Wolin

Överlämning av brandbil i Wolin. Foto: Claes Nilsson

Wolin är en kommun i norra Polen – inte så långt från Tyska gränsen. Kommunen ligger i nordvästra delen av provinsen Zachodniopomorskie Voivodeship. Den gränsar mot Östersjön i norr och Szczecińskabukten i söder. Avtal skrevs 2004 om samarbete. Kommunen har ca 13 000 invånare varav 5 000 i centralorten.

Samarbetet med Wolin är brett. Under 2004/2005 har ett stort skolprojekt om arkeologi Virom (Vikings and Romans) i Uppåkra – Jomsborg – Claterna genomförts. Skolelever från Staffanstorp, Wolin och Ozzano (Italien) har beskrivit sin bild av hur livet kunde te sig i dessa orter under deras storhetstid.

I oktober 2009 överlämnade kommunen som gåva en drygt 30 år, och numer utrangerad, brandbil till Wolin. Där kommer den att komma till användning, istället för att skrotas, och säkert vara till Wolinbornas tjänst i åtskilliga år.

– Det känns bra att en brandbil som vi själva inte längre har någon nytta av kan komma till användning hos våra vänner i Wolin. Ytterligare ett bra sätt att manifestera vårt internationella engagemang, som därmed även omfattar området trygghet och säkerhet för våra invånare sa Michael Sandin, kommunstyrelsens ordförande när han talade i samband med överlämnandet av brandbilen.

I övrigt finns ytterligare utbyten inom skola, äldreomsorg, kultur och föreningsliv.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »