Grönplan

Ramslök i Sockerbruksparken. Foto: Lisbeth Svensson

Staffanstorp är en expansiv kommun med ambitionen att växa. Det gröna ställs inför stora utmaningar och möjligheter i framtiden. Nya parker kommer att skapas och befintliga att utvecklas. I områden som växer genom förtätning är det vanligt att park och naturpark delvis tas i anspråk eller bebyggs helt. Samtidigt ställs det högre krav på parkmarken då den ska fungera för fler människor och rymma fler funktioner. I detta sammanhang är det viktigt med en helhetsbild över grönstrukturen där befintliga värden säkerställs och nya skapas.

Tekniska nämnden beslöt den 7 december 2010 att godkänna Grönplan för Staffanstorp och Hjärup.

En grönplan behövs för att säkerställa kvalitén och tillgängligheten till de kommunala parkerna. Den är ett vägledande, men inte juridiskt bindande dokument. Grönplanen ska vara styrande för fördelningen av resurser till befintliga parker och ska fungera som underlag vid anläggning av nya.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

33 kommentarer till Grönplan

 1. Hej!
  Vi på Hjärups skola är lite oroliga för ett stort Poppelträd snett bakom idrottshallen. Grenar är lösa i trädet och vid senaste regnovädret brakade det ordentligt i det.
  Mvh
  Margareta
  Skoladmin.

 2. Gräsklippning på Borggårdområdet är en sällsynt företeelse.Men nu är det midsommarafton om 2 dagar och det hade varit trevligt om det flera decimeterhöga gräset blev klippt innan dess….nu ser det mer ut som ängsmark och det är väl inte meningen?

 3. Hej.
  Nu blommar ett av Europas största tullpanträd vid gamla villan på Brågarpsvägen 40. Kanske kommunen skulle se till att detta vackra träd bevaras och sköts. Idag är där stora döda grenar i det och andra träd tränger undan dess utveckling. En arborist kanske skulle titta på det. Där är många som åker dit för att titta på detta träd. Tråkigt om någon skulle komma till skada där.
  Mvh
  Tore

  1. Hej Tore,

   Tack för din kommentar. Tulpanträdet du nämner är verkligen en riktig pärla som kommunen absolut har som ambition att bevara i samband med Sockerstanprojektet. Ytan där trädet står kommer i framtiden att bli allmän platsmark.

   Med Vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela
   Parkingenjör

 4. Hej,
  Jag undrar om det är planerat för någon minigolfbana i Hjärups nya park. Om inte, går det att lämna som förslag? Vore trevligt om någon ville driva en minigolfbana tex tillsammans med ett café men annars skulle det kunna vara en underhållsfri asfalterad minigolfbana.
  Mvh
  Josefine

  1. Hej

   Tack för ditt förslag, det finns i nuläget inga planer på en minigolfbana.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm, Projektledare
   Tekniska avdelningen Staffanstorp kommun

 5. Hej,
  Halva grönområdet/ Parken på Hagalid ligger under vatten. Det är likadant varje vår och höst när det är mycket regn. Finns det några planer på att dränera området för att undvika att parken står i djupt vatten i veckor. Eller det bara ska vara så här? Man kan inte gå runt området utan att bli rejält våt om fötterna.
  Sen ännu en gång hade det varit trevligt om gången som går runt området hade blivit vid gjord….
  Fick ju svar förra gången jag påpekade detta att den skulle bli vid gjord. Men ännu har inget hänt!

 6. Nu börjar det bli hög tid att det kommer upp belysning på cykelbanan längs södra sidan av Roos damm. När ska det asfalteras? Förarbetet gjordes för flera veckor sedan. Efter mörkrets inbrott ligger hela Roos damm och parken kring den i totalt mörker. Mycket otryggt!

  1. Hej Anki!

   Asfaltering kommer att utföras i slutet av nästa vecka. Belysningen är beställd, men det är lång leveranstid på armaturerna. De kommer att sättas upp så snart vi har fått dem.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

   1. Får hoppas att belysningen kring Roos damm kommer upp innan vintern. Som det är nu är det helt oacceptabelt. En annan synpunkt är att belysningen längs våra gångvägar är ganska svag. Vi är många hundägare som är tvungna att gå ut efter mörkrets inbrott.

 7. Hej,
  Jag bor på Petters väg 16 och vi har längs husfasaden mot lekplatsen en ca. 1,5 meter som är kommunens mark. Vi har skött denna bit mark ca. 20 meter de senaste 35-40 åren. Nu har vi båda blivit pensionärer och det tar på krafterna att hålla kommunens markbit i trevligt tillstånd både för oss och för kommunen . En asfalterad gång mycket frekvent nyttjad går från Petters väg till Centrumstigen och det vore trevligt om ni skulle kunna tänka er att ge support att sköta dessa ca. 30 m2 för att bibehålla en trevlig omgivning.
  Vi har hittills som sagt gjort så gott vi kunnat för att hålla dessa 30 m2 i ett hyggligt tillstånd ,men skulle nu vilja ha hjälp av kommunen.
  Avvaktar ert positiva svar.
  Med vänlig hälsning
  Ture o Rose-Marie Anderberg

  1. Hej Ture och Rose-Marie!

   Denna yta ligger redan i vår driftentreprenörs åtagande. Vi kommer att titta på om vi kan göra denna yta lite mer underhållsfri men utan att ta bort det trevliga intrycket.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 8. Hej,
  Vi bor på Hagalid området sen 12 år tillbaka. Parken/ grönområdet mitt i villa området är flitigt använt av alla. Det spelas boll, man har pickninc. Man joggar runt spåret och det rastas hundar. Ett väldigt trevligt område, med andra ord!
  Men denna park/ grönområde skulle behöva lite kärlek i form av att fixa till grusgången som går runt. Man riserar att stuka benen ordentligt när man går där pga allt ogräs som växt ut i gången. Det är inga barnfamiljer som går runt med barnvagn där. Värst är den sidan som vätter bort mot 11:an.
  Skulle ni kunna se över detta så det blir lättar att röra sig där?

  1. Hej Pia!
   Grusgångar kommer att åtgärdas under hösten generellt inom kommunen.

   Med vänlig hälsning
   Sara Ewald, Parkingenjör

 9. Parken vid Farinvägen skulle behöva lite ”ansiktslyftning” betr. de små broarna (varav en är söndring sedan ca 2 år) med nymålning. Färgen flagnar i stora sjok.

  1. Hej Irene!

   När det gäller området runt BO97 dammen, där även småbroarna över Borggårdsdiket ingår, kommer att göras om i samband med Sockerstanprojektet.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 10. Hej !

  Bor på Vädurens väg. Jag vill att någon kontaktar mig angående trädbeskärning bakom våra hus. Ni gjorde vid där för några år sedan, nu har mer eller mindre allt växt tillbaka igen. Jag undrar vad ni har för planer med denna grönyta bakom våra hus, enligt detaljplanen som skickades ut så ingår denna yta i Sockerstan.

  //Christoffer

  1. Hej Christoffer!

   Det pågår en utredning gällande hur framtida utformning av denna yta ska vara i samband med Sockerstanprojektet.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

   1. Hej !
    Tack för svar, men innan beslut kommer i denna fråga så kan jag tycka att ni kan komma och beskära växtligheten vid cykelbanan bakom Vädurens väg.

 11. Hej! Angående klippning/ trimning av träd.
  Vi ( Camps väg 1, 3, 5) bor nere på Borggård och undrar om där finns en möjlighet att få lönnträden i parken klippta/ trimmade. Idag växer träden högt och in i våra trädgårdar, det tar mycket av ljuset som vi gärna vill ha in i våra trädgårdar.

  1. Hej Jörgen!

   Vi kommer att titta över detta under veckan och se vad som kan åtgärdas.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

   1. Ok, vad kommer att hända?
    Mvh: Jörgen

 12. Hej jag undrar vem som är ansvarig för tömningen av hundlatriner i kommunen?

  1. Hej Andreas!
   Det åligger våra upphandlade driftentreprenörer att tömma kommunens hundlatriner.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 13. Nu har väl gräsklipparna vilat sej i form……gräsytorna behöver klippas,i alla fall på Borggårdsområdet!!!

 14. Hej!
  Vem har ansvar för rabatten i anslutning till Trädgårdslundens förskola i Hjärup (vid deras parkering)? Är det kommunen eller förskolan? Den ser hemsk ut, meterhögt ogräs, svårt att ens se att det växer något annat än ogräs där. Även den korta biten med häck på kortsidan av parkeringen ser anskrämlig ut. Om häcken någonsin ska kunna växa sig stor behöver det rensas ogräs o jordförbättras samt gödslas.
  Bor i området o cyklar förbi varje dag, trist att se.

  1. Hej Jenny!
   Efter kontakt med tekniska enheten på Stadsbyggnadsförvaltningen vet vi att planteringen tillhör förskolans fastighet. Felanmälan för åtgärd är lämnad till fastighetförvaltaren som är Hemsö. Detta är gjort även för tre veckor sedan. Vi får hoppas att det löser sig denna gång, annars går det bra att ringa till dem direkt på tel 040-636 48 05.
   mvh Lisbeth, Staffanstorps kommun

 15. Hej!

  Vill höra om det ska göras något åt vattenansamlingen på gröningen längst ut på Kalkstensvägen? Mest så det inte kommer närmare husen.

  Mvh Ola

  1. Hej Ola,

   Vad bra att du uppmärksammade oss på detta. Vi har varit ute på plats och gjort bedömningen att vattensamlingen i dagsläget inte riskerar rinna in på era fastigheter. Ni får gärna höra av er till Tekniska enheten ifall ni upptäcker att vattensamlingen ökar ytterligare så får vi åka ut och göra en ny bedömning.

   Med Vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela, parkingenjör i Staffanstorps kommun

 16. Saknar hundlatrin på nya gångstigen mellan Hjärupslundsskolan och Uppåkraskolan. Gång- och cykelstigen skulle också behöva städas upp efter alla maskiner som kört i samband med plantering.

  1. Hej Annette,

   Vad bra att du gjorde oss medvetna om detta. Jag kontaktar entreprenörerna och ber dem städa upp på G/C-vägen. Gällande hundlatrinerna så har vi satt upp två nya på denna sträcka och det kommer även finnas en ny hundlatrin inom Hjärup parkområdet.

   Med Vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela, Parkingenjör i Staffanstorps kommun

   1. Hej och tack för svar. Jag antar att det är en hundlatrin som är uppsatt på gång- och cykelstigen men den är inklädd i blå plast och har varit så länge.

    1. Hej Annette,

     Vi ser till att den blå plasten plockas bort från hundlatrinen.

     Med Vänlig Hälsning,
     Linnea Saarela, Parkingenjör i Staffanstorps kommun