Konsumentvägledning

Konsumentvägledning, illustration: Alva Esping

Det kan vara både krångligt och tidsödande att ha kunskap om alla rättigheter och skyldigheter vi konsumenter har. Därför finns konsumentrådgivning. Hit kan du vända dig för att få råd inför ett köp av en vara eller tjänst. Du kan också få stöd vid klagomål eller om du har råkat i tvist med ett företag.

Öppettider

Sommaröppettider

Under veckorna 26-33 sommaren 2019 kommer konsumentvägledaren att vara tillgänglig per telefon och mejl kl. 09.00-12.00 samtliga måndagar (utom den 15 juli) och onsdagar.

Ordinarie öppettider

Måndag-fredag, kl. 9-12, då enbart via e-post och/eller telefon med undantag för semester, sjukdom och helgdagar.

E-post  (var god uppge i vilken kommun du bor)
Telefon: 046-25 16 85.
Besök: endast efter överenskommelse.

För telefonförfrågningar på andra tider hänvisas till Hallå konsument, 0771-525 525 se nedan.

Hallå konsument

Upplysningstjänsten Hallå konsument är ett komplement till kommunal konsumentvägledning (oberoende vägledning genom Konsumentverket).

Du kan nå vägledarna på 0771-525 525 måndag-onsdag kl. 9-15, torsdag kl. 9-18 samt fredag kl. 9-12.

På webbplatsen Hallå konsument kan du läsa mer.

Länkar

Bland länkarna här nedan hittar du mycket information för dig som är konsument. Du kan till exempel göra en egen kalkyl inför ditt bilköp, jämföra tester på olika produkter eller göra en budget.

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är en statlig myndighet som har till huvudsaklig uppgift att opartiskt – och utan avgift för parterna – pröva konsumenttvister.

Fastighetsmäklarnämnden är en statlig myndighet som registrerar och utövar tillsyn över fastighetsmäklare samt informerar om god fastighetsmäklarsed de försöker på olika sätt berätta om vad man som konsument ska tänka på inför en bostadsaffär.

Konsumentverket Statlig myndighet med uppgift att ta tillvara konsumenternas intressen.

Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå Byråerna är opartiska och lämnar information och vägledning till privatpersoner, i frågor som rör bank, försäkring och andra finansiella tjänster.

Konsument Europa ger dig som konsument goda råd när du ska handla över gränserna inom EU.

Konsumenternas elrådgivningsbyrå Rådgivning om el för privatpersoner.

Konsumenternas tele- och internetbyrå är en självständig organisation som ger objektiv information och vägledning kostnadsfritt till konsumenter kring tele-, TV- och Internetabonnemang.

Om Boende är en webbplats om boende som är framtagen i ett samarbete mellan Boverket och Konsumentverket för att ge konsumenter tillförlitlig information.

Surfa Lugnt är en nätverksorganisation som arbetar för ökad trygghet och säkerhet på nätet.

test.se sammanställer alla tester som görs på konsumentrelaterade produkter och tjänster av seriösa källor såsom Råd & Rön, Testfakta med mera.

Testfakta är ett oberoende test- och researchföretag specialiserat på laboratorietest och utvärdering av konsumentprodukter.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

6 kommentarer till Konsumentvägledning

 1. Hej.
  Vi är två familjer som drabbades av SAS pilotstrejk, fick stanna 3 dagar extra. Apollo skötte det hela fantastiskt bra! Inget att klaga på där, bara rosor till dem.
  Det jag/vi undrar är vår förlorade inkomst i tre dagar….? Har fått nej från hemförsäkring (Länsförsäkringar) och från ICA-kortförsäkring,
  de menar att man får kräva SAS i såfall.
  Vad anser ni?

  Med vänlig hälsning
  Marie Kristiansson

  1. Hej!
   Som jag uppfattar det Du har skrivit är det en paketresa Du köpt. Och i så fall är det paketreselagen som är tillämplig, och det är då Apolloresor som svarar gentemot Dig. Det kan då enligt 16 § denna lag finnas ett visst utrymme för ersättning vid förseningar, men då bara om nu aktuellt hinder mot hemresa i rätt tid ”legat utanför” arrangörens/SAS kontroll ”som denne inte skäligen kunnat förväntas ha räknat med när avtalet ingicks och vars följder denne inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit”.

   Vågar inte uttala mig om Apolloresors möjligheter att ordna snabbare hemtransport för Er, men teoretiskt sett skulle det kunna finnas ett utrymme för ersättningsanspråk.

   Om Du vill, ring mig gärna för vidare diskussion om detta. Jag har tel-nr 046-251685, teltid 9-12.

   Med vänlig hälsning
   Björn Anbring
   Konsumentvägledare

 2. Hej!
  Jag har köpt en reservdel till min tvättmaskin. Efter ha frågar LG support vilka är leverantör av min tvättmaskin och på deras inrådan fått både telefonnummer till dem som jag kan beställa reservdelen av och reservdelsnummer på detaljen och svar om hur man får dit den att ”ja den ska man skjuta i på plats”. Det är en valk som puttar runt tvätten i maskinen. Nu har jag försökt och försökt utan att lyckats. Fotograferade inne i trumman hur det såg ut. Och till min stora överraskning så räcker inte utrymmet till för att ”skjuta” valken på plats. Har varit i kontakt med dem men de vill inte ta något ansvar för detta. Utan svarat med att Privatpersoner på eget bevåg får köpa reservdelar…. Men jag anser att man inte ska sälja reservdelar utan att informera om att man inte själv kan göra detta utan det behövs en montörs hjälp. Men svaret jag fick var att ”den bara skjuter man på plats” ( ja men det gör man tydligen enkelt innan sidorna nitas fast)
  Vad har jag för rättigheter nu? Anser mig gjort min skyldighet att kontrollera om det går att få dit själv och att det är rätt reservdel.
  Med vänlig hälsning Katarina Fagerström

  1. Hej Katarina!
   Det jag tror vore det bästa är om vi kan växla några ord om detta, alternativt, om Du tycker det är bättre, att jag mejlar några frågor till Dig för slutlig bedömning.
   Om Du vill, ring gärna imorgon (har tel-tid varje helgfri vardag 9-12, tel 046-251685.), eller mejla om Du föredrar korrespondens via mejl bjorn.anbring@staffanstorp.se.
   Så när jag fått Dina svar på mina små detaljfrågor ska jag försöka lämna mitt svar till Dig snarast möjligt.
   Med vänlig hälsning
   Björn Anbring, konsumentvägledare

 3. Hej,
  Toyota har återkallat bilar i olika omgångar sedan 2010 för fabriksfel och vår bil RAV4 är en av de modellerna precis med samma felvarningar som Toyota har kommit ut med i massmedia.
  Vi har väntat och väntat och de har inte kallat för att åtgärda felen, i senaste kontakten med Toyota skriver de att de återkommer, exakt när kan inte de svara på.
  Vi vågar inte använda bilen p.g.a. de felen som Toyota har kommit ut med, det är allvarliga varningar och vi har väntat oss att Toyota kallar på att fixa felen innan det händer eller bränner bilen.

  1. Vi är rädda att använda bilen när biltillverkaren skriver att det är farligt, hur länge skall jag vänta att de fixar felen?
  2. Om det inte är aktuellt fixa felen, kan Toyota ge oss en lånebil tills de fixar bilen?
  3. Varför blundas på felen, när Toyota kommer ut med sådana varningar.?
  4. Är varningar bara en gest eller propaganda att de kommer ut på massmedia utan att fixa felen?
  5. Jag har barn och familj som behöver vi bilen varje dag, granterar Toyota att vi använder bilen så med de felen som Toyota har varnat just i RAV4 modellen?
  6. Om det händer att bilen brinner tar Toyota ansvaret då?

  Min fråga är, gäller konsumentköpslagen i detta fall?

  1. Hej

   Svaret på Din fråga är ja, konsumentköplagen gäller. Ring mig gärna, tel 046-251685, kl 9-12 alla helgfria vardagar, så kan vi diskutera de punkter Du berör.

   Med vänlig hälsning

   Björn Anbring
   Konsumentvägledare


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »