Parkering

Parkering. Foto: Lisbeth Svensson

Parkeringsskiva och parkeringskarta

P-skiva gäller vid tidsbegränsad parkering och kan hämtas gratis i Medborgarkontoret i Rådhuset, på våra bibliotek i Staffanstorp och Hjärup, på Bråhögsbadet samt hos Polisen.

Parkeringskarta för Staffanstorps centrum visar var det finns parkeringar och hur länge det är tillåtet att parkera.

Zon för tunga fordon

Tunga fordon får inte parkera mer än två timmar inom zonerna i Staffanstorps tätort och Hjärup.

Parkeringstillstånd

Parkeringstillstånd är ett bevis om tillstånd att parkera med undantag från de parkeringsbestämmelser som meddelats i de lokala trafikföreskrifterna, de handläggs av Medborgarkontoret i Rådhuset, 046-25 11 10.

Parkeringsvakter

Staffanstorps kommun inför från och med 1 mars 2016 parkeringsövervakning för att tillse att gällande parkeringsregler efterlevs. Kommunen anlitar ett privat vaktbolag för att hantera parkeringsövervakningen. Parkeringsvakternas uppdrag är att arbeta utifrån de lokala trafikföreskrifter som finns, samt utifrån Trafikförordningen för att uppnå god trafiksäkerhet, tillgänglighet och framkomlighet. Vaktbolaget kommer åka runt och övervaka de gator och områden som kommunen beställer övervakning på

Felparkering

I taxa för felparkeringsavgifter i Staffanstorps kommun står angivet vilken avgift som tas ut för olika typer av överträdelser. En utskriven parkeringsanmärkning går direkt till Transportstyrelsen, alltså inte till kommunen. Om du vill bestrida en parkeringsanmärkning ska du vända dig till polisen.

Här hittar du den blankett du behöver på polisens webbplats om du vill bestrida en parkeringsanmärkning.

Parkeringsnorm för kvartersmark

Parkeringsnorm för Staffanstorps kommun anger parkeringstal som används som vägledning för att bedöma lämpligt utrymme för parkering i plan- och bygglovsärenden. Parkeringsnormen behandlar både cykelparkering och bilparkering och visar på det lägsta antalet cykel- och bilplatser som ska tillgängliggöras. Parkeringsnormen innehåller parkeringstal för både bostäder och verksamheter och avser endast kvartersmark.

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

155 kommentarer till Parkering

 1. Hej!
  Nu är våren på väg med sol och värme, men tyvärr även husbilarna på Slättvägens parkering i Hjärup. En lång husbil har stått där ett par veckor nu och vad jag fått reda på så är det 24 timmarsregel som gäller.
  Där är trångt nog med parkering dagtid så varför ska det stå båtsläp och husbilar där då. Ägarna bor inte i området till dessa fordon tacksam för hjälp att få bort dom.

  1. Hej Thomas!

   Detta är ett problem i stora delar av kommunen tyvärr. Jag skickar ärendet vidare till Securitas för åtgärd.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 2. Hej. På City Gross parkering så står en dumpad (?) a-taktor sent över flera rutor.
  Enligt personalen har den stått där den helgen 8-9/3.
  De har anmält det till Polisen.
  Är det något ni kan göra? Är det er mark?

  1. Hej Eva

   Denna parkeringsyta är privat mark och tillhör CityGross.
   Ni får ta kontakt med dem.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 3. Då har det snart gått 6 månader sen jag skrev sist här och fortfarande inget som är åtgärdat ! Trafikskylten vrids åt sidan i början på gatan på Prästkragevägen i Hjärup , samt många som parkerar även på natten står där bilar fast det finns gott om p-rutor lediga.

  1. Hej Svante

   Ärendet är överlämnat till Securitas för åtgärder

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 4. Har uppmärksammat ett anslag på Ica att kommunstyrelsen tagit beslut om att det ska bli P-avgift på parkeringen vid Ica.
  Jag kommer inte att handla på någon av affärerna som ligger vid torget om detta blir verklighet. Vill man ha en levande centrumhandel anser jag att P-skiva skall gälla och inte tvinga folk att parkera på angränsande gator och tvingas bära tunga kassar ända dit.
  Det jag saknar bland politiker i jämförelse med vanligt folk är att dom aldrig tänker efter före och ser konsekvenserna av deras beslut. Hur många gånger har man inte hört en politiker erkänna att deras beslut inte blev så bra, men det är för sent att ändra?

 5. Jag undrar vilket vaktbolag ni anlitar. Jag har varit i kontakt med kommunen många gånger angående överträdelse av,6-timmars parkering på Farinvägen. Ett flertal av dessa platser har blivit boendeparkering som utnyttjas från eftermiddag till nästa morgon samt helger. Nu måste ni ta tag i detta på allvar.

 6. Vet inte om detta hamnar rätt…
  Vad finns för planer kring staffansvallens grusparkering?
  Vägen in till den parkeringen består just nu av stora hål (går knappt att köra) och parkeringen är blöt och sörjig. Kan man göra vid åtminstone inkörseln så att den inte behöver bli i så dåligt skick? Nu kör bilister på gräsmattan istället, hur länge tål den det?

  Det är även kaos i vändzonen där alla ska lämna och hämta sina barn samtidigt som barn rör sig där både gåendes och cyklandes då cykelbanan korsar precis där. Risken är nog stor att en olycka kan ske där. Kan man göra något åt det?

 7. Som besökare i Staffanstorp tycker jag att det är mycket märkligt att det inte går att hämta p-skiva i butiker. Det finns ingen information annat än på nätet var man skaffar en. Hur kan man då sätta p böter på bilar? Hur har ni tänkt där? De borde vara mer lättillgängliga, som på alla andra ställen där p-skiva är krav!

  1. Hej Yvonne
   Tack för att du gjorde oss uppmärksam på det här. Nu finns p-skivor även att hämta i våra bibliotek i Staffanstorp och Hjärup samt på Bråhögsbadet. Webbsidan är också uppdaterad med den här informationen, se ovan.

   Vänligen Marie Schyllert

 8. Tips.
  Parkeringsvakterna får väldigt gärna står vid förskolor/skolor på morgonen vid 7-8 och eftermiddag 15.30-17.
  Folk parkerar hur som helst och var som helst. På gångvägar, i vändzoner och uppe på trottoarer.
  Vid Ryttarbyns fsk finns många uppmärkta p-platser, ibland många lediga ändå ställer folk sig fel.

  1. Hej Eva!

   Jag kommer att vidarebefordra dessa önskemål till Securitas för framtida åtgärder.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 9. Hejsan!
  Jag undrar om det finns någon möjlighet att få en parkering uppmärkt i Hjärup?
  Parkeringen utanför gamla vårdcentralen i Hjärup (nu ligger förskolan Hjärtat och Hjärupsskolan där) på Centrumstigen har inga uppmärkta parkeringsplatser och då några backar in på valfri plats både snett och utan att trycka ihop sig kan det hända att oftast två men ibland även tre bilar inte får plats då mellanrummet mellan de backande bilarna kan vara över en meter till närmsta bil.
  Jag tänkte att med streck kanske det kan vara lättare att backa rätt så fler får plats.
  Jag hade varit mycket tacksam om ni ville titta på det.
  Hälsningar Lotta

  1. Hej Lotta

   Ditt förslag på åtgärd är enkel och bra.
   Du får kontakta Staffanstorp Kommunfastigheter då de ansvarar för denna parkeringsyta.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 10. Hej
  Jag undrar varför parkeringen (lastbilsparkeringen vid gullåkravägen och St hundklubb) fortfarande är avstängt och hur länge den kommer vara det?
  Mvh Jens

  1. Hej Jens!

   Staketet kommer att vara kvar en tid framöver då det pågår en utredning om vad området, där ”Lastbilsparkeringen” låg, i framtiden ska användas till. Det kommer att skärmas av en mindre yta för parkering till de som ska till hundklubben med mera.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 11. Det tog tid, men efter mycket tjat här på hemsidan så kontrollerades S.Lundavägen av parkeringsvakterna. Det märks en tydlig skillnad efter att minst en bil fått böter. Men, en & samma bil står parkerad varje dag och frågan är hur det kan komma sig. Är det slumpen som gör att denna Volvo lyckas undvika en gul lapp på rutan varje vecka. Eller är det så att parkeringsvakterna är av den felaktiga tron att handikapptillståndet som syns genom framrutan gör att bilen får parkeras där?

  Sen undrar jag över en annan sak. Ni skriver ”Vaktbolaget kommer åka runt och övervaka de gator och områden som kommunen beställer övervakning på”
  Hur ofta beställer ni övervakning, och var har det varit hittills?

  1. Hej Johan
   Ledsen för den långa svarstiden.
   När det gäller huruvida det är tillåtet eller inte om man får parkera med handikappstillstånd där det råder parkeringsförbud är svaret JA 3 timmar.
   De gånger det beställs någon specifik övervakning är då det inkommit samtal eller medborgarärende på felparkerade fordon som utgör ett hinder eller trafiksäkerhetsrisk.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

   1. Alla vi som rör oss på den gatan vet vilken bil som syftas. Visst kan man han/hon parkera där i 3 timmar tack vare sitt handikapptillstånd, den bilen står där betydligt fler timmar än så. Dessutom gäller dessa 3 timmar bara om bilen står parkerad på gatan där bilar kör, det gör den inte.

    1. Hej Alexander!
     Då detta bevisligen är ett stort problem för boende längs gatan och folk som rörs sig längs Södra Lundavägen kommer kommunen att utföra tätare platsbesök för att försöka stävja detta problem.

     Med vänlig hälsning Pär Larsson, Gatuingenjör

     1. I snart 1 år & 2 månader har det funnits parkeringsvakter i kommunen och ingen annanstans finns det ett bättre exempel på att det inte fungerar.
      Har man handikapptillstånd så får man stå parkerad i 3 timmar även om skyltar säger annat. Den här bilen står där mycket mer än så, men hur ska det kontrolleras? 20 timmar i månaden är parkeringsvakterna ute, om man drar ut det på hela månaden så blir det inte mycket per dag. För att kontrollera just detta fallet så krävs det ju att man kollar 2 gånger med 3 timmars mellanrum. Hur ofta arbetar Securitas mer än 3 timmar per dag med parkeringsövervakning? Man kan kolla ventilerna, men om bilen står där 23 timmar per dygn då missar man det.Sen undrar jag även över kunskapen hos Securitas. S.Lundavägens vägyta består av gammal klassisk (och i mitt tycke vidrig) kullersten, ska bilar parkeras där så ska dessa då stå ute i kanten med alla hjulen på denna kullersten. Oftast står bilen ifråga med 2 hjul på kullersten och 2 på de rektangulära gatstenarna. Det betyder att bilen står delvis parkerad på den sk. ”promenadytan”, där får den inte stå handikapptillstånd till trots. Detta enligt en ”riktig” parkeringsvakt som jag pratat med.

      1. Hoppas ni inte är allt för nöjda med hur ni svarar på inlägg. För detta är ganska uselt!

 12. Hej.
  Hur länge ska den sk lastbilsparkeringen på Gullåkravägen vara avstängd?
  Den spärrades av då träden skulle kapas ner.
  Det arbetet är klart för länge sen, men staketet står fortfarande kvar och P-skylten är fortsatt övertäckt.

  MvH Stefan

  1. Hej Stefan!
   Det stämmer att arbetet med upprensningen av vegetation och träd är färdigställt. Staketet kommer att vara kvar en tid framöver då det pågår en utredning om vad området, där ”Lastbilsparkeringen” låg, i framtiden ska användas till. Det kommer att skärmas av en mindre yta för parkering till de som ska till hundklubben med mera.

   Med vänlig hälsning Pär Larsson, Gatuingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Hej!
    Jag bor i Uppåkra och hade i helgen några ärenden till Staffanstorps tätort och tänkte då passa på att gå en längre runda med hunden, antingen i Vesum eller Gullåkra. Det blev tyvärr inget av detta eftersom jag inte hittade något bra ställe att parkera bilen. Parkeringen på Vesum-sidan är full av diverse fyllnadsmassor, som grus, sten, jord och infarten är avspärrad med en kedja. Hela parkeringen på Gullåkrasidan är fortfarande avstängd med högt staket. Finns det fler p-platser än de avstängda parkeringarna i närheten, eller är Vesum/Gullåkra numera endast tänkta att kunna nyttjas av de som bor i Staffanstorps tätort och kan ta sig dit till fots?
    Tacksam för svar och åtgärd.
    Mvh Anna

    1. Hej Anna

     Då den så kallade Lastbilsparkeringen på Gullåkra är avstängd, utredning om ytan pågår, så finns för närvarande bara parkeringen på Sliparevägen att tillgå.
     Parkeringen vid Vesum används som upplagsplats i samband med VA-arbeten i Författarbyn.

     Med vänlig hälsning
     Pär Larsson, Gatuingenjör

 13. Hej.
  Jag undrar om kommunen har något tillägg i bestämmelserna om parkering på allmänna ”24 timmars” parkeringsplatser vad det gäller avställda fordon som alltså inte är i trafik?
  Är det OK att ha en avställd och obesiktad bil stående på en sådan parkering under längre period så länge den flyttas mellan platserna 1 gång per dygn?
  //Stefan

  1. Hej Stefan!

   Svaret på din fråga är kort och koncist, ja. Det är dock en polisiär fråga gällande böter av körande med olovligt fordon.

   Med vänlig hälsning Pär Larsson, gatuingenjör Staffanstorps kommun

 14. Hej!
  Jag vill få ett besked om vad som gäller vid parkering på Knutsborg. Gäller skyltarna och hur gäller de? Vilka gator får man parkera i och vilka får man inte parkera i? Hur länge får fordonen stå parkerade – både på gatan eller parkeringsplatserna. Budskapen är olika om man pratar med polis, er eller parkeringsvakten. Hur är det med handikappsplatser där?

  1. Hej Ann!
   Vi har i dagarna fått klart från politiken med en lokal trafikföreskrift gällande områdesskylt med parkeringsförbud inom hela Knutsborg. Detta innebär att det bara är tillåtet att parkera på markerade platser. Skylten är beställd och sätts upp när den levereras till vår driftentreprenör.
   När det gäller handikappsparkeringar så har vi inga specifika platser för detta på Knutsborg.

   Med vänlig hälsning Pär Larsson, Gatuingenjör, Staffanstorps kommun


 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här hittar du kommunens blanketter och här kommer du att hitta våra e-tjänster. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 23 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »