Pendla med cykel

Pendla med cykel. Foto: Oscar Monell

Kanske vet du redan att det finns en cykelväg mellan Malmö, Arlöv, Åkarp, Hjärup och Lund men har inte tagit steget upp på cykeln än? Redan idag finns det många som upptäckt fördelarna med att cykla till jobbet. Låt dig inspireras av andras erfarenheter och tips. Här nedan hittar du cykelkartor till vanliga resor till och från Staffanstorps kommun.

Sugen på att börja cykelpendla?

Hitta vägen

Här är några tips för att komma igång:

 • Välj en dag när det är fint väder
 • Det räcker med en vanlig treväxlad cykel
 • Kolla så att din cykel inte är trasig
 • Ha gott om tid så kan du hitta din takt utan att stressa
 • Om du cyklar 10-20 km kan det vara bra att mjukstarta genom att första gången bara cykla ena vägen och ta tillbakavägen en annan dag.

Planera

Du behöver inte cykla varje dag eller året om för att se fördelarna. Hitta det sätt som passar dig. Hela stråket är upplyst, så det går bra att cykla även under den mörkare årstiden. Räkna på vad du skulle kunna spara. Marta, som bor i Hjärup och jobbar i Malmö, sparar nästan 6 500 kronor varje år på att byta bussen mot cykel. Med bil skulle det ha kostat cirka 20 000 kronor.

www.resejamforaren.seTitta närmare på kartan och provcykla någon gång. Vill du veta mer om just din väg till jobbet? Gå in och jämför tid, kostnad, kalorier mm för olika färdmedel på www.resejamforaren.se Kontrollera om det finns möjlighet att duscha och byta om på jobbet. Kanske kan du få ett skåp för ditt ombyte?

Cykeltips

Staffanstorp vägskylt

Cyklar du 5-15 km till jobbet behövs ingen extra utrustning. En vanlig cykel i bra skick och funktionella kläder duger fint. Några tips kan ändå sitta fint:

 • Cykelbyxor och vindjacka vid längre distanser.
 • Gärna syntetmaterial eller ylle närmast kroppen.
 • Bra regnkläder som andas.
 • Solglasögon – skyddar mot insekter, sol, vind och regn.
 • Punkteringsfria däck är en bra investering.
 • Friktionsfri belysning för lättare cykling.
 • Vinterdäck om du fortsätter cykla under vintern.
 • En elcykel är bra om du vill cykla snabbt men inte vill få upp flåset

Och så: en välfylld vattenflaska såklart! På sommaren kan du lägga den i frysen under natten så har du kallt vatten under hela turen.

Dagens cykelväg förbättras – framtidens supercykelväg planeras

Just nu pågår en upprustning av den nuvarande cykelvägen. Till 2014 görs också en rad förbättringar.
Cyklister ska till exempel få ännu bättre prioritering i korsningar. Nu utreds också den föreslagna supercykelvägen mellan Malmö och Lund, som kan få sin sträckning längs med järnvägen (klar 2018). Förbättringarna planeras i samarbete mellan Malmö stad, Lunds kommun, Trafikverket, Burlövs kommun, Staffanstorps kommun och Region Skåne. Läs mer om planeringen på Trafikverkets projektsida.

Felanmälan

Om du upptäcker en brist på cykelvägen – se efter på kartan var felet finns och hör av dig till respektive kommun. Finns bristen i Staffanstorps kommun anmäler du det här.

Pendlingskartor för cykel

Vi har tagit fram ett antal pendlingskartor för cykel som du kan skriva ut och enkelt ta med dig på cykelturen. Cykelkartorna är gjorda för några vanliga relationer till och från Staffanstorps kommun.

Om du har en iPhone kan du ladda ner cykelkartorna genom gratis-appen Avenza Pdf map. Kartorna finns där tillgängliga som gratis nerladdningar i appen. Tänk på att det kan tillkomma trafikkostnader beroende på vilket dataabonnemang du har.

Saknar du någon karta kan du enkelt själv planera resan på resejämföraren.

Cykelparadiset Staffanstorp

Karta över kommunens cykelparadis

Staffanstorp har ett fantastiskt ringlade nätverk av vackra småvägar, perfekta att trampa fram längs böljande fält, skogsdungar, hagar, alléer, genom små fina byar och förbi vackra naturscenerier. Vi har tagit fram flera förslag på cykelturer som går igenom vårt vackra landskap. Vissa sträckor går på det lågtrafikerade bilvägnätet.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

16 kommentarer till Pendla med cykel

 1. Angående cykelvägen till Gastelyckan:

  Trafikverket som driver projektet med cykelväg mellan Knästorps kyrkväg och Gastelyckan är ansvarig väghållare inom Staffanstorps kommun. Lund är väghållare för sträckan i Lunds kommun. Denna del har Lund själv byggt och finansierat i samband med att Sydöstra vägen byggdes, innan Trafikverket var helt färdig med planeringen av cykelvägen.

  Projektet har stött på problem med bland annat kraftiga fördyrningar p.g.a. förutsättningarna att det behövs en ny cykelväg hela vägen och en ny bro över Höje å. Norra Knästorpsvägen är en enskild väg utan statsbidrag och Trafikverket menar därför att det inte går att hänvisa cyklister dit.

  Staffanstorps kommun och Trafikverket har enats om att det ursprungliga projektet blir för dyrt, och att de ska gå vidare med att hitta andra alternativ. Trafikverket jobbar nu med att ta fram en annan sträckning för cykelvägen mellan Staffanstorp och södra Lund, men i dagsläget är det för tidigt att säga exakt vad som skall göras och när det blir aktuellt.

  Det är dock angeläget att förlänga den färdiga cykelvägen ca. 150 meter fram till Norra Knästorpsvägen, så att man kan cykla säkert igenom den befintliga tunneln under Sydöstra vägen till och från Gastelyckan.
  Därför anser jag, att Trafikverket i samråd med väghållare, markägare och Staffanstorps kommun snarast bör skriva avtal om “vägvisning av cykeltrafik på enskild väg” och färdigställa cykelvägen till Norra Knästorpsvägen.
  Läs: http://www.revriks.se/publikationer/vaegvisning-av-cykeltrafik-paa-enskild-vaeg/

  Andra dyrare eller sämre alternativ kan genomföras senare efter utvärdering av antalet cyklande till och från Gastelyckan.

  Anders Blomqvist

  1. Hej igen Anders!

   Eftersom ärendet drivs av Trafikverket (som både du och jag fått mail om av Trafikverket) ber jag dig kontakta dem vid fler frågor i ärendet.

   Trevlig helg!
   Vänligen,
   Henrik

 2. Anslutning av cykelväg till Gastelyckan:
  I området Lund SO – Gastelyckan, finns en färdig cykelväg, som norrut ansluter till Råbyvägen, men den slutar söderut vid gränsen till Staffanstorp ca. 200 meter från Norra Knästorpsvägen.
  Staffanstorps kommun bör snarast färdigställa denna anslutning för att möjliggöra en anslutning till den befintliga cykelvägen Staffanstorp – Lund över Knästorps kyrkväg.

  1. Hej Anders!

   Jag är ny i kommunen och har redan förstått att ditt ärende gällande GC-väg till Lund via Knästorp är en het potatis här. Jag har letat fram gamla svar från förra trafikingenjören som även idag är gällande. Se nedan.

   Projektet drivs av Trafikverket. Det är två faktorer som är avgörande för cykelvägen, nämligen markåtkomst och kostnaden för en ny bro. Det finns i dagsläget ingen fastställd tidplan för genomförandet av cykelvägen.

   Vänligen,
   Henrik

 3. Hej,
  Cykelvägen på Stora Uppåkravägen bör ses över. Ett längre parti är igenfyllt mer lera över hela cykelbanan. Igår kväll kom jag där med racern i över 30km/h och det var ingen trevlig upplevelse, utan snarare bara tur att jag inte vurpade. Det behövdes en rejäl avsköljning av cykeln samt behöver jag mest troligt en genomgång av växlar och drev pga igenkloggning mer lera. Det är inte så att det bara är infarten till åkern, utan fordon måste ha dragit fram lera åt båda håll på cykelvägen från infarten till åkern.
  Bör åtgärdas omg!

 4. Även på cykelbanan mellan Flackarp & fram till St. Larsparken/Hunnerup saknas helt belysning. Detta är våra barns skolväg! Mycket otryggt! Sträckan används dessutom mycket flitigt årets alla dagar för rekreation. När planeras detta åtgärdas?

  1. Hej Charlotte
   Cykelvägen mellan Flackarp och St. Lars ligger i Lunds kommun, se http://kartweb.staffanstorp.se/servicekarta.html?lxMin=128105.24536449072&lyMin=6172021.822157311&lxMax=131661.25247650495&lyMax=6173888.725891118&lBg=&k=s&lSl=Kommunal_service&lVis=-1 Ni får kontakta dem i frågan.
   Hälsningar
   Kerstin Jensen, Tekniska enheten

 5. Det finns en cykelväg mellan Gamla Flackarpsvägen och tunnels till St. Larsparken . Denna sträcka saknar helt belysning. Själva tunneln och St.Larsparken har bra belysning, men på Staffanstorps del av cykelvägen finns ingen belysning alls och vi är många boende på Louisebergsvägen, Pihls väg, Bergströms som går och cyklar i totalt mörker på kvällar och sena eftermiddagar.

  1. Hej Agneta
   Cykelvägen mellan Gamla Flackarpsvägen och St. Lars ligger i Lunds kommun, se http://kartweb.staffanstorp.se/servicekarta.html?lxMin=128105.24536449072&lyMin=6172021.822157311&lxMax=131661.25247650495&lyMax=6173888.725891118&lBg=&k=s&lSl=Kommunal_service&lVis=-1 Ni får kontakta dem i frågan.
   Hälsningar
   Kerstin Jensen, Tekniska enheten

 6. Vad trevligt att det har kommit upp belysning längs cykelvägen staffanstorp-djurslöv! Finns det någon framtida plan på att sätta belysning längs särslövs kyrkoallé? Det hade nog kunnat öka cykelpendlingen mellan malmö och staffanstorp då många nog undviker att cykla den vägen när det är mörkt.

  1. Hej Viveka,
   Kommunen är väghållare för cykelvägen mellan Staffanstorp och Särslöv/Djurslöv. Särslövs kyrkoallé är enskild väg och därför har inte kommunen några planer för denna stäcka.

   Vänligen Stadsbyggnadskontoret, Trafik

 7. Hej!

  Finns det några planer på att bygga en cykelled mellan Esarp och Staffanstorp?
  Som läget är idag så får man cykla på vägen där bilar, bussar och lastbilar kör i 90km/h och kanten mellan diket och vägen är inte mer än en halvmeter.

  Sträckan från Kyrkheddinge och vidare in till Staffanstorp är ju idealisk, men det är sträckan mellan Esarp och Kyrkheddinge som saknas helt.

  Tack på förhand!

  1. Hej Emilia,
   Det finns en cykelvägsplan för Skåne, se http://utveckling.skane.se/publikationer/strategier-och-planer/cykelvagsplan-for-Skane-2014-2025/ . Cykelväg mellan Genarp – Esarp – Kyrkheddinge finns inte med i denna plan.

   Staffanstorps kommun har lyft fram behovet av en cykelväg Genarp – Esarp – Kyrkheddinge i arbetet med att ta fram cykelvägsplanen till Region Skåne och Trafikverket. Denna cykelväg har dock getts lägre prioritetsordning än till exempel cykelväg längs Malmövägen till Åkarp-Malmö från Staffanstorp.

   Stadsbyggnadskontoret, Trafik

 8. Vore det inte bättre att stycka av den här avkroken av
  Staffanstorp till Lund så att det händer något.

  / Patrik

 9. Hej! Hur har det gått med cykelvägen Knästorp – Gastelyckan?
  Mvh, Vibeke.

  1. Hej Vibeke,
   Projektet drivs av Trafikverket. Det är två faktorer som är avgörande för cykelvägen, nämligen markåtkomst och kostnaden för en ny bro. Det finns i dagsläget ingen fastställd tidplan för genomförandet av cykelvägen.

   Lisa Callréus, Trafik- och exploateringsingenjör


 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här hittar du kommunens blanketter och här kommer du att hitta våra e-tjänster. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har knappt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »