Dricksvatten

Foto:Lars Owesson Sydvatten

Vårt dricksvatten i Staffanstorps kommun håller mycket hög kvalité. Det är gott att dricka och kostar inte mycket. Vatten- och avloppstaxa 2018

Karta över områdesindelning Vomb- och Bolmenvatten

Vomb

Visa större karta>>

Ledningsnätet som distribuerar vattnet till abonnenterna i hela Staffanstorps kommun har en längd på 25 mil och årligen levereras omkring 1,7 miljoner kubikmeter vatten till kommunens invånare.
Idag är 98 procent av hushållen anslutna till den kommunala vattenförsörjningen och endast 2 procent har egen brunn.

Vattnet kommer från Vombsjön och sjön Bolmen och köps från Sydvatten. Sydvatten är ett bolag som ägs gemensamt av 15 västskånska kommuner.

Provtagning på dricksvatten

Dricksvattnet kontrollerast enligt Livsmedelsverkets regelverk genom regelbundna provtagningar. Staffanstorp tar prover på dricksvattnet vid cirka 30 tillfällen per år, med  provtagningspunkter fördelat över hela kommunen. Sydvatten har också kontinuerliga provtagningar. På så sätt kan vi alltid vara säkra på att vattnet håller en jämn och hög kvalitet. Mer fakta om dricksvattnets kvalitet hittar du hos Sydvatten.

Staffanstorp

Vattnet från Vombverket försörjer största delen av Staffanstorps kommun. Vattnets hårdhet ligger på cirka 6,1 dH° (tyska hårdhetsgrader) och pH 8,3.

Hjärups tätort med omnejd

Vattnet som dricks i Hjärup med omnejd kommer från sjön Bolmen i Småland. Vattnets led via en lång tunnel/ledning till Sydvattens vattenverk Ringsjöverket som ligger i Eslövs kommun. Vattnets hårdhet ligger på cirka 4,0 dH° (tyska hårdhetsgrader) och pH 8,3.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

15 kommentarer till Dricksvatten

 1. Bott i Hjärup i flera år och har alltid reagerat på att vattnet luktar unket, smakar unket, till och med när man duschar så kan man lukta det! Men det står att vattnet håller hög kvalite när det inte alls gör det!!

 2. Hej,

  Vi har under lång tid nu haft problem med lågt vattentryck.
  Har påtalat detta vid tidigare tillfälle men har inte fått någon återkoppling från er.
  Ett varierat vattentryck ställer till det för oss i produktion då våra processer börjar larma pga. lågt vattentryck.
  Tacksam om ni återkommer med besked och förhoppningsvis förslag på lämplig åtgärd.

  Med vänlig hälsning
  Petteri Suhonen
  Produktionschef
  S:t Eriks AB

  1. Hej Petteri

   Jag har kontaktat dig på mail angående era problem i produktionen. Du får återkomma till undertecknad för genomgång av problemen. Kontaktuppgifterna finna i mailet jag skickat till dig.

   MVH Stefan tekniska enheten

 3. Hej!
  Är vattnet fritt från fluor och andra kemikalier som är skadliga för oss? Vattnet har smakat väldigt dåligt senaste tiden och det har varit ojämn i färg kvalitén. Ibland varit grumligare i färg, ibland har det luktat kemiskt om vattnet. Det har varit så illa att nu har jag införskaffat vatten renare. Men den täcker inte duschen. Vill inte få i mig de dåliga vattnet genom att duscha nu när jag slipper att få i mig genom att dricka. Om ni har en massa kemikalier osv i vattnet.

  Hur många underskrifter behövs för att ni ska sluta pumpa i skadliga ämnen som förstör oss? Eftersom jag inte litar på någon, så kommer jag själv skicka in prover på vattnet till en oberoende test anläggning. I värsta fall kommer en anmälan att göras efter tillräckligt många prover har gjorts. För skadar man andra med avsikt, så är det straffbart.

  Mvh Jonas

  1. Hej Jonas!
   Staffanstorps kommun har regelbundna provtagningar av dricksvattnet. Vi har inga indikationer på att något skulle vara fel på vattnet.
   Vi tillför varken fluor eller andra kemikaler till dricksvattnet.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten

 4. Hej!

  Jag har bott i Jakriborg ett par år och upplever att vattnet är riktigt unket. Jag behöver spola riktigt länge, säkert 3-5 min innan det blir okej att dricka. Om jag häller upp ett glas okej vatten och låter det stå en timme luktar/smakar det unket igen. Som gammalt sjövatten ungefär. Vad kan det bero på tro? Känns inte jättebra att spola ut så stora mängder rent (men illaluktande och -smakande vatten).

  1. Hej Cecilia

   Vi har tittat i våra protokoll från provtagningar på vårt vatten och hittar inga anmärkningar på vattnet som kommunen levererar till Jakriborg.
   Vi kan dock bara svara för vattnets kvalitet fram till förbindelsepunkt till Jakriborg.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten

 5. Hej! Jag bor i Kongsmarken. Kongsmarken tillhör både Lunds och Staffanstorps kommun men ligger trots allt närmast Staffanstorp rent geografiskt! Här finns varken kommunalt vatten eller avlopp. Kombinationen att man renar avloppsvatten i nån infiltrationsbädd i anslutning till där man pumpar upp vattnet som familjerna här ute dricker är skrämmande.
  Fiberleverantörerna skriker i högan sky om att få gräva ner fiber till alla här ute och många har säkert tackat ja! Men Staffanstorps kommun kan inte under några som helst omständigheter tänka sig att dra ut kommunalt vatten och avlopp hit.
  På frågan vad det skulle kosta får man av er svaret att ”det blir för dyrt”! Konstigt sätt att resonera på mot människor som betalat skatt i kommunen i hela sitt liv.
  Vad ska jag göra?

  MVH Fredrik

  1. Hej Fredrik!
   Tack för din fråga. Området kring Kongsmarken ligger utanför verksamhetsområdet för kommunalt Va och detta innebär att kostnaderna för denna utbyggnad får bekostas av de sökande. Då avståndet från befintligt ledningsnät är långt från de sökandes fastigheter måste en teknisk utredning utföras för att säkerställa att tillräckliga trycknivåer kan uppnås. För att detta ska kunna påbörjas vill vi att ni inkommer med en ansökan till Tekniska nämnden i Staffanstorp.
   MVH
   Stefan Lundström
   Tekniska enheten

 6. Hej,
  jag har en fråga som gäller en servisledning på vatten som kanske är 10-20 m lång.Om fastigheten till denna servis inte använder vatten på 2 år om huvudledningsnätet blir trycklöst kommer detta vatten in i huvudledningsnätet är det ett problem. Hur är kvaliten på vattnet som stått i en servis under lång tid?

  1. Hej Arn
   Det är naturligtvis inte bra att vattnet står stilla i en servis så länge. För att svara på din fråga om det kan ge problem i huvudledningsnätet behöver vi veta var fastigheten ligger. Kontakta oss gärna direkt så att vi kan svara på din fråga.
   Vänligen
   Brittmarie Ohlsson

 7. Hej
  Vi är ett företag som håller till på Ynglingavägen 62, Hjärups Industriområde. Några av våra anställda har fått höra att dricksvattnet hos oss inte är rekommenderat att dricka pga. att sedan Skanskas nedläggning (våra grannar) är det för låg omsättning på vattnet i ledningsnätet härute. Stämmer detta?
  Vänligen
  Chenn Gobrand
  Produktionschef
  Lundgren Machinery AB

  1. Hej Chenn

   Det är inga problem att dricka vattnet för era anställda även om skanska lagt ner sin verksamhet. Där är uttag på huvudvattenledningen så det är inga problem. Skanska tog inte vatten från er ledning utan hade en egen ledning in till fabriken.

   MVH
   Stefan

 8. Hej!
  Undrar vad klor halten är i dricksvattnet i Staffanstorp? Samma fråga men för kalkhalt? Finns det andra kemikalier i vattnet?
  Vi har en del dyra och känsliga akvariefiskar, därav mina frågor. Svara gärna till min mejl.
  Med vänlig hälsning Thomas

  1. Hej Thomas
   Överst på denna sida sida ser du en karta som visar vilket vatten du är ansluten till, Ringsjöverket eller Vombverket. På samma sida finns även länkningar till Sydvattens hemsida där du kan se vattenkavlitén för just det vatten som du får levererat till dig. För att underlätta för dig bifogar vi länken i detta svar.
   Vänligen
   Brittmarie Ohlsson


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »