Julkalender

Då börjar skolbibliotekets julkalender med ett nytt boktips om dagen ända fram till jullovet. De flesta böcker är nyligen utgivna. Böckerna finns att låna eller reservera på skolbiblioteket. Vi hoppas att ni hittar något att låna och läsa eller att det ger er julklappstips.

Lucka 19 – Grymheten

Sjuttonåriga Gwendolyn lever med sin pappa i New York. Han är diplomat och en dag försvinner han spårlöst under en tjänsteresa. När polisen ger upp hoppet om att finna honom så tar Gwendolyn över sökandet. Den enda ledtråd hon har är namnet på en palestinsk informatör. Det leder henne till Frankrike och en mycket brutal undre värld av vapensmuggling och trafficking. Under ny identitet reser Gwendolyn via nattklubbar i Berlin in i hjärtat av Prags mäktigaste gangsterfamilj. Filmrättigheterna för boken är redan uppköpta.

Detta var det sista boktipset i julkalendern.

Vi på skolbiblioteket önskar er God Jul och Gott Nytt År!

Lucka 18 – Let it snow

Boken innehåller tre fristående men sammanlänkade romantiska berättelser i juletid. De vävs samman till en helhet. Det tar sin början i en snöstorm…

Jubilee får en annorlunda jul när tåget som ska ta henne till morföräldrarna i Florida blir stående mitt ute i ingenstans under stormen.

Tobin och kompisarna The Duke och JP får en äventyrlig färd i snöstormen när de är på väg till Keun som arbetar på Waffle House under julhelgen.

Och den sista berättelsen handlar om Addie som har dumpat sin pojkvän Jeb men som nu ångrar sig.

Lucka 17 – Cosmo

Cosmo går i 8:an och älskar att spela fotboll. Här får vi läsa om hans liv med fotboll, kompisar och lite kärlek. Hans lag har kämpat i två år för att samla ihop pengar för att spela i Gothia gup. Kan de klara sig i konkurrensen med alla storklubbar? Hemma är det lite stökigt då föräldrarna har flyttat isär. Cosmo oroar sig för om hans föräldrar ska skiljas. Fotbollen tar kraft från skolarbetet så pappa hotar med att han måste sluta med fotbollen om inte skoresultaten förbättras.

Lucka 16 – Inmurade

Leo har flyttat från Stockholm till Firnby. Han börjar 6:an i den nyrenoverade Firnbyskolan där bland annat Natta och Teddy går. Det blir genast motsättningar mellan dessa tre elever. Men så börjar det hända märkliga saker i den nya slöjdsalen i källaren. Det hörs barnskratt och det sprider sig en isande kyla. Leo, Natta och Teddy tvingas att samarbeta för att lösa gåtan.

De mest skrämmande spökhistorierna inträffar inte alltid i övergivna hus eller på gamla vindar, utan snarare där man borde känna sig trygg och säker.

Detta är första delen i triologin Firnbarnen.

Lucka 15 – Nordiska myter

De nordiska gudasagorna med utgångspunkt från skrifter som Eddan av Sture Sturlasson. Här återberättas sagorna om Yggdrasil och födelsen av de nio världarna och slutar med gudars skymning, Ragnarök. Vi möter Oden som är den mäktigaste av dem. Tor, den starke med sin hammare. Loke som är son till en jätte. Och Lokes tre barn, Midgårdsormen, Fenrisulven och Hel. Samt många fler i den nordiska asatron. Läs här om deras spännande äventyr.

Lucka 14 – Svea United: När allt står på spel

Malik, 17 år gör mål på straff i sin allsvenska debut med sitt lag Svea United. Han har nu världen för sina fötter. Men på hemmaplan är mamma sjuk och räkningarna hopar sig och de hotas av vräkning. Då kommer deras tidigare granne Abbe med ett erbjudande. Malik får 100 000 kr om han missar en straff i en viktig match. Det skulle vara lösningen på allt. Men är Malik beredd att riskera sin lovande karriär för att ta emot en muta?

Lucka 13 – Bob en ovanlig katt

När James Bowen hittade en skadad, röd gatukatt hopkrupen i huset där han bodde hade han ingen aning om hur stor betydelse katten skulle få i hans liv. James levde som gatumusikant på Londons gator och det sista han behövde var ett husdjur. Ändå kunde James inte låta bli att hjälpa den unga hankatten. Tillsammans blev de så småningom starkare och långsamt började de våga lita på världen igen.

Lucka 12 – Midnatt: Warriors

Stig in i katternas värld! Världen är uppdelad mellan fyra kattklaner, Åskklanen, Flodklanen, Vindklanen och Stjärnklanen. De olika katterna har alla särskilda egenskaper och drivkrafter.

I en dröm får Åskklanskrigaren Törnklo en profetia från Stjärnklanen, han är tillsammans med tre andra katter utvald att rädda dem alla från ett kommande hot. En ny generation krigarkatter ger sig ut på en resa som inte ens klanernas ledare känner till. En resa som kräver stort mod.

Lucka 11 – Ta det som en man

Artisten och programledaren Hampus Nessvold menar att män och killar måste våga ifrågasätta mansrollen, visa vilka de är under den hårda ytan och prata om sina erfarenheter för att kunna överge de destruktiva och begränsande manlighetsnormer som skadar både samhället och dem själva. I kapitel om sex, våld, vänskap, porr, kärlek och kroppskomplex delar han med sig av sina erfarenheter om manlig vänskap, olycklig kärlek, bögtest och sexmisslyckanden.

Lucka 10 – julen är räddad

Nioåriga Amelia skriver en önskelista till tomten. Hennes mamma är väldigt sjuk, och Amelias önskar att hon ska bli frisk.

I Alvhem är det full fart och bråda dagar. Alla jobbar dygnet runt för att få alla klappar färdiga till julafton. Då kommer sanningens vätte, hon säger till Jultomten att han måste lämna Alvhem, och fly för brinnande livet. Han förstår inte allvaret förrän han märker att hans magiska krafter börjar försvinna. Tänk om han måste ställa in julen? Det får inte ske! Julen måste räddas.

Lucka 9 – Tala är guld; de sa allt till varann utom det allra viktigaste

Amy har en CP-skada och kan inte gå utan rollator, inte tala utan taldator eller kontrollera sina ansiktsmuskler. Men hon är smart och i många situationer orädd.  Hon kommer fram till att hon vill ha en jämnårig personlig assistent som går på hennes skola. Det blir Matthew som får jobbet.  Snart får vi reda på att han har tvångssyndrom med upprepade tankemönster, ritualer och rädslor. Han försöker att dölja det men det hindrar honom från att leva ett normalt liv. En vänskap börjar sakta blomma dem emellan medan de pressar varandra att utmana sina gränser.

Boken är spännande, varm, rolig och svår att lägga ifrån sig. Denna bok rekommenderas verkligen!

Lucka 8 – Lars är LOL

Amanda har verkligen sett fram emot att börja i 6:an då de ska få bli faddrar till förstaklassare. Men det blir inte som hon har tänkt. Hon blir istället fadder till Lars som är ny i klassen och har Downs syndrom. Hon blir väldigt besviken och även orolig hur hon ska klara det. Vad kommer hennes kompisar att säga? Kan hon bli kompis med Lars som är rolig men framför allt så annorlunda? Och hur viktigt är det att vara populär i klassen? Om hon faller för grupptrycket så sviker hon både Lars och sig själv.

Lucka 7 – Vem bryr sig

Youtubestjärnan Therése Lindgren skriver personligt om hur hon en dag bestämde sig för att sakta övergå till att bli vegetarian och vegan. Detta eftersom hon blev medveten om hur djuren hade det.  Med den här boken vill hon uppmana alla att just orka bry sig om hur vi lever våra liv och vad vi tycker är viktigt.

Av författaren till mycket populära boken ”Ibland mår jag inte så bra”.

Lucka 6 – Sköldpaddor hela vägen ner

Sextonåriga Aza Holmes är besatt av bakterier. Och vad som kan hända om de kommer in i hennes kropp. Detta gör att hon alltid har handsprit med sig. Hennes tvångstankar leder till svårigheter när Aza vill hångla. Kommer hon då kunna låta bli att tänka på alla bakterier som kan överföras i en enda kyss?

Izas kompis Daisy blir intresserad då FBI efterlyser en försvunnen miljardär och erbjuder en belöning på 100 000 $…

Lucka 5 – Jakten på julen

Nikolas bor tillsammans med sin pappa långt inne i de finska skogarna. De har det väldigt fattigt. När kungen utlyser en belöning för den som kan bevisa att Alvernas by finns på riktigt, beslutar sig Nikolas pappa sig för att leta rätt på den. Han ger sig av och låter Nikolas elaka faster Carlotta ta hand om honom så länge. Men till slut tröttnar Nikolas på att vänta så han beger sig ut för att hitta sin pappa. Det blir ett äventyr med magi, fantasi och humor.

Lucka 4 – Avhopparen

17 åriga Simon lever som hemlös. Han har hoppat av skolan och försöker nu jobba upp sig i den undre världen. Han håller till i den kriminella delen av staden, även kallad Pulverland. Efter några mindre jobb, så börjar han få gängledaren Tobias förtroende. Men så får han i uppdrag att misshandla sin flickvän, och blir även kontaktad av en man som ger honom ett oväntat förslag. Nu måste Simon välja sida.

Detta är första delen i en populär serie. Innehållet gör att den främst passar årskurs 8 och uppåt. Lättläst.

Lucka 3 – Frågor jag fått om förintelsen

Hédi Fried upplevde Förintelsen under andra världskriget. Det är få människor kvar som lever och kan berätta så boken är mycket viktig. Här utgår hon från de vanligaste frågor hon fått när hon varit ute i skolklasser och pratat. Hon förklarar vad Förintelsen gjorde med de människor som tvingades leva under Nazitysklands terror. Lärdomen som hon vill förmedla med boken är att alla har ett ansvar att se till att historien inte upprepar sig.

Lucka 2 – Vi är en

Grace och Tippy är 16 åriga siamesiska tvillingar. De är sammanvuxna vid höften.  Familjens försämrade ekonomi tvingar dem att börja i en privatskola, istället för hemundervisning som de är vana vid. Båda två blir oroliga. Men trots nyfikna blickar och elaka viskningar så får de för första gången riktiga vänner. De får även känna något som tidigare varit otänkbart -den stora kärleken. Men så börjar Grace må dåligt, och plötsligt står de inför ett svårt beslut.

Texten är i prosalyrik, och känns lätt att läsa. Boken passar främst årskurs 8 och uppåt.

Lucka 1 – Dagbok för alla mina fans: Fly Fältet

Boken handlar om killen Greg och hans familj. Det är juletid och familjen köper en resa till en tropisk ö, för att slippa vinterväder och julens stök. Att få slappna av och njuta av värme några dagar i paradiset…

Det är del 13 i serien. Man behöver inte ha läst någon av de andra delarna. För alla som gillar rolig läsning.