Fritid och upplevelser

Oscar Zia på scen vid invigningen av Uppåkraskolan. Foto och licens: Mats Schöld

Kommunen har mycket att erbjuda för dig som vill ha en aktiv fritid. Här finns simhall och friluftsbad med ett varierat utbud av aktiviteter för hela familjen under hela året. Det finns tre idrottshallar i Staffanstorps tätort och en i Hjärup och flera idrottsplatser. Du kan delta i många olika fritidsaktiviteter som till exempel bowling, scouting, hunddressyr, miniracing, ridning, skytte. I kommunen finns ett stort antal föreningar med olika inriktningar. Det finns motionsspår vid Gullåkra mosse i Staffanstorp och i Hjärup.

De fem musikskolorna har olika inriktningar. Flertalet instrument kan du lära dig spela i Staffanstorp och Hjärup, och även i Lund.

I både Staffanstorp och Hjärup finns bibliotek med ett rikt utbud av litteratur. Här finns tillgång till datorer samt talböcker för dig som har svårt att läsa tryckt text och boken kommer-verksamhet för dig som har någon form av funktionshinder (på grund av sjukdom eller skada, tillfällig eller bestående) och inte kan komma till oss på biblioteket.

Mitt i Staffanstorps tätort ligger konsthallen där man kan beskåda inspirerande konst och vi kan också locka med ett rikt föreningsliv, möjligheter till bad och andra fritidsaktiviteter.

Oavsett om du är besökare eller boende, kan du se vad som är på gång i evenemangskalendern.

Välkommen till Staffanstorps kommun!

Om du har funderingar på att dra igång ett arrangemang, stort eller litet, finns det hjälp och tips att få i Arrangemangsmanual.

Guide till kulturlivet i Staffanstorps kommun

Följ med oss och upplev vårt rika kulturliv och våra fantastiska miljöer. I vår guide får du tips och råd om upplevelsemål, matupplevelser och även boendetips för dig som kommer utifrån. Här guidar vi dig i vår fantastiska arkeologiska kulturbygd med bland annat Uppåkra, till våra kulturarenor, genom konstens värld, vi visar dig vår spännande arkitektur i både Staffanstorp centrum och Hjärup med Jakriborg. Vi berättar om våra tio historiska stenkyrkor, tar dig med till våra genuina bymiljöer och berättar lite ur vår kulturhistoriska kuriosa. Läs kulturbroschyren >>

Att ge sig ut i naturen är rekreation för både kropp och själ!

Du har kanske inte tänkt på det? Vi staffanstorpare är priviligierade. Vi har allt inom räckhåll. Även naturen.

Vi kan cykla längs våra slingriga vackra landsvägar. Vi kan andas doften av odlade fält och beteshagar längs beträdorna. Eller ge oss ut på upptäcksfärd till våra unika mossar, vandra över ängar, förbi åkrar och fält, genom skogspartier, längs vackra åkanter.  Vi är väldigt måna om vår natur och har ett genomarbetat program för en grönare och vackrare kommun med parker, motionsslingor och beträdor.

Är du intresserad av historia kanske Uppåkra som ligger fem km söder om Lund i Staffanstorps kommun är intressant. Då Uppåkra har visat sig vara Sydsveriges största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning genom de senaste årens arkeologiska undersökningar. Läs mer här>>

Visste ni att vi har fina fiskevatten i Höje å, ända från Alberta kvarn ut till kusten. Samt en mycket fin kvalitetssäkrad handikappvänlig motionsslinga vid Gullåkra. Läs naturguiden >>

Värdegrunder för Kultur & Fritid

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

11 kommentarer till Fritid och upplevelser

 1. Varför finns inte Uppåkra med här?

  1. Hej Björn!
   Uppåkra har en egen sida här hos oss: https://staffanstorp.se/fritid-och-upplevelser/natur-kultur-och-sevart/uppakra/
   de har också en egen webbplats som vi länkar till där. Jag har placerat in en liten text om Uppåkra på denna sida också.
   Ha en fortsatt trevlig dag.
   Lisbeth, webbansvarig Staffanstorps kommun

 2. Hej! När Anneroskolan revs så revs också tyvärr platsen för multisport också.. Denna skulle byggas upp igen sas det. Det är väl närmre två år sedan nu el mer. Kommer den byggas upp igen?

  Mvh

 3. Hej! Blir det något kosläpp i år?
  Mvh Mia

  1. Hej Mia
   I år kommer kosläppet att bli någon gång i början eller i mitten av maj. Allt beror på väder och tillgång till bete. Jag återkommer med mer information framöver här på vår webbplats.
   Vänligen Marie Schyllert

 4. Lamporna som finns på Piratlekplatsen är isönder. Vi har idag Söndag 27 Mars plockat lösa glasbitar som suttit runt glödlamporna. Fick inte loss alla bitar så jag hoppas att ni kan åtgärda detta så snabbt som möjligt.

  1. Hej
   Tack för att ni hör av er och försökte lösa den akuta risken på plats. Det ni kallar Piratlekplatsen är väl den som den som ligger vid Roos park? Driftentreprenören är meddelade om skadegörelsen på belysningen.
   När det gäller belysning så är det bästa att göra en felanmälan via kommunens hemsida så kommer det direkt till entreprenören, använd länken som finns på förstasidan högt upp i mitten så hamnar ni på sidan https://staffanstorp.se/kommun-och-politik/medborgarservice/felanmalan-och-synpunkter/ där ni kan skriva in vad felet är.
   Hälsningar
   Kerstin Jensen
   Projektledare infra

 5. Hej!
  Vid utegymmet på mossen är det fullt med stickiga tistlar.Bra om någon åker ut och hackar från green.

 6. En sak med glas som e på klätterställningen e isönder. Plockat upp glasskärvor ur sanden…
  Lördagen 13/6

 7. Hej!
  Kommer det att vara något kosläpp detta året på Gullåkra Mosse? Om ja, när är det?

  Mvh
  Malin

  1. Hej Malin
   Korna släpps på grönbete den 16 maj i år. Du kan läsa mer om det här.
   Vänligen
   Marie Schyllert