Ambulerande röstmottagare

Väljare som på grund sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till ett röstmottagningsställer får om de begär det lämna sin röster i bostaden till särkskilt förordnade röstmottagare, ambulerande röstmottagare. Detta är möjligt under samma tid som förtidsröstningen får ske, dvs. från och med 18 dagar före valdagen.

Samma regler som gäller vid röstmottagning i en röstningslokal för förtidsröstning ska tillämpas. Dvs. minst två ambulerande röstmottagare ska alltid arbeta tillsammans hela tiden.

Kommunala bud har upphört och ersätts av ambulerande röstmottagare. Budröstningen finns som tidigare kvar som en möjlighet att rösta.

Bokning av ambulerande röstmottagare

Bokning av ambulerande röstmottagning ska bokas senast kl. 15.00 dagen innan via valkansliets telefon, 046-251262, förutom på valdagen då det går att boka fram till kl. 14.00.

Följande dagar och tider är det möjligt att boka in ambulerande röstmottagning:

22 augusti – 24 augusti kl. 16.00 – 18.00

27 augusti – 31 augusti kl. 16.00 – 18.00

3 september – 7 september kl. 16.00 – 18.00

9 september kl. 14.00 – 16.00

 

Vid bokning av ambulerande röstmottagare ska namn och adress uppges.

Skillnader mellan bud och ambulerande röstmottagare.

Ett bud får inte hjälpa väljaren utan är enbart en transportör av väljarens iordninggjorda röst till en förtidsröstningslokal eller väljarens vallokal. En budröst får göras i ordning tidigast 24 dagar före valdagen.

En ambulerande röstmottagare tar emot väljarens röst på samma sätt som i en förtidsröstningslokal och är, på begäran av väljaren, även skyldig att hjälpa väljaren att göra iordning sin röst. Röstmottagaren har tystnadsplikt. Röstmottagaren har med sig allt behövligt material som finns i förtidsröstningslokal och för även en väljarförteckning. Ambulerande röstmottagare kan ta emot röster under 18 dagar före valet.

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.