Vatten och avlopp

Vattendroppe Foto:Kenny Sarmy By: flickr.com

Vattnet på vår jord cirkuleras i ett evigt kretslopp. Det vatten vi använder idag är samma vatten, som fanns med från vattnets bildande och våra barn kommer att dricka ”samma” vatten som vi använder oss av idag. Av den totala mängden vatten på jorden är enbart cirka 0,07 procent drickbart. Tekniska avdelningen ansvarar för att du ska få ett gott och hälsosamt dricksvatten i din vattenkran. Dessutom renar vi ditt avloppsvatten så att det kan återlämnas till naturen utan skada för vår hälsa och miljö.

Avgifter

VA-verksamheten finansieras med de avgifter, som du betalar för användning av VA-anläggningen. Du betalar cirka två öre per liter vatten och du får vattnet fritt levererat hem i kranen. Dricksvattnet i kranen hemma hos dig är upp till 1 000 gånger billigare än köpt vatten på flaska. Dessutom ingår borttransport av det förorenade vattnet och rening i reningsverk.

För frågor angående vatten- och avloppsfakturor samt flyttanmälan kontakta Staffanstorps Energi på 046-280 43 00.

Vattenrening och avloppsreningsverk

Vattnet renas i Sydvattens vattenverk vid Ringsjön och Vombsjön, transporteras i särskilda kulvertar till kommuns vattenledningssystem och går vidare ut till kommunens hushåll och industrier.

När vattnet använts får vi tillbaka ett nersmutsat avloppsvatten, som måste renas i reningsverk innan det släpps tillbaka till naturen och kretsloppet. Det stora reningsverket vid Gullåkravägen renar avloppsvatten från cirka 14 000 av Staffanstorps invånare. Avloppsvattnet från Hjärup och några andra delar av Staffanstorp avleds till reningsverket i Malmö.

VA-taxan är i PDF-format och kräver att du har Adobe Acrobat Reader installerad för att kunna öppna. För att komma i kontakt med någon av oss på stadsbyggnadskontorets tekniska sida kan du skicka e-post

Allmänna bestämmelser för vatten & avlopp

Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen (ABVA)

Ansluta mitt hus till VA-nätet

Ni som vill ansluta er till det kommunala VA-nätet ska anmäla detta till oss på Tekniska enheten. Detta gäller även om du bygger nytt, bygger om eller bygger till ditt hus där VA-anslutningen berörs.

VA-anmälan görs på blanketten Servisansökan som skickas till oss på Tekniska enheten. Tillsammans med blanketten ska ni även bifoga situationsplan för VA.

Behöver ni få vattnet avstängt till fastigheten ute i gatan kontakta oss på 046-25 11 00.

Även vid övriga frågor nås vi på 046-25 11 00.

Ska du göra markarbeten?

Kontrollera här innan du gräver för att förhindra onödiga avgrävningar av kablar och ledningar.

 

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

18 kommentarer till Vatten och avlopp

 1. Gångvägen mellan Wibergs väg och Åkershus, vid genomgången mellan Wibergs väg 23 och 21 finns en avloppsbrunn (vid hundlatrinen).
  Denna brunnen stinker fruktansvärt illa! Inga andra brunnar luktar någonting.

  Kan någon kolla om det är något fel på brunnen eller om någon väsentlig del saknas?

  1. Hej Eva

   Vi kommer åka ut och se över brunnen.

   M.v.h Joakim Mattsson, Tekniska enheten

   1. Hej!
    Denna brunn stinker fruktansvärt på avstånd oxså emellanåt. Jag går mina promenader här förbi 2-3 ggr per dag och vissa dagar, speciellt kvälls tid är det så fruktansvärt att man kan spy. Jag förstår inte hur dem som bor i närheten klarar av detta. Ibland luktar det ingenting alls från den. Ibland är det ett högt ljud av forsande vatten i den och det står vatten strålar upp ur hålen i locket ca 10-30 cm upp, jag misstänker starkt att det är något fel i denna brunn och jag har meddelat om detta tidigare, men inget har hänt.

    Det vore enormt tacksamt om den blev åtgärdad.
    Mvh
    Bosse med hunden Jack.

    1. Hej Bosse!

     Vi ska åka ut med vår driftentreprenör och titta i brunnen. Vad vi kan se i vårt kartsystem så är detta en släppbrunn från vår pumpstation, vilket innebär att där är ett väldigt stort flöde till brunnen. Men vi ska titta på plats och se om det är något problem som ska åtgärdas.

     M.v.h Joakim Mattsson, Tekniska enheten

 2. Hej!

  Vi bor på Rondovägen och ska lägga om marksten på husets framsida. Vår granne sa något om att dagvatten och avloppsvatten i vissa områden leds i samma avlopp och kommer att behöva åtgärdas vilket ju kräver en del jobb.
  Vet inte om jag förstått det rätt! Hur helst så undrar vi hur det ligger till på vårt område vad gäller sådana saker? Om det är något som ska åtgärdas inom en snar framtid eller överhuvudtaget så är det lika bra att vi utför det nu när vi ändå ska gräva.

  Med vänliga hälsningar
  Mia

 3. Hej!
  Jag bor på Dressinvägen och idag onsdagen den 25 april när jag skulle ta ett bad så kom det rödbrunt färgat vatten. Jag trodde ni var klara med genomspolningen. Vad händer?

  1. Hej Eva
   Vi stängde vattnet natten mellan måndag och tisdag på gårdsallén för att utföra en åtgärd på vattennätet. Det kan vara detta som utlöst det rödbruna vattnet. Spola bara lite i kranen så försvinner den rödbruna färgen.
   Vänligen Stefan Lundström, Staffanstorps kommun

 4. Hej, Jag har bott i Staffanstorp i drygt 25 år. I ett antal egna hus i Kyrkbyn, samt Nevisborg och Glasförgyllaren. Sommaren 2013 köpte jag hus på Vinkelvägen. Vad jag ska komma till är att jag har smutsigt vatten i båda mina toaletter, en på bottenvåningen och en på ovanvåning. Detta gör att jag måste tvätta dem varje dag på grund av vattnet. Har som sagt aldrig upplevt det på övriga platser i byn. Så vad ska jag göra? Ser fruktansvärt tråkigt ut.
  Mvh Eva

  1. Hej Eva!
   Detta låter som att toaletterna behöver rensas från ev smuts som har kommit in i systemet. Är vattnet klart i t ex köket så ligger nog problemet i toaletterna.
   Stefan Lundström, Staffanstorps kommun

   1. Ok har du något tips på vem som skulle kunna hjälpa mig med det?
    mvh
    Eva

    1. Pröva med en rörläggare de kan hjälpa dig.

 5. Hej och tack för spolning av brunnen.
  Nu rinner vattnet fint vidare och vi hoppas att det fortsätter så.
  Bästa hälsningar Lars Westerberg.

 6. Hej, nu är det åter översvämning i dagvattenbrunnen på Sonatvägen 10.
  Jag har påpekat detta tidigare och ni har varit här med spolbilen men antingen blev det inte bra eller så har ett nytt stopp inträffat.
  Det är nu en stor sjö på gatan och vattnet går ända upp till elskåpet som råkar stå mitt emot brunnen där nu vattnet står som högst. Om vattnet tränger in i elskåpet då vet jag inte vad som händer men det känns obehagligt.
  Tacksam för en ny rensning av brunnen.

  På förhand tack!
  Vänligen, Lars Westerberg

  1. Hej Lars

   Teknik kommer att testa funktionen i dagvattenbrunnen genom spolning.
   Fungerar inte detta kommer brunn och ledning att bytas ut.

   Stefan Lundström, Staffanstorps kommun

 7. Vi äger en byggnad på Maskinvägen, där senaste vattenförbrukningen uppgick till mindre än en kubikmeter (< 1 kbm). Detta ger oss en beräknad årskostnad om 3803 kr. Eftersom vi kommer att förbruka allra högst en kubikmeter för ett helt år, så blir vår kostnad 3803 kr per kubikmeter.
  Detta tycker jag är fullständigt orimligt, speciellt med tanke på att vi är en ideel förening och alltså inte har några inkomster. Ni borde ha möjlighet att göra något vettigt åt denna debitering.
  Tack på förhand
  Gunnar

  1. Hej Gunnar!
   Va taxan är lika för alla, privat eller förening stor eller liten förbrukning.
   mvh Stefan Lundström, Staffanstorps kommun

 8. Hur ofta ska vattenmätare läsas av? Jag betalar förbrukning efter familj på fyra trots att jag numera är ensamhushåll.

  1. Hej Anna
   Vattenmätaren avläses en gång per år genom självavläsning. Ni får ett kort som ska fyllas i och skickas in, därefter justeras årsförbrukningen.
   Vänligen
   Brittmarie Ohlsson, Staffanstorps kommun