Kollektivtrafik

Buss. Foto: Staffanstorps kommun

Staffanstorps kommun ligger mellan Malmö och Lund. Det finns en väl fungerande kollektivtrafik som gör att du når Malmö och Lund med buss på mindre än en halvtimme.

Skånetrafikens webbplats kan du söka resor, använda e-tjänster och läsa mer om de olika linjerna.

Skulle du vilja åka lite längre bort, så ligger Sturup och Kastrup inte långt bort. Sturup/Malmö Airport når du enklast med Flygbuss som avgår från busshållplatsen vid väg 108 i Staffanstorp. För dig som bor i Hjärup går det tåg till Kastrup. Enkelt och bekvämt.

Närtrafik och beställningstrafik

Utöver de vanliga bussarna och tågen som trafikerar Staffanstorps kommun finns det ytterligare två finmaskiga nät av kollektivtrafik inom kommunen, kallat närtrafik och beställningstrafik. Rutterna trafikeras av taxibilar och beställs i förväg via telefon.

Närtrafikens linjer går till huvudorten Staffanstorp och hämtar vid dörren. Med närtrafik kan du resa till och från till exempel Vragerup, Svarthjärup, Flackarp, Lilla Uppåkra, Bjällerup, Esarp, Kornheddinge, Trulstorp, Mölleberga, Grevie, Särslöv och Nordanå.

Beställningstrafiken hämtar vid hållplatser längs de fasta linjerna och även här sker trafiken med taxibilar efter förhandsbeställning.

 • Linje 101 trafikerar de östra delarna och går från Trulstorp via hållplatser till Storgatan i Staffanstorp.
 • Linje 102 går på samma vis från Hjärup till Staffanstorp. Denna linje förlängs på sommaren till Lomma och är en populär badbuss.
 • Linje 127 går från och till hållplats Tyska krogen på Malmövägen, där den ansluter till Malmöbussen via hållplatser i Görslöv, Nordanå, Särslöv, Grevie, Nevisborg till Storgatan i Staffanstorp.

Alla har rätt att utnyttja både närtrafik och beställningstrafik som bokas på 0771-77 44 99 minst två timmar i förväg. Linjerna och tidtabellerna finns på Skånetrafikens webbplats. Skånetrafikens biljettpriser gäller och alla slags Jojokort kan användas. Närtrafiken finansieras av Region Skåne och beställningstrafiken finansieras av Staffanstorps kommun.

Badbussen

Badbussen från Staffanstorp till Lomma går under sommarmånaderna och är en förlängning av linje 102 (Staffanstorp-Hjärup).

Turerna körs med taxi av Skånetrafiken och måste beställas på telefon 0771-77 44 99 minst två timmar i förväg.

Ladda Skånetrafikens Jojo-kort i Staffanstorp

Du kan ladda ditt Jojo-kort i Staffanstorps centrum. Idag finns det ett serviceombud och ett ombud för Skånetrafiken i Staffanstorp. Hos Skånetrafiken hittar du mer information om Jojo-kort och biljetter. Där kan du också läsa mer om serviceombud och ombud.

Serviceombud

ICA Supermarket (postkassan) – Bråhögsplatsen 1, Staffanstorp.
Öppettider: måndag till fredag kl. 8-20.45, lördag, söndag samt helgdagar kl. 8-19. Här kan du både köpa och ladda Jojo-kort samt köpa biljetter.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

24 kommentarer till Kollektivtrafik

 1. Varför går linje 172 så o ofta till Staffanstorp Jepsagården? Vid Jepsagården skall det byggas en ny stadsdel för 1200 bostäder. https://staffanstorp.se/2017/11/06/sockerstan-antligen-pa-gang/

  2019 maj är det inflyttning för 72 lägenheter sen 2019 ska det börjas byggas 57 lägenheter till.

  Vore det inte smart att ha linje 174 till Staffanstorp Jepsagården också? Linje 172 går ej så ofta som linje 174 gör.

  1. Hej Frans!

   Som du nämner kommer det ske en del exploatering i området och vi ser, tillsammans med Skånetrafiken, just nu över hur man på bästa sätt tillgodoser behovet på plats. Som det ser ut nu kommer det en ny hållplats utanför Sockerbruksområdet som ska göra det enklarare att pendla kollektivt. Vilka bussar som ska stanna där och hur turtätheten ser ut kan vi inte svara på just nu.

   Med vänlig hälsning
   Henrik, trafikingenjör
   Staffanstorps kommun

 2. Hoppas på buss från Staffanstorp till Hjärup. Finns det planer på en sådan linje när Staffanstorps kommun växer så snabbt?

  1. Hej!

   Inga planer i dagsläget vad jag vet. Jag kan lyfta frågan med Skånetrafiken men det hade varit fördel om även du kontaktar dem för att få ett svar direkt.

   Med vänlig hälsning
   Henrik. trafikingenjör
   Staffanstorps kommun

 3. Staffanstorp och Hjärup ökar sjukt mycket Staffanstorp kommer att öka med 10 000 invånare och Hjärup med 5000 invånare.
  Hoppas det kommer blir buss från Kyrkeddinge – Staffanstorp Rondellen – Staffanstorp centrum – Knästorp – Uppåkra – Hjärup.

  Linje 102 finns idag men det är bara taxi tur. Vet väldigt många som åker från Staffanstorp till Hjärup för att ta tåget. Även uppåkra arkeologiska center.

  1. Hej!

   Som du säger växer Hjärup mycket. Skånetrafiken beslutar om vilka sträckor och linjer som bussarna ska ha och därför bör du kontakta dem för att få ett svar direkt. Jag kommer också lyfta frågan men det är ingenting som kommunen kan besluta i.

   Med vänlig hälsning
   Henrik. trafikingenjör
   Staffanstorps kommun

 4. Fick detta svar från Skånetrafiken:

  I Framtiden är tanken att alla turer på linje 166 ska köra hela vägen till Önsvala, men hittills har det tyvärr inte varit möjligt på grund av det ekonomiska läget som Region Skåne (Skånetrafiken) befinner sig i.

  Vi har påbörjat arbetet med att planera större åtgärder för busstrafiken inför trafikåret 2020 (tidtabellen som startar i december 2019), eftersom att det kommit många önskemål om att förlänga samtliga turer till Önsvala på linje 166 kommer vi att lägga in det som ett förslag. Sen är det kollektivtrafiknämnden som kommer att ta ett beslut om åtgärden ska genomföras eller inte, detta görs vår/sommar 2019.

 5. Jag har också hört att alla turer skall förlängas från Staffanstorp Lundavägen till Staffanstorp Önsvala via Vikhem (Staffansvallen, Orkestervägen).

  Det kommer troligtvis att ske december 2019.

  Om ekonomin tillåter det sa det till mig.
  Men i framtiden är det tänkt att alla turer på linje 166 skall gå till Önsvala.

 6. Har hört från Skånetrafiken att linje 166 ska förlängas från Staffanstorp Lundavägen till Staffanstorp Önsvala via Vikhem (Staffansvallen, Orkestervägen).

  Det kommer troligtvis att ske december 2019, då kommer alla turer på linje 166 att gå till Vikhem.

 7. Hej. Jag undrar om ni har planerat kollektiv trafik ut till de nya områdena i Vikhem. Min dotter har flyttat ut och upplever att det är långt till bussen när man först ska lämna barn på dagis.
  Jag och min man flyttar ut till nästa år, vi arbetar i malmö och har inte tillgång till bil. om vi ska ta oss till bussen tar det ungefär 20 min att komma ut till busshållplatsen. Kanske inte så roligt i både ur och skur. Då detta bostadsområdet blir stort med många boende så hade det behövts.
  Med vänlig hälsning Eva

  1. Hej Eva!

   I dagsläget finns inga planer på att utöka så att Malmöbussarna stannar på andra ställen än idag i Vikhemsområdet. Det är Skånetrafiken som planerar rutter och turtäthet för bussarna men vi som kommun kan komma med förslag till dem. Jag kan vidarebefordra era funderingar till Skånetrafiken så de får kännedom om ert behov och kan undersöka saken.

   Med vänlig hälsning,
   Henrik, trafikingenjör, Staffanstorps kommun

 8. Hej!

  Busshållplatsen Lund Hunnerup på väg 108 har nyligen rustats upp. Busshållplatsen på Lund-sidan har fått en busskur och sidan mot Stora Uppåkra har fått handikappanpassad upphöjd kant. Man har även drgit fram el tll busshållplatsen på Lund-sidan, från elstolparna på Stora Uppåkra-sidan.
  Varför blev det ingen busskur på Stora Uppåkra-sidan? Många på det nybyggda Louisebergsområdet arbetar i Lund och hade kanske kunnat tänka sig att ställa bilen och istället ta bussen till/från sina arbeten om det fanns tillgång till busskur (=väderskydd) på busshållplatsen.

  De nya busskurerna på busshållplatsen Bergströmshusen fick vid upprustningen våren 2016 endast sollcellsbelysning, vilket i praktiken innebär att det blir knappt ledljus inne i den ena busskuren de första timmarna efter mörkrets inbrott och sedan är det helt mörkt. Belysningen i den andra busskuren har aldrig funkat. Åk gärna ut kvällstid och inspektera.

  Tacksam för svar.

  Mvh Anna

  1. Hej Anna,
   Vi har fått följande svar från Skånetrafiken:
   ”För Skånetrafiken är det naturligtvis viktigt med en bra standard och komfort på hållplatserna, men det måste även finnas en prioritering. Vid prioritering av standard på hållplatserna är det antalet påstigande på ett hållplatsläge som är styrande. Det måste vara minst 15 personer per dag för att vara berättigat till väderskydd. Oftast är det då endast det ena läget som får väderskydd.”

   Vänligen Stadsbyggnadskontoret, Trafik

   1. Tack för svar!

    Jag förstår att det finns en prioritering, men det är ändå en fråga om orsak och verkan, dvs Skånetrafiken prioriterar inte väderskydd för att det inte finns tillräckligt många påstigande från denna hållplats/riktning, när det i själva verket kanske är så att det finns många som avstår från att ta bussen till Lund för att det inte finns något väderskydd?

    Är det kommunen eller Skånetrafiken som är ansvariga för belysningen i väderskydden?

    Mvh Anna

 9. Har skrivit mail direkt till dig men inte fått ngt svar.
  Bussarna som kommer från Malmö är inte synkade med de som går mot Lund. Detta gäller om man åker på kvällarna. För oss som bor längst buss 166 sträckning hade detta underlättat. Det är inte trevligt varken att vänta på en 166 lång tid eller att gå 3 hållplatser på kvällar/nätter. Nu blir det bil i stället.

  1. Hej Inga,
   Det är Skånetrafiken som ansvarar för kollektivtrafiken och planerar tidtabellerna varför det är bra om du tar kontakt med Skånetrafiken gällande detta. Vi kommer också att framföra din synpunkt till Skånetrafiken.

   Vänligen Stadsbyggnadskontoret, Trafik

   1. Har skrivit till dem 2 till 3 gånger. Tänkte att kommunen kanske hade bättre inflytande än en vanlig medborgare. Ingenting har hänt under detta året och det har inte blivit tryggare att gå genom byn.

    1. Hej!

     Kommunen har möte då och då med Skånetrafiken där dessa frågor kan lyftas, men i slutändan är det ett beslut som de får ta. Jag kan ta med mig frågan till nästa möte för deras kännedom.

     Med vänlig hälsning
     Henrik Alvén, Staffanstorps kommun

 10. Hej!

  Busshållplatsen Lund Hunnerup på väg 108 har nyligen rustats upp. Busshållplatsen på Lund-sidan har fått en busskur och sidan mot Stora Uppåkra har fått handikappanpassad upphöjd kant. Nu håller man på att dra fram el tll busshållplatsen på Lund-sidan, från elstolparna på Stora Uppåkra-sidan.
  Varför blev det ingen busskur på Stora Uppåkra-sidan? Många på det nybyggda Louisebergsområdet arbetar i Lund och hade kanske kunnat tänka sig att ställa bilen och istället ta bussen till/från sina arbeten om det fanns tillgång till busskur (=väderskydd) på busshållplatsen. Jag kör ofta bil/åker buss förbi Lund Hunnerup och jag har aldrig sett några resenärer stiga på bussen som ska köra söderut (Lund-sidan) så varför har man satsat på en busskur där?

  Busskurerna på busshållplatsen Bergströmshusen fick vid upprutning endast sollcellsbelysning, vilket i praktiken innebär att det blir knappt ledljus inne i busskuren de första timmarna efter mörkrets inbrott och sedan är det helt mörkt, dvs det funkar inget vidare. Åk gärna ut kvällstid och inspektera.

  Mvh Anna

  1. Hej!

   Finns det något svar på mina synpunkter/frågor om busshållplatserna Lund Hunnerup och Uppåkra Bergströmshusen den 8/12?

   Mvh Anna

   1. Hej Anna,
    Vi har fått följande svar från Skånetrafiken:
    ”För Skånetrafiken är det naturligtvis viktigt med en bra standard och komfort på hållplatserna, men det måste även finnas en prioritering. Vid prioritering av standard på hållplatserna är det antalet påstigande på ett hållplatsläge som är styrande. Det måste vara minst 15 personer per dag för att vara berättigat till väderskydd. Oftast är det då endast det ena läget som får väderskydd.”

    Vänligen Stadsbyggnadskontoret, Trafik

 11. Hej!
  Jag undrar när vi får nya busskurer vid Bergströmshusens hållplatser. De gamla togs ner tidigare i år men det har inte monterats upp några nya ännu.
  Johanna

  1. Hej Johanna,
   Nya busskurer kommer att sättas upp, men vi har inte exakt tidplan för detta ännu.

   Lisa Callréus, Trafik- och exploateringsingenjör

   1. Hej!
    Enligt Skånetrafiken levererades de nya väderskydden i vecka 46 och skulle sedan sättas upp så snart som möjligt. Vi är nu i vecka 52 och fortfarande finns det inga väderskydd på dessa hållplatser.
    Vad jag överhuvudtaget inte kan förstå är varför man under den mest behövliga årstiden tagit ner befintliga väderskydd flera månader i förväg utan att ha en exakt tidplan för när de nya väderskydden kan vara på plats.
    Som jag ser det hade det varit bättre att behålla de gamla väderskydden till dagen innan eller åtminstone samma vecka som de nya skydden skulle sättas upp.
    Anna


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »