förklarar ni att ni lägger ytterligare en så stor utgift på fler farthinder när ni för något år sedan lovade att ni inte skulle bygga fler?
  Vi är flera som mailat, ringt och tillochmed varit inne på kommunhuset och sökt ansvarig person för detta och han har fortfarande inte svarat, hoppas på svar nu.

  1. Hej Malin!
   För att klargöra så handlar det inte enbart om funktionen farthinder, vilket är meningen på Lagerlöfs väg.
   Det som byggs nu i Författarbyn är något som kallas Regnbäddar och har funktionen Fördröjning av dagvatten, Trafiksäkerhets höjande åtgärd och att skapa ett grönare gaturum.
   Här på vår webbplats finns det en länk, där man kan läsa mer om regnbäddar>>

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

   1. Hej Per!
    Du svarade inte på mina frågor.
    Varför har inte vi som blir berörda av detta informerats?
    Har vi invånare ingenting att säga till om?
    Vi vill inte ha dessa hinder utanför vårt hus då det skapar problem med parkering.
    Om dessa hinder funnits när vi köpte detta huset så hade vi avstått.
    Min man har försökt att nå dig via denna sidan, massor av försök på telefon och varit inne på Staffanstorps kommun där han lämnat meddelande till tjejen i receptionen som hon lovade att ge till dig.
    Där stod vad det gällde och telefonnummer. Han har inte hört något ifrån dig, men hoppas att du ringer honom så vi kan få en förklaring.

    1. Hej Malin
     Då dessa åtgärder ingår i det omfattande VA-projektet i Författarbyn så därför har ingen särskild information till boende inte lämnats ut. Regnbäddarna är placerade så att det inte ska bli några problem vid infarterna till fastigheterna.
     Det är ingen kommunal angelägenhet att tillgodose parkering på allmänna gator, utan det ska generellt ombesörjas på egen fastighet.

     Som kommuninvånare har man möjligheten att påverka genom att bla prata med politiken, skicka in felanmälan, lämna in medborgarförslag mm.

     Med vänlig hälsning
     Pär Larsson, Gatuingejör

 20. Ska man behöva stå ut med hästbajs på cykelbanan utanför biblioteket?

  1. Hej Martin,

   Jag ombesörjer att detta städas upp i närtid.

   Med vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela
   Parkingenjör i Staffanstorps kommun


 • Information om COVID-19

  coronavirus

  Staffanstorps kommun följer noga händelseutvecklingen kring covid-19. Vi har skapat en sida med länkar till sidor där du kan läsa mer information och råd kring sjukdomen. Den sidan besöker du genom att klicka här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »