Pendla med cykel

Pendla med cykel. Foto: Oscar Monell

Kanske vet du redan att det finns en cykelväg mellan Malmö, Arlöv, Åkarp, Hjärup och Lund men har inte tagit steget upp på cykeln än? Redan idag finns det många som upptäckt fördelarna med att cykla till jobbet. Låt dig inspireras av andras erfarenheter och tips. Här nedan hittar du cykelkartor till vanliga resor till och från Staffanstorps kommun.

Sugen på att börja cykelpendla?

Hitta vägen

Här är några tips för att komma igång:

 • Välj en dag när det är fint väder
 • Det räcker med en vanlig treväxlad cykel
 • Kolla så att din cykel inte är trasig
 • Ha gott om tid så kan du hitta din takt utan att stressa
 • Om du cyklar 10-20 km kan det vara bra att mjukstarta genom att första gången bara cykla ena vägen och ta tillbakavägen en annan dag.

Planera

Du behöver inte cykla varje dag eller året om för att se fördelarna. Hitta det sätt som passar dig. Hela stråket är upplyst, så det går bra att cykla även under den mörkare årstiden. Räkna på vad du skulle kunna spara. Marta, som bor i Hjärup och jobbar i Malmö, sparar nästan 6 500 kronor varje år på att byta bussen mot cykel. Med bil skulle det ha kostat cirka 20 000 kronor.

www.resejamforaren.seTitta närmare på kartan och provcykla någon gång. Vill du veta mer om just din väg till jobbet? Gå in och jämför tid, kostnad, kalorier mm för olika färdmedel på www.resejamforaren.se Kontrollera om det finns möjlighet att duscha och byta om på jobbet. Kanske kan du få ett skåp för ditt ombyte?

Cykeltips

Staffanstorp vägskylt

Cyklar du 5-15 km till jobbet behövs ingen extra utrustning. En vanlig cykel i bra skick och funktionella kläder duger fint. Några tips kan ändå sitta fint:

 • Cykelbyxor och vindjacka vid längre distanser.
 • Gärna syntetmaterial eller ylle närmast kroppen.
 • Bra regnkläder som andas.
 • Solglasögon – skyddar mot insekter, sol, vind och regn.
 • Punkteringsfria däck är en bra investering.
 • Friktionsfri belysning för lättare cykling.
 • Vinterdäck om du fortsätter cykla under vintern.
 • En elcykel är bra om du vill cykla snabbt men inte vill få upp flåset

Och så: en välfylld vattenflaska såklart! På sommaren kan du lägga den i frysen under natten så har du kallt vatten under hela turen.

Dagens cykelväg förbättras – framtidens supercykelväg planeras

Just nu pågår en upprustning av den nuvarande cykelvägen. Till 2014 görs också en rad förbättringar.
Cyklister ska till exempel få ännu bättre prioritering i korsningar. Nu utreds också den föreslagna supercykelvägen mellan Malmö och Lund, som kan få sin sträckning längs med järnvägen (klar 2018). Förbättringarna planeras i samarbete mellan Malmö stad, Lunds kommun, Trafikverket, Burlövs kommun, Staffanstorps kommun och Region Skåne. Läs mer om planeringen på Trafikverkets projektsida.

Felanmälan

Om du upptäcker en brist på cykelvägen – se efter på kartan var felet finns och hör av dig till respektive kommun. Finns bristen i Staffanstorps kommun anmäler du det här.

Pendlingskartor för cykel

Vi har tagit fram ett antal pendlingskartor för cykel som du kan skriva ut och enkelt ta med dig på cykelturen. Cykelkartorna är gjorda för några vanliga relationer till och från Staffanstorps kommun.

Om du har en iPhone kan du ladda ner cykelkartorna genom gratis-appen Avenza Pdf map. Kartorna finns där tillgängliga som gratis nerladdningar i appen. Tänk på att det kan tillkomma trafikkostnader beroende på vilket dataabonnemang du har.

Saknar du någon karta kan du enkelt själv planera resan på resejämföraren.

Cykelparadiset Staffanstorp

Karta över kommunens cykelparadis

Staffanstorp har ett fantastiskt ringlade nätverk av vackra småvägar, perfekta att trampa fram längs böljande fält, skogsdungar, hagar, alléer, genom små fina byar och förbi vackra naturscenerier. Vi har tagit fram flera förslag på cykelturer som går igenom vårt vackra landskap. Vissa sträckor går på det lågtrafikerade bilvägnätet.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

59 kommentarer till Pendla med cykel

 1. Hej!! Finns det några planer på en cykelväg från Nordanå till Lund (via Tottarp, Uppåkra)? Med tanke på all nybyggnation i Nordanå och alla som cykelpendlar till sina jobb i Lund hade detta ju varit en vettig sak att se över. Vi som redan nu cyklar från Nordanå hade gärna sett att detta blev verklighet också med tanke på all extra biltrafik som nybygget medfört.
  // Roger

  1. Hej Roger!

   Det finns inga planer i kommunen för detta i dagsläget. Liknande projekt som innefattar cykelväg mellan kommundelar/kommuner drivs av Trafikverket. Jag kommer att kolla med Trafikverket om det finns planer på just denna sträcka.

   Om du kollar http://www.cyklaiskane.se så rekommenderar Regionen en cykelbar väg mellan berörda orter. Denna sträckning går delvis på enskilt vägnät och standarden kan skilja sig. Det är också i blandtrafik men en bedömning sett till antalet fordon per dygn är gjord och anses inte vara trafikfarligt.

   Med vänlig hälsning
   Henrik, trafikingenjör. Staffanstorps kommun.

 2. Hej!! Finns det några planer på en cykelväg från Nordanå till Lund (via Tottarp, Uppåkra)? Med tanke på all nybyggnation i Nordanå och alla som cykelpendlar till sina jobb i Lund hade detta ju varit en vettig sak att se över. Vi som redan nu cyklar från Nordanå hade gärna sett att detta blev verklighet också med tanke på all extra biltrafik som nybygget medfört.
  // Roger

 3. Hej
  Man pratar mycket i samhället om att förbättra miljön och vill att man undviker bilen så långt det går. Ett alternativ är då att man cyklar mer. Jag undrar nu om man kan vara med att påverkar hur cykelvägar ska byggas i Staffanstorp framöver då jag ser en del konstiga nya cykelvägar, så som vid Hantverkarvägen.

  Vad tror ni om nedan förslag?
  1. Vid alla överfarter kan man göra upphöjningar men blå marksten och företräde för cyklister istället för fossila motorfordon.
  2. Rakaste vägen mellan två punkter, så som det oftast är för bilvägarna.
  3. ”Moterväg” för cyklister mellan Staffanstorp och Lund.

  Har ni sett hur Malmö bygger cykelvägar?
  MVH/Mats

  1. Hej Mats!

   Att ha olikfärgad markbeläggning i cykelöverfarter finns på många ställen i landet och även utomlands. De passager vi gör är enligt de utformningsprinciper som finns idag och vi försöker tillgodose allas behov.

   När det kommer till genhet så är det också något som är viktigt för cyklisten. Dock spelar andra aspekter in så som bland annat tryggheten – då är en cykelväg längs med en trafikerad bilväg positivt kontra att exempelvis dra cykelvägen bakom buskage.

   En kommunöverskridande cykelväg är en fråga för Region Skåne och Trafikverket. Givetvis driver kommunerna denna fråga också men vi kan inte på eget bevåg bygga det. Just sträckan mellan Staffanstorp och Lund är inte helt lätt att få till en ”motorväg”. Det är många parametrar som man måste ta hänsyn till som exempelvis markåtkomst, vägplansbehov, finansiering med mera.

   Med vänlig hälsning
   Henrik, trafikingenjör. Staffanstorps kommun.

  2. Fråga angående Mats förslag på punkt 1.
   Innebär ditt förslag att jag inte behöver ge företräde för cyklister
   när jag kommer körande i min elbil?

 4. Hej!
  På parkeringsplatsen vid Gullåkravägen (vid Hundrastplatsen) står en olåst Renault (TRX 711) sedan några veckor som bör kollas upp.

  1. Hej!

   Jag skickar vidare detta till parkeringsvakterna för eventuell åtgärd.

   Med vänlig hälsning
   Henrik, trafikingenjör. Staffanstorps kommun.

 5. Hej!
  Nu är detta ingen pendlingsfråga utan mer om cykling i Staffanstorp. Är det tillåtet att cykla på vägen som går från Knästorpsvägen (vid Gullåkra) till Naturstigen – alltså inte Slingan?

  1. Hej Ritva!

   Jag är lite osäker på vart du menar i denna fråga. Du får gärna förtydliga sträckan du menar. Generellt gäller att du som cyklist ska följa generella bestämmelser men också de lokala bestämmelser som finns uppskyltat. Vissa privata vägar tillåter ingen trafik alls och vissa tillåter inte motorfordonstrafik.

   Med vänlig hälsning
   Henrik, trafikingenjör. Staffanstorps kommun.

   1. Det går en, typ arbetsväg strax norr om Gullåkra byaväg (mitt emot vägen som går till Allmogegården) och slutar vid ungefär mitten av Naturstigen som går mellan cykelvägen och slingan. Där finns ingen skylt om privat väg, däremot en skylt om att hundar inte får rastas där (vill jag minnas).

    1. Hej igen Riva!

     Det är ingen kommunal väg och således kan jag inte besvara din fråga i detalj men som jag nämnde i förra mailet så är det bara att följa gällande skyltning. Min bedömning efter din komplettering av uppgifter är att det inte finns några hinder för att cykla där om ingen skylt finns.

     Med vänlig hälsning
     Henrik, trafikingenjör. Staffanstorps kommun.

     1. Tack för svaret.

 6. Hej!
  Jag skulle önska att den nya cykelvägen vid Hantverksvägen får en lucka i stenläggningen så att man kan köra på den från Kopparslagarevägen. På så sätt minskar man slitaget på gräset framme vid påfarten mot vägen vid bäcken, där sannolikt många som kommer från detta hållet kommer att cykla annars.

  Vidare vore det bra med någon slags beläggning för att minska halkan på bron närmast reningsverket. Där ramlade vår son med cykel och skadade tänderna illa.
  Mvh Pia


 • Information om COVID-19

  coronavirus

  Staffanstorps kommun följer noga händelseutvecklingen kring covid-19. Vi har skapat en sida med länkar till sidor där du kan läsa mer information och råd kring sjukdomen. Den sidan besöker du genom att klicka här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »