Pling från skolsköterskan!

Här kommer en liten påminnelse och tips från skolsköterskan såhär mitt i hösten:

 

LÖSS

Glöm inte kontrollera era barns hår för löss. Hittar ni löss så behandla med medel från apoteket och glöm inte att tvätta kläder och mössor nu när de har åkt fram. Påminn era barn att inte låna varandras mössor etc.

 

SPRINGMASK

På skolan är det lätt att springmask florerar om det är något eller några barn som drabbats. Vissa barn är mer mottagliga än andra och symtomen brukar oftast vara att barnet kliar sig i rumpan, men vissa har inga kli-symtom, utan larverna syns i avföringen. Därför vill vi nu uppmana alla föräldrar att kolla alla sina barn efter just springmask och att behandla dem ifall några larver hittas. Tabletter mot springmask kan köpas receptfritt på apoteket och behandlingen måste upprepas efter två till tre veckor och kompletteras med täta sängklädes- och pyjamasbyten samt noggrann tvätt- och städning hemma. Passa på att under denna tid påminna era barn om vikten av handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök samt innan måltid. Under några veckors tid kommer även personal på skolan vara mer noggrann med att påminna barnen att tvätta händerna.

 

FÖRKYLNING

Förkylningar med hosta, feber och snuvakan sprida sig som löpeld när människor är samlade. Om barnet är påverkat av febern kan febernedsättande ges, annars är feber i sig inte farligt. Något att tänka på är att barnet ska stanna hemma om det har feber samt dricka extra vätska. Att dricka extra kan även lindra mot hosta. Snuvan kan lösas upp med koksalt i spray eller droppar. Lär även barnet att snyta sig då snuvan ansamlas. Påminn också barnet att alltid tvätta händerna efter att det snutit sig samt före måltid (och efter toalettbesök såklart).

 

Läs mer på 1177.se för mer information vad som kan göras för att hålla höståkommorna i styr.

 

Hälsningar

Emily Malmér

Skolsköterska, Borggårdsskolan

 

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 characters available