Hjärupslundsskolan firade 10 år

Genom glasklockan. Foto: Lisbeth Svensson

Fredagen den 26 augusti firade Hjärupslundsskolan att det är tio år sedan skolan invigdes. Kommunpolitiker hade bjudits in liksom lärare som slutat på skolan, men i övrigt var det ett firande för de som nu går på skolan.

Klasserna presenterade delar av skolans historia i olika salar, i idrottshallen kunde man lyssna på musikunderhållning, spelandet sköttes mestadels av elever som gått eller går på skolan. Skolan har deltagit flera gånger i den rikstäckande uppfinnartävlingen Finn upp, men också arrangerat egna lokala Finn upptävlingar. Elever har haft framgångar i till exempel fotboll, vilket visades upp vid multiplanen. Här kunde man också skjuta med katapult. I en sal bjöds på högläsning för att visa skolans satsning på läspass – en hel lektion som ägnas åt läsning/diskussioner om litteratur.

Vid tsunamin 2011 gjordes en insamling för att hjälpa Japan, bland annat visades judo och tranvikning. Som ett litet minne av detta, gavs uppvisningar i judo. Flera grepp demonstrerades, pedagogiskt och tydligt, man fick också veta lite om judons ursprung. Mycket uppskattat av åskådarna, även om man såg en del förskräckta ansikten när instruktörerna daskade varandra i mattan så det sjöng om det. Ville man vika papperstranor, fanns möjlighet till detta. Hösten 2015 samlade skolan också in pengar till flyktinghjälpen.

Ett annat uppskattat inslag under eftermiddagen var fikat i matsalen. Eleverna bjöds på fruktkaka med grädde och saft, som hade en strykande åtgång i värmen.

Det blev en lite avslappnad eftermiddag, där eleverna tyckte det var rätt skönt att kunna ta det lugnt och ha någon annat än undervisning i den nästan 30-gradiga värmen.