Vatten och avlopp

Vattendroppe Foto:Kenny Sarmy By: flickr.com

Vattnet på vår jord cirkuleras i ett evigt kretslopp. Det vatten vi använder idag är samma vatten, som fanns med från vattnets bildande och våra barn kommer att dricka ”samma” vatten som vi använder oss av idag. Av den totala mängden vatten på jorden är enbart cirka 0,07 procent drickbart. Tekniska avdelningen ansvarar för att du ska få ett gott och hälsosamt dricksvatten i din vattenkran. Dessutom renar vi ditt avloppsvatten så att det kan återlämnas till naturen utan skada för vår hälsa och miljö.

Avgifter

VA-verksamheten finansieras med de avgifter, som du betalar för användning av VA-anläggningen. Du betalar cirka två öre per liter vatten och du får vattnet fritt levererat hem i kranen. Dricksvattnet i kranen hemma hos dig är upp till 1 000 gånger billigare än köpt vatten på flaska. Dessutom ingår borttransport av det förorenade vattnet och rening i reningsverk.

För frågor angående vatten- och avloppsfakturor samt flyttanmälan kontakta Staffanstorps Energi på 046-280 43 00.

Vattenrening och avloppsreningsverk

Vattnet renas i Sydvattens vattenverk vid Ringsjön och Vombsjön, transporteras i särskilda kulvertar till kommuns vattenledningssystem och går vidare ut till kommunens hushåll och industrier.

När vattnet använts får vi tillbaka ett nersmutsat avloppsvatten, som måste renas i reningsverk innan det släpps tillbaka till naturen och kretsloppet. Det stora reningsverket vid Gullåkravägen renar avloppsvatten från cirka 14 000 av Staffanstorps invånare. Avloppsvattnet från Hjärup och några andra delar av Staffanstorp avleds till reningsverket i Malmö.

VA-taxan är i PDF-format och kräver att du har Adobe Acrobat Reader installerad för att kunna öppna. För att komma i kontakt med någon av oss på stadsbyggnadskontorets tekniska sida kan du skicka e-post

Allmänna bestämmelser för vatten & avlopp

Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen (ABVA)

Ansluta mitt hus till VA-nätet

Ni som vill ansluta er till det kommunala VA-nätet ska anmäla detta till oss på Tekniska enheten. Detta gäller även om du bygger nytt, bygger om eller bygger till ditt hus där VA-anslutningen berörs.

VA-anmälan görs, via E-Tjänster eller på blanketten Servisansökan som skickas till oss på Tekniska enheten. Tillsammans med blanketten ska ni även bifoga situationsplan för VA.

Behöver ni få vattnet avstängt till fastigheten ute i gatan kontakta oss på 046-25 11 00.

Även vid övriga frågor nås vi på 046-25 11 00.

Ska du göra markarbeten?

Kontrollera här innan du gräver för att förhindra onödiga avgrävningar av kablar och ledningar.

 

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

41 kommentarer till Vatten och avlopp

 1. Hej,
  Hur kommer jag i kontakt med Staffanstorp Centrum AB om jag har frågor kring min VA-faktura? Numret ni uppger ovan, 040-280 43 00, verkar inte vara aktivt? Är det verkligen Staffanstorp Energi som skall kontaktas? Finns ingen mailadress?
  / Kristian

  1. Hej Kristian
   Det är Staffanstorps Energi du ska kontakta om du har frågor angående din VA-faktura. Jag har kollat upp numret och det fungerar. Prova igen eller lägg ett mejl till dem. Mer kontaktinformation hittar du på deras webbplats.
   Vänligen Marie Schyllert, Staffanstorps kommun

 2. Har kalkhalten i vattnet ökat, har problem med dusch, toalett och spa.
  Bor på Önsvala området.
  Det ser ut som ut/känns som vi har fått hårdare vatten.
  Förmodar att vi har samma vatten i hela kommunen.

  1. Hej Ulf!

   Vårt vatten ska inte ha ändrats utan det ska vara samma som tidigare.
   Du kan läsa om vårt vatten här på vår webbplats samt komma vidare till Sydvatten som levererar vattnet till oss.

   M.v.h Joakim , Tekniska enheten

 3. Under flera år har vi känt en unken doft i det kommunala dricksvattnet i Hjärup vilket gör det osmakligt att dricka även om smaken i sig kanske inte är illa. Är detta ett känt problem och i så fall vad beror detta på och när och hur kommer det att åtgärdas?

  Jan

  1. Hej Jan

   Vi har inga indikationer på att där är något problem med dricksvattnet i Hjärup. Detta är inte någon känt problem och vi tar prover kontinuerligt.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten

   1. Hej Joakim
    Om inte tidigare så har du nu fått indikation på dålig lukt i dricksvattnet. Huruvida det är tjänligt eller otjänligt avslöjas i sig inte av lukten, men den unkna lukten finns.
    Jan

    1. Hej igen
     När man bläddrar på hemsidan framgår att detta har varit en fråga som i närtid ställts av andra. Jag blir därför förvånad över att ni saknar indikation. Eftersom även lukt ingår i det som bedöms vad avser vattenkvaliteten kanske det vore lämpligt att undersöka detta nu?
     Jan

     1. Hej Jan!

      Stämmer att vi fått indikationer tidigare från Hjärup. Men ibland kan det vara orsaker inne på fastighetsägarens tomt som påverkat vattnet.

      M.v.h Joakim, Tekniska enheten

      1. Hej

       Vi har för en del år sedan bytt ledning från gatan och ledningen i gatan bytte ni för några år sedan. Vid samtal med andra Hjärupsbor framkommer att detta med vattenkvaliteten är något som flera märkt. Vad säger de testresultat som utförs?

       Jan

       1. Hej Jan

        Vi tar kontinuerliga prover och har inga indikationer på att det är något problem i Hjärup.

        M.v.h Joakim, Tekniska enheten

 4. Hej!
  Är lite sugen på att borra egen brunn för att använda som bevattning på tomten. Finns det några erfarenheter av det här?
  Hur långt brukar folk behöva borra i Staffanstorp? Vi bor i Orkesterbyn.

  Mvh Anders

  1. Hej Anders

   Info gällande egen brunn kan du hitta genom:

   https://staffanstorp.se/bo-och-bygga/vatten-och-avlopp/enskilda-vattentakter/

   Annars får man kontakta entreprenör som utför borrningar.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten

 5. Hej! Har i brevlådan fått information från er (VA-verket) om att reparationer på vattenledningsnätet + rörnätet gör att ni kommer stänga av vattnet periodvis några timmar per avstäning vecka 22, 23 och 24. Mer info ska finnas att hämta på kommunens hemsida. Var kan jag finna denna information?

  (Lade in samma fråga på aktuella VA- och gautarbeten, men insåg sedan att det inte var det VA som avsågs)

  Mvh Kerstin (Gamla Lundavägen, Hjärup)

  1. Hej Kerstin

   Vår driftentreprenör har gjort ett fel och glömt ta bort texten som hänvisade till kommunens hemsida i detta arbetet. Vi ber så klart om ursäkt för detta. Övrig information stämmer enligt info ni fått i brevlådan.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten.

 6. Hej!
  Jag skulle vilja ha kopia av ritningarna för avlopp/rör gällande min och närliggande fastigheter.
  Min fastighetsbeteckning Stora Bjällerup 17:4
  Mvh Linda

  1. Hej Linda!
   För att kunna få ut kommunens ledningar får man göra ett ärende i ledningskollen via ledningskollen.se. Då får man enbart ut ledningar som kommunen är ansvarig för. Vill man få ut ritningar via sin egna fastighet får man kontakta vår bygglovssida genom vår växel 046-25 11 00.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten

 7. Hej!
  Jag undrar om det är möjligt att notera ny vattenmätarställning mitt på året då vi ligger väldigt mycket fel på vår fakturering?

  Mvh
  Jessica

  1. Hej Jessica

   Du skall få kontakta Staffanstorps centrum AB så kan dom hjälpa dig med detta. Du når dom på 046/280 43 00.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten

 8. Hej!
  Vi har fått in ett felmeddelande på en pumpstation som inte verkar vara trafikverkets . Väg 852 från Uppåkra gård till Hunnerup.

  1. Hej Trafikverket
   Det är Staffanstorps kommuns PSTN, vi fixar detta.
   MVH
   Stefan Tekniska enheten

 9. Hej,
  Undrar vem kan jag ställa frågan om vattentrycket på min anslutningspunkt. Det är så här att vi kommer flytta in i Nordanå, dem nya hus som kommer bli färdiga i slutet av maj på Ådalavägen. Just nu håller jag på att förbereda bevattnings system och har några frågor som jag hoppas ni kan svara på.
  Vi har ett vattenuttag på utsidan av huset som jag vill ansluta bevattnings system på. För att kunna välja rätt utrustning till det måste jag veta följande:
  – Fylltiden, hur många sekunder det tar att fylla 10l hink
  – Hur många bar är anslutningen på?

  Mvh
  Samir Hamzić

  1. Hej Samir!

   Vi har ca: 5-6 bar tryck i kommunens vattenledningar fram till din tomtgräns.

   MVH
   Stefan, Tekniska enheten, Staffanstorps kommun

 10. Gångvägen mellan Wibergs väg och Åkershus, vid genomgången mellan Wibergs väg 23 och 21 finns en avloppsbrunn (vid hundlatrinen).
  Denna brunnen stinker fruktansvärt illa! Inga andra brunnar luktar någonting.

  Kan någon kolla om det är något fel på brunnen eller om någon väsentlig del saknas?

  1. Hej Eva

   Vi kommer åka ut och se över brunnen.

   M.v.h Joakim Mattsson, Tekniska enheten

   1. Hej!
    Denna brunn stinker fruktansvärt på avstånd oxså emellanåt. Jag går mina promenader här förbi 2-3 ggr per dag och vissa dagar, speciellt kvälls tid är det så fruktansvärt att man kan spy. Jag förstår inte hur dem som bor i närheten klarar av detta. Ibland luktar det ingenting alls från den. Ibland är det ett högt ljud av forsande vatten i den och det står vatten strålar upp ur hålen i locket ca 10-30 cm upp, jag misstänker starkt att det är något fel i denna brunn och jag har meddelat om detta tidigare, men inget har hänt.

    Det vore enormt tacksamt om den blev åtgärdad.
    Mvh
    Bosse med hunden Jack.

    1. Hej Bosse!

     Vi ska åka ut med vår driftentreprenör och titta i brunnen. Vad vi kan se i vårt kartsystem så är detta en släppbrunn från vår pumpstation, vilket innebär att där är ett väldigt stort flöde till brunnen. Men vi ska titta på plats och se om det är något problem som ska åtgärdas.

     M.v.h Joakim Mattsson, Tekniska enheten

 11. Hej!

  Vi bor på Rondovägen och ska lägga om marksten på husets framsida. Vår granne sa något om att dagvatten och avloppsvatten i vissa områden leds i samma avlopp och kommer att behöva åtgärdas vilket ju kräver en del jobb.
  Vet inte om jag förstått det rätt! Hur helst så undrar vi hur det ligger till på vårt område vad gäller sådana saker? Om det är något som ska åtgärdas inom en snar framtid eller överhuvudtaget så är det lika bra att vi utför det nu när vi ändå ska gräva.

  Med vänliga hälsningar
  Mia

 12. Hej!
  Jag bor på Dressinvägen och idag onsdagen den 25 april när jag skulle ta ett bad så kom det rödbrunt färgat vatten. Jag trodde ni var klara med genomspolningen. Vad händer?

  1. Hej Eva
   Vi stängde vattnet natten mellan måndag och tisdag på gårdsallén för att utföra en åtgärd på vattennätet. Det kan vara detta som utlöst det rödbruna vattnet. Spola bara lite i kranen så försvinner den rödbruna färgen.
   Vänligen Stefan Lundström, Staffanstorps kommun

 13. Hej, Jag har bott i Staffanstorp i drygt 25 år. I ett antal egna hus i Kyrkbyn, samt Nevisborg och Glasförgyllaren. Sommaren 2013 köpte jag hus på Vinkelvägen. Vad jag ska komma till är att jag har smutsigt vatten i båda mina toaletter, en på bottenvåningen och en på ovanvåning. Detta gör att jag måste tvätta dem varje dag på grund av vattnet. Har som sagt aldrig upplevt det på övriga platser i byn. Så vad ska jag göra? Ser fruktansvärt tråkigt ut.
  Mvh Eva

  1. Hej Eva!
   Detta låter som att toaletterna behöver rensas från ev smuts som har kommit in i systemet. Är vattnet klart i t ex köket så ligger nog problemet i toaletterna.
   Stefan Lundström, Staffanstorps kommun

   1. Ok har du något tips på vem som skulle kunna hjälpa mig med det?
    mvh
    Eva

    1. Pröva med en rörläggare de kan hjälpa dig.

 14. Hej och tack för spolning av brunnen.
  Nu rinner vattnet fint vidare och vi hoppas att det fortsätter så.
  Bästa hälsningar Lars Westerberg.

 15. Hej, nu är det åter översvämning i dagvattenbrunnen på Sonatvägen 10.
  Jag har påpekat detta tidigare och ni har varit här med spolbilen men antingen blev det inte bra eller så har ett nytt stopp inträffat.
  Det är nu en stor sjö på gatan och vattnet går ända upp till elskåpet som råkar stå mitt emot brunnen där nu vattnet står som högst. Om vattnet tränger in i elskåpet då vet jag inte vad som händer men det känns obehagligt.
  Tacksam för en ny rensning av brunnen.

  På förhand tack!
  Vänligen, Lars Westerberg

  1. Hej Lars

   Teknik kommer att testa funktionen i dagvattenbrunnen genom spolning.
   Fungerar inte detta kommer brunn och ledning att bytas ut.

   Stefan Lundström, Staffanstorps kommun

 16. Vi äger en byggnad på Maskinvägen, där senaste vattenförbrukningen uppgick till mindre än en kubikmeter (< 1 kbm). Detta ger oss en beräknad årskostnad om 3803 kr. Eftersom vi kommer att förbruka allra högst en kubikmeter för ett helt år, så blir vår kostnad 3803 kr per kubikmeter.
  Detta tycker jag är fullständigt orimligt, speciellt med tanke på att vi är en ideel förening och alltså inte har några inkomster. Ni borde ha möjlighet att göra något vettigt åt denna debitering.
  Tack på förhand
  Gunnar

  1. Hej Gunnar!
   Va taxan är lika för alla, privat eller förening stor eller liten förbrukning.
   mvh Stefan Lundström, Staffanstorps kommun

 17. Hur ofta ska vattenmätare läsas av? Jag betalar förbrukning efter familj på fyra trots att jag numera är ensamhushåll.

  1. Hej Anna
   Vattenmätaren avläses en gång per år genom självavläsning. Ni får ett kort som ska fyllas i och skickas in, därefter justeras årsförbrukningen.
   Vänligen
   Brittmarie Ohlsson, Staffanstorps kommun


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »