Lekplatser

Lekplats i Balders hage. Foto: Johanna Liwenborg

Karta över kommunens lekplatser

Visa karta

Vi arbetar ständigt med att utveckla och förbättra lekplatserna i kommunen. Det ställs idag stora krav på funktion och säkerhet både vad gäller utrustning och miljö vid lekplatser, därför har vi tagit fram en lekplatspolicy som ska styra fördelningen av resurser till de befintliga lekplatserna och fungera som underlag vid anläggning av nya. Alla lekplatser ska vara av god kvalitet och vara roliga och intressanta för barn i alla åldrar, därför kommer antalet lekplatser att minskas de närmaste åren, för att de som blir kvar ska uppfylla kraven.

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

14 kommentarer till Lekplatser

 1. Hejsan
  Vill bara ge massor med beröm för den nya lekplatsen på vikhemsområdet! Den är så uppskattad av barnen!
  Dock har jag en fråga, är den inte helt färdigställd? Det saknas en del där man ska skopa upp sand?
  Har tagit en bild men kan inte infoga den här

  Med vänlig hälsning,
  Sofie

 2. Varför har ni tagit bort lekplatsen och fotbollsplanen bakom Skåningen? Detta fanns med på kartorna av lekplatser för någon vecka sedan och nu har ni tagit bort den. Vad tänker ni sätta dit i stället?
  Var tar den multifunktionella fotbollsplanen vägen som låg på gammal Anneroskolan vägen? Jag har skrivit till er tidigare men har inte fått något svar.

  1. Hej Margaretha,

   Enligt vårt ärendesystem så ska du ha fått ett svar den 23/1, dagen efter ditt ärende kom in:

   ”Hej Margaretha, Vi arbetar kontinuerligt med att rusta upp eller anlägga nya lekplatser i kommunen för att ersätta de äldre lekplatserna som med åren blivit väldigt slitna. Detta i enlighet med vår lekplatspolicy. I fallet för Häradslekan så har två nya lekplatser anlagts för att ersätta denna – vid Roos Damm och vid Ridhusvägen/Skyttsvägen (Roos leka och Åttans leka)”.

   Med vänlig hälsning,
   Linnea Saarela, parkingenjör i Staffanstorps kommun

 3. Det går inte att se/få fram kartan över lekplatserna.
  Kommer bara upp en tom ruta?
  mvh Elvy

  1. Hej Elvy!
   Tack för din uppmärksamhet. Nu är länken ändrad. Här är länken med lekplatser inlagda>>
   mvh Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 4. Hej

  Jag undrar varför där inte finns några papperskorgar på djungellekplatsen vid Vikhem? Rätt tråkigt att komma dit för att bli bemött av burkar och skräp för att man inte kan kasta det någonstans. Eller de har bara inte kommit upp än?

 5. Hej,
  Vi har i samfälligheten där jag bor en lekplats. Underhållet är inte perfekt men den används flitigt av den otroliga flock med barn som bor här. Har vi i samfälligheten något ansvar att få den besiktigad? Kontrollera så den är godkänd?
  Om det är så att vi har det är det hos er på kommunen Staffanstorp eller var ska vi vända oss?

  Mvh
  Philip

 6. Vilken fin lekplats som är nybyggd på Vikhem, Zebralekplatsen. Varierade lekredskap och bra med bänkar och bord för att vila benen och ta en fika/mellanmål. Men var är papperskorgarna? Rester från fruktstunden fick vi bära hem igen….
  Hoppas detta går att åtgärda enkelt och snabbt innan området skräpats ner.

 7. Hej!
  Det blev som en chock häromdagen, då jag cyklade förbi lekplatsen på Gitarrvägen. Lekplatsen helt borta! Ingen information till oss som bor i området. Jag blev informerad av ”parkarbetarna” att den försvinner helt.
  Mina barnbarn har älskat denna lekplats. Lagom stor! Lagom höjd och längd på rutschkanan, som de kunde gå upp och ner i själva.
  Sagolekens rutschkana är för hög för de mindre barnen ( uppe i tornet finns en skylt att man ska vara 5 år för att åka ner har jag blivit upplyst om. Finns ingen upplysning om detta i markplan, där vi vuxna befinner oss)
  Orkesterlekans rutschkana krävs att en vuxen lyfter upp de mindre barnen.
  Vilken bra sandlåda Gitarrvägens lekplats hade för att göra sandkakor mm!
  På Sagolekan och Orkesterlekan är sanden alldeles för grov för denna lek.
  Beslutet att ta bort lekplatsen på Gitarrvägen var absolut inget bra beslut!

  1. Hej Kerstin!

   Klätterställningen på Sagolekan har två rutschkanor för att göra den attraktiv och tillgänglig för fler åldersgrupper. Anledningen till att sandlådorna har strid sand, det vill säga sand utan de små fraktionerna i, är att den ska fungera som fallunderlag. Det gör inte den bakbara sanden. Vi anlägger inte några nya lekplatser med bakbar sand i då det är svårt att hålla den ren och ofarlig för barnen.

   I övrigt hänvisar jag till tidigare svar här ovan.

   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Parkingenjör

 8. Hej!
  Var förbi i veckan och tittade på vad vi trodde var en kommande ny och fin lekplats här vid Gitarrvägen, men det visade sig i stället att det ska bli en stor gräsplätt. Efter att ha anlitat folk med stora dyra maskiner som hållit på i en hel vecka och fortfarande inte är klara hade det kanske varit mer idé att byta ut den utrustning som var sönder. Hur svårt är det att förstå att lekplatser är till för barn som lätt och enkelt ska kunna ta sig dit utan att korsa stora vägar. Har fått intryck av att de stora lekplatserna är placerade där politikerna bor, men jag hoppas det bara är en tillfällighet.

  1. Hej Eva!

   Det handlar främst om att vi ska erbjuda barnen i kommunen kvalitet framför kvantitet när det gäller lekplatser. Kvalitet innebär i första rummet säker lekutrustning. Efter att ha plockat bort den utrustning som inte uppfyllde säkerhetskraven skulle det endast ha varit sandlådor kvar på Gitarrlekan.

   Det stämmer att man ska kunna ta sig till en lekplats i närområdet utan att behöva passera stora vägar. Sagolekan och Orkesterlekan ligger sammankopplade med samma gång- och cykelvägar som gäller för Gitarrlekan.

   Ekonomiskt är det betydligt billigare att utföra det arbete vi gjort nu än att investera i ny utrustning. Var politikerna bor någonstans har ingen som helst påverkan på var vi förlägger lekplatserna.

   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Parkingenjör

 9. Hej!
  Vad händer med lekplatsen vid Gitarrvägen? Den är uppgrävd. Hittar ingen information. Det har varit den enda lekplatsen i denna änden av Staffanstorp som varit anpassad till små barn. Sagolekplatsen är ju för större barn 5 år+. Lite tråkigt om ni försämrar för småbarnsfamiljerna. Särskilt när området (Trubadurbyn och Symfonibyn) står inför ett stort generationsskifte.

  Tacksam för svar
  Maria

  1. Hej Maria!

   I enlighet med kommunens lekplatspolicy som finns här ovan så byggs större, mer centrala lekplatser mellan bostadsområdena som ersätter de mindre för att fler barn ska kunna träffas och leka gemensamt. Ett exempel på detta är Sagolekan. De mindre lekplatserna sparas så länge utrustningen håller tillräckligt hög standard, men lekplatsen vid Gitarrvägen har fått flera stora besiktningsanmärkningar flera år i rad.

   Tycker ni att det är för stökigt vid Sagolekan eller om barnen inte uppskattar den lekutrustning som finns där rekommenderar jag att ni prövar Orkesterlekan borta vid Batterivägen / Vibrafonvägen. Ni hittar samtliga kommunala lekplatser i kartfunktionen här på Staffanstorps hemsida.

   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Parkingenjör


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »