Dödsfall & begravning

Begravningskrans Foto: Lisa Castle By: flickr.com

I stunder av sorg kan det vara svårt att tänka klart. Här får du råd om vad som rent praktiskt måste ordnas när en närstående har gått bort.

Borgerlig begravning

Borgerlig begravning är en högtidsakt där inga religiösa inslag förekommer. Det finns inga fastställda regler för den borgerliga begravningen. Den kan utformas just så personligt som man själv vill. Borgerlig begravning kan förrättas i begravningskapell.

För kontakt med en av kommunens borgerliga begravningsförrättare ska du ringa kommunens växel 046-25 11 00. Kommunalt utsedd begravningsförrättare ska vara kostnadsfri för dödsboet efter den avlidne. Förberedelsen av ceremonin sker i nära kontakt med den avlidnes familj och i samarbete med begravningsbyrån.

Begravningsavgift

Sedan kyrkan skildes från staten betalar alla som är bokförda i landet en speciell begravningsavgift via skattsedeln. Denna betalar man oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte eftersom begravningsverksamheten anses vara en samhällsangelägenhet för alla medborgare. Det är Svenska kyrkan som ansvarar för det praktiska kring begravningar och kyrkogårdar. Begravningsavgiften varierar mellan olika församlingar.

Begravningsombud för den som inte tillhör Svenska Kyrkan

Ombudet ska granska hur församlingarna tillvaratar intressen för den som inte är med i Svenska kyrkan samtidigt som de ska ha tillsyn över hur Svenska kyrkan förvaltar den gemensamma begravningsavgiften.

Vid frågor vänligen kontakta Staffanstorps kommun

Dödsboanmälan

I samband med dödsfall ska en bouppteckning förrättas. Förutom i de fall där tillgångarna inte räcker till annat än begravningskostnader och andra utgifter i samband med dödsfallet och om det inte finns någon fast egendom eller tomträtt, då ska istället en dödsboanmälan göras inom två månader. Socialtjänsten upprättar dödsboanmälan och översänder den till skattemyndighet. Om någon av dödsbodelägarna ändå begär bouppteckning ska sådan förrättas. Kontakta medborgarkontoret.

Du  kan även läsa mer om dödsboanmälan här >>

Hoppa till navigering

 • Information om COVID-19

  coronavirus

  Staffanstorps kommun följer noga händelseutvecklingen kring covid-19. Vi har skapat en sida med länkar till sidor där du kan läsa mer information och råd kring sjukdomen. Den sidan besöker du genom att klicka här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »