Vatten och avlopp

Vattendroppe Foto:Kenny Sarmy By: flickr.com

Vattnet på vår jord cirkuleras i ett evigt kretslopp. Det vatten vi använder idag är samma vatten, som fanns med från vattnets bildande och våra barn kommer att dricka ”samma” vatten som vi använder oss av idag. Av den totala mängden vatten på jorden är enbart cirka 0,07 procent drickbart. Tekniska avdelningen ansvarar för att du ska få ett gott och hälsosamt dricksvatten i din vattenkran. Dessutom renar vi ditt avloppsvatten så att det kan återlämnas till naturen utan skada för vår hälsa och miljö.

Avgifter

VA-verksamheten finansieras med de avgifter, som du betalar för användning av VA-anläggningen. Du betalar cirka två öre per liter vatten och du får vattnet fritt levererat hem i kranen. Dricksvattnet i kranen hemma hos dig är upp till 1 000 gånger billigare än köpt vatten på flaska. Dessutom ingår borttransport av det förorenade vattnet och rening i reningsverk.

För frågor angående vatten- och avloppsfakturor samt flyttanmälan kontakta Staffanstorps Energi på 046-280 43 00.

Vattenrening och avloppsreningsverk

Vattnet renas i Sydvattens vattenverk vid Ringsjön och Vombsjön, transporteras i särskilda kulvertar till kommuns vattenledningssystem och går vidare ut till kommunens hushåll och industrier.

När vattnet använts får vi tillbaka ett nersmutsat avloppsvatten, som måste renas i reningsverk innan det släpps tillbaka till naturen och kretsloppet. Det stora reningsverket vid Gullåkravägen renar avloppsvatten från cirka 14 000 av Staffanstorps invånare. Avloppsvattnet från Hjärup och några andra delar av Staffanstorp avleds till reningsverket i Malmö.

VA-taxan är i PDF-format och kräver att du har Adobe Acrobat Reader installerad för att kunna öppna. För att komma i kontakt med någon av oss på stadsbyggnadskontorets tekniska sida kan du skicka e-post

Allmänna bestämmelser för vatten & avlopp

Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen (ABVA)

Ansluta mitt hus till VA-nätet

Ni som vill ansluta er till det kommunala VA-nätet ska anmäla detta till oss på Tekniska enheten. Detta gäller även om du bygger nytt, bygger om eller bygger till ditt hus där VA-anslutningen berörs.

VA-anmälan görs, via E-Tjänster eller på blanketten Servisansökan som skickas till oss på Tekniska enheten. Tillsammans med blanketten ska ni även bifoga situationsplan för VA.

Behöver ni få vattnet avstängt till fastigheten ute i gatan kontakta oss på 046-25 11 00.

Även vid övriga frågor nås vi på 046-25 11 00.

Ska du göra markarbeten?

Kontrollera här innan du gräver för att förhindra onödiga avgrävningar av kablar och ledningar.

 

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

33 kommentarer till Vatten och avlopp

 1. Vattnet blir aldrig riktigt kallt. Hur kan det komma sig? Vi får spola väldigt länge för att det ska bli något så när kallt. Det blir ändå aldrig iskallt . Miljömässigt blir det onödigt mycket spolande .

  1. Hej Lena

   Att vattnet inte blir kallt nog i din fastighet är troligtvis ett internt problem. Vattnet levereras kallt fram till er fastighet sedan kan flera faktorer påverka så som en värmepanna. Jag skulle råda er att låta en VVS installatör undersöka vad som kan påverka ert kallvatten.

   M.v.h Joakim, Tekniska avdelningen

 2. hej,
  Var kan man skicka frågor om dränering på tomten? Försökte hitta på hemsidan utan att lyckas.

  Tack!

  Samir H.

  1. Hej Samir

   Du kan ringa växeln på Staffanstorps kommun och be att få prata med en
   VA-ingenjör.

   Med vänlig hälsning

   Joakim, Tekniska avdelningen

 3. Hej, är det något slags underhåll på vattenledningar i Nordanå? Vi saknar vatten i huset. (Görshögsvägen)

  Tack!
  Goran

  1. Hej Goran
   Det var inte meningen att ni skulle bli utan vatten i dag, men pga. felkoppling på ledningsnätet så blev ni drabbade. Men nu är vattnet på igen vi beklagar det inträffade.

   Stefan Tekniska enheten

 4. Om vattnet stängs av under en längre period, finns det någon annanstans i kommunen man kan hämta vatten då?

  1. Hej Jessica

   Oftast vid våra arbeten brukar vi sätta upp någonstans i närheten där man kan hämta vatten. Annars kan man alltid hämta vatten vid vår vattenkiosk. Där finns en kran på baksidan av stationen där man kan få vatten. Mer om kiosken kan går att läsa vi länken nedan:

   https://staffanstorp.se/bo-och-bygga/vatten-och-avlopp/vattenkiosk/

   M.v.h

   Joakim, Tekniska avdelningen

 5. Hej, sedan vattenmätarbytet som gjordes hos oss för snart två veckor sedan så har vi problem med att kökskranen ”spottar” (luft?). Jag har medvetet låtit det gå ett tag med förhoppning att problemet skulle försvinna men det har det inte gjort. Vad gör jag för att komma tillrätta med problemet?

  Mvh
  Magnus

  1. Hej Magnus

   Ring Tekniska avdelningen genom växeln så skall vi hjälpa dig.

   M.v.h

   Joakim, Tekniska avdelningen

 6. Hej,
  Hur kommer jag i kontakt med Staffanstorp Centrum AB om jag har frågor kring min VA-faktura? Numret ni uppger ovan, 040-280 43 00, verkar inte vara aktivt? Är det verkligen Staffanstorp Energi som skall kontaktas? Finns ingen mailadress?
  / Kristian

  1. Hej Kristian
   Det är Staffanstorps Energi du ska kontakta om du har frågor angående din VA-faktura. Jag har kollat upp numret och det fungerar. Prova igen eller lägg ett mejl till dem. Mer kontaktinformation hittar du på deras webbplats.
   Vänligen Marie Schyllert, Staffanstorps kommun

 7. Har kalkhalten i vattnet ökat, har problem med dusch, toalett och spa.
  Bor på Önsvala området.
  Det ser ut som ut/känns som vi har fått hårdare vatten.
  Förmodar att vi har samma vatten i hela kommunen.

  1. Hej Ulf!

   Vårt vatten ska inte ha ändrats utan det ska vara samma som tidigare.
   Du kan läsa om vårt vatten här på vår webbplats samt komma vidare till Sydvatten som levererar vattnet till oss.

   M.v.h Joakim , Tekniska enheten

 8. Under flera år har vi känt en unken doft i det kommunala dricksvattnet i Hjärup vilket gör det osmakligt att dricka även om smaken i sig kanske inte är illa. Är detta ett känt problem och i så fall vad beror detta på och när och hur kommer det att åtgärdas?

  Jan

  1. Hej Jan

   Vi har inga indikationer på att där är något problem med dricksvattnet i Hjärup. Detta är inte någon känt problem och vi tar prover kontinuerligt.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten

   1. Hej Joakim
    Om inte tidigare så har du nu fått indikation på dålig lukt i dricksvattnet. Huruvida det är tjänligt eller otjänligt avslöjas i sig inte av lukten, men den unkna lukten finns.
    Jan

    1. Hej igen
     När man bläddrar på hemsidan framgår att detta har varit en fråga som i närtid ställts av andra. Jag blir därför förvånad över att ni saknar indikation. Eftersom även lukt ingår i det som bedöms vad avser vattenkvaliteten kanske det vore lämpligt att undersöka detta nu?
     Jan

     1. Hej Jan!

      Stämmer att vi fått indikationer tidigare från Hjärup. Men ibland kan det vara orsaker inne på fastighetsägarens tomt som påverkat vattnet.

      M.v.h Joakim, Tekniska enheten

      1. Hej

       Vi har för en del år sedan bytt ledning från gatan och ledningen i gatan bytte ni för några år sedan. Vid samtal med andra Hjärupsbor framkommer att detta med vattenkvaliteten är något som flera märkt. Vad säger de testresultat som utförs?

       Jan

       1. Hej Jan

        Vi tar kontinuerliga prover och har inga indikationer på att det är något problem i Hjärup.

        M.v.h Joakim, Tekniska enheten

 9. Hej!
  Är lite sugen på att borra egen brunn för att använda som bevattning på tomten. Finns det några erfarenheter av det här?
  Hur långt brukar folk behöva borra i Staffanstorp? Vi bor i Orkesterbyn.

  Mvh Anders

  1. Hej Anders

   Info gällande egen brunn kan du hitta genom:

   https://staffanstorp.se/bo-och-bygga/vatten-och-avlopp/enskilda-vattentakter/

   Annars får man kontakta entreprenör som utför borrningar.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten

 10. Hej! Har i brevlådan fått information från er (VA-verket) om att reparationer på vattenledningsnätet + rörnätet gör att ni kommer stänga av vattnet periodvis några timmar per avstäning vecka 22, 23 och 24. Mer info ska finnas att hämta på kommunens hemsida. Var kan jag finna denna information?

  (Lade in samma fråga på aktuella VA- och gautarbeten, men insåg sedan att det inte var det VA som avsågs)

  Mvh Kerstin (Gamla Lundavägen, Hjärup)

  1. Hej Kerstin

   Vår driftentreprenör har gjort ett fel och glömt ta bort texten som hänvisade till kommunens hemsida i detta arbetet. Vi ber så klart om ursäkt för detta. Övrig information stämmer enligt info ni fått i brevlådan.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten.

 11. Hej!
  Jag skulle vilja ha kopia av ritningarna för avlopp/rör gällande min och närliggande fastigheter.
  Min fastighetsbeteckning Stora Bjällerup 17:4
  Mvh Linda

  1. Hej Linda!
   För att kunna få ut kommunens ledningar får man göra ett ärende i ledningskollen via ledningskollen.se. Då får man enbart ut ledningar som kommunen är ansvarig för. Vill man få ut ritningar via sin egna fastighet får man kontakta vår bygglovssida genom vår växel 046-25 11 00.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten

 12. Hej!
  Jag undrar om det är möjligt att notera ny vattenmätarställning mitt på året då vi ligger väldigt mycket fel på vår fakturering?

  Mvh
  Jessica

  1. Hej Jessica

   Du skall få kontakta Staffanstorps centrum AB så kan dom hjälpa dig med detta. Du når dom på 046/280 43 00.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten

 13. Hej!
  Vi har fått in ett felmeddelande på en pumpstation som inte verkar vara trafikverkets . Väg 852 från Uppåkra gård till Hunnerup.

  1. Hej Trafikverket
   Det är Staffanstorps kommuns PSTN, vi fixar detta.
   MVH
   Stefan Tekniska enheten

 14. Hej,
  Undrar vem kan jag ställa frågan om vattentrycket på min anslutningspunkt. Det är så här att vi kommer flytta in i Nordanå, dem nya hus som kommer bli färdiga i slutet av maj på Ådalavägen. Just nu håller jag på att förbereda bevattnings system och har några frågor som jag hoppas ni kan svara på.
  Vi har ett vattenuttag på utsidan av huset som jag vill ansluta bevattnings system på. För att kunna välja rätt utrustning till det måste jag veta följande:
  – Fylltiden, hur många sekunder det tar att fylla 10l hink
  – Hur många bar är anslutningen på?

  Mvh
  Samir Hamzić

  1. Hej Samir!

   Vi har ca: 5-6 bar tryck i kommunens vattenledningar fram till din tomtgräns.

   MVH
   Stefan, Tekniska enheten, Staffanstorps kommun


 • Information om COVID-19

  coronavirus

  Staffanstorps kommun följer noga händelseutvecklingen kring covid-19. Vi har skapat en sida med länkar till sidor där du kan läsa mer information och råd kring sjukdomen. Den sidan besöker du genom att klicka här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »