Översiktsplan

Staffanstorp Höje å Foto: Fredrika Klevborn

Översiktsplanen är kommunens viktigaste strategiska dokument för hur vi vill styra bebyggelseutvecklingen och förvalta mark- och vattenresurser på lång sikt.

Alla kommuner ska enligt plan- och bygglagen ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunens yta. Planen visar kommunens viljeriktning, men är inte juridiskt bindande.

Översiktsplanen har en lång tidshorisont på upp till 20 år och ska aktualitetprövas varje mandatperiod. Förslagen i planen tar hänsyn till nationella, regionala och kommunala mål och arbetet styrs av plan- och bygglagen samt miljöbalken. Den är vägledande vid andra kommunala beslut om bygglov, detaljplaner och olika tillstånd.

Staffanstorps kommuns gällande översiktsplan heter Framtidens kommun – perspektiv 2038 och det går att läsa med om den här!

Staffanstorps kommun arbetar just nu med att ta fram en ny översiktsplan Framtidens kommun – Livsoas 2039 och det går att läsa mer om den här!

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

4 kommentarer till Översiktsplan

 1. Hej Staffanstorps kommun. Har ni mottagit min kommentar till er fördjupade översiktsplan för Flackarp etc? Hälsningar från Lund

  1. Hej Nilla!

   Den har inkommit!

   Med vänlig hälsning

   Susanna

 2. Hej, jag har tidigare skickat nedanstående mail till er och jag undrar hur det ligger till?

  Hej Staffanstorps kommun,
  Vi har en fråga: vad finns det för byggplaner i Hjärup och i det som är vår
  församling och hur stor befolkningsökning ni räknar med inom de närmsta 10 åren.
  Vi skulle vilja ha dessa siffror och var någonstans de ska byggas, vilken typ av byggnation
  man gör och liknande. Allt som kan påverka hur vi ska vara församling under de närmsta 10 åren.
  Jag skulle behöva uppgifterna till i mitten av februari ungefär!
  Tack på förhand

  Vänliga hälsningar
  Lisbet Lindskog
  vik. kanslist

  1. Hej Lisbet,
   Vi arbetar för närvarande med att ta fram förslag till en ny översiktsplan och tanken är att den ska kunna vara klar för samråd nu till sommaren.
   När det gäller Hjärup så kommer utbyggnadsplanerna sannolikt inte att förändras särskilt mycket jämfört med de idéer som presenteras i den nu gällande översiktsplanen – Framtidens kommun, perspektiv 2038 – se https://staffanstorp.se/bo-och-bygga/samhallsplanering/oversiktsplan-framtidens-kommun/gallande-op-framtidens-kommun/

   De utbyggnadsplaner som ligger närmast i tid och som kommer att förverkligas inom de närmaste 2-10 åren hittar du information om på sidan där vi visar pågående detaljplaner – se https://staffanstorp.se/bo-och-bygga/samhallsplanering/pagaende-planer/

   Kommunen kan ju inte fullt ut garantera att all mark som planeras också byggs – det kan ju vara så att byggprojekt avstannar pga ändrade konjunkturlägen etc. Men med tanke på den planering som pågår så uppskattar jag att det kan komma att byggas uppemot 1000 bostäder i Hjärup under den närmaste 10-årsperioden. Detta borde leda till en befolkningsökning på någonstans mellan 2000-2500 personer.

   Mvh

   Thomas Lexén
   Stadsarkitekt


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »