Politik

Väståkra mot Lund Foto: Göran Berggren

Här kan du bland annat läsa om vem som styr Staffanstorps kommun, hur dina skattepengar används, vilka nämnder som finns och när de sammanträder. Du får också en inblick i vilka demokratiska möjligheter du har att påverka kommunen mellan valen.

Staffanstorps kommun styrs av folkvalda representanter, kommunpolitiker, som i allmänna val fått förtroendet att företräda kommuninvånarnas intressen.

Som medborgare bestämmer du genom din rösträtt vilka som ska styra i kommunen. En riktig möjlighet för dig är att vara med och påverka kommunens utveckling genom att delta i de politiska valen vart fjärde år.


Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

18 kommentarer till Politik

 1. Det har markerats med orange färg på villa gatorna i Borggård. Vad ska ske? Har inte fått någon information om detta. Tack på förhand!

 2. Hej!
  Jag fick häromdagen ett brev från Stadsbyggnadskontoret där jag som granne med gamla Anneroskolan samt Annero förskola underrättades om att beslut fattats om att båda dessa ska rivas. Att Anneroskolan ska rivas har vi förväntat oss efter vad som tidigare framgått, men att även förskolan skulle rivas var något helt nytt. Jag ringde därför till det nummer på stadsbyggnadskontoret som stod angivet för ev. frågor i brevet, men inget av det jag frågade kunde besvaras. Nu vill jag ställa mina frågor här, så hoppas jag att kommunen letar fram en ansvarig person som verkligen vet något om det här.
  1. Är det riktigt att även Annero förskola ska rivas?
  2. När ska rivningen påbörjas?
  3. Kommer man att vidta åtgärder så att vi som bor grannar inte kommer att störas mer än absolut nödvändigt? Här vill jag att kommunen ska lämna garantier för att man låter transporter med rivningsmaterial gå direkt ut på Ryttarevägen och inte via Ponnyvägen. Vi vill inte ha vårt hus helt inringat av dessa tunga transporter som dessutom hindrar till- och frånfarter från gatans villafastigheter.
  4. Vad ska komma istället på de ytor som friställes? När ska nybyggnation initieras?
  Nu väntar jag mig ett snabbt och kunnigt svar!

  1. Hej Ingegerd!
   Nej Annero förskola ska inte rivas. Det är förmodligen en felskrivning i brevet som har skickats ut. Staffanstorps kommunfastigheter har sökt om rivningslov för skolan, ej för förskolan. Ta kontakt med Staffanstorps Kommunfastigheter AB, webbplats:http://kommunfast.se/, info@kommunfast.se, 046-280 43 00 de kan svara på dina frågor.
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 3. Jag undrar vad som kommer att hända med Ängslyckans förskola i Hjärup. Kommer den att repareras eller det kommer att byggas en ny förskola på samma plats?

  1. Hej Sven-Åke!
   Ursäkta att du har fått vänta på svar. Det ska byggas en ny förskola, tidplanen är dock fortfarande inte klar.
   vänligen Ingalill Hellberg, Staffanstorps kommun

 4. Jag undrar om det finns någon som kan svara på frågan var jag kan vända mig.

  1. Hej Christen!
   Tag kontakt med kommunens chef för kultur och fritid, Mats Schöld, så kan han hjälpa dig. Du når Mats på telefonnummer 046-25 12 18 eller via e-post till mats.schold@staffanstorp.se
   Vänligen
   Johanna Liwenborg, Staffanstorps kommun

 5. Hej.
  Vi vill i vår regi motarbeta barnfetma samt engagera barn och ungdom och framförallt flickor till mer fysisk rörelse och social samverkan i en positiv miljö. Vi har flera idéer om hur vi ska gå till väga genom att b.l.a samarbeta med skolorna i först och främst Hjärup men även Staffanstorp för att öka medvetandet och intresset hos ungdomarna. Det vi saknar är ekonomiska resurser för att färdigställa passande lokaler alltså inte löpande lokal bidrag. Min fråga är. Var och till vem i kommunen ska jag vända mig för att söka bidrag till denna typ av start för en verksamhet som är till gagn för invånarna i Staffanstorps kommun.

  1. Hej Christen!
   Tag kontakt med kommunens chef för kultur och fritid, Mats Schöld, så kan han hjälpa dig. Du når Mats på telefonnummer 046-25 12 18 eller via e-post till mats.schold@staffanstorp.se
   Vänligen
   Johanna Liwenborg, Staffanstorps kommun

 6. Hej.
  Vid mina dagliga promenader vid borggårdsån ställer jag mig frågande angående alt ( SKIDD ) höger och vänster om Ån. Det är trevligt att hålla
  rent i fåran men man bör plocka bort det man lagt upp. Det är inte roligt att visa besökande att Staffanstorps kommun gör endast halva jobbet, Kommunen tycker ju att de är hemskt duktiga. Snart blir det snö och kallt, då blir det svårare.
  Gör något
  Hälsar Christa

  1. Hej Christa!
   Tack för din synpunkt. Vi beklagar att du är så missnöjd med hur kommunen sköter ån, vill bara påpeka att det är viktigt att göra rätt och att vi verkligen försöker. Stefan Lundström har svarat dig så här på din förra kommentar om Borggårdsån:
   ”Det som har rensats ur diket ska köras bort när det har torkat och provsvaren är klara. MVH Stefan Lundström, VA-Ingenjör Staffanstorps kommun”
   Trevlig helg, Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 7. Hej
  När blir det klart hur de olika nämndernas sammansättning ser ut, nu efter valet?

  1. Hej Cecilia!
   De mandat som sitter i Kommunfullmäktige gör det under period 1 november 2010 – 14 oktober 2014. I kommunfullmäktige sitter folkvalda politiker som väljs vart fjärde år och utses av Länsstyrelsen. Kommunfullmäktige beslutar om nämnderna och väljer ledamöter och under december månad fastställs vem som ska sitta var. Jag gissar att webben blir helt uppdaterad till januari 2015. Då alla nämnders nya sammansättning är klar att arbeta från 1 januari 2015.
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun

 8. Hej Markus!
  Under Politik>Så styrs kommunen (https://staffanstorp.se/politik/sa-styrs-kommunen) finner du länkar till de partier som finns representerade i kommunfullmäktige.
  Vänligen
  Johanna Liwenborg, Staffanstorps kommun

 9. Jag försöker hitta en sida/länk till vad de olika partierna i Staffanstorp vill göra efter nästa val. Dvs de lokala partiprogrammen och deras visioner. Finns detta någonstans att nå från kommunens sida?

 10. Alla barn bör ha meningsfullt liv. Alla vinsterna inom vård, skola omsorg bör gå till verksamheten. Att man kan anställa mera personal och ge bra vård till alla.
  Vi behöver solidaritet, omtanke medmänlighet och vård som man lita på.
  Kommunen bör följa LSS-lagen

 11. Hej!
  Här i Sverige har vi Demokrati och vid 18 års ålder blir vi myndiga! Fundera på innehållet i dessa ord. Jag är ingen soffliggare men jag fick inte rösta!
  Varför? För att jag ville lägga min valsedel själv i Urnan och se då får man reda på att det får man inte göra i Sverige. Jag rev min valsedel och gick.
  Är det inte en mänsklig-rättighet att lägga sin röst själva. Glodde lite extra noga på TV den kvällen och se i alla andra länder som TV-n sände små snutter från/även från Indien så fick dom lägga sin röst själva, de till och med lyfte upp sina Barn så att de fick stoppa i röst-lappen. Vad skulle dom säger i Bryssel, om de fick reda på detta om Sverige, jag undrar.
  MVH
  Christa Töpfer

 12. Tack! Gunnar.
  Det kanske är dags att vakna! Sitta och klaga hjälper ingen.
  Ta tag i situationen och styr. Som man säger, den som håller i åran styr.
  4 månader kvar. En politiker kostar mer än ett barn på förskolan. Vi kanske har för många politiker?(barn kan man aldrig få för många av. Jippi)
  Kan man prenumerera på en politker?
  Tack!
  Maria