Pendla med cykel

Pendla med cykel. Foto: Oscar Monell

Kanske vet du redan att det finns en cykelväg mellan Malmö, Arlöv, Åkarp, Hjärup och Lund men har inte tagit steget upp på cykeln än? Redan idag finns det många som upptäckt fördelarna med att cykla till jobbet. Låt dig inspireras av andras erfarenheter och tips. Här nedan hittar du cykelkartor till vanliga resor till och från Staffanstorps kommun.

Sugen på att börja cykelpendla?

Hitta vägen

Här är några tips för att komma igång:

 • Välj en dag när det är fint väder
 • Det räcker med en vanlig treväxlad cykel
 • Kolla så att din cykel inte är trasig
 • Ha gott om tid så kan du hitta din takt utan att stressa
 • Om du cyklar 10-20 km kan det vara bra att mjukstarta genom att första gången bara cykla ena vägen och ta tillbakavägen en annan dag.

Planera

Du behöver inte cykla varje dag eller året om för att se fördelarna. Hitta det sätt som passar dig. Hela stråket är upplyst, så det går bra att cykla även under den mörkare årstiden. Räkna på vad du skulle kunna spara. Marta, som bor i Hjärup och jobbar i Malmö, sparar nästan 6 500 kronor varje år på att byta bussen mot cykel. Med bil skulle det ha kostat cirka 20 000 kronor.

www.resejamforaren.seTitta närmare på kartan och provcykla någon gång. Vill du veta mer om just din väg till jobbet? Gå in och jämför tid, kostnad, kalorier mm för olika färdmedel på www.resejamforaren.se Kontrollera om det finns möjlighet att duscha och byta om på jobbet. Kanske kan du få ett skåp för ditt ombyte?

Cykeltips

Staffanstorp vägskylt

Cyklar du 5-15 km till jobbet behövs ingen extra utrustning. En vanlig cykel i bra skick och funktionella kläder duger fint. Några tips kan ändå sitta fint:

 • Cykelbyxor och vindjacka vid längre distanser.
 • Gärna syntetmaterial eller ylle närmast kroppen.
 • Bra regnkläder som andas.
 • Solglasögon – skyddar mot insekter, sol, vind och regn.
 • Punkteringsfria däck är en bra investering.
 • Friktionsfri belysning för lättare cykling.
 • Vinterdäck om du fortsätter cykla under vintern.
 • En elcykel är bra om du vill cykla snabbt men inte vill få upp flåset

Och så: en välfylld vattenflaska såklart! På sommaren kan du lägga den i frysen under natten så har du kallt vatten under hela turen.

Dagens cykelväg förbättras – framtidens supercykelväg planeras

Just nu pågår en upprustning av den nuvarande cykelvägen. Till 2014 görs också en rad förbättringar.
Cyklister ska till exempel få ännu bättre prioritering i korsningar. Nu utreds också den föreslagna supercykelvägen mellan Malmö och Lund, som kan få sin sträckning längs med järnvägen (klar 2018). Förbättringarna planeras i samarbete mellan Malmö stad, Lunds kommun, Trafikverket, Burlövs kommun, Staffanstorps kommun och Region Skåne. Läs mer om planeringen på Trafikverkets projektsida.

Felanmälan

Om du upptäcker en brist på cykelvägen – se efter på kartan var felet finns och hör av dig till respektive kommun. Finns bristen i Staffanstorps kommun anmäler du det här.

Pendlingskartor för cykel

Vi har tagit fram ett antal pendlingskartor för cykel som du kan skriva ut och enkelt ta med dig på cykelturen. Cykelkartorna är gjorda för några vanliga relationer till och från Staffanstorps kommun.

Om du har en iPhone kan du ladda ner cykelkartorna genom gratis-appen Avenza Pdf map. Kartorna finns där tillgängliga som gratis nerladdningar i appen. Tänk på att det kan tillkomma trafikkostnader beroende på vilket dataabonnemang du har.

