Hoppa till huvudinnehåll

Vernissage: Konstnären Astrid Gärdsmark

Information om evenemanget

Tidpunkt

Plats

Staffanstorps konsthall

Kategorier

EvenemangGuidade turerHistoriaI cityKonstKulturMöte
 • Arrangör

  • Kultur Staffanstorp

   046-25 12 66

   viktoria.munck@staffanstorp.se

  Tillgänglighet

  • Accessible toilet
 • Staffanstorps konsthall

  Blekingevägen 1

  245 38

  Staffanstorp


 • viktoria.munck@staffanstorp.se

Välkomna till Staffanstorps konsthall och utställningen ”Konstnären Astrid Gärdsmark”!

Vernissage 2 juni kl.18-20. Invigningstal av Anders Sjöbeck, ordförande i Kultur och föreningsnämnden. Konstnärssamtal med Galejteatern.

 

Astrid Gärdsmark var en intressant person med ett frodigt konstnärskap. Hon var modern, vältalig och berest.

Hon levde 1905 till 1988 och arvet efter henne är många oljemålningar, både landskapsbilder, blomstermotiv och porträtt, så väl som icke föreställande och mer experimentella målningar. Till den senare gruppen kan även hennes emaljerade bilder räknas. Det finns också många pasteller. Flera av dem är reseskildringar, andra är porträtt och landskap. Hennes skulpturer är i gips, lera eller metall. Hennes ”svetsskulpturer” består av metallbitar som svetsats samman och oftast målats svarta. De kallades ofta lite nedsättande för ”skrotskulpturer” och Astrid Gärdsmark var starkt förknippad med detta uttryck.

Hennes resor för konststudier till England, Frankrike, Italien, Schweiz, Österrike, Jugoslavien, Portugal och USA, imponerade på många. Hon ville utvecklas och variera sig. Hon lät sig inte avskräckas för att något var nytt, materialet ovanligt eller tekniken svår, tvärtom.

Hon har blivit ihågkommen på olika sätt. I Staffanstorp är Astrid Gärdsmark mest känd för sin skulptur ”Staffans stalledräng” som står vid entrén till Pilegården. En avdelning där blev uppkallad efter henne. År 2005, på hennes hundraårsdag, anordnade Företagsgruppen i Staffanstorp en utställning med några av hennes verk och en minnesceremoni, som över tusen personer deltog i. År 2023 är det dags igen att uppmärksamma Astrid Gärdsmark med utställning, biografi och film. Hon är en av Staffanstorps stora konstnärer och hon är en viktig del i Staffanstorps historia och kulturarv.