Utställningar

Kommande utställningar:

Emma Jakobsson, Elina Metso, Jonne Persson & Isak Burström – Street Art
19.10 2019 – 16.11 2019

Utställningen är en del av Bästa Biennalen – en regional konstbiennal med fokus på barn och unga.

Curator: Emma Jakobsson.

Elina Metso är muralmålare och illustratör baserad i Malmö. Hon har arbetat med muralmålningar sedan 2014, på ett flertal orter i Sverige och utomlands. För henne är motivet tillsammans med omgivningen det mest relevanta. Frekvent återkommande inslag är porträtt, fåglar och växter som arbetas samman med platsspecifika uttryck. Elina illustrerar också barn- böcker och arbetar med ungdomar i kortare konstprojekt och workshops.
Elinas Instagram

Jonne Persson är en Malmöbaserad konstnär som studerat
utställningsdesign och har ett brinnande intresse för formgivning. Han har tidigare målat på gatukonstfestivaler runtomkring i landet och utför workshops i sprayburksteknik. Jonnes stil är grafisk och expressiv med inslag från surrealismen.
Jonnes Instagram

Emma Jakobsson – Edmalito är utbildad muralmålare med en bakgrund i klassiskt måleri. Stilen är färgstark med inslag från surrealismen. Hon har bl.a. utfört ett beställningsverk i Malmö, en fasadmålning på Monbijouskolan. Hon har också arbetat med scenografi i Amsterdam på Beljmer park theater och utfört ett konstprojekt i Peru där hon bland annat har höll workshops i sprayteknik samt samarbetade med inhemska muralmålare.
Emmas Instagram

Isak Burström är en Skånebaserad konstnär från Stockholm som i grunden är IT tekniker men avslutade sin karriär i Stockholm för att utbilda sig inom muralkonst och har varit aktiv sedan dess. Isak målar i stora färgfält och använder sig av en kollageliknande metod. Målningarna är färgstarka med mycket symbolism. Han arbetar även med visuals och gör elektronisk musik med egentillverkade instrument.
Isaks Instagram

”Vartannat år händer något unikt i Skåne – nämligen Bästa Biennalens konstbiennal. I samband med och under höstlovet kan du uppleva över 200 aktiviteter, tillsammans med din familj, dina vänner och på egen hand, runtom i hela Skåne.” Läs mer om Bästa Biennalen

Areej Almansory
30.11 2019 – 18.1 2020

Bertil Arkrans
1.2 2020 – 28.3 2020

 

 

 

Arkiv:

Kent Wisti – Dagsverken i vingården
7.9 2019 – 6.10 2019

Kent Wisti f. 1971 är konstnär, grafiker, satirtecknare och präst. Utbildad vid KV,s konstskola i Göteborg och grafikskolan Forums kvällsskola i Malmö. Representerad i bland annat Statens konstråd och flera kommuner och landsting. Separatutställningen i Staffanstorps Konsthall innehåller oljemålningar, konsttryck och satirteckningar. 

”Utställningen består till största delen av bildarbeten jag gjort på uppdrag eller i sammanhang av kyrkligt arbete, därav utställningens titel. Mitt konstnärliga arbete, såväl i bildkonsten som i mitt författarskap, lever i den vådliga balansakten mellan tillit och ängslan, autonomi och tillhörighet, kärleken och döden. Det är människans existentiella ramverk.”

Kent Wisti ställer också ut på Galleri Jäger & Jansson i Lund med vernissage och boksläpp på Gallerinatten den 21/9.

 

Anna Larsson – Homeless Angel?
15.6 – 6.7 2019

Anna Marinda-Violetta Larsson är född 1981 och bor sedan några år tillbaka i Lund. Hon har bl.a. en masterutbildning vid Linköpings Universitet / Campus Norrköping samt utbildning vid New York Film Academy. Hon har även en dokumentärfilmsutbildning vid Röda korsets folkhögskola ”Dokumentär i världen” och har producerat dokumentärfilmer i Sydafrika och i Sverige. Det dokumentära berättandet är grunden för de flesta av de konstprojekt som hon jobbat med. Att experimentera med det dokumentära och det iscensatta är genomgående för bildberättandet.

Förutom svartvita fotografier består utställningen i Staffanstorps konsthall av en installation och en filmvisning.

”I mötet jag gör tillsammans med kameran och de jag möter skapar jag ett eget universum där jag ramar in den värld, de människor och de platser jag möter genom linsen. Det är bilder som jag vill dela med åskådaren som tar del av mitt bildberättande och det jag möter”.

Läs mer om Anna Larsson här

Niklas Hellberg – Mitt i rummet
6.4 2019 – 1.6 2019

Niklas Hellberg är född 1964 och bor i Askeröd, Skåne. Hellberg är utbildad vid Konstfack Stockholm 1984-85, och på Forum Malmö 1985-90. Utställningsverksamhet främst i Sverige och Tyskland.

”Hemmet har sedan många år kommit att vara huvudmotivet/modellen för mitt konstnärliga arbete. Hemmet som bild/metafor för oss, människan. Där fungerar hemmet inte bara som fysisk representant för våra ambitioner och förluster utan också som metafor för det inre livet, självet, kroppen, själen. I sin arkitektur blir hemmet ett stilleben med sina vinklar, ytor, ljus, rum, mörker. En scen.”

I konsthallen visas en stor installation, ”Mitt i rummet” – ett mekaniskt skuggspel, som tillsammans med ljusskulpturen ”Förrådet” bildar axeln i utställningen. Utställningen innehåller även måleri och foton, bl.a. ”Rotation”, en stor serie med detaljstudier på delar av ett hem.

Utställningen ingår i en serie bestående av 3 delar:
”Mitt i rummet” i Staffanstorps Konsthall.
”Mellan  Väggar” på Galleri Ping-Pong 13 april – 4 maj.
”Ljudbävning” performance med Mathias Landaeus och Niklas Hellberg, samt diktuppläsning av Daniel Boyacioglu. 11 maj kl 19.00 i Staffanstorps konsthall.

Läs mer om Niklas Hellberg här

Undrien – en fantastikutställning av Magnus Lönn
2.2 2019 – 13.3 2019

UNDRIEN – en fantastikutställning, för barn och alla undra.

Utställningen UNDRIEN är något så ovanligt som en spännande och rolig konstutställning för barn. Den handlar om bokstäver, ord och fantasi och riktar sig till barn i bokstavsåldern och alla andra nyfikna.

UNDRIEN finns överallt eller ingenstans.
Kommer jag till UNDRIEN så snart jag har något att undra över?
Får jag hitta på alldeles egna ord? Är min ordstad lika viktig som min bostad? Kan jag bli ordsynlig med de ord som jag själv finner? Om jag tar bort bokstaven F från fängelse får jag ett ängelse då och vad är det i så fall? Finns det någon som vet vad en stundägare är?

Utställningen UNDRIEN kretsar kring språkliga lekar och ordens kraft att förvandla. Det kan vara en liten förskjutning, en felande länk, en oväntad bokstav i ett bekant ord som ger tankarna ny fart och riktning. Utställningen söker efter fantasins och språkets möjligheter att omskapa.

Utställningen har turnerat i Sverige med start på Kalmar Konstmuseum där tusentals barn kom och ”kokade ord” med Magnus Lönn. Magnus Lönn menar att barn idag matas med andras fantasier men får alltför lite tid att upptäcka sin egen gränslösa fantasi, att kunna fantisera är något som stärker självförtroendet. Likaså förmågan att kunna sammanlänka olika kunskaper så att något nytt och oväntat uppstår, är kanske något av det viktigaste barn kan lära sig. I allt arbete, vad vi än sysslar med, vem vi än möter eller lever med så är fantasin en övergripande och fullständigt oumbärlig kraft för att utveckla och göra hela livet roligare, rörligare och mänskligare. Helt visst har vi också alla en möjlighet att utveckla den oändligt mycket mer än vad vi faktiskt gör.

Om det är något som verkligen gör oss till människor så är det vår förmåga att fantisera.  Det är just att vi har kraften att inbilla oss och föreställa oss att det kanske kunde gå att flyga som gör att vi nu kan det. Bara för att ta ett enda högt flygande exempel.

”Allt stort som hände i världen hände först i en människas fantasi”
Astrid Lindgren

”Fantasi är viktigare än kunskap för kunskap är begränsad till allt vi vet och kan förstå medan fantasi omfattar hela världen och allt som någonsin kommer att vetas eller förstås”
Albert Einstein

Agneta Sofiadotter: Sufismen och Kärleken
10.11 2018 – 19.1 2019

När jag närmar mig staffliet och den tomma dukens pockande väntan så närmar jag mig själv i min längtan efter att komma hem, verkligt hem i universums virrvarr.  Varje streck jag sätter på denna tomma duk är i samspråk med denna längtan.
En tystnad. En skönhet. En kärleksupplevelse.
Vägen fram till staffliet måste ske i frihet och först då blir det första strecket min hand skapar en ny morgondag, den första dagen i skapelsen.
Jag är inte intresserad av religionens gränser och organisatoriska lagiska system som skiljer mig från denna kärleksupplevelse.  Skiljer mig från min medmänniska. Sufismen är ett möte med de eviga vandrarna som vandrar bortom religiösa och nationella gränser. Det är poeternas, konstnärernas och musikernas hemvist.
Det är mystikens värld som öppnar upp människan och fördjupar konstarterna och detta med det enda väsentliga: kärleken till Skapelsen.

Agneta Sofiadotter

Agneta Sofiadotter är bildkonstnär bosatt i Lund. Hon har en teologie magister och har forskat om Maria Magdalena i konst, musik o poesi genom historien vid Centrum för Religionshistoria vid Lunds Universitet. Sofiadotter  är också utbildad vid Nyckelvikens konstskola, Christer Strömholms och KVs fotoskola samt Academi Grand Chaumière i Paris. 2001 fick Agneta Sofiadotter Region Skånes kulturpris.

Jurybedömda utställningar i Sverige: Rättviks Konsthall, SydOsten, Blekinge Länsmuseum, Landskrona Konsthall, Skånes Konstförenings höstsalong.
Jurybedömda internationellt: Fata Morgana, Art Kaunas Litauen, VII International Drawing of Pilsen i Tjeckoslovakien, Seattle Art Museum, Nordisk Samfundskonst i Köpenhamn.

 

Clay Ketter: Grafika 25.8 – 20.10 2018

 

 

Clay Ketter har varit verksam i Uppåkra sedan karriärens början i mitten av 1990-talet. Utställningen i Staffanstorps Konsthall är en omfattande överblick av arbeten gjorda under hans tid i ateljén i Stora Uppåkra gamla skola. Grundmaterialet till dessa verk, mestadels gipsskivor, screen-trycktes i storformat med bilder från en amerikansk bygghandbok från 1940-talet, Don Graf´s Data Sheets. Själva boken figurerar i väggskulpturen Don, Don, Don.

Clay Ketter är född 1961 i Maine, USA, bosatt i Sverige sedan 1988 och svensk medborgare. Han är representerad vid flertalet institutioner och samlingar i Europa och Amerika och har haft en omfattande utställningsverksamhet i Sverige och internationellt sedan 1994. Ketter tilldelades Carneige Art Award 1999 och hade en separatutställning på Moderna Museet i Stockholm 2009.

Clay Ketter

Arkiv 2017

Adrian Malmgren 7.10 – 22.11, 2017

 

Adrian Malmgren är serietecknare och transaktivist, och hans utställning på Staffanstorps konsthall är en del av Bästa Biennalen som pågår i hela Skåne 21 oktober till 7 november. Malmgrens bilder rör sig kring frågeställningar om kön, identitet, erotik och motstånd. Adrian Malmgren, född 1986, har studerat vid Serieskolan i Malmö och har arbetat som frilansande illustratör och serietecknare sedan 2011. Malmgren brinner för frågor som rör queerrörelsen och vill belysa vikten av att kunna vara den man är utan att behöva klandras av samhällets normer. Han är utöver konstnär och aktivist även en ofta anlitad föreläsare.

Lös konst 21.6 – 16.8


Detalj ur Månskenssonaten av Anna-Lisa Menander

I utställningen Lös konst får vi uppleva ett urval ur Staffanstorps kommuns egen konstsamling: oljor, akryl, textil, litografier med mera. Sammanlagt visar vi 25 verk av 20 konstnärer. Några av de representerade konstnärerna är bland andra Gunnar Ottosson, C O Hultén, Anna-Lisa Menander, Stefan Lundgren, Anders Emgård samt Ronny och Katarina Hård.

Curator: Bengt Bengtsson.

Mitt ögonblick 31.5 – 15.6

Under våren har elever i åk 8  i Staffanstorps kommun deltagit i ett kreativt projekt och nu visas skolarbetet upp för en bredare publik. Arbetet har varit ett samarbete mellan Utbildningsförvaltningen, Kultur och fritid och IFO och en del av den ordinarie undervisningen. Via ABF har eleverna fått en foto- och redigeringskurs och en av fritidsgårdarna har också erbjudit en fotokurs efter skoltid.

Ett bildurval har gjorts av respektive skola och cirka hundra fotografier som kommer att ställas ut i Konsthallen.

Gerd Göran 26.4 – 24.5

Gerd Göran, kolorist – kommer äntligen till Skåne!
Gerd föddes 1919 i Karmansbo i Västmanland, är uppvuxen i Karlstad och bor nu i Sångshyttan strax utanför Hällefors. Göran utbildade sig på Konstfack 1935-41 och har arbetat med textil, måleri och installationer.

2007 kom dokumentären ”Känsla för gult – med Gerd Göran” en film av Eva Akre och Dan Nilsson som också visats på Sveriges Television. 2008 mottog hon Örebro läns landstings kulturpris och 2009 Frödingstipendiet. Med utställningen Näthat ställde Göran ut på Sandgrund; Lars Lerins konsthall.

Gerd Göran är representerad i flertalet kommuner och landsting, med textila utsmyckningar på Karlstad universitet samt på Nationalmuseum i Stockholm.

Hög grumlighet noterades 15.3 – 19.4
Nils Bergendal & Valle Westesson

Foto: Nils Bergendal

Sege Å, ett av våra mest intressanta vattendrag är också det mest bortglömda, och det är dags för en upprättelse. Den kultur som uppstått längs strömfåran sträcker sig 11 000 år tillbaka i tiden och har en bredd som spänner mellan boplatser, offerlundar och fornborgar till moderna industrier, koloniområden och villaträdgårdar. Följ med på en upptäcktsfärd längs en 45 kilometer lång vattenled genom södra Skåne.

Utställningen består av stora printar: 230 cm x 160 cm.
Boken finns till försäljning.

Nils Bergendal – fotograf med ett par decenniers erfarenhet av att fånga verkligheten på bild. Aktuell med utställningen och boken ”The Name of Us”, en dokumentation av det nedlagda Zoologiska museet i Lund.
Valle Westesson – kapten på Blå Båten i Malmö och författare till böckerna ”100 balla ställen i Skåne, – Köpenhamn och – Stockholm”.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

2 kommentarer till Utställningar

 1. Hej, finns det utställningsmöjlighet att ställa ut hos er 2018?
  http://www.sissistahli.se

  1. Hej Sissi!

   Välkommen med en utställningsansökan till konsthallen@staffanstorp.se

   Allt Gott!
   Eva