Lekplatser

Lekplats i Balders hage. Foto: Johanna Liwenborg

Karta över kommunens lekplatser

Visa karta

Vi arbetar ständigt med att utveckla och förbättra lekplatserna i kommunen. Det ställs idag stora krav på funktion och säkerhet både vad gäller utrustning och miljö vid lekplatser, därför har vi tagit fram en lekplatspolicy som ska styra fördelningen av resurser till de befintliga lekplatserna och fungera som underlag vid anläggning av nya. Alla lekplatser ska vara av god kvalitet och vara roliga och intressanta för barn i alla åldrar, därför kommer antalet lekplatser att minskas de närmaste åren, för att de som blir kvar ska uppfylla kraven.

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

40 kommentarer till Lekplatser

 1. Hej. Har varit och tittat på den nya lekplatsen i Kyrkbyn. Den bakom ladan. Inte öppnad ännu. Den ser jättefin ut. MEN, ni har byggt en
  Trekant av tegelmur i mitten,som har VASSA kanter. Skall ni sätta upp
  skydd på hörnen? annars vill jag tipsa er om det .
  Mvh Ingela ( farmor)

  1. Hej.

   Vad roligt att du tycker den ser fin ut. Vi hoppas att den kommer många till glädje.

   I nuläget har vi inga planer på att sätta upp några skydd på tegelmuren.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm, Projektledare
   Tekniska avdelningen, Staffanstorp kommun

 2. Hej. Undrar om någon ansvarig har sett över lekplatsen på Åkerlyckan (Åkershus 26)? Söndrig, gammal, fallfärdig och farlig att vistas på. Enligt er policy för lekplatser så är inte denna godkänd alls! När ska detta rättas till så man kan våga låta barnen leka där?

  1. Det stämmer att lekplatsen är gammal. Den har inga besiktningsanmärkningar på att vara en farlig plats att leka på. Utrymmet är litet och kraven stora om man skall byta ut lekutrustningen så det kan inne bära en del fundering på hur den skall restaureras.
   Med vänlig hälsning Sara, parkingenjör Staffanstorps kommun

 3. När öppnar nya lekplatsen på Vikhem.

  1. Hej
   Tyvärr är det leveransproblem med vissa delar och vi har inte fått besked när dessa kan levereras så vi vet inte när lekplatsen kan öppnas.
   Hälsningar
   Kerstin Jensen, Tekniska enheten

 4. Jag undrar vad man skall göra på tomten där lekplatsen låg, Vattumannensväg?

  Mvh
  Tommy Dahl

  1. Hej Tommy!
   Lekplatsen ska bli en liten park. I framtiden kommer det att planteras ny växlighet.

   Vänligen Sara Ewald, parkingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Det är mycket bättre om man gjort parkeringplats istället, för det är det är det ont av.

    Mvh
    Tommy Dahl

  2. Hej Tommy!
   Jag undersöker möjligheten att ställa om till parkering.

   Med vänlig hälsning Sara Ewald, parkingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Tack det låter bra

 5. Varför är inte belysningen tänd på multiplanen vid annerodagiset? Vi har uppmärksammat detta problem sedan i somras men tänkte att det kanske varit för ljust på kvällen. Men nu när det är mörkt så tidigt undrar vi ju varför inte lamporna är på. Det är väll meningen att barn och ungdomar skall kunna vara där även på kvällen och spela som det var före till kl 2200. När den stod på tidigare anneroskolan.

  Ni är snälla och sätter på ljusen igen.

  Mvh Margaretha

 6. Varför tar man bort lekplatser?
  Man har rivit lekplatsen på Vattumannens väg, som är välbesökt av många föräldrar och familjedaghem. Om man nu skall riva kan man ju vänta tills den nya är färdig.

  1. Hej Tommy!
   Lekplatser rivs enligt lekplatspolicyn. Kommunen jobbar kontinuerligt med att ta bort gamla, dåliga och små lekplatser. Dessa ersätts med större lekplatser med högre lekvärde med högre tillgänglighet.

   Sara Ewald
   Parkingenjör
   Tekniska enheten

 7. Denna frågan ska nog inte bra här men vet inte var jag ska skicka den så ni kanske kan vidarbefodra?
  Övergången från östra kyrkbyn (planetvägarna) till borggårdsområdet har länge skett över järnvägen MEN! Kan man inte såga bort rälsen som är där så att det är möjligt att ta sig över där med barnvagn utan att vagnen välter samt lite enkelt göra ett övergångsställe över vägen så att det möter upp gångvägen som är där. Hade blivit många glada personer, sen ska det självklart vara säkert 🙂

  1. Hej Jenny!

   Tack för dina frågor och funderingar!

   Det tågräls som ligger på plats tillhör Trafikverket och inte kommunen. Därför är det svårt för oss att göra någon åtgärd där. Eftersom det egentligen inte är en passage där så anlägger vi inte heller ett övergångsställe på plats, istället får man, om man vill använda ett övergångsställe, antingen passera vägen strax öster eller väster om denna järnvägsstig.

   Med vänlig hälsning
   Henrik, trafikingenjör, Staffanstorps kommun

 8. Hur ser planerna ut för Kyrkbyn gällande lekplatser? Där flyttar in fler och fler barn och det finns endast lekplats på stjärntecken-området och inte planet-eller insektsområdena vilket är väldigt tråkigt då det finns gott om platser att uppföra någon på en av alla de gamla platserna…

 9. Hej!
  I Kyrkheddinge finns en lekplats, även om den inte är med på kartan här. Här börjar gungbrädan vara sliten, stora träflisor är lösa, där barnen gärna klättrar. Det är också en hel del cigarettfimpar i sandlådorna. Jag förstår ju att kommunen inte kan hållas ansvarig för fimpar och skräp. Men jag undrar om det finns någon plan för att laga eller byta ut trasiga lekredskap?

  1. Hej Anna!

   Årligen görs en säkerhetsbesiktning av alla våra lekplatser och på den aktuella lekplatsen har det vid besiktningen i maj månad noterats en del mindre fel som dock inte betraktas som i behov av akut åtgärd. Vår driftentreprenör får göra en extra kontroll så inget har hänt sen maj månad. Vad gäller skräp och fimpar ska jag be driftentreprenören att försöka hålla efter det bättre.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm
   Tekniska enheten, Staffanstorp kommun

 10. Hej, vad händer med lekplatsen på andra sidan bäcken vid Borggårdsskolan? Min dotter var bedrövad av att se att klätterställningen var borta.
  Mvh Anders

  1. Hej Anders!
   Det är semestertider och vi har ingen som just nu kan svara på din fråga. Peter Norlander vår tekniske chef kommer tillbaka nästa vecka. e-post
   peter.norlander@staffanstorp.se
   vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

   1. Hej!
    Nu har lekställningen på lekplatsen bredvid Borggårdsskolan varit nedmonterad/borttagen ett tag och vi som besöker lekplatsen i princip dagligen har funderingar kring om det kommer byggas något nytt spännande där? Lekplatsen är välbesökt då det är i princip den enda lekplatsen i denna delen av Staffanstorp (väldigt långt till någon annan lekplats av ”modell större”) och många barn efterfrågar något mer nu när klätterställningen är borttagen. Tacksam för svar angående hur kommunens planering för lekplatsen ser ut.

    Mvh,
    Ida

    1. Hej Ida!

     Gällande klätterställningen på Borggårdslekan har den blivit utdömd och nermonterad.
     Ny klätterställning är beställd 2018-07-09. Det är 10 veckors leveranstid och klätterställningen kommer att monteras upp så fort den anländer.

     Med vänlig hälning
     Pär Larsson, Gatuingenjör

  2. Hej Anders!

   Gällande klätterställningen på Borggårdslekan har den blivit utdömd och nermonterad.
   Ny klätterställning är beställd 2018-07-09. Det är 10 veckors leveranstid och klätterställningen kommer att monteras upp så fort den anländer.

   Med vänlig hälning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 11. Hej,

  Hur ser planerna ut för Kyrkbyn gällande lekplatser? Där flyttar in fler och fler barn och det finns endast lekplatser på stjärntecken-området och inte planet-eller insektsområdena vilket är väldigt tråkigt då det finns gott om platser att uppföra någon på en av alla de gamla platserna…

  1. Hej Jenny!
   Det är semestertider och vi har ingen som just nu kan svara på din fråga. Peter Norlander vår tekniske chef kommer tillbaka nästa vecka. e-post
   peter.norlander@staffanstorp.se
   vänligen Lisbeth, Staffanstorps kommun

 12. Hejsan
  Vill bara ge massor med beröm för den nya lekplatsen på vikhemsområdet! Den är så uppskattad av barnen!
  Dock har jag en fråga, är den inte helt färdigställd? Det saknas en del där man ska skopa upp sand?
  Har tagit en bild men kan inte infoga den här

  Med vänlig hälsning,
  Sofie

 13. Varför har ni tagit bort lekplatsen och fotbollsplanen bakom Skåningen? Detta fanns med på kartorna av lekplatser för någon vecka sedan och nu har ni tagit bort den. Vad tänker ni sätta dit i stället?
  Var tar den multifunktionella fotbollsplanen vägen som låg på gammal Anneroskolan vägen? Jag har skrivit till er tidigare men har inte fått något svar.

  1. Hej Margaretha,

   Enligt vårt ärendesystem så ska du ha fått ett svar den 23/1, dagen efter ditt ärende kom in:

   ”Hej Margaretha, Vi arbetar kontinuerligt med att rusta upp eller anlägga nya lekplatser i kommunen för att ersätta de äldre lekplatserna som med åren blivit väldigt slitna. Detta i enlighet med vår lekplatspolicy. I fallet för Häradslekan så har två nya lekplatser anlagts för att ersätta denna – vid Roos Damm och vid Ridhusvägen/Skyttsvägen (Roos leka och Åttans leka)”.

   Med vänlig hälsning,
   Linnea Saarela, parkingenjör i Staffanstorps kommun

 14. Det går inte att se/få fram kartan över lekplatserna.
  Kommer bara upp en tom ruta?
  mvh Elvy

  1. Hej Elvy!
   Tack för din uppmärksamhet. Nu är länken ändrad. Här är länken med lekplatser inlagda>>
   mvh Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 15. Hej

  Jag undrar varför där inte finns några papperskorgar på djungellekplatsen vid Vikhem? Rätt tråkigt att komma dit för att bli bemött av burkar och skräp för att man inte kan kasta det någonstans. Eller de har bara inte kommit upp än?

 16. Hej,
  Vi har i samfälligheten där jag bor en lekplats. Underhållet är inte perfekt men den används flitigt av den otroliga flock med barn som bor här. Har vi i samfälligheten något ansvar att få den besiktigad? Kontrollera så den är godkänd?
  Om det är så att vi har det är det hos er på kommunen Staffanstorp eller var ska vi vända oss?

  Mvh
  Philip

 17. Vilken fin lekplats som är nybyggd på Vikhem, Zebralekplatsen. Varierade lekredskap och bra med bänkar och bord för att vila benen och ta en fika/mellanmål. Men var är papperskorgarna? Rester från fruktstunden fick vi bära hem igen….
  Hoppas detta går att åtgärda enkelt och snabbt innan området skräpats ner.

 18. Hej!
  Det blev som en chock häromdagen, då jag cyklade förbi lekplatsen på Gitarrvägen. Lekplatsen helt borta! Ingen information till oss som bor i området. Jag blev informerad av ”parkarbetarna” att den försvinner helt.
  Mina barnbarn har älskat denna lekplats. Lagom stor! Lagom höjd och längd på rutschkanan, som de kunde gå upp och ner i själva.
  Sagolekens rutschkana är för hög för de mindre barnen ( uppe i tornet finns en skylt att man ska vara 5 år för att åka ner har jag blivit upplyst om. Finns ingen upplysning om detta i markplan, där vi vuxna befinner oss)
  Orkesterlekans rutschkana krävs att en vuxen lyfter upp de mindre barnen.
  Vilken bra sandlåda Gitarrvägens lekplats hade för att göra sandkakor mm!
  På Sagolekan och Orkesterlekan är sanden alldeles för grov för denna lek.
  Beslutet att ta bort lekplatsen på Gitarrvägen var absolut inget bra beslut!

  1. Hej Kerstin!

   Klätterställningen på Sagolekan har två rutschkanor för att göra den attraktiv och tillgänglig för fler åldersgrupper. Anledningen till att sandlådorna har strid sand, det vill säga sand utan de små fraktionerna i, är att den ska fungera som fallunderlag. Det gör inte den bakbara sanden. Vi anlägger inte några nya lekplatser med bakbar sand i då det är svårt att hålla den ren och ofarlig för barnen.

   I övrigt hänvisar jag till tidigare svar här ovan.

   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Parkingenjör

 19. Hej!
  Var förbi i veckan och tittade på vad vi trodde var en kommande ny och fin lekplats här vid Gitarrvägen, men det visade sig i stället att det ska bli en stor gräsplätt. Efter att ha anlitat folk med stora dyra maskiner som hållit på i en hel vecka och fortfarande inte är klara hade det kanske varit mer idé att byta ut den utrustning som var sönder. Hur svårt är det att förstå att lekplatser är till för barn som lätt och enkelt ska kunna ta sig dit utan att korsa stora vägar. Har fått intryck av att de stora lekplatserna är placerade där politikerna bor, men jag hoppas det bara är en tillfällighet.

  1. Hej Eva!

   Det handlar främst om att vi ska erbjuda barnen i kommunen kvalitet framför kvantitet när det gäller lekplatser. Kvalitet innebär i första rummet säker lekutrustning. Efter att ha plockat bort den utrustning som inte uppfyllde säkerhetskraven skulle det endast ha varit sandlådor kvar på Gitarrlekan.

   Det stämmer att man ska kunna ta sig till en lekplats i närområdet utan att behöva passera stora vägar. Sagolekan och Orkesterlekan ligger sammankopplade med samma gång- och cykelvägar som gäller för Gitarrlekan.

   Ekonomiskt är det betydligt billigare att utföra det arbete vi gjort nu än att investera i ny utrustning. Var politikerna bor någonstans har ingen som helst påverkan på var vi förlägger lekplatserna.

   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Parkingenjör

 20. Hej!
  Vad händer med lekplatsen vid Gitarrvägen? Den är uppgrävd. Hittar ingen information. Det har varit den enda lekplatsen i denna änden av Staffanstorp som varit anpassad till små barn. Sagolekplatsen är ju för större barn 5 år+. Lite tråkigt om ni försämrar för småbarnsfamiljerna. Särskilt när området (Trubadurbyn och Symfonibyn) står inför ett stort generationsskifte.

  Tacksam för svar
  Maria

  1. Hej Maria!

   I enlighet med kommunens lekplatspolicy som finns här ovan så byggs större, mer centrala lekplatser mellan bostadsområdena som ersätter de mindre för att fler barn ska kunna träffas och leka gemensamt. Ett exempel på detta är Sagolekan. De mindre lekplatserna sparas så länge utrustningen håller tillräckligt hög standard, men lekplatsen vid Gitarrvägen har fått flera stora besiktningsanmärkningar flera år i rad.

   Tycker ni att det är för stökigt vid Sagolekan eller om barnen inte uppskattar den lekutrustning som finns där rekommenderar jag att ni prövar Orkesterlekan borta vid Batterivägen / Vibrafonvägen. Ni hittar samtliga kommunala lekplatser i kartfunktionen här på Staffanstorps hemsida.

   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Parkingenjör


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »