Hjärups park – en ny park i Staffanstorps kommun

Inspirationsbild Illustration & Licens: C Stad & Landskap

Parken ska bli ett nytt natur- och rekreationsområde i Hjärup. Målet
är att skapa en park med en enkel grundstruktur och olika
delområden som kan erbjuda en stor variation av aktiviteter, rum och
en mångfald av upplevelser.

Området ska fungera som en vardagspark för promenader, lek, motion, hundrastning, grillning, avkoppling, valborgsfirande, midsommarfirande med mera. Då den är så pass stor kommer utbyggnaden ske etappvis.

Staffanstorps kommun vill utveckla ett ca 10 hektar stort område, som
idag är åkermark, till en framtida park i Hjärup. Parken
omgärdas av befintliga villor samt idrottsplats och nya
bostadsområden inklusive ny skola. Den är även tänkt att
användas för att hantera dagvatten från områdena norr om parken. Parkens gång- och cykelvägar kommer kopplas på de befintliga och kommande vägarna i den omkringliggande bebyggelsen för att göra den tillgänglig från alla vädersträck.

Webbplatsen staffanstorp.se/hjarupspark har vi skapat för att kunna hålla allmänheten uppdaterad om hur det går med projektet. Här kan man till exempel hitta gestaltningsprogrammet för Hjärups Park.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 characters available

43 kommentarer till Om Hjärups park

 1. Hur skall vi tolka projektledarens tystnad och ovilja att svara på frågorna om hur parken fortskrider ?

 2. Hej,
  Ska något hända med parken och Hjärup NO III i år?
  Mvh,
  Björn

 3. Hej.
  Nu har vi passerat halvårsskiftet och jag har inte sett någon verksamhet eller information som tyder på att det händer något eller skall hända något i Hjärups parken under 2019.
  Finns det en plan för 2020?
  Hjärups parken används mycket av oss alla. Men det hade varit bra om den blev klar någon gång. Har man kanske minskat ambitionerna av hur man ville att parken skulle innehålla/se ut?
  Finns det en verkstälighetsplan från nu tills när allt skall vara klart?

 4. Hur ser arbetsplanen i förverkligandet av parken ut i år? Nu måste väl budgeten vara klar? Se tidigare svar nedan.
  Enligt ursprunglig plan och information skulle det i den västra delen av parken vara mycket blomsteräng istället för grön, steril golfgräsmatta.
  I fjol så sa man att blomsterängen skulle vara lite mindre.
  Nu ser jag att man har klippt hela gräsområdet med maskin. Det blev således ingen blomsteräng? Inte ens en tumme!

  1. Hej Åke!

   Som jag tidigare svarat så handlar vi just nu upp entreprenaden för Hjärup No 3 samt den sista etappen av parken. Om allt går som det ska kommer arbetet att påbörjas i sommar och vara klart innan nästa sommar.

   Precis som du säger så ska det vara en hel del äng i den västra delen av parken. Tyvärr har entreprenören missat och klippt alla ytor som bruksgräs. De kommer att släppa upp ängsytorna igen framöver.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm, Projektledare
   Tekniska avdelningen, Staffanstorp kommun.

 5. Hej!
  Jag undrar var i parken det planerade utegymmerkommer hamna?
  Tänkte också tipsa er om att utegymmet i Stadsparken i Lund kanske kan vara en bra förebild så det blir ett gym med bra utrustning.
  Med vänlig hälsning,
  Anna

  1. Hej Anna

   Utegymmet planeras att hamna på den stora grusytan i parkens norra del. Tack för din input, vi ska kika på det.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm, Projektledare
   Tekniska avdelningen, Staffanstorp kommun

 6. Hej.
  Vi är många som ser fram emot parkens slutförande. I synnerhet sportaspekten. Ett utegym är det många som förväntar sig och känns helt rimligt. Har sett andra förslag som tennisbana, vilket oxå är bra förslag, eller kanske en utepadel bana.?
  Förstår att mycket är avhängigt klubbad budget.
  Vänligen återkoppla på ovan efter att budgeten är klubbad den 6:e mars.
  Tack
  /Staffan

  1. Hej Staffan!

   Tack för din synpunkt. Parken är inte att betrakta som en idrottsanläggning och vi kommer därför inte att anlägga några större idrottsanläggningar såsom tennis- och padelbanor i parken. Idag finns där boulebanor och vi kommer att anlägga ett utegym längre fram.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm, Projektledare
   Tekniska avdelningen, Staffanstorp kommun

 7. Hej.
  Finns det inga positiva nyheter att rapportera angående parkens framskridande, det känns nästan som man förhalar frågorna, antingen är det för varmt, för kallt för blött osv – är det pengar som saknas ?
  Med vänlig hälsning // Jonas

  1. Hej Jonas.

   Det positiva är att vi projekterar för fullt och inom någon vecka har färdig handling för att handla upp entreprenör för att bygga den sista etappen av parken. Den kommer att byggas samtidigt som vi bygger Hjärup No3. Som tidigare nämnt så väntar vi fortfarande på att politiken ska ta beslut om årets budget. Detta förväntas att ske i början på mars. Om beslutet innebär att vi får äskade medel så kommer vi att påbörja upphandlingen av entreprenör. Vi hoppas på en byggstart i sommar.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm
   Projektledare, Tekniska enheten
   Staffanstorp kommun

 8. Hej!

  Jag undrar om ni har planerat att bygga ett utegym? Det hade varit väldigt trevligt!

  MVH

  Ali Al Mukhtar

  1. Hej Ali

   Det finna planer på att anlägga ett utegym i parken. Just nu kan jag tyvärr inte svara på exakt när det blir av.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm
   Projektledare, Tekniska enheten
   Staffanstorp kommun

 9. Hej!
  Det vore trevligt med lite mer offentlig utsmyckning i den nya parken. Jag tänker på tex att vi i en av de äldre parkerna har en trä-ekorre och en trä-krokodil. Något liknande vore trevligt för att få lite mer liv i de nya parkerna.

  1. Hej

   Jag får börja med att be om ursäkt att du fått vänta på svar. Tankar om konst och utsmyckning för parken finns med i planeringen, vi tar med oss din synpunkt i det fortsatta arbetet.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm
   Projektledare, Tekniska enheten
   Staffanstorp kommun

 10. Hej på Er.
  Hur går det med nästa etapp i parkbygget, har ni fått några nya pengar eller kommer det att dra ut ännu mer på tiden – hade varit en lycka för alla Hjärupsbor att ha en härlig park att vistas i nästa sommar (2019), hur ser era planer ut ?
  Med vänlig hälsning // Jonas

  1. Hej

   Vi jobbar som tidigare nämnt med projekteringen. Budgeten är ännu inte beslutad för nästa år så tyvärr har jag inga besked att ge än.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm
   Projektledare, Tekniska enheten
   Staffanstorp kommun

 11. Hej!
  Parken växer sakta fram och det ser mycket lovande tycker jag. Jag läste nyss en gammal artikel i Sydsvenskan om att Tennisbanor kunde vara ett alternativ vilket jag tycker vore bra för alla sportälskande hjärupsbor. Vi har multicourt med basket och bandy, skateramper, fotbollsplaner och nytt utepingis vid Uppåkraskolan men mig veterligen ingen tennisbana. Visst vore det härligt och trevligt att kunna spela tennis här i byn en sport som passar både yngre och äldre. Det finns olika typer av underlag som klarar utemiljö.
  Med vänlig hälsning,
  Alexander

  1. Hej

   Vi tar till oss din synpunkt och tar med den i det fortsatta utvecklingsarbetet.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm
   Projektledare, tekniska enheten
   Staffanstorp kommun

 12. Förstörda träd i Hjärups park!

  Min son var ute och gick idag den 19 juli och uppmärksammade att flera av träden hade stora skador på stammarna. Har svårt att se att det är torkan som orsakat.
  Det ser tyvärr ut som skadegörelse.
  Någon från kommunen borde titta till träden.
  Mvh
  Julia Svensson

  1. Hej Julia!
   Tack för er uppmärksamhet! Vi har varit ute och tittat på träden, det finns inga skador, vad vi såg är bara träd som har fällt bark.
   Mvh Bassam, Staffanstorps kommun

 13. Tycker parken ser ut att bli riktigt bra, nu när senaste etappen är klar är man nyfiken på när nästa och sista är tänkt att färdigställas?

  1. Hej Carl

   Vad roligt att du tycker det blir fint. Vi kommer att projektera nästa etapp under hösten. Vi har ännu inte budgeten klar för 2019, men vi hoppas kunna färdigställa parken nästa år.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm
   Projektledare
   Staffanstorp kommun

 14. Hej Anna
  Semestertider, men ändå en fråga.
  Vad jag har förstått av annan information än på detta forum så har det nu fattas ett politiskt beslut med resurser om att fortsätta med arbetet av parken i Hjärup.
  Är det riktigt?
  I så fall vad innebär beslutet mer praktiskt?
  Vilka åtgärder har ni fått resurser till och hur ser tidsplanen ut?

  1. Hej Åke,

   Det är riktigt att vi har som avsikt att anlägga ytterligare en del av parken i höst, etapp 2. Etapp 2 kommer att anläggas i två omgångar. I höst kommer ytorna norr om Slätt- och Vångavägen samt planytan norr om Vångavägen att anläggas, se det röda området på illustrationen.

   I denna del ingår markmodulering, grusgångar, större planteringar och parkutrustning. Då entreprenör inte tilldelats projektet än så kan jag inte svara närmare på tidplan i detta skedet. Mer information kommer att läggas ut på hemsidan i början av hösten.

   Med Vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela
   Parkingenjör i Staffanstorps kommun

 15. Hej, nya parken är verkligen en fint inslag i Hjärup! Har något beslut tagits om ett utegym i parken? /Pernilla

  1. Hej Pernilla!

   Vad roligt at du tycker det blir fint. Vi har fått en hel del önskemål om utegym och det finns absolut med i våra planer. I nuläget finns det inget beslut om när det kommer att anläggas.

   Vänlig hälsning
   Anna Palm
   Projektledare
   Staffanstorp kommun

 16. Hej!
  Pratade i höstas med någon från tekniska enheten om en boulebana. Han skulle framföra önskemålet då det stod i katalogen över Staffanstorps kommun att en boulebana skulle finnas i Hjärup vilket ej var riktigt.
  Kommer det att planeras anläggas boulebana/ banor?
  Krävs ju inte så mycket arbete och stora ytor finns och blir till glädje för många.
  Hälsningar Barbro

  1. Hej Barbro!
   I gestaltningsprogrammet för Hjärups park som togs fram 2014 så nämns boulebanor som ett av många förslag för de utvecklingsytor som finns i norra delen. Vi har ännu inte tagit beslut om exakt vad dessa ska innehålla och när det i så fall ska genomföras.

   Vi tackar för din synpunkt och tar den med oss i arbetet med vidareutvecklingen av parken.

   Vänlig hälsning Anna Palm, projektledare, Staffanstorps kommun

 17. Vad och när händer det något i Hjärupsparken under 2017?

  1. Hej Åke!
   Vi är i färd med att projektera etapp 2 av Hjärups park och beslut har ännu inte tagits om när och vad som ev ska byggas under året. Jag återkommer med mer information här på webbplatsen så snart vi kommit längre i processen.

   Vänlig hälsning Anna Palm, projektledare, Staffanstorps kommun

   1. Hej Anna. Nu har det gått två månader sedan Åke ställde sin fråga, har det inte tagits några beslut ännu ? Tiden går och vi vill gärna se att parken fortsätter att utvecklas ……….

    1. Jag har full förståelse för att ni vill att det ska hända saker och det är även vår önskan att arbetet inte ska stanna upp. Se mitt förra svar för mer konkret svar på frågan.

 18. Hej!
  Med stor glädje och entusiasm så upptäckte vi under vår promenad i nya parken häromdagen att det var fullt av liv och rörelse vid och på dammen. Dammen som fryst till is och nu tjänade som bandyplan till två familjelag som slogs om ära och berömmelse!?
  Vi begav oss raskt hem för att snöra på oss våra skridskor och hann med en kort åktur innan det blev för mörkt att fortsätta åka.
  Stor succé hos hela familjen att vi fått så nära till en näst intill bottenfryst damm att stappla runt på.
  Nu till min fråga, det vi saknade var lite bättre belysning på något ställe kring dammen och en plats nära dammstranden att grilla en utflyktskorv på. Finns det med i planerna framåt?

  1. Hej Maria,
   Det glädjer oss att höra att ni uppskattar er nya park och att ni är många som använder den flitigt!

   I dagsläget har vi inte planerat in någon mer belysning kring dammen eller någon specifik grillplats vid dammstranden. Dock tar jag med mig dina synpunkter. Parken är levande och föränderlig och därför är det aldrig för sent att komma med förslag för framtiden.

   Med Vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela parkingenjör i Staffanstorps kommun

 19. Hej!
  Tillkomsten av Hjärup Park känns mycket spännande att följa. Av presentationen att döma kommer detta att bli en enorm tillgång för nästa generation Hjärupsbor. Jag har en synpunkt kring detta.

  Med tanke på det stora antalet hundägare i Hjärup borde parken inrymma en rejäl hundrastplats som inbjuder hundägare att träffas med sina hundar.
  Vi har idag en hundrastplats utlokaliserad till korsningen Lommav/järnvägen. Den användes mycket sparsamt vilket inte är så konstigt då den lämnar allt i övrigt att önska. Denna kommer dessutom att stryka på foten vid järnvägsutbyggnaden vilket inte blir någon förlust.
  Jag tänker mig en hundrastplats med lite omgivande grönska, några bänkar och bord för besökarna, mm. En plats där man rastar sin hund samtidigt som man träffar andra hundägare. Alltså inte bara en hundtoalett.
  Ett tips är att titta på hundrastplatsen nedanför Strandvägen i Lomma som är mycket välbesökt.

  Gert

  1. Hej Gert!

   Vi har för avsikt att anlägga en hundrastplats i parken. Platsen som i dagsläget är planerad för detta ändamål kan du se på sida 10 i gestaltningsprogrammet för parken. Det är den gulstreckade ytan uppe till vänster i kartutklippet. När vi väl ska påbörja anläggandet får vi åter igen ta en titt på placeringen, men jag tror personligen att det kan bli en väldigt fin plats.

   Anläggandet ingår dock inte i projektet Hjärups park. Den kommer därför, i likhet med lekplats med mera, anläggas då parken i övrigt är klar.

   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, projektledare Hjärups park, Staffanstorps kommun

 20. Hej
  Ni beskriver att dammen vid Uppåkraskolan skall ha flacka kanter, men närmast promenadstigen finns ju något som närmast liknar uppmurade bassängkanter. Vad är dessa avsedda för?

  1. Hej Annette!

   Gabionerna, det vill säga de stenfyllda nätkorgarna, kommer utgöra det mer strikta inloppet i norr av dammen. Det är dels estetik, ett sätt att få känslan av en mer formell del av parken i norr, och dels ett sätt att vinna lite höjd för bron.
   Vi kommer fylla upp marken till en jämn nivå med krönet på gabionmurarna och sätta staket runt om.

   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, tekniska enheten
   Projektledare Hjärups park

 21. Hej Kent!

  Jag skulle vilja föra fram önskemål om att placera en eller flera sandplaner för beachvolleyboll i Hjärup. Som inspiration kan man titta in planerna i Lunds stadspark. Fördelen med planerna är att de kan användas till både beachvolleyboll, beachhandboll och beachsoccer (kanske även boule?) som är mycket populära sporter. Det blir alltså en fin mötesplats för invånarna i Hjärup där man kan spela tillsammans och stärka gemenskapen (sociala lagsporter). Det lockar alla olika åldersgrupper och jag tror mig vara säker på att det kommer utnyttjas väldigt mycket.

  Varmt tack på förhand! Mvh Malin

  1. Hej Malin!

   Bra idé! Som jag skrev till Martin här ovan så kommer vi undersöka vilka intressen som finns då själva parkentreprenaden närmar sig sitt slut och det är dags att planera utvecklingsytorna.

   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, tekniska enheten
   Projektledare Hjärups park

 22. Hej!

  Har önskemål om tennisbana, behöver inte vara grus utan det finns idag andra ”underhållsfria” alternativ. Tror det hade varit mycket uppskattat då det finns många tennisspelare i Hjärup.

  MVH
  Martin

  1. Hej Martin!

   Då etapp 2 av Hjärups park närmar sig sitt slut och själva parken börjar bli färdig kommer vi undersöka vad Hjärups invånare vill ha på utvecklingsytorna. Lekplats, hundrastplats och utomhusgym faller sig naturligt i parken, men i övrigt fattas inga beslut om utvecklingsytorna just nu.

   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, tekniska enheten
   Projektledare Hjärups park