Saknar du någon karta kan du enkelt själv planera resan på resejämföraren.

Cykelparadiset Staffanstorp

Karta över kommunens cykelparadis

Staffanstorp har ett fantastiskt ringlade nätverk av vackra småvägar, perfekta att trampa fram längs böljande fält, skogsdungar, hagar, alléer, genom små fina byar och förbi vackra naturscenerier. Vi har tagit fram flera förslag på cykelturer som går igenom vårt vackra landskap. Vissa sträckor går på det lågtrafikerade bilvägnätet.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

53 kommentarer till Pendla med cykel

 1. Cyklelbanan längs med Gamla Lundavägen är full med gropar, särskilt sträckan mellan Åkarp och Hjärup. Cyklelbanan bör snarast rustas upp!

  Jag har cykelpendlat dagligen mellan Malmö och Lund under sommarhalvåret, sedan förra året, och tycker det är bra. Jag har brukat väja för alla groparna. Men idag råkade jag köra ned i en av de större groparna och tappade kontrollen över cykeln med följd att jag störtdök med bakhuvudet ned i asfalten. Hade jag inte haft hjälm (den sprack vid kollisionen!) hade jag nog legat på sjukhus nu.

  1. Hej Magnus!

   Just denna cykelbana ansvarar Trafikverket för. Det vore jättebra om du hör av dig till dem via deras felanmälansystem. Jag kommer också skicka in ett ärende men återkommer de med frågor eller besked så är det bra om det kommer direkt till dig.

   Med vänlig hälsning
   Henrik, trafikingenjör. Staffanstorps kommun.

 2. Hej!

  Finns det beslut taget på när Staffanstorps kommun ska färdigställa sin del av cykelvägen, där Lund redan byggt sin, söder om råbylund. Den slutar idag, om man kommer från Lund, mitt i en åker. Antagligen vid kommungränserna.
  /Pendlare som hade haft nytta av denna cykelväg

  1. Hej Joel!

   Projektet ägs av Trafikverket och kommer inte att färdigställas på det sättet som var tänkt då. Det talas om en annan lösning längs med E22 när man bygger om trafikplatsen. För mer info kan du kolla på Trafikverkets hemsida eller kontakta dem via mail på trafikverket@trafikverket.se.

   Med vänlig hälsning
   Henrik, trafikingenjör. Staffanstorps kommun.

 3. Det verkar som det har blivit en liten soptipp längs med cykelvägen in till Lund precis efter bron över Höje å.Det ligger massor av plastkassar med nu utspridda sopor,och de blir fler och fler….Vem är det som inte har soptunna och som tycker att det är ok att bara dumpa sitt avfall här?

 4. Hej!
  På cykelvägen mot Lund från Staffanstorp är belysningen från reningsverket fram till tunneln vid 108:an är sönder.

 5. Hej! Det ligger mycket blöt löv på cykelvägarna i Hjärup. Igår var det en som cyklade omkull pga löven. Vems ansvar?

  1. Hej.

   Ni får anmäla detta ärende till felanmälan se länk så kommer det till rätt entreprenör.
   https://staffanstorp.se/kommun-och-politik/medborgarservice/felanmalan-och-synpunkter/

   Med vänlig hälsning
   Sara Ewald
   Parkingenjör
   Staffanstorps kommun

 6. Hej! Är det kommunen som äger vägsträckan ut från St.Larsområdet? I rusningstrafik går det inte att få plats på den sista delen av vägen som cyklist, då cykelvägen upphör och sen börjar den först igen ner i viadukten. Man får istället cykla bredvid, på en stig som bildats av alla som cyklat där. Kan man inte helt enkelt anlägga en cykelväg som hänger ihop? Bilisterna visar tyvärr ingen vidare hänsyn där heller.

  1. Hej Anna!

   Sträckan du syftar till tillhör Lunds kommun. Kommungränsen mellan Staffanstorps och Lunds kommun går längs Gamla Flackarpvägen som ligger vid det bostadsområde söder om Sankt Lars väg.

   Jag får därmed be dig kontakta Lunds kommun i frågan.

   Trevlig helg,
   Henrik, trafikingenjör, Staffanstorps kommun

 7. Nu har det 2 veckor och fortfarande har inget hänt med cykelvägen mellan Lund och Staffanstorp….
  Även om Vesumvägen och Knästorps kyrkväg inte hör till kommunens ansvar så är det i ert intresse att se till allt den växande skara av cykelpendlare inte behöver riskera allvarliga skador på grund av de livsfarliga gropar som finns på dessa vägar!Snälla,åtgärda detta snarast,tack!

 8. Hur länge ska vi cykelpendlare stå ut med den dåliga cykelvägen mellan Staffanstorp och Lund?Det har nu gått månader sedan det grävdes här,och hålorna är kvar…dessutom växer det massor med marktäckande ogräs långt ut över cykelvägen,och det begränsar ytterligare.
  TAacksam för snabb hantering av detta,vi har väntat alldeles för länge.

  1. Hej
   Delen mellan Gullåkravägen och Vesumsvägen är kommunens och övrig sträcka är en vägsamfällighet. Jag har varit i kontakt med entreprenören som har grävt och efterfrågat när allt blir återställt. Jag har fått svaret att inom två veckor ska asfalt vara lagd.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

 9. Hej,
  Jag har också kommentar över dessa hål i asfalten längs med cykelbanan och väg till Lund via Knästorp. Är det fiber de håller på att lägga ner? Och när ska i så fall entreprenören asfaltera igen dessa? Annars tycker jag att de bör hållas ansvariga för att fylla igen regelbundet tills asfaltering kan ske. Dessa kommer att orsaka punktering eller i värsta fall olycka, särskilt nu när det börjar bli mörkare under morgon och kväll.
  Mvh
  Jessica

  1. Hej Jessica!

   Just den sträcka där det grävts är inte kommunal utan enskild. Entreprenören som grävt där ska se till att det inte blir brister i trafiksäkerheten. Eftersom vägen inte är kommunal har jag ingen aning om vem som grävt eller varför. Har du vid tillfälle lagt entreprenörens namn på minnet så får du gärna återkomma så kan jag kontakta dem.

   Med vänlig hälsning
   Henrik, trafikingenjör

   1. Hej,
    Är även cykelbanan enskild som går från reningsverket och under 108:an? Där finns två ställen i närheten av gångtunneln där det finns hål. Den cykelbanan ansluter sedan till enskild bilväg. Jag ska hålla utkik efter entrenörens namn då det bara på ett par dagar har blivit mycket sämre.
    Mvh
    Jessica
    Mvh
    Jessica

    1. Hej igen,

     Den delen är kommunal och där har jag varit ute i somras då vi fick in klagomål. Jag ska kontrollera med vår entreprenör som jag skickade det vidare till så att hålorna försvinner.

     Trevlig helg,
     Henrik

 10. Hej! Jag cyklar mellan Staffanstorp och Malmö – Värnhem enligt er föreslagen rutt. Vägen genom Djurslöv och Särslöv är visserligen lågtrafikerade men de bilar som väl kör där kör ofta väldigt fort och längs landsvägen mellan åkrarna finns det ingen väggren att hålla sig på. Nu när det börjar bli höst och vinter är dessutom denna sträcka väldigt mörk. Finns det planer på en cykelbana längs denna sträcka? Hoppas på det!
  Med vänlig hälsning Maria

  1. Hej Maria!

   Vägen du menar är statlig och därmed kan kommunen inte göra några åtgärder på plats. Det vi kan göra är att meddela Trafikverket att det finns ett intresse från våra medborgare att anlägga en separat cykelväg, men jag tror att sträckan anses cykelbar med hänsyn till den låga trafikintensiteten på vägen och därför finns inget behov av en separat cykelväg.

   Mitt förslag är att du också kontaktar Trafikverket i frågan och bevakar frågan.

   Med vänlig hälsning
   Henrik, trafikingenjör

 11. Finns det planer på att asfaltera cykelvägen mellan Staffanstorp och Lund?

  1. Hej Monica!

   Vilken del av cykelvägen syftar din fråga till?

   Med vänlig hälsning
   Henrik, trafikingenjör

   1. Hej Henrik!
    Egentligen hela vägen.
    Är medveten om att Lund ansvarar för sin bit – men varför inte samarbeta över kommungränsen?
    Det är otroligt irriterande att väja och bromsa in för gropar och flera ifyllnader med grus där asfalten är borta. Asfaltskanter på flera ställen har också ”rasat” så att vägen smalnat av.
    Om man cykelpendlar, vilket gynnar, miljön och hälsan hade det varit bra om vägen varit i bättre skick och känts mer säker. Istället för nu.
    Undrar du exakt VAR – ta en cykeltur!
    Få upp farten – för du är på väg till jobbet.

    Så svaret på din fråga är: ny asfalt på hela vägen (i stället för lappa & laga) hade varit toppen och cykelpendlingen hade varit mycket enklare, roligare och otroligt mindre irriterande.
    Finns det sådana planer?
    Med vänliga hälsningar Monica Tullberg

    1. Hej igen Henrik!
     Mejla mig gärna så kan vi cykla tillsamman så kan jag visa och berätta vad jag menar!
     Mvh. Monica

     1. Hej igen Monica!

      Jag har skickat ett mail till dig.

      Med vänlig hälsning
      Henrik, trafikingenjör

     2. Kommer att följa detta med intresse!Pendlar själv året tunt mellan Staffanstorp och Lund och det känns som om vi cyklister inte är lika viktiga som bilisterna…..

 12. På cykelvägen mot Lund har det uppstått en djup grop som behöver åtgärdas innan det händer en olycka.Den är ca 100 meter innan Vesumvägen när man kör mot Lund.
  Vidare behöver det klippas på diverse buskar främst från Gullåkraverket och fram till Vesumvägen.

  1. Hej Eva!

   Tack för dina synpunkter. Jag meddelar vår entreprenör gällande detta omgående.

   Med vänlig hälsning
   Henrik. trafikingenjör
   Staffanstorps kommun

 13. Lite roligt att kommunen skickar ut lappar till hushållen hur man ska sköta sin tomt. Cyklar man till Malmö bakom BMW så är det som att ta sig fram genom Borneos djungel. Gräs och träd hänger långt in på cykelstigen. Gör om, gör rätt! Dessutom dröjde sopningen av grus till långt in i maj. Har vi tur så klipper ni kanske cyckelstigen i december?

  1. Hej Allan,

   Det åligger våra driftentreprenörer att klippa samtliga diken i kommunen innan midsommar. Gräsytorna utmed cykelbanan kommer alltså att åtgärdas i närtid. Vad gäller uthängande vegetation i gång- och cykelbana så har jag bett våra driftentreprenörer åka ut och åtgärda vid behov.

   Med vänlig hälsning,
   Linnea
   Parkingenjör

 14. Vet inte om detta är rätt plats, men jag undrar när gång/cykelstigarna i Hjärup kommer sopas efter vintern? Där är fullt med stenen som lades ut för att halkbekämpa i vintras, och dottern vill ut och åka inlines, men som det ser ut nu funkar det inte…
  Är det på gång inom kort?

  1. Hej Jenny!
   Det verkar vara på gång: https://staffanstorp.se/2018/05/22/nu-ska-gruset-stadas-bort/
   ha en bra dag Lisbeth, Staffanstorps kommun

 15. Sånär att en riktigt allvarlig olycka kunde ha hänt i morse på väg till Lund….På Knästorps kyrkoväg precis i höjd med den vita skånelängan i kurvan har det runnit vatten från fastigheten ut på vägen,och en gigantiskt stor isbana har då bildats.Luvsfarligt,och det var rena turen att jag hann att köra ut i kanten.
  Hoppas att detta är något som kan åtgärdas snarast!

  1. Hej Eva-Britt
   När det gäller Knästorps kyrkoväg är det Trafikverket som är väghållare och har hand om vinterväghållningen via sina driftentreprenörer.
   Ni får kontakta dem.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Gatuingenjör

   1. Hej igen!
    Nu har det gått ett tag sedan jag skrev om att det var en stor isfläck på Knästorps kyrkoväg. Ni svarade att jag skulle kontakta Trafikverket om detta. Nu är det nog så att det ändå är kommunens problem eftersom fastigheten i fråga har en dräneringslang från huset liggande ut i vägen, och det är därifrån vattnet kommer som ställer till det. Detta måste väl kunna ändras så att vi inte nästa vinter riskerar en olycka?

 16. Vill bara tacka för det utomordentliga skötseln sv cykel banan till Lund i söndagsmorse. Till och med Vesumvägen och Knästorps kyrkväg var i ordning! Stort plus för att hela körbanan var behandlad, inte bara 1 meters bredd som det brukar!
  Hoppas att entreprenören som gjorde detta får ta del av berömmet!
  Men minus till er som sköter sidan, ni är usla på att svara på kommentarerna….

  1. Hej Eva,

   Vad kul att höra att du är nöjd med underhållet. Jag har vidarebefordrat dina kommentarer till våra driftentreprenörer som ansvarar för underhållet här. Kritiken får vi däremot ta till oss.

   Med Vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela
   Parkingenjör i Staffanstorps kommun

 17. På förekommen anledning, som cykelpendlare mellan Staffanstorp- Lund så kan vi fortfarande inte flyga över Knästorp. Det saltas fram till Vesumvägen, sedan är det uppehåll fram till att cykelvägen tar vid på Knästorps kyrkväg……Detta har jag påtalat förr,och ni måste uppdatera er entreprenör om att inte glömma detta!
  Om man nu ska framhäva kommunen som cykelvänlig, så måste ju det skötas så att det fungerar att pendla året runt.
  Vidare så har nämnda vägar rätt många av så kallade potthål, livsfarligt om man skulle råka komma i dem med cykeln. Men det har ni ju säkert koll på, eller hur?

  1. Hej Eva,

   Kommunen ansvarar för vinterväghållningen av G/C-vägarna + Vesumvägen. Övrigt underhåll på Vesumvägen, såsom potthålslagning och dylikt, åligger vägsamfälligheten att underhålla då de får vägbidrag för detta. Övrig sträcka som du nämner, dvs. Knästorps Kyrkväg är Trafikverket väghållare av.

   Med Vänlig Hälsning,
   Pär Larsson
   Gatuingenjör i Staffanstorps kommun

   1. Men Knästorps kyrkväg är ju en del av cykelvägen till Lund..Då måste det väl vara samma entreprenör som ändå måste köra här för att salta/grusa den anslutande sista vägen in till Lund?

    1. Hej Eva,

     Eftersom Trafikverket är väghållare på denna del av cykelvägen så får jag be dig kontakta dem angående vinterväghållning + övrigt underhåll av Knästorps kyrkväg. Trafikverket har inte samma driftentreprenör som Staffanstorps kommun och vägföreningen.

     Med Vänlig Hälsning,
     Pär Larsson
     Gatuingenjör i Staffanstorps kommun

 18. Angående cykelvägen till Gastelyckan:

  Trafikverket som driver projektet med cykelväg mellan Knästorps kyrkväg och Gastelyckan är ansvarig väghållare inom Staffanstorps kommun. Lund är väghållare för sträckan i Lunds kommun. Denna del har Lund själv byggt och finansierat i samband med att Sydöstra vägen byggdes, innan Trafikverket var helt färdig med planeringen av cykelvägen.

  Projektet har stött på problem med bland annat kraftiga fördyrningar p.g.a. förutsättningarna att det behövs en ny cykelväg hela vägen och en ny bro över Höje å. Norra Knästorpsvägen är en enskild väg utan statsbidrag och Trafikverket menar därför att det inte går att hänvisa cyklister dit.

  Staffanstorps kommun och Trafikverket har enats om att det ursprungliga projektet blir för dyrt, och att de ska gå vidare med att hitta andra alternativ. Trafikverket jobbar nu med att ta fram en annan sträckning för cykelvägen mellan Staffanstorp och södra Lund, men i dagsläget är det för tidigt att säga exakt vad som skall göras och när det blir aktuellt.

  Det är dock angeläget att förlänga den färdiga cykelvägen ca. 150 meter fram till Norra Knästorpsvägen, så att man kan cykla säkert igenom den befintliga tunneln under Sydöstra vägen till och från Gastelyckan.
  Därför anser jag, att Trafikverket i samråd med väghållare, markägare och Staffanstorps kommun snarast bör skriva avtal om “vägvisning av cykeltrafik på enskild väg” och färdigställa cykelvägen till Norra Knästorpsvägen.
  Läs: http://www.revriks.se/publikationer/vaegvisning-av-cykeltrafik-paa-enskild-vaeg/

  Andra dyrare eller sämre alternativ kan genomföras senare efter utvärdering av antalet cyklande till och från Gastelyckan.

  Anders Blomqvist

  1. Hej igen Anders!

   Eftersom ärendet drivs av Trafikverket (som både du och jag fått mail om av Trafikverket) ber jag dig kontakta dem vid fler frågor i ärendet.

   Trevlig helg!
   Vänligen,
   Henrik

 19. Anslutning av cykelväg till Gastelyckan:
  I området Lund SO – Gastelyckan, finns en färdig cykelväg, som norrut ansluter till Råbyvägen, men den slutar söderut vid gränsen till Staffanstorp ca. 200 meter från Norra Knästorpsvägen.
  Staffanstorps kommun bör snarast färdigställa denna anslutning för att möjliggöra en anslutning till den befintliga cykelvägen Staffanstorp – Lund över Knästorps kyrkväg.

  1. Hej Anders!

   Jag är ny i kommunen och har redan förstått att ditt ärende gällande GC-väg till Lund via Knästorp är en het potatis här. Jag har letat fram gamla svar från förra trafikingenjören som även idag är gällande. Se nedan.

   Projektet drivs av Trafikverket. Det är två faktorer som är avgörande för cykelvägen, nämligen markåtkomst och kostnaden för en ny bro. Det finns i dagsläget ingen fastställd tidplan för genomförandet av cykelvägen.

   Vänligen,
   Henrik

 20. Hej,
  Cykelvägen på Stora Uppåkravägen bör ses över. Ett längre parti är igenfyllt mer lera över hela cykelbanan. Igår kväll kom jag där med racern i över 30km/h och det var ingen trevlig upplevelse, utan snarare bara tur att jag inte vurpade. Det behövdes en rejäl avsköljning av cykeln samt behöver jag mest troligt en genomgång av växlar och drev pga igenkloggning mer lera. Det är inte så att det bara är infarten till åkern, utan fordon måste ha dragit fram lera åt båda håll på cykelvägen från infarten till åkern.
  Bör åtgärdas omg!


 • Blanketter/e-tjänst

  pool

  Staffanstorps kommun har ingen e-tjänst, men håller för närvarande på att utveckla sina e-tjänster. Letar du efter blanketter kan du hitta dessa här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »