Parkering

Parkering. Foto: Lisbeth Svensson

Parkeringsskiva och parkeringskarta

P-skiva gäller vid tidsbegränsad parkering och kan hämtas gratis i Medborgarkontoret i Rådhuset, på våra bibliotek i Staffanstorp och Hjärup, på Bråhögsbadet samt hos Polisen.

Parkeringskarta för Staffanstorps centrum visar var det finns parkeringar och hur länge det är tillåtet att parkera.

Zon för tunga fordon

Tunga fordon får inte parkera mer än två timmar inom zonerna i Staffanstorps tätort och Hjärup.

Parkeringstillstånd

Parkeringstillstånd är ett bevis om tillstånd att parkera med undantag från de parkeringsbestämmelser som meddelats i de lokala trafikföreskrifterna, de handläggs av medborgarkontoret i rådhuset, 046-25 11 10.

Parkeringsvakter

Staffanstorps kommun inför från och med 1 mars 2016 parkeringsövervakning för att tillse att gällande parkeringsregler efterlevs. Kommunen anlitar ett privat vaktbolag för att hantera parkeringsövervakningen, 20 timmar per månad. Parkeringsvakternas uppdrag är att arbeta utifrån de lokala trafikföreskrifter som finns, samt utifrån Trafikförordningen för att uppnå god trafiksäkerhet, tillgänglighet och framkomlighet. Vaktbolaget kommer åka runt och övervaka de gator och områden som kommunen beställer övervakning på.

Felparkering

I taxa för felparkeringsavgifter i Staffanstorps kommun står angivet vilken avgift som tas ut för olika typer av överträdelser. En utskriven parkeringsanmärkning går direkt till Transportstyrelsen, alltså inte till kommunen. Om du vill bestrida en parkeringsanmärkning ska du vända dig till polisen.

Här hittar du den blankett du behöver på polisens webbplats om du vill bestrida en parkeringsanmärkning.

Parkeringsnorm för kvartersmark

Parkeringsnorm för Staffanstorps kommun anger parkeringstal som används som vägledning för att bedöma lämpligt utrymme för parkering i plan- och bygglovsärenden. Parkeringsnormen behandlar både cykelparkering och bilparkering och visar på det lägsta antalet cykel- och bilplatser som ska tillgängliggöras. Parkeringsnormen innehåller parkeringstal för både bostäder och verksamheter och avser endast kvartersmark.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

163 kommentarer till Parkering

 1. Hej!
  Efter att ha läst igenom flertalet av inläggen om felaktig parkering i kommunen, så tycker jag att kommunen borde ha någon annan leverantör som sköter kollen av felparkeringar. Har själv ständig kontakt angående hur det parkeras på vår ”smala” gata Mårten Påls väg. Trots att det finns angivna lediga parkeringsplatser. Specifik bil parkeras 5 meter från parkeringsplatsen men på gatan. Dessutom har ägaren till den bilen ytterligare en bil som står parkerad på parkeringsplatsen, men denna har stått där minst i 2 år och är förlagd med körförbud enligt polisen. Inget händer, trots att både kommunen och polisen vet om den bil med körförbud. Jag har i och för sej bara påtalat detta under ett års tid, men nån gång borde väl Securitas ha kört på vår gata. De har ju haft minst 12 mån á 20 timmar på sig 😉

 2. 24 timmars regeln för parkering i gatan gäller för Prästkragevägen?
  Gäller inte på gatan.
  Där är p-förbud! Finns p-platser men skylten är fortfarande vriden åt sidan, åtgärda detta någon gång, sätt fast den så den inte går att vrida. Konstigt detta är påpekat flera gånger!
  Dags att vakna

 3. Håller med Svante om problemet med parkering på Prästkragevägen i Hjärup.
  Parkering sker även i Vändzonen titt som tätt.
  Har stått en bil där över natten till idag 12/5.

 4. Återkommer igen ang Prästkragevägen i Hjärup!
  Fortfarande inget som hänt . P-skylten är fortfarande vriden åt sidan, och tror inte att Securitas åtgärdar sådant! Blir fler o fler som parkerar dygnet runt i gatan och p-rutorna står lediga, 11 p-rutor lediga igår på kvällen vid kl 22:15 men 5 bilar i gatan. Vakna nu o gör något åt det innan det blir ännu fler. har varit så i över 1 år.

  1. Hej Svante

   Jag har full förståelse för er frustration och jag har detsamma på grund av att det politiska beslutet fortfarande ligger kvar med 20 timmar per månad i hela kommunen för parkeringsövervakning.
   Securitas har ärendet liggandes löpande i sitt schema att kolla när de passerar.
   24 timmars regeln för parkering i gatan gäller för Prästkragevägen.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

   1. P-förbud gäller i gatan, finns många p-rutor . Men trafikskylten måste ju sättas fast så den inte vrids hela tiden och blir synlig!

 5. Hej,
  Vid Nevisborg på parkeringen mellan Nevisborg 30 och 18, står sedan början på mars en bil parkerad. Bilen har förekommit i någon form av brott då polisen har markerat den med polistejp samt att jag vet att polisen har sökt igenom bilen. Bilen har även fått en parkeringsbot. Den står och tar upp plats för andra bilar och jag undrar om kommunen kan frakta bort bilen? Har pratat med kommunpolis Christer Stålhandske som skulle driva det från sitt håll men han önskade att jag skrev till er vilket jag härmed gör med detta inlägg. Refererande till ”Broken Windows” teorin så vore det nog i allas intresse att bilen fraktas bort. Bilen är en silvrig Volvo Crosscountry årsmodell äldre(90 tal?).
  Tackar på förhand.

  1. Hej Hans

   Securitas var nere på Nevisborg i torsdags och drog igång ärenden på tre stycken bilar bland annat Volvon du nämner.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

   1. Hej Pär,

    Det har inte hänt något vad jag kan se.

    Volvon står fortfarande kvar, dessutom felparkerad.

    Vad gör Ni och kan vi som bor där göra något för att få bort bilen å det snaraste?

    Tackar på förhand.

    1. Hej Hans

     Jag kan inte svara på vad som har gjort att bilen fortfarande står kvar.
     Jag kommer att kontakta Securitas för status.

     Med vänlig hälsning
     Pär Larsson, Gatuingenjör

     1. Vi är nog många i kommunen som kan berätta vad som hänt här. Securitas gör inget bra jobb! Efter en tid med gips på benet så har jag nu haft rehabilitering och därmed gått runt mycket i kommunen, och vad felparkerade fordon det finns. Där det går så har jag försökt gå på trottoaren, men det är sällan två gator i rad man kan göra det pga felparkerade bilar/släp/husvagnar. På Marsvägen påpekade jag för en villaägare att hans husvagn stack ut så mycket att den blockerade och fick svar att det skulle jag strunta i. Han och alla andra gör ju det för att man vet att det är totalt riskfritt. Det kan vara så att Securitas aldrig fått i uppdrag att kontrollera villagator, men det kan också vara så att företaget helt enkelt gör ett dåligt arbete. Det står en bil parkerad/övergiven vid en personalparkering vid en kommunalinrättning i centrala Staffanstorp, och den bilen har aldrig blivit ”lappad”. Med tanke på att den bilen snart stått där i en månad så är det ganska tydligt att Securitas inte är lämpade att göra uppgiften man tagit på sig.

      1. Hej Ulf
       Det var ju tråkigt att du känner så.
       Det ligger ett politiskt beslut till grund för parkeringsövervakning i Staffanstorps kommun. Anledningen till detta var att skapa fler parkeringsmöjligheter i centrum och att man ansåg att det skulle räcka med 20 timmar per månad.
       När det gäller villaområdena skickas Securitas enbart ut i dessa om tex trafiksäkerheten äventyras.

       Med vänlig hälsning
       Pär Larsson, Gatuingenjör

       1. Securitas uppgift sträcker ju sig längre än att se till att p-platser vid kommunhuset är lediga. Så här skriver ni själva ”..tillse att gällande parkeringsregler efterlevs.”. Bilen vid vårdcentralens parkering har stått övergiven i 1 1/2 månad. Hade företaget skött sina uppgifter så hade den varit bortforslad nu. Sen, vad menar du med ”trafiksäkerheten äventyras”? Varje gång någon tvingas ut i gatan för att villaägare tror att trottoaren tillhör tomten så äventyras trafiksäkerheten. Husvagnen på Marsvägen har en draganordning som sticker ut en meter in på gatan, är det trafiksäkert? Genom att inte göra något åt sådana saker så rättfärdigar Tekniska enheten regelvidrig parkering. Ska det vara så?

        1. Hej Ulf
         När det gäller Vårdcentralens parkering klassas denna inte som allmän platsmark utan som kvartersmark och delar av denna är även tomtmark som tillhör Bostadsrättsföreningarna. Securitas är upphandlade att sköta övervakningen på allmän platsmark. Kvartersmark ligger under Staffanstorps kommunfastigheter.
         Gällande husvagnen på Marsvägen kommer jag att skicka ut Securitas för ett platsbesök och eventuella åtgärder.

         Med vänlig hälsning
         Pär Larsson, Gatuingenjör

     2. Hej Pär

      Stort tack, bilen borta nu när jag kom hem från semestern.

      mvh
      Hans

 6. Hej!
  Nu är våren på väg med sol och värme, men tyvärr även husbilarna på Slättvägens parkering i Hjärup. En lång husbil har stått där ett par veckor nu och vad jag fått reda på så är det 24 timmarsregel som gäller.
  Där är trångt nog med parkering dagtid så varför ska det stå båtsläp och husbilar där då. Ägarna bor inte i området till dessa fordon tacksam för hjälp att få bort dom.

  1. Hej Thomas!

   Detta är ett problem i stora delar av kommunen tyvärr. Jag skickar ärendet vidare till Securitas för åtgärd.

   Med vänlig hälsning Pär Larsson, Gatuingenjör

 7. Hej. På City Gross parkering så står en dumpad (?) a-taktor sent över flera rutor.
  Enligt personalen har den stått där den helgen 8-9/3.
  De har anmält det till Polisen.
  Är det något ni kan göra? Är det er mark?

  1. Hej Eva

   Denna parkeringsyta är privat mark och tillhör CityGross.
   Ni får ta kontakt med dem.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 8. Då har det snart gått 6 månader sen jag skrev sist här och fortfarande inget som är åtgärdat ! Trafikskylten vrids åt sidan i början på gatan på Prästkragevägen i Hjärup , samt många som parkerar även på natten står där bilar fast det finns gott om p-rutor lediga.

  1. Hej Svante

   Ärendet är överlämnat till Securitas för åtgärder

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 9. Har uppmärksammat ett anslag på Ica att kommunstyrelsen tagit beslut om att det ska bli P-avgift på parkeringen vid Ica.
  Jag kommer inte att handla i någon av affärerna som ligger vid torget om detta blir verklighet. Vill man ha en levande centrumhandel anser jag att P-skiva ska gälla och inte tvinga folk att parkera på angränsande gator och tvingas bära tunga kassar ända dit. Det jag saknar bland politiker i jämförelse med vanligt folk är att dom aldrig tänker efter före och ser konsekvenserna av deras beslut. Hur många gånger har man inte hört en politiker erkänna att deras beslut inte blev så bra, men det är för sent att ändra?

 10. Jag undrar vilket vaktbolag ni anlitar. Jag har varit i kontakt med kommunen många gånger angående överträdelse av,6-timmars parkering på Farinvägen. Ett flertal av dessa platser har blivit boendeparkering som utnyttjas från eftermiddag till nästa morgon samt helger. Nu måste ni ta tag i detta på allvar.

 11. Vet inte om detta hamnar rätt… Vad finns för planer kring Staffansvallens grusparkering?
  Vägen in till den parkeringen består just nu av stora hål (går knappt att köra) och parkeringen är blöt och sörjig. Kan man göra vid åtminstone inkörseln så att den inte behöver bli i så dåligt skick? Nu kör bilister på gräsmattan istället, hur länge tål den det?

  Det är även kaos i vändzonen där alla ska lämna och hämta sina barn samtidigt som barn rör sig där både gåendes och cyklandes då cykelbanan korsar precis där. Risken är nog stor att en olycka kan ske där. Kan man göra något åt det?

 12. Som besökare i Staffanstorp tycker jag att det är mycket märkligt att det inte går att hämta p-skiva i butiker. Det finns ingen information annat än på nätet var man skaffar en. Hur kan man då sätta p böter på bilar? Hur har ni tänkt där? De borde vara mer lättillgängliga, som på alla andra ställen där p-skiva är krav!

  1. Hej Yvonne
   Tack för att du gjorde oss uppmärksam på det här. Nu finns p-skivor även att hämta i våra bibliotek i Staffanstorp och Hjärup samt på Bråhögsbadet. Webbsidan är också uppdaterad med den här informationen, se ovan.

   Vänligen Marie Schyllert

 13. Tips.
  Parkeringsvakterna får väldigt gärna står vid förskolor/skolor på morgonen vid 7-8 och eftermiddag 15.30-17.
  Folk parkerar hur som helst och var som helst. På gångvägar, i vändzoner och uppe på trottoarer.
  Vid Ryttarbyns fsk finns många uppmärkta p-platser, ibland många lediga ändå ställer folk sig fel.

  1. Hej Eva!

   Jag kommer att vidarebefordra dessa önskemål till Securitas för framtida åtgärder.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 14. Hejsan!
  Jag undrar om det finns någon möjlighet att få en parkering uppmärkt i Hjärup?
  Parkeringen utanför gamla vårdcentralen i Hjärup (nu ligger förskolan Hjärtat och Hjärupsskolan där) på Centrumstigen har inga uppmärkta parkeringsplatser och då några backar in på valfri plats både snett och utan att trycka ihop sig kan det hända att oftast två men ibland även tre bilar inte får plats då mellanrummet mellan de backande bilarna kan vara över en meter till närmsta bil.
  Jag tänkte att med streck kanske det kan vara lättare att backa rätt så fler får plats.
  Jag hade varit mycket tacksam om ni ville titta på det.
  Hälsningar Lotta

  1. Hej Lotta

   Ditt förslag på åtgärd är enkel och bra.
   Du får kontakta Staffanstorp Kommunfastigheter då de ansvarar för denna parkeringsyta.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 15. Hej
  Jag undrar varför parkeringen (lastbilsparkeringen vid gullåkravägen och St hundklubb) fortfarande är avstängt och hur länge den kommer vara det?
  Mvh Jens

  1. Hej Jens!

   Staketet kommer att vara kvar en tid framöver då det pågår en utredning om vad området, där ”Lastbilsparkeringen” låg, i framtiden ska användas till. Det kommer att skärmas av en mindre yta för parkering till de som ska till hundklubben med mera.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 16. Det tog tid, men efter mycket tjat här på hemsidan så kontrollerades S.Lundavägen av parkeringsvakterna. Det märks en tydlig skillnad efter att minst en bil fått böter. Men, en & samma bil står parkerad varje dag och frågan är hur det kan komma sig. Är det slumpen som gör att denna Volvo lyckas undvika en gul lapp på rutan varje vecka. Eller är det så att parkeringsvakterna är av den felaktiga tron att handikapptillståndet som syns genom framrutan gör att bilen får parkeras där?

  Sen undrar jag över en annan sak. Ni skriver ”Vaktbolaget kommer åka runt och övervaka de gator och områden som kommunen beställer övervakning på”
  Hur ofta beställer ni övervakning, och var har det varit hittills?

  1. Hej Johan
   Ledsen för den långa svarstiden.
   När det gäller huruvida det är tillåtet eller inte om man får parkera med handikappstillstånd där det råder parkeringsförbud är svaret JA 3 timmar.
   De gånger det beställs någon specifik övervakning är då det inkommit samtal eller medborgarärende på felparkerade fordon som utgör ett hinder eller trafiksäkerhetsrisk.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

   1. Alla vi som rör oss på den gatan vet vilken bil som syftas. Visst kan man han/hon parkera där i 3 timmar tack vare sitt handikapptillstånd, den bilen står där betydligt fler timmar än så. Dessutom gäller dessa 3 timmar bara om bilen står parkerad på gatan där bilar kör, det gör den inte.

    1. Hej Alexander!
     Då detta bevisligen är ett stort problem för boende längs gatan och folk som rörs sig längs Södra Lundavägen kommer kommunen att utföra tätare platsbesök för att försöka stävja detta problem.

     Med vänlig hälsning Pär Larsson, Gatuingenjör

     1. I snart 1 år & 2 månader har det funnits parkeringsvakter i kommunen och ingen annanstans finns det ett bättre exempel på att det inte fungerar.
      Har man handikapptillstånd så får man stå parkerad i 3 timmar även om skyltar säger annat. Den här bilen står där mycket mer än så, men hur ska det kontrolleras? 20 timmar i månaden är parkeringsvakterna ute, om man drar ut det på hela månaden så blir det inte mycket per dag. För att kontrollera just detta fallet så krävs det ju att man kollar 2 gånger med 3 timmars mellanrum. Hur ofta arbetar Securitas mer än 3 timmar per dag med parkeringsövervakning? Man kan kolla ventilerna, men om bilen står där 23 timmar per dygn då missar man det.Sen undrar jag även över kunskapen hos Securitas. S.Lundavägens vägyta består av gammal klassisk (och i mitt tycke vidrig) kullersten, ska bilar parkeras där så ska dessa då stå ute i kanten med alla hjulen på denna kullersten. Oftast står bilen ifråga med 2 hjul på kullersten och 2 på de rektangulära gatstenarna. Det betyder att bilen står delvis parkerad på den sk. ”promenadytan”, där får den inte stå handikapptillstånd till trots. Detta enligt en ”riktig” parkeringsvakt som jag pratat med.

      1. Hoppas ni inte är allt för nöjda med hur ni svarar på inlägg. För detta är ganska uselt!

 17. Hej.
  Hur länge ska den sk lastbilsparkeringen på Gullåkravägen vara avstängd?
  Den spärrades av då träden skulle kapas ner.
  Det arbetet är klart för länge sen, men staketet står fortfarande kvar och P-skylten är fortsatt övertäckt.

  MvH Stefan

  1. Hej Stefan!
   Det stämmer att arbetet med upprensningen av vegetation och träd är färdigställt. Staketet kommer att vara kvar en tid framöver då det pågår en utredning om vad området, där ”Lastbilsparkeringen” låg, i framtiden ska användas till. Det kommer att skärmas av en mindre yta för parkering till de som ska till hundklubben med mera.

   Med vänlig hälsning Pär Larsson, Gatuingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Hej!
    Jag bor i Uppåkra och hade i helgen några ärenden till Staffanstorps tätort och tänkte då passa på att gå en längre runda med hunden, antingen i Vesum eller Gullåkra. Det blev tyvärr inget av detta eftersom jag inte hittade något bra ställe att parkera bilen. Parkeringen på Vesum-sidan är full av diverse fyllnadsmassor, som grus, sten, jord och infarten är avspärrad med en kedja. Hela parkeringen på Gullåkrasidan är fortfarande avstängd med högt staket. Finns det fler p-platser än de avstängda parkeringarna i närheten, eller är Vesum/Gullåkra numera endast tänkta att kunna nyttjas av de som bor i Staffanstorps tätort och kan ta sig dit till fots?
    Tacksam för svar och åtgärd.
    Mvh Anna

    1. Hej Anna

     Då den så kallade Lastbilsparkeringen på Gullåkra är avstängd, utredning om ytan pågår, så finns för närvarande bara parkeringen på Sliparevägen att tillgå.
     Parkeringen vid Vesum används som upplagsplats i samband med VA-arbeten i Författarbyn.

     Med vänlig hälsning
     Pär Larsson, Gatuingenjör

 18. Hej.
  Jag undrar om kommunen har något tillägg i bestämmelserna om parkering på allmänna ”24 timmars” parkeringsplatser vad det gäller avställda fordon som alltså inte är i trafik?
  Är det OK att ha en avställd och obesiktad bil stående på en sådan parkering under längre period så länge den flyttas mellan platserna 1 gång per dygn?
  //Stefan

  1. Hej Stefan!

   Svaret på din fråga är kort och koncist, ja. Det är dock en polisiär fråga gällande böter av körande med olovligt fordon.

   Med vänlig hälsning Pär Larsson, gatuingenjör Staffanstorps kommun

 19. 20 timmars arbetstid. Är det någon som kollar om de jobbar effektivt de 20 timmarna? Jag har sett en hel del och hade jag skullat avlöna dem så hade det inte blivit för arbetet så till vida att de inte ska ha betalt för att stå timvis för att snacka en massa. Känns inte bra att våra skattepengar går till sådant. Ordning och reda och lite bättre kunskaper om hur reglerna gäller för dem som går runt här i byn.

 20. Hej!
  Jag vill få ett besked om vad som gäller vid parkering på Knutsborg. Gäller skyltarna och hur gäller de? Vilka gator får man parkera i och vilka får man inte parkera i? Hur länge får fordonen stå parkerade – både på gatan eller parkeringsplatserna. Budskapen är olika om man pratar med polis, er eller parkeringsvakten. Hur är det med handikappsplatser där?

  1. Hej Ann!
   Vi har i dagarna fått klart från politiken med en lokal trafikföreskrift gällande områdesskylt med parkeringsförbud inom hela Knutsborg. Detta innebär att det bara är tillåtet att parkera på markerade platser. Skylten är beställd och sätts upp när den levereras till vår driftentreprenör.
   När det gäller handikappsparkeringar så har vi inga specifika platser för detta på Knutsborg.

   Med vänlig hälsning Pär Larsson, Gatuingenjör, Staffanstorps kommun