Beträdor

Kolböra. Foto: Anita Wallin

Staffanstorps kommun har väldigt litet allemansrättslig mark. Hela 80 procent av vår jord brukas och odlas och på sådan mark får vi inte vandra fritt. Just därför finns våra unika beträdor.

Beträdorna är ett finurligt system som ursprungligen skapades i Staffanstorp för att ge oss invånare möjlighet att komma ut i naturen, trots att allemansrätten inte gäller på den odlade åkermarken.

(C) Lantmäteriet MS2009/08875, Staffanstorps kommun

På beträdorna, breda gräsbesådda klippta strängar i åkerkanterna, får vi vandra, jogga eller rida fritt. Här kan vi uppleva kulturlandskapet och den skånska landsbygden på doftavstånd. Merparten av beträdorna finns mellan Tottarp och Djurslöv. Det var markägaren och lokalpolitikern Anders Björkman som kom med den goda idén i slutet av 80-talet.

Ordet beträda är en ordlek där substantivet ”träda” och verbet ”beträda” parats med varandra.

Staffanstorps kommuns ambition är att de närmaste åren utöka dagens 1,2 mil beträdor. Markägare som upplåter sin åkermark till beträdor ersätts för detta av kommunen.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

12 kommentarer till Beträdor

 1. Jag gick på beträderna idag. Breda och välskötta stigar och en helt underbar natur. Kan verkligen rekommendera en utflykt dit.
  Ligger nära det tätbebyggda samhället – det är bara en kort cykeltur dit.
  Kerstin Nyberg

  1. Hej Kerstin!
   Jätteroligt att du tar dig tid att skriva ner din åsikt, tack för det. Vi får hoppas på en fin sommar med många naturupplevelser.
   Hälsningar Eva Hassgård, Staffanstorps kommun

 2. Får man cykla på beträdorna?

  1. Hej Magnus!
   På beträdorna, får vi vandra eller rida fritt men inte cykla. Du kan läsa mer om att cykla i kommunen här: https://staffanstorp.se/2013/04/30/cykla-i-staffanstorp-kommunens-cykelkarta/
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

   1. Får man lov att springa på beträdorna?

    1. Hej Magnus
     Det går bra att springa på beträdorna.
     Med vänlig hälsning,
     Mats Schöld

 3. Hej!
  Jättetrevlig idé. Men finns det skyltat på något sätt så man kan hitta beträdorna?

  Hälsar
  Nyfiken

  1. Hej Eva,

   En karta på beträdorna utsträckning hittar du ovan. På kartan ser du även var informationstavlan om dem och Kolböra mosse står utanför Djurslöv.
   Med vänlig hälsning
   Anna Fogelberg
   Plan- och landskapsarkitekt
   Stadsbyggnadskontoret

   1. Hej Lisbeth,
    Jag provade länken du angivet men den finns inte utan jag får följande meddelande:
    Staffanstorp
    404: Sidan kunde inte hittas
    Sidan finns inte

    1. Hej Åsa!
     Tack för att du tog dig tid att upplysa oss om länkfelet. Annas länk gick till en äldre nyhet med en kartbild som är samma som på denna sida där du lämnade kommentaren. Här är en nyare med samma text och bild https://staffanstorp.se/2015/07/21/upptack-naturen-och-betraderna/
     Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 4. Jättebra med beträdor, men när nu kommunen betalar för dem så tycker jag att de borde skötas (klippas lite oftare) för att öka tillgängligheten. Jag tycker också att kommunen borde betala för sig och därmed också förbättra tillgängligheten på andra beträdor som inte är markerade med gult på kartan ovan.

  1. Hej Jan,
   Kommunen har ett avtal med aktuell markägare om de beträdor som är utritade på kartan ovan. De beträdorna klipps ungefär fem gånger per år vilket innebär att det inte alltid går att förvänta sig en kortklipp gräsmatta. Du får gärna höra av dig via telefon till mig (du når mig via växeln) med dina synpunkter på skötseln.

   Enligt kommunens översiktsplan är målet att det i framtiden ska finnas betydligt fler beträdor i kommunen, men det är inte i dagsläget klart hur det ska kunna genomföras.

   Med vänlig hälsning, Anna Fogelberg
   Plan- och landskapsarkitekt på Stadsbyggnadskontoret