En säker och trygg kommun

Logotyp "En säker och trygg kommun"

Vi har de senaste åren arbetat mycket med att skapa en säker och trygg kommun att leva, bo och vistas i. Detta gör vi genom att arbeta förebyggande för att skapa goda förutsättningar åt våra medborgare för en god hälsa på lika villkor.

Staffanstorps kommun är godkänd som ”A Safe Community” av WHO (FN:s Världshälsoorganisation) sedan 2007. Vi tillhör en utvald skara på drygt två hundra av världens kommuner som har klarat kraven för ”En säker och trygg kommun”. Kommunen återcertifierades 2013, det gäller i fem år och sedan måste vi ansöka på nytt.

Ett gemensamt arbete och mål

En säker och trygg kommun bygger på ett gemensamt arbete. Arbetet ligger inte bara hos kommunen utan även hos enskilda medborgare, föreningar, företagare, Polisen och andra aktörer. Vi arbetar brottsförebyggande, trygghetsskapande och för att minska antalet olyckor och skador. Vårt gemensamma mål är bättre hälsa, mindre skademängd, ökad säkerhet och trygghet.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

76 kommentarer till Trygghetsarbete

 1. Hej.
  Igen hör man om inbrott hos Stora Anneborgskolan och Bråhögshallen. Vårt väletablerade gäng får igen arbeta ostört och utan konsekvenser. Eller jo, konsekvensen är at jag nästan varje vecka får förklara mina barn varför detta händer och varför ingen gör något. Lilltjejen på 8 år börjar bli rädd för att gå till skolan då hon tror de kommer krossa fönster när de har undervisning. Var är polisen, varför sitter inte tjuvarna i fängelse? Goda frågor som jag får problem med att svara på. Frågor som jag själv ställer är: vad kostar all skadegörelsen? Är vi trygga i Staffanstorp? Borde vi hålla barnen inomhus efter 18? Är det vissa områden vi borde undvika? Kanske vi borde flytta? Vad rekommenderar ni?

  Mvh Össe
  Frustrerad pappa

  1. Hej, tack för ditt engagemang i dessa frågor och det är verkligen tråkigt att händelser och incidenter som dessa inträffar och upprepas .
   Tyvärr är det också som du mycket riktigt skriver, att det är andra som till exempel din dotter som blir påverkade av detta på olika sätt, alltifrån rädsla till att man ibland inte kan genomföra undervisning då det varit inbrott eller skadegörelse.

   Staffanstorps kommun och de verksamheter som har uppdraget att jobba med dessa sakfrågorna och individerna samarbetar med andra som också är berörda, som till exempel polisen. Samarbetet är väldigt bra mellan våra myndigheter, men även med andra som berörs och påverkas, alltifrån fastighetsägare till föräldrar. Vi har av förklarliga skäl inte möjlighet att gå in på hur vi jobbar med de olika individerna som ägnar sig åt denna typen av sysselsättning. Vi kan dock nämn att vi har tagit till åtgärder som möten med identifierade berörda personer och deras vårdnadshavare.
   När det gäller det som du kallar konsekvenser, beror detta dels på ålder eller beroende på om man kan styrka brott och i så fall vilken typ av förseelse man begått, antal gånger man förekommit i dessa sammanhang med mera. Allt detta enligt gällande lagar för polis som socialtjänst med flera. Andra åtgärder är översyn och installation av belysning och staket på Anneroskolan samt ansökningar för utökad kamerabevakning på utsatta platser .
   Polisens närvaro i Staffanstorps kommun har i jämförelse med andra kommuner i vårt lokalpolisområde varit och är fortfarande mycket hög, detta även om vi kan önska att polisen hade ännu mer resurser och personal. Detta är en nationell fråga som berör även Staffanstorps kommun. Skadegörelse kostnaderna är höga på de utsatta objekten och dessa pengar skulle man kunnat använda på annat sätt.
   Vi kommer att fortsätta arbetet med att säkerställa den faktiska tryggheten för medborgarna i Staffanstorps kommun. Den senaste trygghetsundersökningen som vi genomförde tillsammans med polismyndigheten i region syd visar tydligt på att de som blir utsatt för brott i vår kommun minskar igen, däremot är det tydligt att området centrum i Staffanstorp uppfattas som en otrygg plats.
   Staffanstorps kommun har väldigt bra siffror i jämförelse med andra kommuner när det gäller faktisk brottsutsatthet, däremot förändras den upplevda tryggheten i samband med det som inträffar på Annersokolan eller på torget.
   Naturligtvis förändras detta till det bättre om vi som medborgare befolkar detta offentlig rum, det är inte avsett att tillhöra en liten, mycket liten grupp av personer som begår brott eller skadegörelse.
   Arbetet med att hjälpa människor att förändra sitt beteende och attityd pågår hela tiden.

   vänligen Patrik, strategisk säkerhets och trygghetsplanering, Staffanstorps kommun

   1. Beklagar verkligen det du Össe och andra drabbas av.

    Patrik avslutar med:
    ”Naturligtvis förändras detta till det bättre om vi som medborgare befolkar detta offentlig rum, det är inte avsett att tillhöra en liten, mycket liten grupp av personer som begår brott eller skadegörelse.
    Arbetet med att hjälpa människor att förändra sitt beteende och attityd pågår hela tiden.

    vänligen Patrik, strategisk säkerhets och trygghetsplanering, Staffanstorps kommun”

    Ett tips till alla Staffanstorpsbor är att via facebookgruppen ”Ett tryggare Staffanstorp” just befolka det offentliga rummet.
    Gruppen administreras av bl.a. Annika Jönsson.

    Dessutom är det väldigt kul att gå promenader med random Staffanstorpare och småprata om allt mellan himmel och jord och skapa goda relationer med våra ungdomar men även finnas om någon behöver hjälp (ex. om någon äldre har trillat)

    Vi promenerar VARJE kväll men man kommer när man vill och kan.
    Ingen anmälan inga krav. Bara gemenskap och vuxennärvaro på byn.

 2. Det smäller och smäller i byn. Barn och hundar är livrädda!

 3. Det är bara hålla med om de som skriver här. Flyttade hit 2013 när vårt yngsta barn var nyfött.

  Kändes bra att lämna stökiga Malmö.

  Men tydligen har Malmö kommit hit. Skadegörelse i stort sett varje dag. Sönderslagna fönster, lampor, bänkar till och med murar. Stök och bråk, smällare kvällstid och allmänt tjafs och nedskräpning.

  Jag utgår ifrån att kommunen och polisen vet vilka de här individerna är eftersom de håller till på i stort sett samma plats varje kväll. Det är knappast några kriminella genier vi har att göra med så varför händer ingenting?!

  Jag ser ingen förbättring, snarare tvärtom.

  Så vad görs konkret?!

 4. Ett annat problem är nedskräpning i större skala. Nu har någon dumpat överblivet gods från kylen bakom klädinsamlingen på Lidls parkering. Bild finns på https://www.facebook.com/groups/1918258168402328/ (Staffanstorpskoll på FB). Hundar kan ju hållas kopplade, men katter och gnagare strövar ju fritt, liksom lekande barn som kan få för sig att smaka på resterna.

  1. Hej Leslie

   Tack för att du uppmärksammar oss på nedskräpning. Från bilden att döma ligger skräpet helt inne på Lidls parkering, det vill säga det är inte kommunens mark. Det är alltså Lidl som har ansvar för att städa upp och hålla rent kring klädinsamlingen. Jag får be dig kontakta dem. Trevlig helg!

   Alfred
   Miljö- och avfallsingenjör, Staffanstorps kommun

   1. Tack till de som snabbt plockade bort soporna, oavsett om det är Lidl eller kommunen! Bra jobbat!

 5. Nu får det vara nog med allt stök och skit i byn . Folk och djur måste kunna känna sig trygga . Hur man 3 dagar i rad kan hålla på att detonera bomber och smällare utan att något händer. Det är svagt av våra politiker.

  1. Hej Bertil!
   Håller med dig att det är stök i byn. Vi jobbar med problemet tillsammans med polisen. Här på staffanstorp.se kan du inte föra en debatt med våra politiker då det är vi tjänstmän som svarar på alla kommentarer. Du kan kontakta dina politiker via deras kontaktuppgifter som du hittar här: https://staffanstorp.se/politik/sa-styrs-kommunen/politiker/
   Mvh Patrik, Staffanstorps kommun

 6. Vi flyttade från storstan hit till Staffanstorp för 11år sen för att byn var en lugn och trygg by för våra då kommande barn att växa upp i. Nu vågar man inte ens gå ut när butikerna i centrum är stängda och mörkret faller på!
  Vår son vågar inte ens ta sig hem från skolan själv längre eller vara ute med sina kompisar i rädsla att möta på de ungdomsgäng som härjar i byn. Vår minsta dotter vaknar och är livrädd varje gång det smälls med smällare vilket det gjorts nu flera kvällar i rad!
  Det är stökigt i centrum varje kväll och det visas noll respekt när man försöker prata med ungdomarna. Istället hotas och stökas det ännu mer då!
  Är det inte dags att ta tag i problemet snart!?
  Nä, Staffanstorp är långt ifrån en by där man känner sig trygg att bo och vistas i!

  1. Hej Linda!
   Tack för ditt inlägg även om ämnet och situationen som ni beskriver inte är så trevlig. Vi har full förståelse för hur ni känner det, och vi uppskattar att ni delar med er av era upplevelser och kunskap om var, när och kanske till och med vilka som är inblandade och vem utför dessa handlingar. Vi vill klargöra att det är viktigt för alla, både för er som privatpersoner men även för oss som representerar polisen eller kommunala verksamheter att komma till rätta med denna situation.
   Vi vill verkligen att Staffanstorps kommun ska vara och upplevas som den säkra och trygga kommun den alltid tidigare varit. Vi är fullt medvetna om att detta pågått under en längre tid, både socialtjänst och polis, men även andra såsom väktare med flera jobbar hela tiden för att säkerställa att ni som medborgare ska känna er trygga oavsett ålder, kön eller geografisk plats. Vi jobbar också tillsammans för att kunna hjälpa dessa individer som utför diverse handlingar eller begår brott in på rätt spår och att förhindra att de fortsätter på inslagen väg.
   Med vänlig hälsning Patrik Runesson, Staffanstorps kommun

 7. Flyttade också hit pga att det skulle vara en trygg och bra kommun. Har bara bott här ett par månader men upplever redan att det är en väldigt otrygg kommun att bo i. Det kanske redan har gjorts men medborgarna behöver nog få reda på vilka konkreta åtgärder kommunen gör för att öka tryggheten i byn.

  1. Hej Tobias!
   Det är tråkigt att höra att ni upplever Staffanstorp på detta viset och naturligtvis är det inget som någon ska behöva känna. Det finns en lagstiftning som vi måste ta hänsyn till och följa, vilket ibland kan uppfattas som om ingen gör något, men så är inte fallet. Lagstiftningen är mycket tydlig med hur eller till vem man får dela information om vad som görs kring enskilda individer. Detta gäller också om hur vi hanterar situationer som handlar om smällare, skadegörelse, gäng, våld, bråk, hot eller att ”bara” befinna sig på en specifik plats.
   Det jobbas från polis och kommun på både individ-, familje- och gruppnivå, för att komma till rätta med situationen.
   Vi ska naturligtvis bättra oss när det gäller att förklara hur vi tänker och vilka insatser som görs för att förhindra att sådant här ska inträffa i framtiden.
   Vänligen Patrik Runesson, Staffanstorps kommun

 8. Håller med Marie her!
  Vi flyttade hit med ungarna för det var lugnt och tryggt. Nu är det inbrott och smällare som gäller. Vi känner oss otrygga.

  1. Hej Öystein!
   Vi vill naturligtvis att våra medborgare ska känna sig trygga och trivas i vår kommun. Vi vill att alla barn ska ges möjligheter till en trygg och lugn uppväxtmiljö.
   Både polis och kommun är dock väldigt beroende av att få in anmälningar så att vi kan hantera detta enligt de lagar och regler som lagstiftningen tillåter.
   Vi vill också påpeka att brott alltid ska anmälas till polisen. Läs mer här: https://polisen.se/Skane/Utsatt-for-brott/Gor-en-anmalan/ Vid akuta situationer och pågående brott, ring 112.
   Finns det oro kring specifika individer eller missförhållande kring dessa ber vi er kontakta socialtjänsten på 046-25 11 00
   Med vänlig hälsning Patrik Runesson, Staffanstorps kommun

 9. Nu i ca 3 nätter i rad har ungdomar sprungit runt och smällt någon form av smällare, igår var dom på Nevishög tror jag, bor i närheten och det small så att sonen vaknade. Tycker att något måste hända snart i denna kommun, om det inte är skadegörelse så är det bilbomb.
  Staffanstorp var känt för att det var lugnt och tryggt så många barnfamiljer flyttar hit. Nu vad man här så anser dom istället att det är en väldigt otrygg kommun. Det gör jag med.

  1. Fruktansvärt med smällandet! Många på Facebook vittnar om livrädda hundar. Känns verkligen frustrerande att dylikt ofog kan få fortsätta dag efter dag! Vad gör polisen och fältarna?

   1. Hej Birgitta!
    Vi vill verkligen att Staffanstorps kommun ska vara och upplevas som den säkra och trygga kommun den alltid tidigare varit.
    Vi är fullt medvetna om att detta pågått under en längre tid, både socialtjänst och polis, men även andra såsom väktare mfl jobbar hela tiden för att säkerställa att ni som medborgare skall känna er trygga oavsett ålder, kön eller geografisk plats.
    Det är också viktigt att medborgare befolkar det offentliga rummet så att Staffanstorps kommun blir plats för alla att vistas i oavsett tidpunkt och plats.
    Vi hoppas att vi skall kunna komma till rätta med problematiken så att vi kan bli den trygga och lugna kommunen igen
    Med vänlig hälsning Patrik Runesson, Staffanstorps kommun

  2. Hej Marie!
   Det är inte tillåtet att använda sig av dessa ”Smällare” och det jobbas för att komma till rätta med denna problematik. Tyvärr är det så att många beställer denna typen av olagliga ”smällare” över internet och det är av förklarliga skäl inte lätt att komma åt och förhindra att så sker. Det jobbas från polis och kommun på både individ-, familje- och gruppnivå, för att komma till rätta med situationen.
   Till sist, vi uppskattar verkligen att ni delar med er av era upplevelser och kunskap om var, när och kanske till och med vilka som är inblandade och utför dessa handlingar. Det är viktigt för oss att veta var och när det finns behov av insatser och åtgärder. Tänk på att det är viktigt att anmäla brott till polisen inte till kommunen. Finns det oro kring specifika individer eller missförhållande kring dessa ber vi er kontakta socialtjänsten på 046-25 11 00.
   Läs mer här: https://polisen.se/Skane/Utsatt-for-brott/Gor-en-anmalan/
   Vid akuta situationer och pågående brott, ring 112. Vill man lämna tips går det bra att göra det också, ring 114 14.
   Mvh Patrik Runesson, Staffanstorps kommun

 10. Tyvärr har vårt grannhus som stått tomt i flera år blivit ett tillhåll både för ungdomar från samhället samt för främmande bilar. Det är första huset på vänster sida på Gamla Dalbyvägen. I vintras bodde det folk i huset som hängde för tyg för fönsterna för att man inte skulle kunna se in. En morgon körde det ut tre finskregistrerade bilar från gården. I kväll körde det in en bil på gården. Fönsterna står öppna och dörren på baksidan står helt öppen.
  Vi kollade vem som äger huset för att kunna kontakta ägaren men tyvärr är det en man som är död sedan flera år tillbaka.
  Hoppas ni kan göra något åt problemet.

  1. Hej Kristin!
   Tack för att du uppmärksammar oss på problemet. Kommunen kommer att informera ägaren. Staffanstorps kommun och Polisen har en dialog i trygghet och säkerhetsfrågor. När det gäller framtiden ber vi dig att kontakta polisen på 114 14. Är det akuta situationer är det alltid 112 som gäller.
   Ha en fortsatt trevlig dag Patrik Runesson, Staffanstorps kommun

   1. Hej Patrik
    Tack för ditt svar. Polisen informerades i vintras och återigen nu när jag även informerade er i kommunen.
    Mvh Kristin

 11. Hej!
  Med tanke på nedanstående kommentar om dålig belysning vid Önsvala förskola kan jag upplysa om att här förekommer antagligen knarkuppgörelser sent på kvällar och nätter. Har sett otaliga gånger bilar köra ut härifrån när jag kör på Kronoslättvägen.
  Tack för ordet!
  Eva

 12. Belysning vid skolor och förskolor
  Jag har nu på morgonen lämnat våra barn på Stanstorpsskolan samt på Önsvala förskola. Parkeringsplatserna på de två ställena är så mörka (Stanstorp är snäppet värre än Önsvala) att det bara är en tidsfråga innan det händer någon olycka där. Än värre är att Stanstorps parkering är konstruerad så att alla (barn, föräldrar och cyklister) måste gå bakom de bilar som ska backa ut.
  Det finns belysning men lamporna lyser så svagt att de knappt hjälper. Jag anser att det behövs bättre belysning på bägge ställena så att föräldrar och barn kan känna sig tryggare på de ställena.

  1. Hej Sara,
   Tack för din kommentar. Staffanstorps Kommunfastigheter kommer att se över belysningen vid parkeringen på Stanstorpsskolan och Önsvala och utvärdera nödvändig åtgärd.
   Vänligen Linn Ahlström, Staffanstorps Kommunfastigheter

 13. Jag tycker precis som de föregående att man ska antingen sluta helt med pyrotekniska grejer eller ha det under ordnade förhållande om det nu tvunget ska skjutas. Inte bara djuren mår dåligt utan även människor och naturen. Tänk allt detta skräp som hamnar i naturen, rena miljöförstöringen. Vi ska ju värna om vår miljö för djuren och för oss människor inte tvärt om. Kom fram med något ordentligt nu så att vi får må bra utan raketer som far omkring överallt. Pengar som går upp i rök som kan användas på ett vettigare sätt. Vet att det finns människor som tycker det är kul med raketer och smällare, men det är inte kul om människor och djur blir skadade. Det kostar för sjukvården och det blir dyrt för djursjukhusen även kostar det för naturen som också blir förstörd. Hoppas på att Staffanstorps kommun nu åtgärdar dessa olater.

 14. Jag tycker det hade varit bättre om man slutade sälja fyrverkerier till privatpersoner och att kommunen bjöd på en fyrverkerishow vid 12-slaget.
  Det blir win-win för alla: Man får en folkfest, sjukvården får in färre skadade, det smälls bara vid ett tillfälle, man sparar pengar och miljö. Givetvis ska personen/personerna som sköter fyrverkerierna vara nyktra.

 15. Så börjar det närma sig Nyår och försäljning av smällare har satt i gång. Det hedrar Staffanstorps handlare att de gått i bräschen för att få ett stopp på eländet. Men hur är det med kommunens inställning? Man hyr ut mark till försäljare. Tydligen tycker trygghets-samordnaren att det är invånarnas attityd som ska förändras. Jag förstår kommunen tjänar pengar på uthyrning av mark medan vi hundägare har en dyr och fruktansvärd vecka framför oss.

  1. Jag har idag skrivit ihop två medborgarförslag som ska lämnas in till kommunen.
   Det första handlar om att jag anser att kommunen ska besluta om ett totalförbud mot försäljning av fyrverkerier, raketer och pyrotekniska varor på sin mark och sina fastigheter – dvs att inte bevilja tillstånd till detta.
   Det andra handlar om att jag anser att kommunen kan ta ytterligare ett steg och helt förbjuda privatpersoner att använda fyrverkerier, raketer och pyrotekniska varor, med bakgrund att det alldeles uppenbart inte hjälper att ha åldersgränser, rekommendationer, tillståndsplikt och sunt förnuft…


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »