Kollektivtrafik

Buss. Foto: Staffanstorps kommun

Staffanstorps kommun ligger mellan Malmö och Lund. Det finns en väl fungerande kollektivtrafik som gör att du når Malmö och Lund med buss på mindre än en halvtimme.

Skånetrafikens webbplats kan du söka resor, använda e-tjänster och läsa mer om de olika linjerna.

Skulle du vilja åka lite längre bort, så ligger Sturup och Kastrup inte långt bort. Sturup/Malmö Airport når du enklast med Flygbuss som avgår från busshållplatsen vid väg 108 i Staffanstorp. För dig som bor i Hjärup går det tåg till Kastrup. Enkelt och bekvämt.

Närtrafik och beställningstrafik

Utöver de vanliga bussarna och tågen som trafikerar Staffanstorps kommun finns det ytterligare två finmaskiga nät av kollektivtrafik inom kommunen, kallat närtrafik och beställningstrafik. Rutterna trafikeras av taxibilar och beställs i förväg via telefon.

Närtrafikens linjer går till huvudorten Staffanstorp och hämtar vid dörren. Med närtrafik kan du resa till och från till exempel Vragerup, Svarthjärup, Flackarp, Lilla Uppåkra, Bjällerup, Esarp, Kornheddinge, Trulstorp, Mölleberga, Grevie, Särslöv och Nordanå.

Beställningstrafiken hämtar vid hållplatser längs de fasta linjerna och även här sker trafiken med taxibilar efter förhandsbeställning.

 • Linje 101 trafikerar de östra delarna och går från Trulstorp via hållplatser till Storgatan i Staffanstorp.
 • Linje 102 går på samma vis från Hjärup till Staffanstorp. Denna linje förlängs på sommaren till Lomma och är en populär badbuss.
 • Linje 127 går från och till hållplats Tyska krogen på Malmövägen, där den ansluter till Malmöbussen via hållplatser i Görslöv, Nordanå, Särslöv, Grevie, Nevisborg till Storgatan i Staffanstorp.

Alla har rätt att utnyttja både närtrafik och beställningstrafik som bokas på 0771-77 44 99 minst två timmar i förväg. Linjerna och tidtabellerna finns på Skånetrafikens webbplats. Skånetrafikens biljettpriser gäller och alla slags Jojokort kan användas. Närtrafiken finansieras av Region Skåne och beställningstrafiken finansieras av Staffanstorps kommun.

Badbussen

Badbussen från Staffanstorp till Lomma går under sommarmånaderna och är en förlängning av linje 102 (Staffanstorp-Hjärup).

Turerna körs med taxi av Skånetrafiken och måste beställas på telefon 0771-77 44 99 minst två timmar i förväg.

Ladda Skånetrafikens Jojo-kort i Staffanstorp

Du kan ladda ditt Jojo-kort i Staffanstorps centrum. Idag finns det ett serviceombud och ett ombud för Skånetrafiken i Staffanstorp. Hos Skånetrafiken hittar du mer information om Jojo-kort och biljetter. Där kan du också läsa mer om serviceombud och ombud.

Serviceombud

ICA Supermarket (postkassan) – Bråhögsplatsen 1, Staffanstorp.
Öppettider: måndag till fredag kl. 8-20.45, lördag, söndag samt helgdagar kl. 8-19. Här kan du både köpa och ladda Jojo-kort samt köpa biljetter.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

13 kommentarer till Kollektivtrafik

 1. Hej!

  Busshållplatsen Lund Hunnerup på väg 108 har nyligen rustats upp. Busshållplatsen på Lund-sidan har fått en busskur och sidan mot Stora Uppåkra har fått handikappanpassad upphöjd kant. Man har även drgit fram el tll busshållplatsen på Lund-sidan, från elstolparna på Stora Uppåkra-sidan.
  Varför blev det ingen busskur på Stora Uppåkra-sidan? Många på det nybyggda Louisebergsområdet arbetar i Lund och hade kanske kunnat tänka sig att ställa bilen och istället ta bussen till/från sina arbeten om det fanns tillgång till busskur (=väderskydd) på busshållplatsen.

  De nya busskurerna på busshållplatsen Bergströmshusen fick vid upprustningen våren 2016 endast sollcellsbelysning, vilket i praktiken innebär att det blir knappt ledljus inne i den ena busskuren de första timmarna efter mörkrets inbrott och sedan är det helt mörkt. Belysningen i den andra busskuren har aldrig funkat. Åk gärna ut kvällstid och inspektera.

  Tacksam för svar.

  Mvh Anna

  1. Hej Anna,
   Vi har fått följande svar från Skånetrafiken:
   ”För Skånetrafiken är det naturligtvis viktigt med en bra standard och komfort på hållplatserna, men det måste även finnas en prioritering. Vid prioritering av standard på hållplatserna är det antalet påstigande på ett hållplatsläge som är styrande. Det måste vara minst 15 personer per dag för att vara berättigat till väderskydd. Oftast är det då endast det ena läget som får väderskydd.”

   Vänligen Stadsbyggnadskontoret, Trafik

   1. Tack för svar!

    Jag förstår att det finns en prioritering, men det är ändå en fråga om orsak och verkan, dvs Skånetrafiken prioriterar inte väderskydd för att det inte finns tillräckligt många påstigande från denna hållplats/riktning, när det i själva verket kanske är så att det finns många som avstår från att ta bussen till Lund för att det inte finns något väderskydd?

    Är det kommunen eller Skånetrafiken som är ansvariga för belysningen i väderskydden?

    Mvh Anna

 2. Har skrivit mail direkt till dig men inte fått ngt svar.
  Bussarna som kommer från Malmö är inte synkade med de som går mot Lund. Detta gäller om man åker på kvällarna. För oss som bor längst buss 166 sträckning hade detta underlättat. Det är inte trevligt varken att vänta på en 166 lång tid eller att gå 3 hållplatser på kvällar/nätter. Nu blir det bil i stället.

  1. Hej Inga,
   Det är Skånetrafiken som ansvarar för kollektivtrafiken och planerar tidtabellerna varför det är bra om du tar kontakt med Skånetrafiken gällande detta. Vi kommer också att framföra din synpunkt till Skånetrafiken.

   Vänligen Stadsbyggnadskontoret, Trafik

   1. Har skrivit till dem 2 till 3 gånger. Tänkte att kommunen kanske hade bättre inflytande än en vanlig medborgare. Ingenting har hänt under detta året och det har inte blivit tryggare att gå genom byn.

    1. Hej!

     Kommunen har möte då och då med Skånetrafiken där dessa frågor kan lyftas, men i slutändan är det ett beslut som de får ta. Jag kan ta med mig frågan till nästa möte för deras kännedom.

     Med vänlig hälsning
     Henrik Alvén, Staffanstorps kommun

 3. Hej!

  Busshållplatsen Lund Hunnerup på väg 108 har nyligen rustats upp. Busshållplatsen på Lund-sidan har fått en busskur och sidan mot Stora Uppåkra har fått handikappanpassad upphöjd kant. Nu håller man på att dra fram el tll busshållplatsen på Lund-sidan, från elstolparna på Stora Uppåkra-sidan.
  Varför blev det ingen busskur på Stora Uppåkra-sidan? Många på det nybyggda Louisebergsområdet arbetar i Lund och hade kanske kunnat tänka sig att ställa bilen och istället ta bussen till/från sina arbeten om det fanns tillgång till busskur (=väderskydd) på busshållplatsen. Jag kör ofta bil/åker buss förbi Lund Hunnerup och jag har aldrig sett några resenärer stiga på bussen som ska köra söderut (Lund-sidan) så varför har man satsat på en busskur där?

  Busskurerna på busshållplatsen Bergströmshusen fick vid upprutning endast sollcellsbelysning, vilket i praktiken innebär att det blir knappt ledljus inne i busskuren de första timmarna efter mörkrets inbrott och sedan är det helt mörkt, dvs det funkar inget vidare. Åk gärna ut kvällstid och inspektera.

  Mvh Anna

  1. Hej!

   Finns det något svar på mina synpunkter/frågor om busshållplatserna Lund Hunnerup och Uppåkra Bergströmshusen den 8/12?

   Mvh Anna

   1. Hej Anna,
    Vi har fått följande svar från Skånetrafiken:
    ”För Skånetrafiken är det naturligtvis viktigt med en bra standard och komfort på hållplatserna, men det måste även finnas en prioritering. Vid prioritering av standard på hållplatserna är det antalet påstigande på ett hållplatsläge som är styrande. Det måste vara minst 15 personer per dag för att vara berättigat till väderskydd. Oftast är det då endast det ena läget som får väderskydd.”

    Vänligen Stadsbyggnadskontoret, Trafik

 4. Hej!
  Jag undrar när vi får nya busskurer vid Bergströmshusens hållplatser. De gamla togs ner tidigare i år men det har inte monterats upp några nya ännu.
  Johanna

  1. Hej Johanna,
   Nya busskurer kommer att sättas upp, men vi har inte exakt tidplan för detta ännu.

   Lisa Callréus, Trafik- och exploateringsingenjör

   1. Hej!
    Enligt Skånetrafiken levererades de nya väderskydden i vecka 46 och skulle sedan sättas upp så snart som möjligt. Vi är nu i vecka 52 och fortfarande finns det inga väderskydd på dessa hållplatser.
    Vad jag överhuvudtaget inte kan förstå är varför man under den mest behövliga årstiden tagit ner befintliga väderskydd flera månader i förväg utan att ha en exakt tidplan för när de nya väderskydden kan vara på plats.
    Som jag ser det hade det varit bättre att behålla de gamla väderskydden till dagen innan eller åtminstone samma vecka som de nya skydden skulle sättas upp.
    Anna