Beträdor

Kolböra. Foto: Anita Wallin

Staffanstorps kommun har väldigt litet allemansrättslig mark. Hela 80 procent av vår jord brukas och odlas och på sådan mark får vi inte vandra fritt. Just därför finns våra unika beträdor.

Beträdorna är ett finurligt system som ursprungligen skapades i Staffanstorp för att ge oss invånare möjlighet att komma ut i naturen, trots att allemansrätten inte gäller på den odlade åkermarken.

(C) Lantmäteriet MS2009/08875, Staffanstorps kommun

På beträdorna, breda gräsbesådda klippta strängar i åkerkanterna, får vi vandra, jogga eller rida fritt. Här kan vi uppleva kulturlandskapet och den skånska landsbygden på doftavstånd. Merparten av beträdorna finns mellan Tottarp och Djurslöv.

Som allmänna ordningsregler för de som utnyttjar ”Beträdan” gäller:

–        Ridning får inte ske då marken är mjuk och spårbildning sker,

–        hundar ska hållas kopplade,

–        endast behöriga fordon får köras på det upplåtna området.

Det var markägaren och lokalpolitikern Anders Björkman som kom med den goda idén i slutet av 80-talet.

Ordet beträda är en ordlek där substantivet ”träda” och verbet ”beträda” parats med varandra.

Staffanstorps kommuns ambition är att de närmaste åren utöka dagens 1,2 mil beträdor. Markägare som upplåter sin åkermark till beträdor ersätts för detta av kommunen.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

14 kommentarer till Beträdor

 1. Hej!
  Jag har en häst uppstallad i Vallby. Försöker hitta lite ridstigar som man får rida på. På banvallen mellan Staffanstorp och Dalby kan man rida. Längs med banvallen mellan Kyrkeddinge och Dalby finns det en remsa gräs på ca 10-15 meter vid ån. Är det typ ”beträda” som det finns på västra sidan av Staffanstorp? På kommunens hemsida får man bara fram beträderna runt Djurslöv och Kolböra. Det finns även grässlingor på sidorna av åkrarna är det tillåtet att rida där? Vi som står i stallet vill gärna ha en karta på vart man kan få rida någonstans.

  1. Hej Hanna!
   Den karta på kommunens sida om beträder som du hittade på vår webbplats är den som gäller. Gräsremsorna vid sidan av åkrarna får man ju inte rida på men man kan ju alltid kontakta markägaren och fråga. Remsan längs med banvallen mellan Kyrkheddinge och Dalby är inte en beträda som vi känner till. Här gäller det också att höra med markägaren. (Jag tar bort din andra kommentar som är samma som denna som du lagt in på medborgarkontorets sida.)
   ha en fortsatt trevlig dag
   Lisbeth, Staffanstorps kommun

 2. Jag gick på beträderna idag. Breda och välskötta stigar och en helt underbar natur. Kan verkligen rekommendera en utflykt dit.
  Ligger nära det tätbebyggda samhället – det är bara en kort cykeltur dit.
  Kerstin Nyberg

  1. Hej Kerstin!
   Jätteroligt att du tar dig tid att skriva ner din åsikt, tack för det. Vi får hoppas på en fin sommar med många naturupplevelser.
   Hälsningar Eva Hassgård, Staffanstorps kommun

 3. Får man cykla på beträdorna?

  1. Hej Magnus!
   På beträdorna, får vi vandra eller rida fritt men inte cykla. Du kan läsa mer om att cykla i kommunen här: https://staffanstorp.se/2013/04/30/cykla-i-staffanstorp-kommunens-cykelkarta/
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

   1. Får man lov att springa på beträdorna?

    1. Hej Magnus
     Det går bra att springa på beträdorna.
     Med vänlig hälsning,
     Mats Schöld

 4. Hej!
  Jättetrevlig idé. Men finns det skyltat på något sätt så man kan hitta beträdorna?

  Hälsar
  Nyfiken

  1. Hej Eva,

   En karta på beträdorna utsträckning hittar du ovan. På kartan ser du även var informationstavlan om dem och Kolböra mosse står utanför Djurslöv.
   Med vänlig hälsning
   Anna Fogelberg
   Plan- och landskapsarkitekt
   Stadsbyggnadskontoret

   1. Hej Lisbeth,
    Jag provade länken du angivet men den finns inte utan jag får följande meddelande:
    Staffanstorp
    404: Sidan kunde inte hittas
    Sidan finns inte

    1. Hej Åsa!
     Tack för att du tog dig tid att upplysa oss om länkfelet. Annas länk gick till en äldre nyhet med en kartbild som är samma som på denna sida där du lämnade kommentaren. Här är en nyare med samma text och bild https://staffanstorp.se/2015/07/21/upptack-naturen-och-betraderna/
     Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 5. Jättebra med beträdor, men när nu kommunen betalar för dem så tycker jag att de borde skötas (klippas lite oftare) för att öka tillgängligheten. Jag tycker också att kommunen borde betala för sig och därmed också förbättra tillgängligheten på andra beträdor som inte är markerade med gult på kartan ovan.

  1. Hej Jan,
   Kommunen har ett avtal med aktuell markägare om de beträdor som är utritade på kartan ovan. De beträdorna klipps ungefär fem gånger per år vilket innebär att det inte alltid går att förvänta sig en kortklipp gräsmatta. Du får gärna höra av dig via telefon till mig (du når mig via växeln) med dina synpunkter på skötseln.

   Enligt kommunens översiktsplan är målet att det i framtiden ska finnas betydligt fler beträdor i kommunen, men det är inte i dagsläget klart hur det ska kunna genomföras.

   Med vänlig hälsning, Anna Fogelberg
   Plan- och landskapsarkitekt på Stadsbyggnadskontoret


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »