Dricksvatten

Foto:Lars Owesson Sydvatten

Vårt dricksvatten i Staffanstorps kommun håller mycket hög kvalité. Det är gott att dricka och kostar inte mycket. Vatten- och avloppstaxa 2014

Karta över områdesindelning Vomb- och Bolmenvatten

Vomb

Visa större karta>>

Ledningsnätet som distribuerar vattnet till abonnenterna i hela Staffanstorps kommun har en längd på 25 mil och årligen levereras omkring 1,7 miljoner kubikmeter vatten till kommunens invånare.
Idag är 98 procent av hushållen anslutna till den kommunala vattenförsörjningen och 2 procent har egen brunn.

Vattnet kommer från Vombsjön och sjön Bolmen och köps från Sydvatten. Sydvatten är ett bolag som ägs gemensamt av 15 västskånska kommuner.

Provtagning på dricksvatten

Dricksvattnet kontrollerast enligt Livsmedelsverkets regelverk genom regelbundna provtagningar. Staffanstorp tar prover på dricksvattnet vid cirka 30 tillfällen per år, med  provtagningspunkter fördelat över hela kommunen. Resultatet av dessa provtagningar finns dokumenterade i en analysplan för dricksvatten i Staffanstorp. Sydvatten har också kontinuerliga provtagningar. På så sätt kan vi alltid vara säkra på att vattnet håller en jämn och hög kvalitet. Mer fakta om dricksvattnets kvalitet hittar du hos Sydvatten.

Staffanstorp

Vattnet från Vombverket försörjer största delen av Staffanstorps kommun. Vattnets hårdhet ligger på cirka 6,1 dH° (tyska hårdhetsgrader) och pH 8,3.

Hjärups tätort med omnejd

Vattnet som dricks i Hjärup med omnejd kommer från sjön Bolmen i Småland. Vattnets led via en lång tunnel/ledning till Sydvattens vattenverk Ringsjöverket som ligger i Eslövs kommun. Vattnets hårdhet ligger på cirka 4,0 dH° (tyska hårdhetsgrader) och pH 8,3.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

30 kommentarer till Dricksvatten

 1. Hej!

  Jag har bott i Jakriborg ett par år och upplever att vattnet är riktigt unket. Jag behöver spola riktigt länge, säkert 3-5 min innan det blir okej att dricka. Om jag häller upp ett glas okej vatten och låter det stå en timme luktar/smakar det unket igen. Som gammalt sjövatten ungefär. Vad kan det bero på tro? Känns inte jättebra att spola ut så stora mängder rent (men illaluktande och -smakande vatten).

  1. Hej Cecilia

   Vi har tittat i våra protokoll från provtagningar på vårt vatten och hittar inga anmärkningar på vattnet som kommunen levererar till Jakriborg.
   Vi kan dock bara svara för vattnets kvalitet fram till förbindelsepunkt till Jakriborg.

   M.v.h Joakim, Tekniska enheten

 2. Hej! Jag bor i Kongsmarken. Kongsmarken tillhör både Lunds och Staffanstorps kommun men ligger trots allt närmast Staffanstorp rent geografiskt! Här finns varken kommunalt vatten eller avlopp. Kombinationen att man renar avloppsvatten i nån infiltrationsbädd i anslutning till där man pumpar upp vattnet som familjerna här ute dricker är skrämmande.
  Fiberleverantörerna skriker i högan sky om att få gräva ner fiber till alla här ute och många har säkert tackat ja! Men Staffanstorps kommun kan inte under några som helst omständigheter tänka sig att dra ut kommunalt vatten och avlopp hit.
  På frågan vad det skulle kosta får man av er svaret att ”det blir för dyrt”! Konstigt sätt att resonera på mot människor som betalat skatt i kommunen i hela sitt liv.
  Vad ska jag göra?

  MVH Fredrik

  1. Hej Fredrik!
   Tack för din fråga. Området kring Kongsmarken ligger utanför verksamhetsområdet för kommunalt Va och detta innebär att kostnaderna för denna utbyggnad får bekostas av de sökande. Då avståndet från befintligt ledningsnät är långt från de sökandes fastigheter måste en teknisk utredning utföras för att säkerställa att tillräckliga trycknivåer kan uppnås. För att detta ska kunna påbörjas vill vi att ni inkommer med en ansökan till Tekniska nämnden i Staffanstorp.
   MVH
   Stefan Lundström
   Tekniska enheten

 3. Hej,
  jag har en fråga som gäller en servisledning på vatten som kanske är 10-20 m lång.Om fastigheten till denna servis inte använder vatten på 2 år om huvudledningsnätet blir trycklöst kommer detta vatten in i huvudledningsnätet är det ett problem. Hur är kvaliten på vattnet som stått i en servis under lång tid?

  1. Hej Arn
   Det är naturligtvis inte bra att vattnet står stilla i en servis så länge. För att svara på din fråga om det kan ge problem i huvudledningsnätet behöver vi veta var fastigheten ligger. Kontakta oss gärna direkt så att vi kan svara på din fråga.
   Vänligen
   Brittmarie Ohlsson

 4. Hej
  Vi är ett företag som håller till på Ynglingavägen 62, Hjärups Industriområde. Några av våra anställda har fått höra att dricksvattnet hos oss inte är rekommenderat att dricka pga. att sedan Skanskas nedläggning (våra grannar) är det för låg omsättning på vattnet i ledningsnätet härute. Stämmer detta?
  Vänligen
  Chenn Gobrand
  Produktionschef
  Lundgren Machinery AB

  1. Hej Chenn

   Det är inga problem att dricka vattnet för era anställda även om skanska lagt ner sin verksamhet. Där är uttag på huvudvattenledningen så det är inga problem. Skanska tog inte vatten från er ledning utan hade en egen ledning in till fabriken.

   MVH
   Stefan

 5. Hej!
  Undrar vad klor halten är i dricksvattnet i Staffanstorp? Samma fråga men för kalkhalt? Finns det andra kemikalier i vattnet?
  Vi har en del dyra och känsliga akvariefiskar, därav mina frågor. Svara gärna till min mejl.
  Med vänlig hälsning Thomas

  1. Hej Thomas
   Överst på denna sida sida ser du en karta som visar vilket vatten du är ansluten till, Ringsjöverket eller Vombverket. På samma sida finns även länkningar till Sydvattens hemsida där du kan se vattenkavlitén för just det vatten som du får levererat till dig. För att underlätta för dig bifogar vi länken i detta svar.
   Vänligen
   Brittmarie Ohlsson

 6. Hej

  Vet inte om det är jag som är dålig på att hitta på www:en men var kan man fylla i vattenavläsningen? Det måste ju vara möjligt att göra på nätet känns det som.
  Må gott
  VH Peter

  1. Hej Peter
   Det går bara att skriva in på webben till den datum som står på utskicket. Denna avläsningsperiod stängdes den 30 september. Du kan ringa till Centrum AB och där lämna avläsningssiffrorna, om du är snabb kommer de med på denna faktura.
   Vänligen
   Brittmarie Ohlsson

 7. Hej !
  Vi har sedan ett tag tillbaka mycket dåligt tryck i vattenledningen. Vi trodde detta berodde på något fel hos oss då detta varet i flera veckor nu så idag hade vi en rörfirma här och döm om vår förvåning men dem hittade inte ett enda fel i vår fastighet utan kunde konstatera att det är från huvudledningen in i fastigheten. Enligt rörmokarna kunde dem mäta sig till ett tryck mellan ½ – 3 bar mycket varierande. Ibland är trycket okej och ibland riktigt dåligt. Vi var runt och pratade med grannarna och det visade sig att dem oxså hade samma fel. Vi tog oss ner en bit i gatan och där var det likadant. En granne längre ner på gatan hade varet i kontakt med er för någon vecka sedan men inte fått något svar. Så nu undrar vi boende på Wibergs väg vad som händer?
  Är det en läcka någonstans eller vad? Kommer vi få kompensation för detta? Ikväll kunde vi knappt få ur schampot från min dotters hår.. ska det vara så här?
  Mycket tacksam om någon kan hjälpa oss!
  /Mathias och många andra boende på Wibergs väg.

  1. Hej Mathias
   Vi har startat en undersökning för att finna anledningen till det dåliga trycket. Va-verket testar i en ledningsnätsmodell, ett dataprogram, om de avstängningar som vi har vid Sliparevägen och Sockerbruksvägen kan påverka trycket.
   Vänligen
   Brittmarie Ohlsson

  2. MATHIAS: Blev förvånad när jag läste din kommentar, vi har inte råkat ut för något tryckfall och bor på samma gata. Om det inte är så att det varit lågt under en längre tid(?) och man inte har märkt det.

 8. Hej,
  Länk till VA-taxa går till sida som inte finns. Har ni möjlighet att ange vad anslutningsavgiften till vattennätet kostar?
  mvh
  Niklas

  1. Hej Niklas
   Vi har sett över länkningen och den fungerar nu. Anslutning till vatten, dagvatten och spillvatten kostar 92.376 kronor om fastigheten ligger inom verksamhetsområde för dessa nyttigheter.
   Vänligen Brittmarie Ohlsson

 9. Hej, är boende i Staffanstorp och ska byta varmvattenberedare och har blivit informerade om att Nibe kopparmantlad ska vara det bästa alternativet. Är detta riktigt ?
  Hur är kalkhalten på vårt vatten ?

  Tacksam för ett svar

  MVH
  A-C J.

  1. Hej AnnChristine!

   Kommunen rekommenderar inga märken för varmvattenberedare.

   Vattnet från Vombverket försörjer största delen av Staffanstorps kommun. Vattnets hårdhet ligger på cirka 6,1 dH° (tyska hårdhetsgrader) och pH 8,3

   Tekniska Enheten

 10. Hej.
  Har en fråga om trycket i vattennätet. Hur många bars tryck är det?
  (Bor i Hjärup)

  1. Hej Johan

   Trycket ligger mellan 5-6 bar i Hjärup

   Tekniska Enheten

 11. Hej Rickard
  När vi gör vattenavstängningar så kan avlagringar lossna från vattenledningsnätet när vattnet kopplas på igen. Vattnet är inte farligt att dricka. Vi kontrollerar ledningar regelbundet. Vi har påbörjat renspolning av vattenledningsnätet och kommer att fortsätta med detta under nästa år. Här kan du läsa mer om arbetet och hur det utförs.
  Vänligen
  Brittmarie

  1. Tack för svaret men du duckar för frågan om rundspolning. Informationen om att vi har ett av få gamla system med avsaknad av rundspolning har vi fått från installatörer från Staffanstorps VA-verk. Vi har också själva samlat information ang. rundspolning och frågan står kvar, när ni tänker åtgärda problemet.
   Med vänlig hälsning Rickard

   1. Hej Rickard
    Det är inte i alla områden vi har rundmatning av vattenledningsnätet detta betyder inte per automatik att vattnet är dåligt. Vi kommer att kontrollera uppehållstider i ledningsnätet inom ert område och får då svar på om det behövs eventuella åtgärder.
    Uppehållstider innebär den tid som vattnet transporteras i ledningen till det att kranen öppnas.
    Vänligen
    Brittmarie

    1. Tack igen för det snabba svaret. Då kan jag förvänta mig ett resultat inom kort då förmodar jag, om du vill kan du skicka svaret direkt till min mail.
     Med vänlig hälsning Rickard

     1. Hej igen!
      Nu har det gått 3 mån och fortfarande inget svar, dåligt = ja. Vad händer Brittmarie? Du lovade att ni skulle kolla vattnet och återkomma, hur lång tid ska detta ta?
      Med vänlig hälsning Rickard

      1. Hej Richard
       Vi kom överens om att jag skulle höra av mig till dig och jag har inskrivet i min almanacka att jag ska höra av mig i mitten av juni.
       Så jag återkommer till dig då.
       Vänligen
       Brittmarie Ohlsson

 12. Hej!
  Jag har 2 gånger skickat mejl till tekniska nämnden med en fråga ang. vårt dricksvatten men ej fått svar. Vi har i början av december haft brunt illaluktande vatten igen, med partiklar (rost?) i uppsamlat vatten. För första gången fick vi reda på att vi har ett ”gammalt” system utan så kallad (rundspolning) Detta innebär att våra fyra gator har en risk att få stillastående vatten med kvalitetsproblem som följd, vad detta innebär för våra barn och oss själva vet jag ej. Legionella är bara ett av flera exempel jag kan komma på.Vi grannar vill veta när en åtgärd är på gång då vi tydligen i kommunen är bland dom sista som inte har blivit omkopplade? Vi vill gärna ha svar på detta med information om när ni planerat att åtgärda problemet + förklaring av skillnader (risker) och vattenledningskartor som visar hur det är kopplat.
  Med vänlig hälsning Rickard

 13. Jag undrar över fluoridhalten i dricksvattnet i Staffanstorps kommun?

  1. Hej!
   Större delen av Staffanstorps kommun får sitt vatten från Vombverket som har ett medianvärde på fluor 0,21 mg/l. De som bor väster om järnvägen i Hjärup får sitt vatten från Ringsjöverket och där ligger värdet på 0,14 mg/l.
   Vänligen
   Brittmarie Ohlsson