Vanliga frågor om valet

Vem får rösta? Var kan jag rösta? Måste jag visa legitimation?

Här får du svar på dessa och andra vanliga frågor.

 

Vem får rösta i valet till Europaparlemantet?

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige eller är medborgare i något av EUs medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.

Har jag som utvandrad svensk medborgare rösträtt?

Ja, du har rösträtt till Europaparlamentet. Vart tionde år måste du själv anmäla till Skatteverket i Sverige för att få vara med i röstlängden för 10 år framöver. Inför varje val skickar Valmyndigheten ut utlandsröstkort och brevröstningsmaterial till de utlandssvenskar som anmält utlandsadress till Skatteverket

När får jag mitt röstkort?

Du får ditt röstkort i brevlådan ungefär tre veckor före valet.

Måste jag visa legitimation när jag röstar?

Du måste styrka din identitet för att få rösta. Du kan styrka din identitet på tre sätt:

 • vara känd av röstmottagaren
 • visa ID-handling
 • någon annan person går i god för din identitet. Då måste de som går i god visa sin ID-handling. Personnumret på den som går i god skrivs ned i röstlängden

Hur vet jag vilken vallokal jag ska rösta i?

Röstkortet innehåller information om din vallokals adress och öppettid. Dessutom står det vilka val du har rösträtt i. Det är inget krav att du ska ta med röstkortet när du röstar i din vallokal eller på en utlandsmyndighet men det underlättar arbetet för röstmottagaren.

Hur kan jag rösta i utlandet?

Du kan brevrösta eller rösta på en ambassad eller ett konsulat.

Vad gäller för att få brevrösta?

Alla som är utomlands kan brevrösta från utlandet. Brevröstningsmaterial kan du beställa från Valmyndigheten eller från en ambassad eller ett konsulat. Brevrösten får postas tidigast 45 dagar innan valdagen i utlandet. Brevrösten ska ha kommit till Valmyndigheten senast dagen efter valdagen.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »