Seger för Hjärupslundsskolan i Gnistan!

Vattenhallen Science Center tillsammans med Förbundet Unga Forskare och Vattenfall har sedan 2013 arrangerat tävlingen Gnistan.

 

I veckan avgjordes finalen i projektet Gnistan. Sjuor och åttor från tre skånska skolor deltog genom att presentera sina visioner om klimatsmarta hem. Från Hjärupslundsskolan deltog 8c, med sin lärare Annika Hindemith.

Josefin Bjerström, Noa Holtås, Charlie Fagerström och Dylan Ellgren Wermén utvecklade sin idé ”Check your power”. Läs mer om deras arbete här nedan. En riktigt bra tanke som ledde till att de vann hela tävlingen. Ett varmt grattis säger vi och önskar er en riktigt trevlig resa till Experimentarium i Köpenhamn.

Hjärupslundsskolan har vunnit tävlingen en gång tidigare, 2015.

 

Här kan du läsa mer om våra pristagare:

Skånska Dagbladet skriver om vinsten

 

 

Check your power Foto: Annika Hindemith

 

Vårt projekt ”Check your power!” har gått ut på att man skulle kunna skapa en app där man kan se tillgången på el, elpriset och hur vädret är.  I framtiden är det tänkt att man ska avveckla all kärnkraft och byta ut mot förnybar energi och då är man väldigt beroende av hur vädret är. När kärnkraften avvecklas kommer det leda till mindre energi och ett mer instabilt elnät. Man kan även tro att det blir variation i elpriserna eftersom det inte kommer finnas el i samma utsträckning, exempelvis om det är vindstilla och molnigt så finns det inte så mycket energi att förbruka.

Vi tänker därför att man skulle kunna styra sin användning av el beroende på väder. Om man har lite mer koll på eltillgången kanske man tänker en extra gång innan man t.ex. tvättar när det är molnigt. På så sätt skulle man kunna spara pengar och även energi och på så sätt hålla elnätet i bättre balans.

Vi har en vision att man skulle kunna knyta appen till husets apparater så att man kan sätta igång dem via appen när det finns gott om el. Det unika med vår app är att du kan följa vädret och även ha koll på elpriserna så att man tänker en extra gång innan man gör något som kräver mycket energi.

Vi har även försökt samla all information på ett ställe så att man slipper ha en massa olika appar och besöka separata hemsidor. Vi har också försökt göra den så enkel som möjligt så att alla ska kunna använda den.”