Fritid och upplevelser

Oscar Zia på scen vid invigningen av Uppåkraskolan. Foto och licens: Mats Schöld

Kommunen har mycket att erbjuda för dig som vill ha en aktiv fritid. Här finns simhall och friluftsbad med ett varierat utbud av aktiviteter för hela familjen under hela året. Det finns tre idrottshallar i Staffanstorps tätort och en i Hjärup och flera idrottsplatser. Du kan delta i många olika fritidsaktiviteter som till exempel bowling, scouting, hunddressyr, miniracing, ridning, skytte. I kommunen finns ett stort antal föreningar med olika inriktningar. Det finns motionsspår vid Gullåkra mosse i Staffanstorp och i Hjärup.

De fem musikskolorna har olika inriktningar. Flertalet instrument kan du lära dig spela i Staffanstorp och Hjärup, och även i Lund.

I både Staffanstorp och Hjärup finns bibliotek med ett rikt utbud av litteratur. Här finns tillgång till datorer samt talböcker för dig som har svårt att läsa tryckt text och boken kommer-verksamhet för dig som har någon form av funktionshinder (på grund av sjukdom eller skada, tillfällig eller bestående) och inte kan komma till oss på biblioteket.

Mitt i Staffanstorps tätort ligger konsthallen där man kan beskåda inspirerande konst och vi kan också locka med ett rikt föreningsliv, möjligheter till bad och andra fritidsaktiviteter.

Oavsett om du är besökare eller boende, kan du se vad som är på gång i evenemangskalendern.

Välkommen till Staffanstorps kommun!

Om du har funderingar på att dra igång ett arrangemang, stort eller litet, finns det hjälp och tips att få i Arrangemangsmanual.

Guide till kulturlivet i Staffanstorps kommun

Följ med oss och upplev vårt rika kulturliv och våra fantastiska miljöer. I vår guide får du tips och råd om upplevelsemål, matupplevelser och även boendetips för dig som kommer utifrån. Här guidar vi dig i vår fantastiska arkeologiska kulturbygd med bland annat Uppåkra, till våra kulturarenor, genom konstens värld, vi visar dig vår spännande arkitektur i både Staffanstorp centrum och Hjärup med Jakriborg. Vi berättar om våra tio historiska stenkyrkor, tar dig med till våra genuina bymiljöer och berättar lite ur vår kulturhistoriska kuriosa. Läs kulturbroschyren >>

Att ge sig ut i naturen är rekreation för både kropp och själ!

Du har kanske inte tänkt på det? Vi staffanstorpare är priviligierade. Vi har allt inom räckhåll. Även naturen.

Vi kan cykla längs våra slingriga vackra landsvägar. Vi kan andas doften av odlade fält och beteshagar längs beträdorna. Eller ge oss ut på upptäcksfärd till våra unika mossar, vandra över ängar, förbi åkrar och fält, genom skogspartier, längs vackra åkanter.  Vi är väldigt måna om vår natur och har ett genomarbetat program för en grönare och vackrare kommun med parker, motionsslingor och beträdor.

Är du intresserad av historia kanske Uppåkra som ligger fem km söder om Lund i Staffanstorps kommun är intressant. Då Uppåkra har visat sig vara Sydsveriges största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning genom de senaste årens arkeologiska undersökningar. Läs mer här>>

Visste ni att vi har fina fiskevatten i Höje å, ända från Alberta kvarn ut till kusten. Samt en mycket fin kvalitetssäkrad handikappvänlig motionsslinga vid Gullåkra. Läs naturguiden >>

Värdegrunder för Kultur & Fritid

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

31 kommentarer till Fritid och upplevelser

 1. Varför finns inte Uppåkra med här?

  1. Hej Björn!
   Uppåkra har en egen sida här hos oss: https://staffanstorp.se/fritid-och-upplevelser/natur-kultur-och-sevart/uppakra/
   de har också en egen webbplats som vi länkar till där. Jag har placerat in en liten text om Uppåkra på denna sida också.
   Ha en fortsatt trevlig dag.
   Lisbeth, webbansvarig Staffanstorps kommun

 2. Hej! När Anneroskolan revs så revs också tyvärr platsen för multisport också.. Denna skulle byggas upp igen sas det. Det är väl närmre två år sedan nu el mer. Kommer den byggas upp igen?

  Mvh

 3. Hej! Blir det något kosläpp i år?
  Mvh Mia

  1. Hej Mia
   I år kommer kosläppet att bli någon gång i början eller i mitten av maj. Allt beror på väder och tillgång till bete. Jag återkommer med mer information framöver här på vår webbplats.
   Vänligen Marie Schyllert

 4. Lamporna som finns på Piratlekplatsen är isönder. Vi har idag Söndag 27 Mars plockat lösa glasbitar som suttit runt glödlamporna. Fick inte loss alla bitar så jag hoppas att ni kan åtgärda detta så snabbt som möjligt.

  1. Hej
   Tack för att ni hör av er och försökte lösa den akuta risken på plats. Det ni kallar Piratlekplatsen är väl den som den som ligger vid Roos park? Driftentreprenören är meddelade om skadegörelsen på belysningen.
   När det gäller belysning så är det bästa att göra en felanmälan via kommunens hemsida så kommer det direkt till entreprenören, använd länken som finns på förstasidan högt upp i mitten så hamnar ni på sidan https://staffanstorp.se/kommun-och-politik/medborgarservice/felanmalan-och-synpunkter/ där ni kan skriva in vad felet är.
   Hälsningar
   Kerstin Jensen
   Projektledare infra

 5. Hej!
  Vid utegymmet på mossen är det fullt med stickiga tistlar.Bra om någon åker ut och hackar från green.

 6. En sak med glas som e på klätterställningen e isönder. Plockat upp glasskärvor ur sanden…
  Lördagen 13/6

 7. Hej!
  Kommer det att vara något kosläpp detta året på Gullåkra Mosse? Om ja, när är det?

  Mvh
  Malin

  1. Hej Malin
   Korna släpps på grönbete den 16 maj i år. Du kan läsa mer om det här.
   Vänligen
   Marie Schyllert

 8. En fråga jag har funderat på.

  Min dotter är mycket aktiv i en förening. Hon är där efter skolan flera dagar i veckan så vi har inget fritids på skolan för henne.
  Om föreningen anställer en fritidspedagog och man ”skriver” in barnen på föreningens fritids, kan då föreningen få bidrag av kommunen för ex. betala pedagogens lön?
  Det blir ju ett alternativt fritids till skolans fritidsverksamhet.
  (Skolan fritids är mycket stökigt och min dotter mår inte bra att vistas där)

 9. Hej!
  Varför kommer det senaste inlägget sist på en webbsida? Har jag fel inställning på min webbläsare eller är det någon annan inställning som är fel. Det senaste inlägget borde komma upp först, eller är det en tankevurpa?
  Hälsningar
  Håkan

  1. Hej Håkan!
   Tack för din synpunkt. Nej det är inte en tankevurpa, det är en inställningssak, som vi har tänkt på och prövat. Tyvärr fungerade inte de så kallade ”trådarna” (när flera kommentarslämnare skriver i samma tråd) som vi ville, då den lägger den senaste kommentaren överst som kan vara ett svar till en som ligger tre platser nedanför, när vi ställde om WordPress till att visa den senaste överst. Det fungerade inte heller så bra på de sidor som har väldigt många kommentarer, som vi delar upp i sidor. Vi håller på att se över webbplatsen i vår utvecklingsgrupp och denna fråga finns med som en önskad utveckling.
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

   1. Tack för svaret Lisbeth! Det låter mycket klokt att se över hela webbplatsen och ta fram en modernare och smartare lösning. Dagens webbplats upplevs mer som ett klotterplank än en modern hemsida för Staffanstorps kommun. Tack på förhand!
    Hälsningar
    Håkan

 10. Hej,
  Finns det personer i kommunen som är särskilt anställda för att arbeta med folkhälsan?
  Mvh
  Anna

  1. Hej Anna!
   Kommunen har medborgarens bästa i fokus och arbetar med folkhälsofrågan inom respektive verksamhetsområden, någon särskilt anställd för bara folkhälsofrågor finns därför inte. Folkhälsa ingår i vårt trygghetsarbete.
   Vänligen Patrik Runesson, Staffanstorps kommun

 11. Hej
  Jag har börjat cykelpendla till mitt jobb i Malmö från Mångården i Staffanstorp. Var rekommenderar ni mig att cykla? Det är inte kul att cykla till Åkarp på 90-vägen och ska jag cykla på cykelväg blir det om Hjärup vilket känns som en omväg. Har ni några tips?

  MVH

  Johanna

  1. Hej Johanna,
   Det rekommenderade cykelstråket till Malmö går via Särslöv och börjar med cykelvägen i södra delen av Västanvägen, se karta https://staffanstorp.se/wp-content/uploads/2012/08/Staffanstorp-Malmö-Värnhem.pdf.

   Mer information om cykel i Staffanstorp https://staffanstorp.se/boende/vag-och-trafik/pendla-med-cykel/

   Vi har även en cykelkarta i pappersform som går att hämta på medborgarkontoret i Rådhuset.

   Vänligen
   Lisa Callréus, Tekniska enheten

 12. Hej. Jag saknar information om midsommarfirande i staffanstorp. Hittar bara för 2013 när jag letar och söker på midsommar. Är det något firande i balders hage i år? Vilka tider? Var kan jag läsa mer om detta? Mvh Anna

  1. Hej Anna!
   Du kan läsa om midsommarfirandet i kalendern https://staffanstorp.se/kalender/. Vi har inte hunnit göra en nyhet ännu på grund av sjukdom.
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 13. Hej!
  Idag var vi ute på promenad med barngrupp. Valde att gå naturstigen på mossen. Den på andra sidan om 108:an (gamla tippen). Vissa delar var helt igenväxta och det växte nässlor precis där man ska gå. Första biten var klippt men det är biten vid kohagen som behöver gallras och klippas.
  Mvh Mia

  1. Hej Mia
   Vi påtalar detta för Green som är kommunens entreprenör och skall sköta detta.
   Mvh Bengt Larsson

 14. Hej,

  Lite udda fråga kanske:
  Vem skall jag kontakta för att få tillstånd att starta och landa med paramotor på kommunens mark i Staffanstorp? Till exempel på ”Logistiktomten” (Staffanstorp 5:1 vid västra infarten).
  Finns det annan obyggd och öppen mark som skulle passa bättre?

 15. Har sett utställningen i konsthallen. Vilka personer är det som väljer utställare?

  1. Hej!
   Det är kultur- och fritidsnämnden som utser ledamöter, varav en ordförande, i det konstråd som är knutet till konsthallen. Konstrådet beslutar vilka konstnärer som ska ställas ut i konsthallen och informerar kultur- och fritidsnämnden inför varje kalenderår.
   Vänliga hälsningar
   Agneta Samefors, kultursamordnare i Staffanstorps kommun

 16. Hej,

  Jag letar information om Valborg/Siste april, men hittar inte informationen jag söker. Planeras det något firande (typ valborgsmässobål) i kommunen? Var kan jag hitta mer information om detta?

  Vänlig hälsning,

  1. Hej!
   Valborgsmässoafton firas på flera platser i kommunen.I Staffanstorp är bålet vid kullarna på Gullåkra mosse. I Hjärup är det valborgsmässobål både på idrottsplatsen och i Jakriborg. I Jakriborg är bålet på fältet norr om Tempo. Du hittar tider m.m. i evenemangskalendern som finns på kommunens startsida. Du är välkommen att höra av dig om du vill veta mer.
   Vänliga hälsningar
   Agneta Samefors
   Kultursamordnare i Staffanstorps kommun

 17. Hej, skulle verkligen önska att Staffanstorp kunde plantera och inviga ett ”nappträd” i anslutning till lekplatsen vid roos damm. Hade varit fantastiskt trevligt att slippa åka in till Malmö eller Lund för kommunens barn som vill hänga upp/skänka bort sina nappar. http://www.skanskan.se/article/20110215/LOMMABURLOV/702159860/-/antligen-ett-napptrad

  /Katarina

 18. Hej,
  Jag skulle önska att man på kommunens hemsida blir bättre på att i olika sammanhang förtydliga när man talar om Staffanstorps tätort, och när man talar om Staffanstorps kommun.
  Som exempel kan ges att man under ”Uppleva” skriver att det i Staffanstorp finns många saker att se – bl a utgrävningarna i Uppåkra. Här åsyftas alltså egentligen Staffanstorps kommun. När jag sedan går in för att kolla aktuella händelser och ser att vattenledningar ska spolas i Staffanstorp, måste jag därför dubbelchecka att detta inte handlar om kommunen, eftersom Hjärup (där jag är bosatt) då kan vara berört.
  Informationen blir mer exakt om man är noga med formuleringarna – och Staffanstorps kommun består trots allt av mer än bara Staffanstorps tätort.
  Mycket bra och informativ hemsida i övrigt!

  1. Hej Jonna!
   Tack för din kloka synpunkt, vi ska försöka ta det till oss. Problemet vi har är att vi är många som skriver på webbplatsen (runt 50 st) och alla tänker olika.
   Nästa gång vi har ett webbmöte ska jag ta upp din kommentar.
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun