Val 2018

Val 2018

Söndagen 9 september 2018 är det val till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige

Informationen på denna sida uppdateras kontinuerligt under 2018.

Den andra söndagen i september vart fjärde år är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. år 2018 är det val 9 september. Om du inte kan rösta på valdagen är det förtidsröstning i Staffanstorp 22 augusti – 9 september.

Staffanstorp kommun håller ju nu på med förberedelserna inför valet. Här på Staffanstorp.se/val2018 kan du läsa mer om valet och också få svar på vanliga frågor. Allt om valet hittar du på Valmyndighetens sida val.se

Röstmottagare

Är du intresserad av att arbeta som röstmottagare vid valen 2018 är du välkommen att skicka in din intresseanmälan till valnamnden@staffanstorp.se.

Som röstmottagare delar du ut valkuvert, håller ordning i vallokalen, tar emot röster samt räknar rösterna vid valdagens slut. Du får timarvode för din insats.

För att jobba som röstmottagare vid valet 2018 till riksdag, kommun och landsting så kommer det vara krav på att genomgå en utbildning som valnämnden i Staffanstorps kommun anordnar. Datum och tid för denna utbildning kommer att meddelas till de som blir förordnade som röstmottagare.

Mer om valet

Söndagen den 9 september är det val i Sverige, Skåne och Staffanstorp. Då får du en möjlighet att rösta fram dina representanter till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige för de kommande fyra åren.

Sveriges kommuner ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige vart fjärde år och valet till Europaparlamentet vart femte år. Utöver detta ansvarar kommunerna för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

I varje kommun finns en valnämnd som har ansvaret för att valen genomförs på det sätt som lagstiftningen anger. I valnämndens ansvarsområde ingår att se till att det finns vallokaler och att det i dessa lokaler finns röstmottagare som tar emot, registrerar och räknar rösterna som kommer in under valdagen.

I Staffanstorps kommun finns det sammanlagt 13 valdistrikt och vallokalar där du kan rösta på valdagen. Till detta kommer också möjligheten att förtidsrösta på 2 platser före valdagen.

Vem får rösta i vilka val?

Det är uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen som avgör vem som har rätt att rösta och var. Det innebär att väljare bosatta i Sverige tas upp som röstberättigade i det valdistrikt där de var folkbokförda 30 dagar före valdagen.

Du har rösträtt till riksdagsvalet om du:

 • senast på valdagen fyller 18 år
 • är svensk medborgare
 • är eller någon gång varit folkbokförd i Sverige

Du har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om du:

 • är svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen respektive landstinget
 • är medborgare i något av EU:s medlemslänker eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen respektive landstinget
 • är medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen samt är folkbokförd i kommunen respektive landstinget

Om förtidsröstning

Om du inte kan rösta på valdagen 9 september kan du förtidsrösta i en röstningslokal var du vill i Sverige. En röstningslokal kan exempelvis vara kommunhuset, en skola eller ett bibliotek. Du måsta ta med dig röstkort och id-handling.

Förtidsröstningen startar 22 augusti och pågår till valdagen 9 september. Staffanstorps kommun kommer ha 2 förtidsröstningslokaler öppna i kommunen, en i Hjärups bibliotek och en i Rådhuset i Staffanstorp.

Kontaktinformation

Valnämnden, 245 80 Staffanstorp

Växel: 046-25 11 00, e-post

Valkansli: 046-251262

Vill du veta mer?

valmyndighetens webbplats finns utförlig information på många olika språk om val 2018.

Vill du fråga något kan du ringa valmyndighetens valupplysning

Telefon: 020-825 825

Valupplysningen är öppen måndag – fredag 08.00-17.00

Utökade öppettider 3 – 9 september:

Måndag – lördag 08.00-20.00

Söndag (valdag) 08.00-21.00

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

2 kommentarer till Val 2018

 1. Hej!
  Hur ska jag kunna rösta på Anneroskolans matsal vad jag vet är den skolan riven.
  Då slipper man rösta i denna ggr.

  Mvh
  Monica Norrman

  1. Hej Monica!
   Uppgifterna på ditt röstkort stämmer. Anneroskolan är flyttad till Skolgatan 5, 245 31 Staffanstorp. Adressen återfinns på ditt röstkort.

   Med vänlig hälsning Valkansliet Staffanstorps kommun


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »