Park, torg och väg

Mölla i Sockerbruksparken. Foto: Johanna Liwenborg

Nästan alla platser utomhus i Staffanstorps kommun där allmänheten kan röra sig är offentlig plats, till exempel trottoarer, torg och parker. På våra torg är trafik inte tillåten, de är fredade och säkra platser där medborgare ska kunna mötas, promenera och röra sig fritt som på vilken trottoar eller gågata som helst.

Staffanstorps kommun satsar på en grön kommun med nya – små och stora – gröna ytor i tätorterna. I områden som växer genom förtätning, tas befintlig park och naturpark i vissa fall i anspråk eller bebyggas. Då planeras och skapas nya parker och grönområden, precis som vid helt nya bostadsområden.

I Staffanstorps kommun arbetar vi för att du som färdas på våra allmänna vägar ska ha en trygg och säker trafikmiljö. Detta gäller oavsett om du är bilist, cyklist eller gångtrafikant. Gator och vägar inom kommunen sköts av såväl av Trafikverket som kommunen och en del vägar sköts av enskilda vägsamfälligheter.

Om du upptäcker skador och fel i det offentliga rummet vill vi gärna att du anmäler det till oss >>

Städning

Varje vardag sker städning där flest människor rör sig, det vill säga i centrala Staffanstorp och vid Hjärups station. Papperskorgar och hundlatriner töms varje vecka och i samband med det sker städning i övriga kommunen. Dock kan inte våra entreprenörer se allt i kommunen varför vi gärna vill ha hjälp av er. Ser ni något nedskräpat område, så meddela oss.

Hjälp gärna till genom att se till att skräp hamnar i papperskorgar och hundbajs i hundlatrinerna.

Kontakta oss via felanmälan och synpunkter här på webben eller ring Medborgarkontoret 046-25 11 00.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

65 kommentarer till Park, torg och väg

 1. När skall ni rensa dammen vi Nevisborg den är full av vatten råttor och när ska ni lägga asfalt över järnväg spåren på gångstigarna

  1. Hej Sten

   Tack för dina synpunkter
   Dammen är rensad i år, nästa gång blir våren 2018.
   Någon asfalt blir det inte över järnvägsspåren då dessa tillhör trafikverket.

   MVH

   Stefan Lundström Tekniska enheten

   1. Ni får ju tänka på att inte rensa dammen när fåglarna börjat häcka. Har hört att ni gjorde det en gång.

    1. Hej Caroline

     Rensning av dammen kommer att utföras innan häckningen 2018

     MVH
     Stefan Lundström Tekniska enheten

   2. Övergången från dammen mot sockerbruksparken måste väl ändå vara ert ansvar? Den är konstant vattenfylld och underminerad. Jag blev väldigt förvånad att ni inte fixade detta eller vägguppet som också är underminerat ute på vägen när ni ändå hade avstängt och la ny asfalt.

    Sen borde det väl ligga i ert intresse att ha en diskussion med trafikverket hur man ska göra med övergången vid spåren. Den står också under vatten stora delar av året. Även röjning av växterna som växer okontrollerat och allt skräp som samlas i dem borde ligga i ert intresse att fixa oavsett om det är er mark eller trafikverket. Jag som kommuninvånare ska inte behöva vända mig till trafikverket för att kunna ta mig ut från mitt bostadsområde utan att klampa i 1 dm vatten varje dag.

  2. För 2 år sen klippte vi den med båt då var den ren 2 år dena gången hade ni lastbil med kran som stod där hel vecka förra gången tog det 1 dag

 2. Hej!
  Vi har jättestora problem med hastigheterna runt Jeppsagård. För det första är det 60-väg utanför vilket är helt oförståeligt. Kommer man från Lidl hållet blir det en farlig vänstersväng in på området där man ofta blir stående pga all trafik och bilar bakom susar förbi i långt över 60 km/h. Det är även infart till återvinningen på andra sidan vilket ni borde främja, inte helt lätt att komma in och ut säkert därifrån. Dessutom finns det två busshållplatser som inte har ett rimligt avstånd till något övergångsställe, ta sig över den vägen på morgonen är inte helt kul!

  Vidare efterföljs inte 30 km/h inne på Jeppsagård, skylten sitter delvis skymd vilket inte hjälper. Vi har tidigare efterfrågat farthinder utan resultat. Vi som bor här har koll på läget med de föräldrar som hämtar barn på förskolan kör som idioter. Jag vågar inte vara på framsidan av mitt hus på morgnar och eftermiddagar när det ska lämnas och hämtas på förskolan och så ska det inte behöva vara.

  Vi vill ha 50-väg utanför oss och farthinder på området innan det händer en olycka här!

  Josefin

  1. Hej!
   Tack för dina frågor. Dalbyvägen kommer att få en annorlunda utformning i framtiden i och med att sockerbruksområdet byggs ut. Arbetet med utformningen har jag förstått redan är igång. Innan gaturummet är ombyggt är ingen hastighetssänkning planerad.

   När det kommer till Jeppsagård och överträdelser av hastigheter så är det en polisiär fråga. Jag meddelar Polismyndigheten att önskemål om hastighetskontroller finns. Jag kommer också skicka vidare frågan till utbildningssamordnaren i kommunen som får skicka ut information till skolorna gällande försiktighet i trafiken.

   Jag kommer att kontrollera på plats delvis gällande den skymda sikten men också bedöma trafiksituationen på morgon och eftermiddag för att se om det kan behövas ytterligare åtgärder.

   Trevlig helg!
   Henrik Alvén, trafikingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Tack för en snabb respons och att ni tar detta på allvar!

    Josefin

   2. Hej

    Jag undrar hur det går med detta. Hastigheterna har inte minskat och det finns inga åtgärder.

    Josefin

    1. Hej igen!

     Som jag nämnde tidigare så är Dalbyvägen inte aktuell för tillfället med åtgärder.

     När det kommer till skymda skyltar så tyckte jag vid första besök inte att det var några problem, de syntes utan någon som helst skymning. När jag vid samma besök försökte få en uppfattning gällande hastigheterna kunde jag inte se att de skulle vara högre än skyltat. Dels är sträckan relativt kort och dels är där parkering på östra sidan som smalnar av vägen rejält och därmed fungerar som hastighetsdämpande åtgärd.

     Med anledning av detta är inga ytterligare fysiska åtgärder aktuella på Jeppsagård.

     Med vänlig hälsning
     Henrik Alvén

     1. Då kan jag ju berätta för dig vad som händer just på den avsmalade delen, dvs det jag ser flertalet gånger varje dag. Bilarna kör istället upp på trottoaren för att kunna köra på i den hastighet de vill och ändå passera de parkerade bilarna! Så nej, det är inte en hastighetsdämpande åtgärd utan gör det bara mer farligt.

      Är det verkligen något kommunen tycker är okej? Förr eller senare kommer det smälla på den vägen. Ett barn på trottoaren som inte syns tillräckligt för de stressade bilisten som uppenbarligen inte har tillräckligt vett i skallen att köra på vägen istället för på delar av trottoaren, för det händer som sagt flera gånger varje dag.

      Den dagen det händer hoppas jag att ni har ryggrad nog att stå för åsikten att här behövdes det minsann inga åtgärder. För vi som bor här kommer att komma ihåg det.

 3. Hej!
  Undrar var jag hittar hur hög häck/staket får vara då man bor på en hörna?
  Vi börjar få stora problem med sikten i författarbyn.
  Cykel/gångvägar där häckar är för höga så man inte ser.

  Var kan jag hitta detta på hemsidan? Har sökt men hittar inget.
  Tacksam för snabbt svar.

  Carina

  1. Hej!

   I nedan länkad skrift hittar du de bestämmelser som gäller. Det är upp till varje fastighetsägare att se till att detta efterlevs.

   http://webbutik.skl.se/bilder/artiklar/pdf/5426.pdf?issuusl=ignore

   Hoppas detta hjälpte dig!
   Vänlig hälsning,
   Henrik Alvén
   Trafikingenjör

 4. Hej!
  Skulle ni snarast kunna sopa/rensa cykelbanan längs med Borggårdsparken på Industrivägen?
  Det är fullt med nedfallna bokollon som cykeln studsar på. Ovanpå dessa ligger det en massa löv som nu är fuktiga.
  Cyklar där dagligen och halkrisken/olycksrisken är stor.

  1. Hej Ingrid,

   Vår driftentreprenör har varit i detta området idag och städat av de hårdgjorda ytorna, problemet ska nu vara åtgärdat.

   Med Vänlig Hälsning, Linnea Saarela, parkingenjör i Staffanstorps kommun

   1. Det behöver sopas ofta här,minst en gång per vecka,det faller löv hela tiden och det blir väldigt halt!


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Här hittar du tillkännagivanden, kungörelser och justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har knappt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »