En säker och trygg kommun

Flicka som luktar på en blomma Foto: Kris Krug By: flickr.com

Vi har de senaste åren arbetat mycket med att skapa en säker och trygg kommun att leva, bo och vistas i. Detta gör vi genom att arbeta förebyggande för att skapa goda förutsättningar åt våra medborgare för en god hälsa på lika villkor.

Staffanstorps kommun är godkänd som ”A Safe Community” av WHO (FN:s Världshälsoorganisation) sedan 2007. Vi tillhör en utvald skara på drygt två hundra av världens kommuner som har klarat kraven för ”En säker och trygg kommun”. Kommunen återcertifierades 2013, det gäller i fem år och sedan måste vi ansöka på nytt.

Ett gemensamt arbete och mål

En säker och trygg kommun bygger på ett gemensamt arbete. Arbetet ligger inte bara hos kommunen utan även hos enskilda medborgare, föreningar, företagare, Polisen och andra aktörer. Vi arbetar brottsförebyggande, trygghetsskapande och för att minska antalet olyckor och skador. Vårt gemensamma mål är bättre hälsa, mindre skademängd, ökad säkerhet och trygghet.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

122 kommentarer till Trygghetsarbete

 1. Önskar att det blir mer tydligt markerat infarten till Västanbyn från Västanvägen. Många anser att man har svårt att se var infarten är. Tack på förhand!

  1. Hej Agnete,
   I korsningen finns även en passage för gång- och cykeltrafiken som behöver förbättras. Kommunen planerar att bygga om korsningen tidigast 2016 (är beroende av budgeten) med en trafiksäkrad överfart för gång- och cykeltrafiken och då kommer även korsningen att tydliggöras för motorfordonstrafiken.

   Lisa Callréus, Trafik- och exploateringsingenjör

   1. Menar ni att det inte går att bara sätta en skylt eller lite reflexer så det blir synligt? Trist att budgeten inte tillåter detta!
    Mvh/ Agnete

 2. Det saknas lampor på cykelstigarna kring biblioteket och runt Åkershus samt fram till Anneroskolan. Där är det kolsvart. Tacksam om detta åtgärdas snarast. Har hört andra som påpekat detta förut men inget har hänt, så jag hoppas det händer någonting nu, så att vi kan leva upp till att vi bor i en trygg kommun!

  1. Hej
   Det är ett kabelfel och Kraftringen håller på att undersöka var felet är.
   Mvh Bengt Larsson

 3. Hej
  Det är väldigt många gatulampor släkta vid gångbanan mellan Åkershus och Månområdet samt vid Anneroskolan.
  Har varit ett bra tag.

  1. Hej Sandra!
   Tack för din kommentar. Jag har meddelat vår driftentreprenör som ska försöka hitta felet.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Parkingenjör

 4. Hej!

  Belysningen i korsningen väg 852 och vägen in mot Uppåkra fungerar inte. Det är lampan närmast cykelvägen mot Hjärup som är sönder, vilket gör att det är svårt att se cyklister som kommer på cykelvägen från Hjärup mot Lund när de korsar vägen in mot Uppåkra. Jag har felanmält detta via hemsidan (ärendenummer 11315) den 11 november, men det är inte åtgärdat än. Kan ni fixa detta snarast?

  Mvh Anna

  1. Hej Anna!
   Jag har varit i kontakt med vår driftentreprenör som har ärendet hos sig. De har kontrollerat på plats och lyktstolpen som inte fungerar tillhör Trafikverket.
   Beklagar att deras återknytning mot dig inte fungerat som det ska. Vi skickar vidare ärendet till Trafikverket.
   Med vänlig hälsning
   Karl Andersson, Parkingenjör

 5. Hej,
  Promenerade ikväll mellan ”rymdlekplatsen” (bakom Lapptäckets förskola) till Hjärupslundsskolan. Av lyktstolparna på sträckan mellan var 12 släckta och bara tre lyste. Väldigt mörkt och otryggt på gång- och cykelvägarna alltså. Dessutom var belysningen vid spontanidrottsplatsen vid Hjärupslundsskolan släckt kl. 18.30.
  Fixar ni lamporna så snabbt som möjligt, tack!

  1. Hej Jenny!
   Det var en kabel som blivit avsliten i samband med fibernedgrävning som var boven. Felet ska ha åtgärdats igår (20/11) under dagen.
   Med vänliga hälsningar
   Karl Andersson, Parkingenjör

   1. Hej igen,
    Promenerade en del av sträckan igen igår kväll och såg ett pärlband av lysande lampor! Tack för snabb åtgärd.
    Jenny

 6. Hej!
  På min dagliga promenad går jag ofta längs med Borggårdsån, man har dikat ut Ån men all sörja ligger fortfarande till höger och vänster.
  När kommer detta att tages bort, vilket intryck vill kommunen att besökande ska få?!
  Jag bara undrar.
  Christa

  1. Hej Christa!

   Det som har rensats ur diket ska köras bort när det har torkat och provsvaren är klara.
   MVH Stefan Lundström, VA-Ingenjör Staffanstorps kommun

 7. Hej
  Man har ansett att gc-vägen inte används av så stort antal och någonstans måste gränsen vara för belysning. Om du vill ha ändring på detta så föreslår jag att du lämnar in ett medborgarförslag om utökning av belysningen.
  Mvh Bengt Larsson

 8. Hej!
  Jag undrar varför ni inte har belysning på GC-vägen som går från utsida Vikhemsområdet under väg 11 mot Grevie? Belysning slutar precis innan bron vi är många som går det hållet.

 9. Hej
  Jag har varit i kontakt med Kraftringen som sköter detta och dom har lovat sätta upp en armatur snarast.
  Mvh Bengt Larsson

  1. TACK !!!!!

 10. När ska det komma upp en gatubelysningsarmatur vid grönområdet korsningen cykelstigen vid Stanstorpsskolan och Tamburinvägen?
  Då man kommer cyklande där kvälls/nattetid så är det så fruktansvärt mörkt samt att man ej hellre uppmärksammar alla cyklister pga att de har inte något ljus på sin cykel. Vore ju bra innan det händer en olycka där! Gatukontoret har setts åka där på cykelstigen men ingenting åtgärdas, varför? Har även ringt till kommunen om detta ett flertal gånger. Vore kanske bra att kolla över belysningarna jämte gång- och cykelstigar nu så här när mörkret gör sitt intrång tidigare och tidigare på kvällarna.

 11. Parkeringspirater

  Varför agerar inte kommunen (politiker/tjänstemän) eller polisen mot de parkeringspirater som härjar fritt i Hjärup och Staffanstorp? De parkerar på gångbanor, i korsningar eller fyller vändzoner så att det är omöjligt att vända bilarna där. Någon sätter upp ett tält för att skydda sin vinteruppställda båt. Personalen på vårdhemmen i centrum parkerar sina bilar på gatan mellan sju och åtta och hämtar dem vid fyratiden. Har kommunen abdikerat från reglerna så bör dessa tas bort i annat fall kan man ju tycka att de bör efterlevas och beivras.

  Vad tycker ni politiker och tjänstemän?

  1. Hej Jan!
   Tack för din synpunkt. Tyvärr har du fått vänta på ditt svar. Polisen är den instans som i dagsläget har mandat för parkeringsövervakningen. Det finns ett politiskt förslag på att införa parkeringsvakter i framtiden, men ännu är inget beslutat.
   Vänligen Lisa Callréus, Staffanstorps kommun

 12. Hej!
  Det står 2st bilar i Borggårdsallen LFL 881 + NGH 648 och stått där i ca 8 månader ( avställda och i dåligt skick) dags och flytta kanske.

  1. Hej Jörgen
   Vi skickar ut brev till registrerad ägare att bilen skall tas bort.
   Mvh Bengt Larsson

   1. Hej!
    Bilarna borta :)
    Nu står där en annan XBL 019 som är väldigt krockad.
    MVH: Jörgen

 13. Hej Jonas
  Tack för ditt svar. Angående parkeringsproblemen finns det ingen möjlighet för kommunen att informera om gällande regler. Tror inte att polisen har tid att kolla felparkeringar.

  Med vänlig hälsning

  Jan

 14. Hej!
  Är ofta ute och promenerar, men besväras av att häckar växer långt ut på gångbanorna. Särskilt besvärligt är det i korsningen Vidarsväg och
  Kyrkovägen. Man måste gå långt ut på cykelbanan. Det är även problem med bilar som parkerar på gångbanan. Speciellt på Svärmarevägen.
  Det är säkert på fler ställen, men just på dessa gator promenerar jag ofta. Jag skulle tro att kommunen har möjligheter att påpeka detta för de
  som inte gör som man ska.
  Med vänlig hälsning
  Jan

  1. Hej!
   Grundregeln är att fastighetsägare inte ska låta häckar växa ut över sin fastighetsgräns. Om detta inte görs kan den andra fastighetsägaren (i detta fall kommunen) be att häcken klipps. Om detta inte görs så kan kommunen utföra detta på fastighetsägarens bekostnad. Det finns redan ett pågående ärende angående korsningen Vidars väg och Kyrkovägen som hanteras av Tekniska enheten. Finns det andra platser så uppskattar jag om ni kan kontakta Tekniska enheten direkt via kundservice eller via 046-25 11 00.

   När det gäller bilar som parkerar på gång- och cykelbanor är det polisen som hanterar den typen av ärenden.

   mvh
   Jonas Bergenudd, Staffanstorps kommun

 15. Hej!

  Det är mycket som händer här i byn. Allmänna platser förstörs, det hittas kanyler i sandlådor och folka är allmänt oroliga. Har även sett att vissa ungdomar verkar få bete sig hur dem vill. Några åker omkring i fordon som dem inte har åldern inne för. Har sett dem ett flertal gånger åka i höghastighet.. dem har inte en chans att stanna om någon skulle gå över ett övergångsställe. Finns det någon plan att bygga upp stämningen i byn?
  Kommunen bör gå med i facebook-gruppen Staffanstorpkoll och se vad som händer i byn.

  1. Hej Jeanette!
   Det är tråkigt att det förstörs och buskörs i kommunen, men när det väl skett är det polisens ärende. Speciellt påtagligt blir det under sommaren då vädret är bättre och fler människor, både unga och vuxna, är ute både mer och under en större del av dygnet. Det rent polisiära arbetet har vi dock inte i våra händer. Däremot har vi i Förebyggande enheten barn och unga, verksamheter igång hela sommaren, precis som under resten av året. De som jobbar ute är Fältgruppen, som arbetar uppsökande bland våra ungdomar med aktiviteter och relationsskapande för vidare arbete där det behövs, samt Fritid som har verksamhet igång och har både planerade och spontana aktiviteter för våra unga mellan 10-18 år i kommunen.
   Tyvärr är det så att vi inte lyckas ”fånga” alla ungdomar i kommunen i våra verksamheter även om vårt mål är att nå så många vi bara kan. Ju fler vuxna vi är som bryr oss runt barn/ungdomar, ju bättre är det, och desto snabbare upptäcker vi det som förstörts och är fel och kan arbeta med detta.

   Tack för dina synpunkter, ha en fortsatt bra sommar!
   Andreas Andersson, Staffanstorps kommun

 16. Hej!
  Har ett stort problem med droger nere på Borggård ( stor parkering + spontanidrottsplats) och det känns otryggt att bo här nere. Det har börjat bli lite gängsamlingar där vi antar att dom står öppet och säljer/ röker hash.
  Har även stora problem med spontanidrottsplatsen där det spelas fotboll/ musik långt in på nätterna, var ute och sa till 3 killar kl 01.00 i söndags att lägga av, dom tyckte inte det var konstigt! De ska inte upp kl 05.30 och arbeta. De som inte bor i närheten av denna idrottsplats har ingen aning om hur det låter här nere nästan varje kväll.
  Det är dags att göra om och göra rätt och flytta på denna fotbollsplan, det kan inte vara lagligt att anlägga en idrottsplats så nära bebyggelse ( 15 meter) Varför inte lägga den inne på skolan där det finns kameror + ni har ju tagit bort barackerna

 17. Hej!

  Två saker:

  Har lagt in en förfrågan ang en ”vändzon” skylt som saknas på Mjölnarevägen. Vi behöver få upp en sådan skylt eftersom bilar dagligen parkerar i vändzonen och försvårar framkomligheten i gatan.
  Något som Ni i kommunen kan fixa??
  Har redan pratat med Bengt Larsson ang detta och han tyckte också att det borde komma upp en skylt…

  Nu när våren kommit så vill jag bara upplysa er ännu en gång om att det har börjat förekomma fortkörningar på Järnvägsgatan (höjd med Borggård).
  Detta året skulle Jag gärna vilja se att kommunen tar bättre tag i detta tillsammans med Polisen…

  Tacksam för svar.

  /Peter

  1. Hej Peter,
   Skylt om vändplats kommer att sättas upp under våren.

   Vi kommer att lämna ditt önskemål om kontroll av hastighet på Järnvägsgatan vidare till polisen.

   Lisa Callréus, Tekniska enheten

   1. Hej Lisa!

    Jättebra, Tack!!

    /Peter

 18. Staffanstorp börjar få ett ganska dåligt rykte. Jag vet att det är svårt eller nästan omöjligt, men mängden sönderskurna däck börjar bli smått alarmerande.

  Snart nog kommer folk att börja tveka inför att flytta in till kommunen för det helt enkelt är för mycket vandalisering.

  Hur kan vi göra för att minska detta? Finns det något man kan göra?

 19. Om man vill ta sig från badet till kommunhuset så tar man ju vägen via Pressbyrån. Mellan sportbutiken och pizzerian så är det en ”pinne” som jag gissar är till för att hindra att bilar kör in och parkerar på den lilla ytan bakom Pressbyrån. Eller rättare sagt där ska vara en pinne, den är ofta borta. Istället är där en 2-3 cm hög metallbit som pinnen ska sitta fast i. Kommer man där på kvällen och inte vet att den finns så ser man inte den, för där är inte jättebra med ljus. Jag har själv sett en kvinna snubbla på den och kan bara tänka på hur illa det kommer gå om någon skulle cykla på den. Vem är ansvarig för detta?

  1. Hej
   Marken där pinnen står ägs av Brågarps fastighets AB. Vi försöker få kontakt med dom för att påtala problemet.
   Mvh Bengt Larsson

   1. Det var ungefär 7 månader sedan jag skrev inlägget. Det blev bättre i början, men nu är det lika illa. Det kan vara så att ni tycker det är ett löjligt litet problem, men det kommer ni nog inte tycka när någon cyklar på metallen som sticker upp ur marken. För cykla på den kommer någon göra till slut, den syns knappt när det är mörkt. Jag tycker att man borde svetsa fast ”pinnen” så den inte går att ta bort eller ta bort hela grejen. ”Pinnen” ligger ofta lutad mot en betongsugga, tänk om den skulle försvinna.

    1. Hej Johan!
     Ett brev har gått ut till fastighetsägarna där det påtalas att dom måste hålla bättre koll så ingen kommer till skada.
     Mvh Bengt Larsson, Staffanstorps kommun

     1. Det var ju jättebra att ni skickade ett brev. Men, antingen glömde ni klistra på frimärke eller så struntar fastighetsägaren fullständigt vad jag och även kanske ni tycker.

 20. Hej! Vore väldigt bra om beslysningen vid Hjärups station kunde ses över. Lamporna i flera lyktstolpar blinkar, tänds/släcks eller är helt släkta. Särskilt kritiskt är det med den stolpen som står precis vid trappan (perrongen Jakriborgsidan) ner mot gångtunneln. Den är helt släkt vilket gör att det är väldigt mörkt i trappan. När man kommer hem med tåget mörka vintereftermiddagar ser man knappt var man sätter fötterna. Måste vara extra jobbigt för äldre människor som inte ser så bra.
  Tack!

  1. Hej Jenny!
   Jag har lagt in en felanmälan till kundservice med dina uppgifter om belysningen vid Hjärups station. Här hittar du länken till synpunkter och felanmälan
   Vänligen Lisbeth Svensson, Staffanstorps kommun


 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här hittar du kommunens blanketter och här kommer du att hitta våra e-tjänster. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har knappt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »