Beträdor

Kolböra. Foto: Anita Wallin

Staffanstorps kommun har väldigt litet allemansrättslig mark. Hela 80 procent av vår jord brukas och odlas och på sådan mark får vi inte vandra fritt. Just därför finns våra unika beträdor.

Beträdorna är ett finurligt system som ursprungligen skapades i Staffanstorp för att ge oss invånare möjlighet att komma ut i naturen, trots att allemansrätten inte gäller på den odlade åkermarken.

(C) Lantmäteriet MS2009/08875, Staffanstorps kommun

På beträdorna, breda gräsbesådda klippta strängar i åkerkanterna, får vi vandra, jogga eller rida fritt. Här kan vi uppleva kulturlandskapet och den skånska landsbygden på doftavstånd. Merparten av beträdorna finns mellan Tottarp och Djurslöv.

Som allmänna ordningsregler för de som utnyttjar ”Beträdan” gäller:

–        Ridning får inte ske då marken är mjuk och spårbildning sker,

–        hundar ska hållas kopplade,

–        endast behöriga fordon får köras på det upplåtna området.

Det var markägaren och lokalpolitikern Anders Björkman som kom med den goda idén i slutet av 80-talet.

Ordet beträda är en ordlek där substantivet ”träda” och verbet ”beträda” parats med varandra.

Staffanstorps kommuns ambition är att de närmaste åren utöka dagens 1,2 mil beträdor. Markägare som upplåter sin åkermark till beträdor ersätts för detta av kommunen.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

2 kommentarer till Beträdor

 1. Hej!
  Jag har en häst uppstallad i Vallby. Försöker hitta lite ridstigar som man får rida på. På banvallen mellan Staffanstorp och Dalby kan man rida. Längs med banvallen mellan Kyrkeddinge och Dalby finns det en remsa gräs på ca 10-15 meter vid ån. Är det typ ”beträda” som det finns på västra sidan av Staffanstorp? På kommunens hemsida får man bara fram beträderna runt Djurslöv och Kolböra. Det finns även grässlingor på sidorna av åkrarna är det tillåtet att rida där? Vi som står i stallet vill gärna ha en karta på vart man kan få rida någonstans.

  1. Hej Hanna!
   Den karta på kommunens sida om beträder som du hittade på vår webbplats är den som gäller. Gräsremsorna vid sidan av åkrarna får man ju inte rida på men man kan ju alltid kontakta markägaren och fråga. Remsan längs med banvallen mellan Kyrkheddinge och Dalby är inte en beträda som vi känner till. Här gäller det också att höra med markägaren. (Jag tar bort din andra kommentar som är samma som denna som du lagt in på medborgarkontorets sida.)
   ha en fortsatt trevlig dag
   Lisbeth, Staffanstorps kommun