Vänorter

Hus och träd. Foto: Johanna Liwenborg

Staffanstorps kommun har sju vänorter.

Syftet bakom vänortssamarbetet är att:

  • överbrygga kulturskillnader och språkbarriärer
  • öka förståelsen för andras situation
  • motverka främlingsfientliga stämningar

Grimmen, Tyskland

Grimmen är beläget i Nordvorpommern, vilket bara är 21 mil från Staffanstorp. Kommunen har omkring 12 000 invånare. Läs mer om Grimmen här.

Ozzano, Italien

Ozzano dell´Emilia är beläget knappt en mil sydost om Bologna i norra Italien, utefter väg 9 mot Rimini. Kommunen har liksom Staffanstorp ett attraktivt läge nära en större stad och har de senaste åren ökat i invånarantal. Läs mer om Ozzano här.

Vallensbaek, Danmark

I augusti 1997 gjordes en överenskommelse om samarbete mellan Staffanstorps kommun och Vallensbæks kommun som ligger cirka 14 km sydväst om Köpenhamn. Läs mer om vänorten här.

Viitasaari, Finland

Viitasaari är Staffanstorps kommuns äldsta vänort. Det fanns redan under andra världskriget kontakter mellan kommunerna då ett antal barn från Viitasaari fick en skyddad tillvaro i Staffanstorp. Läs mer om Viitasaari här.

Wolin, Polen

Sedan 2004 har Wolin, en kommun i norra Polen, varit vänort till Staffanstorps kommun. Den polska staden ligger inte så långt från den tyska gränser i nordvästra delen av provinsen Zachodniopomorskie Voivodeship. Den gränsar mot Östersjön i norr och Szczecińskabukten i söder. Läs mer här. 

Kohtla Järve, Estland

Vänortsavtal tecknades lördagen den 17 januari 2009. Kohtla Järve ligger i Estland. Kommunen har cirka 46 000 invånare. Läs mer om vänorten här.

Killarney, Irland

Killarney är en fantastisk liten ort som betraktas som Irlands främsta turistort utanför Dublin. Staffanstorp har besökt Killarney tre gånger och tagit emot besök två gånger. Läs mer om den irländska orten här.

 

Hoppa till navigering