Hoppa till huvudinnehåll

Att rösta

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det finns även särskilda regler för de olika valen.

På valdagen kan du rösta i din vallokal eller i någon av alla röstningslokaler för förtidsröstning. Vilken vallokal du kan rösta i står på röstkortet.

Om du inte kan delta på valdagen, går det bra att förtidsrösta eller rösta med bud.

Rösta i Sverige

 • Röstkort

  Om du har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Röstkortet skickas 18 dagar före valdagen. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider.

  Du måste med dig röstkortet om du ska förtidsrösta.

  Du som bor i utlandet får ett speciellt röstkort som skickas ut cirka 50 dagar före valdagen. Du kan använda detta röstkort för att brevrösta eller rösta på ambassader eller konsulat.

 • Förtidsrösta

  Du har möjlighet att förtidsrösta. Ta med dig din id-handling och röstkort till vallokalen.

  Du kan få hjälp vid röstning, eller rösta med bud. Mer kan du läsa på Valmyndighetens hemsida.

  Det är varje kommun som bestämmer vilka lokaler som ska ha förtidsröstning. Valmyndigheten tar fram kartor och adresser till alla vallokaler och lokaler för förtidsröstning.

 • Hur röstar jag?

  I vallokalen hittar du valsedlar för alla part som ställer upp i valet. Det kan skilja sig vilka parti som deltar i din kommun, regionen och riksdagen.

  Du kan välja att rösta på bara partiet eller personrösta på en kandidat. Om du inte kryssar för en person blir din röst en röst på partiet.

  Röstar du blankt, det vill säga lämnar valsedeln tom, räknas valsedeln som ogiltig och påverkar inte mandatfördelningen mellan partierna. Valmyndigheten och länsstyrelserna redovisar vid den slutliga sammanräkningen hur många som röstat blankt.

Mer information

Kommunstyrelseförvaltningen