Utställningar och kommunens riktlinjer för konstnärlig utsmyckning

Den tatuerade huden, en fotografisk dokumentation. Av Peter Segemark

3 oktober – 28 november

Det finns något magiskt över den tatuerade huden. Ofta är det en bild som kan göra hela kroppen stark. Ibland är det bokstäver som gör någon odödlig. Det kan också vara ett mönster som förvandlar ett sorgligt ärr till ett fantastiskt smycke.

Den tatuerade huden har funnits sedan urminnes tider och ingen vet när, var eller på vem den första tatueringen gjordes. Men på de flesta ställen där det funnits människor har det funnits någon form av tatueringar. Därför kan vi anta att så länge det har funnits människor har det funnits tatueringar och att det kommer att fortsätta så även i framtiden.

Fotograf Peter Segemark har gjort en fotografisk dokumentation av den tatuerade huden hos människor, kända som okända, gamla som unga. Tatueringar kan finnas på vem som helst och det finns olika anledningar till att tatueringarna har kommit till.

Välkommen in till en närgången skildring!

 

Ordinarie öppettider är tisdagar och torsdagar kl.14-17. Det går bra att boka in visningar och besök utanför öppettiderna genom att maila viktoria.munck@staffanstorp.se eller att ringa 046-251266.

 

Till utställningen finns en utställningskatalog för barn och andra med ungt sinne. Katalogen finns i låna i utställningen (ej hemlån) och på Staffanstorps och Hjärups bibliotek, samt till salu i konsthallsfoajén för 90:-

Så här ser bokomslagen ut

Bokomslag Den tatuerade huden

Riktlinjer för Staffanstorps kommuns konstnärliga utsmyckning

 

Mindre utställningar i Medborgarhuset

Förutom konsthallens utställning finns mindre utställningar i Medborgarhuset, med medborgarnas alster.

 

LSS Daglig verksamhet har i samarbete med KulturStaffanstorp gjort fönsterutställningen med massor av ögon i alla Medborgarhusets fönster. Alla ögon ser olika ut och utställningen heter ”Vi ses!”

Den varar till 4 oktober 2021.

 

Borggårdsskolans åk 1 a har gjort en elevutställning med tolkningar av konstnären Theodor Jönsson, i samband med konsthallens utställning ”Ljusets målare Theodor Jönsson”.

Den varar till 29 september 2021.

 

Ung i Staffanstorp har fördjupat sig i tatueringar, och gjort olika skapelser som alla handlar om tatueringar, i samband med konsthallens utställning ”Den tatuerade huden, en fotografisk dokumentation”.

Den varar från 3 oktober till 28 november 2021.

 

 

Staffanstorpsbon Linus Lindell har gjort finurliga teckningar som visas i konsthallsfoajén. Utställningen heter ”Upphittad svart katt (väldigt arg och hungrig).

Den varar från 2 oktober till 28 november.

 

 

 

Arkiv och tidigare utställningar

Ljusets målare Theodor Jönsson

12 juni – 26 september

Theodor Jönsson är den första i raden av Staffanstorpskonstnärer som uppmärksammas med en sommarutställning i Staffanstorps konsthall.

Han föddes 1888 och dog 1966. Däremellan gick han från fattig pojke i Bjellerup, till målargesäll i Vallby och elev vid Tekniska skolan i Lund, för att bli konstnär som målade och tecknade. Han bosatte sig i Esarps skola och var en lokalt uppskattad konstnär som helst avbildade omgivningarna, i årets och dygnets olika skepnader. Några av verken blev utvalda till jurybedömda utställningar och konstnären sålde under sin tid omkring 800 verk för ovanligt höga priser. Vid sin död 1966 lämnade han en mindre förmögenhet efter sig och testamenterade redan 1961 sin kvarlåtenskap mot att en stiftelse skulle inrättas och vårda hans samlingar och bohag.

1962 beslöt Staffanstorps kommun att godta testamentet och Theodor Jönssons stiftelse bildades 1967 och öppnade hemmet för besökare 1968. Under åren har stiftelsen vårdat konstnärshemmet och verkat för att bevara minnet av och sprida kunskap om konstnären Theodor Jönsson.

Tack vare det kunde denna utställning förses med inte bara många konstverk utan dessutom förteckningar, beskrivningar, fotografier och annat som ger information om konstnären och hans konstnärskap. Varmt välkomna att ta del av det i denna retrospektiva utställning Ljusets målare Theodor Jönsson i Staffanstorps konsthall!

Guidad visning tisdagar och torsdagar kl.14.

 

 

 

Västra Skånes Konstnärsgille: KON(s)TRASTER del 2 av 3

10.4.2021 – 25.4.2021
Denna utställning har fått namnet KON(s)TRASTER just för att den speglar mångfalden av uttryck, tekniker och material som finns i Västra Skånes konstnärsgille. En mängd olika konstupplevelser väntar den som beger sig till Staffanstorps konsthall. Utställningen är i tre delar, med tio konstnärer i varje.

Konstnärer i del 2:
Marie Jönsson
Jan-Åke Kristofersson
Ola Andersson
Emil Östlund
Tiddy Söderlund
Katarina Johansson
Monica Paulsson
Linda Jarlskog
Juan Cano
Ulla Dunmar

 

Konsthallen pausar på grund av Coronaläget

Eftersom smittspridningen har ökat kraftigt kommer Konsthallen att fortsätta vara stängd tills vidare.

Den nya utställningen med Västra Skånes konstnärsgille kommer inte att öppna 27 februari, som tidigare meddelats.

Vi följer utvecklingen av Corona-pandemin och hoppas kunna öppna upp utställningen snart.

 

 

Konsthallen öppnar igen!

Den 27 februari öppnar Konsthallen med del 2 av Västra Skånes konstnärsgille.
Det är glädjande att smittspridningen minskat men fortfarande finns anledning till att restriktionerna ska följas. Därför blir det ingen vernissage, utan dörrarna öppnas kl.12 och 23 personer får vistas i Konsthallen och dess foajé samtidigt, vilket hallens personal håller koll på. Ingen förbokning. Alla besökare ombes att hålla avstånd, sprita eller tvätta händerna och på andra sätt underlätta för sina medmänniskor att följa restriktionerna för att minska smittspridningen.
Vi hoppas att besöken blir trevliga ändå. Varmt välkomna!

Våra öppettider är tisdagar och torsdagar kl.14-17 och lördagar och söndagar kl.12-16. Denna utställning varar fram till 14 mars. Del 3 pågår 20 mars – 5 april.

 

 

Konsthallen pausar på grund av Coronaläget

Från den 28 oktober pausar Konsthallen all publik verksamhet. Detta beror på att smittspridningen av Covid-19 har ökat kraftigt de senaste veckorna.

Den pågående utställningen med Västra Skånes konstnärsgille, del 1, avslutas nu och när Konsthallen kan öppna upp igen blir det med del 2 (av totalt 3).

Utställning i Foajén: Tolkningar av Brutus Östlings bilder 17.10.2020 – 01.11.2020

Klass 1A på Lilla Anneborg/Borggårdsskolan har tolkat Brutus Östlings bilder från utställningen ”Attityder, fotografiska möten med djur”.

Bilderna är teckningar i torrpastell och i varierande format.

Västra Skånes konstnärsgille – KON(s)TRASTER 17.10.2020 – 13.12.2020

Denna utställning har fått namnet KON(s)TRASTER just för att den speglar mångfalden av uttryck, tekniker och material som finns i Västra Skånes konstnärsgille. En mängd olika konstupplevelser väntar den som beger sig till Staffanstorps konsthall (se program för öppettider). Utställningen är i tre delar, med tio konstnärer i varje. Det blir vernissage var fjärde vecka med en ny spännande utställning som står i tre veckor. Så missa inte någon av delarna!

Till VSKG:s hemsida

 

Konstnärer:

Del 1: 17 okt – 1 nov

Stig Espe Olson

Anita Köster

Eva Kronvall

Charlotta Höglund

Zsuzsanna Lendemar

Inger Skoog

Mats Areskoug

Gunnilla Welwert

Birthe Kjell Lindh

Barbro Jonasson

 

Del 2: 7 nov – 22 nov

Marie Jönsson

Jan-Åke Kristofersson

Ola Andersson

Emil Östlund

Tiddy Söderlund

Katarina Johansson

Monica Paulsson

Linda Jarlskog

Juan Cano

Ulla Dunmar

 

Del 3: 28 nov

Kathrin Bernekorn

Rebecca Calmeyer

Jan-Bertil Nordström

Roy Hallgard

Olu Hallgard

Jan Persson

Magnus Larsson

Ronnie Holmberg

Liv Widing

Stefan Agnani

 

Brutus Östling

Attityder, fotografiska möten med djur

22.8.2020 – 4.10.2020

Fotografi på djur. Foto: Brutus Östling

I denna delvis retrospektiva utställning får vi följa med den prisbelönade fotografen Brutus Östling på en storslagen fotografisk resa jorden runt till spännande viltområden, från Skandinavien ut i Europa och inte minst till Afrika. I bilderna skildrar han fascinerande fåglar och andra djur. På vernissagen berättar han om dem och om deras unika livsmiljöer, varav många är hotade i en värld i snabb förändring.

Brutus Östling, född 1958, är känd för sina mycket personliga fågelbilder och brukar omnämnas som en av de främsta fågelfotograferna. Flera av hans elva fotoböcker har blivit bästsäljare i Sverige men också givits ut i bl a USA och Storbritannien. Fyra av böckerna, bland annat de senaste två böckerna ”Bevingat. Magiska möten i fågelmarker” och ”Under Afrikas himlar” har belönats med den prestigefyllda utmärkelsen Årets Pandabok av WWF.

År 2006 nominerades ”Pingvinliv” till Augustpriset, tre år senare vann Brutus Östling samma pris med boken ”Att överleva dagen”. Han har även utnämnts till Årets naturfotograf (2006) och Nordisk naturfotograf (2008).

Till Brutus Östlings hemsida

Vernissage Facebook-event

 

Bertil Arkrans – Korsvägar
1.2 2020 – 28.3 2020

Bertil Arkrans föddes i Västernorrlands län 1942, växte upp i Stockholm och utbildade sig på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan under 60- och 70-talet. Familjen flyttade till Skåne i slutet på 70-talet. I många år var Arkrans knuten till Gummessons konstgalleri i Stockholm med utställningar både inom och utomlands. Bakom sig har Arkrans ett 60-tal utställningar och är representerad i både landsting och kommuner. 2009 tog han emot Tomelilla Kulturpris. Inriktningen är konfessionslös visionär i både abstrakt och föreställande form. På 80-talets slut startade Arkrans Bildkonstskolan för barn och ungdomar i Tomelilla där han var anställd i över 20 år.

” Bertil Arkrans är en rationell mystiker som liksom Kandinsky anser att det andliga (Geistige) bäst låter sig fångas i ett abstrakt eller halvabstrakt bildspråk. Och liksom Kandinsky, är musiken en viktig inspirationskälla för honom. I flera av hans skenbart stränga och återhållsamma verk finns polära krafter och motgående linjerytmer som kan jämföras med kontrapunktisk musik.” Gunnar Bråhammar.

Bertil Arkrans webbsida

Vernissage FB-event

 

Areej Almansory – Här är jag
30.11 2019 – 18.1 2020

”Efter att ha burit den svenska flaggan som huvudsjal under nationaldagen 2015 fick jag ta emot mängder av rasistiska påhopp på nätet och i sociala media. Det var en omskakande upplevelse som gjorde mig starkare som kvinna och konstnär. Denna handling visade att konst kan och ska provocera. I den här utställningen visar jag hur jag tänker fortsätta att utforska de frågeställningarna genom bild, foto/ konceptuella verk och videoverk.”

Utställningen består av abstrakt måleri, mixed media och videoverk och pågår tom den 18/1 2020.

Areej Almansory föddes 1977 i Irak och är sedan 16 år tillbaka bosatt i Helsingborg. Hon har utbildat sig i fri konst med diplom och kandidatexamen vid Konstinstitutet och Konsthögskolan i Bagdad 1993-2001. Utställningsverksamhet med separatutställningar i Sverige på bland annat Helsingborgs konstförening och Hammarkullens Konsthall och The Art Institut i Irak samt flertalet grupputställningar framförallt i södra Sverige och i Irak. Separatutställningen i Staffanstorps Konsthall består av abstrakt måleri, fotokollage och videoverk.

Areej Almansorys webbsida

Emma Jakobsson, Elina Metso, Jonne Persson & Isak Burström – Street Art
19.10 2019 – 16.11 2019

Utställningen är en del av Bästa Biennalen – en regional konstbiennal med fokus på barn och unga.

Curator: Emma Jakobsson.

Elina Metso är muralmålare och illustratör baserad i Malmö. Hon har arbetat med muralmålningar sedan 2014, på ett flertal orter i Sverige och utomlands. För henne är motivet tillsammans med omgivningen det mest relevanta. Frekvent återkommande inslag är porträtt, fåglar och växter som arbetas samman med platsspecifika uttryck. Elina illustrerar också barn böcker och arbetar med ungdomar i kortare konstprojekt och workshops.
Elinas Instagram

Jonne Persson är en Malmöbaserad konstnär som studerat
utställningsdesign och har ett brinnande intresse för formgivning. Han har tidigare målat på gatukonstfestivaler runtomkring i landet och utför workshops i sprayburksteknik. Jonnes stil är grafisk och expressiv med inslag från surrealismen.
Jonnes Instagram

Emma Jakobsson – Edmalito är utbildad muralmålare med en bakgrund i klassiskt måleri. Stilen är färgstark med inslag från surrealismen. Hon har bl.a. utfört ett beställningsverk i Malmö, en fasadmålning på Monbijouskolan. Hon har också arbetat med scenografi i Amsterdam på Beljmer park theater och utfört ett konstprojekt i Peru där hon bland annat höll workshops i sprayteknik samt samarbetade med inhemska muralmålare.
Emmas Instagram

Isak Burström är en Skånebaserad konstnär från Stockholm som i grunden är IT tekniker men avslutade sin karriär i Stockholm för att utbilda sig inom muralkonst och har varit aktiv sedan dess. Isak målar i stora färgfält och använder sig av en kollageliknande metod. Målningarna är färgstarka med mycket symbolism. Han arbetar även med visuals och gör elektronisk musik med egentillverkade instrument.
Isaks Instagram

”Vartannat år händer något unikt i Skåne – nämligen Bästa Biennalens konstbiennal. I samband med och under höstlovet kan du uppleva över 200 aktiviteter, tillsammans med din familj, dina vänner och på egen hand, runtom i hela Skåne.” Läs mer om Bästa Biennalen

Kent Wisti – Dagsverken i vingården
7.9 2019 – 6.10 2019

Kent Wisti f. 1971 är konstnär, grafiker, satirtecknare och präst. Utbildad vid KV,s konstskola i Göteborg och grafikskolan Forums kvällsskola i Malmö. Representerad i bland annat Statens konstråd och flera kommuner och landsting. Separatutställningen i Staffanstorps Konsthall innehåller oljemålningar, konsttryck och satirteckningar. 

”Utställningen består till största delen av bildarbeten jag gjort på uppdrag eller i sammanhang av kyrkligt arbete, därav utställningens titel. Mitt konstnärliga arbete, såväl i bildkonsten som i mitt författarskap, lever i den vådliga balansakten mellan tillit och ängslan, autonomi och tillhörighet, kärleken och döden. Det är människans existentiella ramverk.”

Kent Wisti ställer också ut på Galleri Jäger & Jansson i Lund med vernissage och boksläpp på Gallerinatten den 21/9.

 

Anna Larsson – Homeless Angel?
15.6 – 6.7 2019

Anna Marinda-Violetta Larsson är född 1981 och bor sedan några år tillbaka i Lund. Hon har bl.a. en masterutbildning vid Linköpings Universitet / Campus Norrköping samt utbildning vid New York Film Academy. Hon har även en dokumentärfilmsutbildning vid Röda korsets folkhögskola ”Dokumentär i världen” och har producerat dokumentärfilmer i Sydafrika och i Sverige. Det dokumentära berättandet är grunden för de flesta av de konstprojekt som hon jobbat med. Att experimentera med det dokumentära och det iscensatta är genomgående för bildberättandet.

Förutom svartvita fotografier består utställningen i Staffanstorps konsthall av en installation och en filmvisning.

”I mötet jag gör tillsammans med kameran och de jag möter skapar jag ett eget universum där jag ramar in den värld, de människor och de platser jag möter genom linsen. Det är bilder som jag vill dela med åskådaren som tar del av mitt bildberättande och det jag möter”.

Läs mer om Anna Larsson här

Niklas Hellberg – Mitt i rummet
6.4 2019 – 1.6 2019

Niklas Hellberg är född 1964 och bor i Askeröd, Skåne. Hellberg är utbildad vid Konstfack Stockholm 1984-85, och på Forum Malmö 1985-90. Utställningsverksamhet främst i Sverige och Tyskland.

”Hemmet har sedan många år kommit att vara huvudmotivet/modellen för mitt konstnärliga arbete. Hemmet som bild/metafor för oss, människan. Där fungerar hemmet inte bara som fysisk representant för våra ambitioner och förluster utan också som metafor för det inre livet, självet, kroppen, själen. I sin arkitektur blir hemmet ett stilleben med sina vinklar, ytor, ljus, rum, mörker. En scen.”

I konsthallen visas en stor installation, ”Mitt i rummet” – ett mekaniskt skuggspel, som tillsammans med ljusskulpturen ”Förrådet” bildar axeln i utställningen. Utställningen innehåller även måleri och foton, bl.a. ”Rotation”, en stor serie med detaljstudier på delar av ett hem.

Utställningen ingår i en serie bestående av 3 delar:
”Mitt i rummet” i Staffanstorps Konsthall.
”Mellan  Väggar” på Galleri Ping-Pong 13 april – 4 maj.
”Ljudbävning” performance med Mathias Landaeus och Niklas Hellberg, samt diktuppläsning av Daniel Boyacioglu. 11 maj kl 19.00 i Staffanstorps konsthall.

Läs mer om Niklas Hellberg här

Undrien – en fantastikutställning av Magnus Lönn
2.2 2019 – 13.3 2019

UNDRIEN – en fantastikutställning, för barn och alla undra.

Utställningen UNDRIEN är något så ovanligt som en spännande och rolig konstutställning för barn. Den handlar om bokstäver, ord och fantasi och riktar sig till barn i bokstavsåldern och alla andra nyfikna.

UNDRIEN finns överallt eller ingenstans.
Kommer jag till UNDRIEN så snart jag har något att undra över?
Får jag hitta på alldeles egna ord? Är min ordstad lika viktig som min bostad? Kan jag bli ordsynlig med de ord som jag själv finner? Om jag tar bort bokstaven F från fängelse får jag ett ängelse då och vad är det i så fall? Finns det någon som vet vad en stundägare är?

Utställningen UNDRIEN kretsar kring språkliga lekar och ordens kraft att förvandla. Det kan vara en liten förskjutning, en felande länk, en oväntad bokstav i ett bekant ord som ger tankarna ny fart och riktning. Utställningen söker efter fantasins och språkets möjligheter att omskapa.

Utställningen har turnerat i Sverige med start på Kalmar Konstmuseum där tusentals barn kom och ”kokade ord” med Magnus Lönn. Magnus Lönn menar att barn idag matas med andras fantasier men får alltför lite tid att upptäcka sin egen gränslösa fantasi, att kunna fantisera är något som stärker självförtroendet. Likaså förmågan att kunna sammanlänka olika kunskaper så att något nytt och oväntat uppstår, är kanske något av det viktigaste barn kan lära sig. I allt arbete, vad vi än sysslar med, vem vi än möter eller lever med så är fantasin en övergripande och fullständigt oumbärlig kraft för att utveckla och göra hela livet roligare, rörligare och mänskligare. Helt visst har vi också alla en möjlighet att utveckla den oändligt mycket mer än vad vi faktiskt gör.

Om det är något som verkligen gör oss till människor så är det vår förmåga att fantisera.  Det är just att vi har kraften att inbilla oss och föreställa oss att det kanske kunde gå att flyga som gör att vi nu kan det. Bara för att ta ett enda högt flygande exempel.

”Allt stort som hände i världen hände först i en människas fantasi”
Astrid Lindgren

”Fantasi är viktigare än kunskap för kunskap är begränsad till allt vi vet och kan förstå medan fantasi omfattar hela världen och allt som någonsin kommer att vetas eller förstås”
Albert Einstein

Agneta Sofiadotter: Sufismen och Kärleken
10.11 2018 – 19.1 2019

När jag närmar mig staffliet och den tomma dukens pockande väntan så närmar jag mig själv i min längtan efter att komma hem, verkligt hem i universums virrvarr.  Varje streck jag sätter på denna tomma duk är i samspråk med denna längtan.
En tystnad. En skönhet. En kärleksupplevelse.
Vägen fram till staffliet måste ske i frihet och först då blir det första strecket min hand skapar en ny morgondag, den första dagen i skapelsen.
Jag är inte intresserad av religionens gränser och organisatoriska lagiska system som skiljer mig från denna kärleksupplevelse.  Skiljer mig från min medmänniska. Sufismen är ett möte med de eviga vandrarna som vandrar bortom religiösa och nationella gränser. Det är poeternas, konstnärernas och musikernas hemvist.
Det är mystikens värld som öppnar upp människan och fördjupar konstarterna och detta med det enda väsentliga: kärleken till Skapelsen.

Agneta Sofiadotter

Agneta Sofiadotter är bildkonstnär bosatt i Lund. Hon har en teologie magister och har forskat om Maria Magdalena i konst, musik o poesi genom historien vid Centrum för Religionshistoria vid Lunds Universitet. Sofiadotter  är också utbildad vid Nyckelvikens konstskola, Christer Strömholms och KVs fotoskola samt Academi Grand Chaumière i Paris. 2001 fick Agneta Sofiadotter Region Skånes kulturpris.

Jurybedömda utställningar i Sverige: Rättviks Konsthall, SydOsten, Blekinge Länsmuseum, Landskrona Konsthall, Skånes Konstförenings höstsalong.
Jurybedömda internationellt: Fata Morgana, Art Kaunas Litauen, VII International Drawing of Pilsen i Tjeckoslovakien, Seattle Art Museum, Nordisk Samfundskonst i Köpenhamn.

 

Clay Ketter: Grafika 25.8 – 20.10 2018

 

 

Clay Ketter har varit verksam i Uppåkra sedan karriärens början i mitten av 1990-talet. Utställningen i Staffanstorps Konsthall är en omfattande överblick av arbeten gjorda under hans tid i ateljén i Stora Uppåkra gamla skola. Grundmaterialet till dessa verk, mestadels gipsskivor, screen-trycktes i storformat med bilder från en amerikansk bygghandbok från 1940-talet, Don Graf´s Data Sheets. Själva boken figurerar i väggskulpturen Don, Don, Don.

Clay Ketter är född 1961 i Maine, USA, bosatt i Sverige sedan 1988 och svensk medborgare. Han är representerad vid flertalet institutioner och samlingar i Europa och Amerika och har haft en omfattande utställningsverksamhet i Sverige och internationellt sedan 1994. Ketter tilldelades Carneige Art Award 1999 och hade en separatutställning på Moderna Museet i Stockholm 2009.

Clay Ketter

Arkiv 2017

Adrian Malmgren 7.10 – 22.11, 2017

 

Adrian Malmgren är serietecknare och transaktivist, och hans utställning på Staffanstorps konsthall är en del av Bästa Biennalen som pågår i hela Skåne 21 oktober till 7 november. Malmgrens bilder rör sig kring frågeställningar om kön, identitet, erotik och motstånd. Adrian Malmgren, född 1986, har studerat vid Serieskolan i Malmö och har arbetat som frilansande illustratör och serietecknare sedan 2011. Malmgren brinner för frågor som rör queerrörelsen och vill belysa vikten av att kunna vara den man är utan att behöva klandras av samhällets normer. Han är utöver konstnär och aktivist även en ofta anlitad föreläsare.

Lös konst 21.6 – 16.8


Detalj ur Månskenssonaten av Anna-Lisa Menander

I utställningen Lös konst får vi uppleva ett urval ur Staffanstorps kommuns egen konstsamling: oljor, akryl, textil, litografier med mera. Sammanlagt visar vi 25 verk av 20 konstnärer. Några av de representerade konstnärerna är bland andra Gunnar Ottosson, C O Hultén, Anna-Lisa Menander, Stefan Lundgren, Anders Emgård samt Ronny och Katarina Hård.

Curator: Bengt Bengtsson.

Mitt ögonblick 31.5 – 15.6

Under våren har elever i åk 8  i Staffanstorps kommun deltagit i ett kreativt projekt och nu visas skolarbetet upp för en bredare publik. Arbetet har varit ett samarbete mellan Utbildningsförvaltningen, Kultur och fritid och IFO och en del av den ordinarie undervisningen. Via ABF har eleverna fått en foto- och redigeringskurs och en av fritidsgårdarna har också erbjudit en fotokurs efter skoltid.

Ett bildurval har gjorts av respektive skola och cirka hundra fotografier som kommer att ställas ut i Konsthallen.

Gerd Göran 26.4 – 24.5

Gerd Göran, kolorist – kommer äntligen till Skåne!
Gerd föddes 1919 i Karmansbo i Västmanland, är uppvuxen i Karlstad och bor nu i Sångshyttan strax utanför Hällefors. Göran utbildade sig på Konstfack 1935-41 och har arbetat med textil, måleri och installationer.

2007 kom dokumentären ”Känsla för gult – med Gerd Göran” en film av Eva Akre och Dan Nilsson som också visats på Sveriges Television. 2008 mottog hon Örebro läns landstings kulturpris och 2009 Frödingstipendiet. Med utställningen Näthat ställde Göran ut på Sandgrund; Lars Lerins konsthall.

Gerd Göran är representerad i flertalet kommuner och landsting, med textila utsmyckningar på Karlstad universitet samt på Nationalmuseum i Stockholm.

Hög grumlighet noterades 15.3 – 19.4
Nils Bergendal & Valle Westesson

Foto: Nils Bergendal

Sege Å, ett av våra mest intressanta vattendrag är också det mest bortglömda, och det är dags för en upprättelse. Den kultur som uppstått längs strömfåran sträcker sig 11 000 år tillbaka i tiden och har en bredd som spänner mellan boplatser, offerlundar och fornborgar till moderna industrier, koloniområden och villaträdgårdar. Följ med på en upptäcktsfärd längs en 45 kilometer lång vattenled genom södra Skåne.

Utställningen består av stora printar: 230 cm x 160 cm.
Boken finns till försäljning.

Nils Bergendal – fotograf med ett par decenniers erfarenhet av att fånga verkligheten på bild. Aktuell med utställningen och boken ”The Name of Us”, en dokumentation av det nedlagda Zoologiska museet i Lund.
Valle Westesson – kapten på Blå Båten i Malmö och författare till böckerna ”100 balla ställen i Skåne, – Köpenhamn och – Stockholm”.

Hoppa till navigering