En säker och trygg kommun

Flicka som luktar på en blomma Foto: Kris Krug By: flickr.com

Vi har de senaste åren arbetat mycket med att skapa en säker och trygg kommun att leva, bo och vistas i. Detta gör vi genom att arbeta förebyggande för att skapa goda förutsättningar åt våra medborgare för en god hälsa på lika villkor.

Staffanstorps kommun är godkänd som ”A Safe Community” av WHO (FN:s Världshälsoorganisation) sedan 2007. Vi tillhör en utvald skara på drygt två hundra av världens kommuner som har klarat kraven för ”En säker och trygg kommun”. Kommunen återcertifierades 2013, det gäller i fem år och sedan måste vi ansöka på nytt.

Ett gemensamt arbete och mål

En säker och trygg kommun bygger på ett gemensamt arbete. Arbetet ligger inte bara hos kommunen utan även hos enskilda medborgare, föreningar, företagare, Polisen och andra aktörer. Vi arbetar brottsförebyggande, trygghetsskapande och för att minska antalet olyckor och skador. Vårt gemensamma mål är bättre hälsa, mindre skademängd, ökad säkerhet och trygghet.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

107 kommentarer till Trygghetsarbete

 1. Tyvärr har vårt grannhus som stått tomt i flera år blivit ett tillhåll både för ungdomar från samhället samt för främmande bilar. Det är första huset på vänster sida på Gamla Dalbyvägen. I vintras bodde det folk i huset som hängde för tyg för fönsterna för att man inte skulle kunna se in. En morgon körde det ut tre finskregistrerade bilar från gården. I kväll körde det in en bil på gården. Fönsterna står öppna och dörren på baksidan står helt öppen.
  Vi kollade vem som äger huset för att kunna kontakta ägaren men tyvärr är det en man som är död sedan flera år tillbaka.
  Hoppas ni kan göra något åt problemet.

  1. Hej Kristin!
   Tack för att du uppmärksammar oss på problemet. Kommunen kommer att informera ägaren. Staffanstorps kommun och Polisen har en dialog i trygghet och säkerhetsfrågor. När det gäller framtiden ber vi dig att kontakta polisen på 114 14. Är det akuta situationer är det alltid 112 som gäller.
   Ha en fortsatt trevlig dag Patrik Runesson, Staffanstorps kommun

   1. Hej Patrik
    Tack för ditt svar. Polisen informerades i vintras och återigen nu när jag även informerade er i kommunen.
    Mvh Kristin

 2. Hej!
  Med tanke på nedanstående kommentar om dålig belysning vid Önsvala förskola kan jag upplysa om att här förekommer antagligen knarkuppgörelser sent på kvällar och nätter. Har sett otaliga gånger bilar köra ut härifrån när jag kör på Kronoslättvägen.
  Tack för ordet!
  Eva

 3. Belysning vid skolor och förskolor
  Jag har nu på morgonen lämnat våra barn på Stanstorpsskolan samt på Önsvala förskola. Parkeringsplatserna på de två ställena är så mörka (Stanstorp är snäppet värre än Önsvala) att det bara är en tidsfråga innan det händer någon olycka där. Än värre är att Stanstorps parkering är konstruerad så att alla (barn, föräldrar och cyklister) måste gå bakom de bilar som ska backa ut.
  Det finns belysning men lamporna lyser så svagt att de knappt hjälper. Jag anser att det behövs bättre belysning på bägge ställena så att föräldrar och barn kan känna sig tryggare på de ställena.

  1. Hej Sara,
   Tack för din kommentar. Staffanstorps Kommunfastigheter kommer att se över belysningen vid parkeringen på Stanstorpsskolan och Önsvala och utvärdera nödvändig åtgärd.
   Vänligen Linn Ahlström, Staffanstorps Kommunfastigheter

 4. Jag tycker precis som de föregående att man ska antingen sluta helt med pyrotekniska grejer eller ha det under ordnade förhållande om det nu tvunget ska skjutas. Inte bara djuren mår dåligt utan även människor och naturen. Tänk allt detta skräp som hamnar i naturen, rena miljöförstöringen. Vi ska ju värna om vår miljö för djuren och för oss människor inte tvärt om. Kom fram med något ordentligt nu så att vi får må bra utan raketer som far omkring överallt. Pengar som går upp i rök som kan användas på ett vettigare sätt. Vet att det finns människor som tycker det är kul med raketer och smällare, men det är inte kul om människor och djur blir skadade. Det kostar för sjukvården och det blir dyrt för djursjukhusen även kostar det för naturen som också blir förstörd. Hoppas på att Staffanstorps kommun nu åtgärdar dessa olater.

 5. Jag tycker det hade varit bättre om man slutade sälja fyrverkerier till privatpersoner och att kommunen bjöd på en fyrverkerishow vid 12-slaget.
  Det blir win-win för alla: Man får en folkfest, sjukvården får in färre skadade, det smälls bara vid ett tillfälle, man sparar pengar och miljö. Givetvis ska personen/personerna som sköter fyrverkerierna vara nyktra.

 6. Så börjar det närma sig Nyår och försäljning av smällare har satt i gång. Det hedrar Staffanstorps handlare att de gått i bräschen för att få ett stopp på eländet. Men hur är det med kommunens inställning? Man hyr ut mark till försäljare. Tydligen tycker trygghets-samordnaren att det är invånarnas attityd som ska förändras. Jag förstår kommunen tjänar pengar på uthyrning av mark medan vi hundägare har en dyr och fruktansvärd vecka framför oss.

  1. Jag har idag skrivit ihop två medborgarförslag som ska lämnas in till kommunen.
   Det första handlar om att jag anser att kommunen ska besluta om ett totalförbud mot försäljning av fyrverkerier, raketer och pyrotekniska varor på sin mark och sina fastigheter – dvs att inte bevilja tillstånd till detta.
   Det andra handlar om att jag anser att kommunen kan ta ytterligare ett steg och helt förbjuda privatpersoner att använda fyrverkerier, raketer och pyrotekniska varor, med bakgrund att det alldeles uppenbart inte hjälper att ha åldersgränser, rekommendationer, tillståndsplikt och sunt förnuft…

 7. Hejsan!
  Jag undrar vad kommunen har tänkt göra åt alla ungdomar som sitter utanför barnmorskan på kvällarna? De skriker och spelar hög musik, förstör,skräpar ner, är inne och springer i byggnaden på kvällarna och senast ikväll höll jag på att bli påkörd av en kille som körde i 50-60 inne på trottoaren mellan pizzastugan och Ica byggnaden. Varav sen jag och min sambo fick oss en blåsning där han frågade ”om vi hade problem” och skulle bråka. Jag har fått nog av detta nu, jag vill kunna gå ut på kvällen med hunden utan att behöva mötas av 20 ungdomar i min entré. Mina grannar som är till stor del äldre människor går ut på andra sidan huset för att de är rädda att gå ut genom vår port. De är nere och springer i vårt garage och inne på våningarna, de ringer upp på vår porttelefon sent på kvällarna varpå de skriker att vi ska ”dra åt h…..” när man frågar vem de är. Någonting måste göras, det kan inte fortsätta så här!
  Tack

  1. Hej Sophia!
   Tack för ditt inlägg. Vi beklagar det inträffade. Vi jobbar kontinuerligt med Polisen för att våra medborgare ska känna sig trygga. Det är viktigt att det du har upplevt rapporteras till Polisen och till din fastighetsägare. Hoppas du har anmält detta till Polisen, då det är en polisfråga. Det är bra att detta kommer till vår kännedom så att vi vet vad vi ska göra för insatser för att förhindra liknande händelser i framtiden. Kontakt har tagits med fältgruppen och väktarbolaget.
   Med hopp om lugnare kvällar framöver
   Patrik Runesson, strategisk trygghetsplanering Staffanstorps kommun

   1. Hej igen och tack för svaret! Skönt att höra att ni kontaktat dem! Tyvärr så blir situationen värre och värre här..
    Under juldagen så har de gått in i entrén mellan barnmorskan och öppna förskolan där de suttigt och hällt ut energidryck på golvet och dessutom brutet av ett av de så kallade ”barnvagnsstället” och de sitter här utanför och smäller raketer och kastar godis och massa papper på marken utanför. Såg ut som ett bombnedslag här utanför.Kommunen har bänkar här nedanför som är för de som besöker barnmorskorna men det funkar inte att ha de där längre!
    Det är inte meningen att vi som bor här inte ska kunna få nån lugn och ro överhuvudtaget. Man blir tyvärr väldigt arg och rädd och det funkar inte när man försöker säga ifrån till dem heller. Jag har gjort anmälningar till vaktbolaget också, men de två senaste gångerna vi ringt har de inte ens kommit hit.
    mvh en väldigt trött Sophia.

 8. Som en tidigare insändare skrev, så förekommer det dagsparkering på Kyrkvägens högra sida, riktning mot Brågarps kyrka. Svänger man in höger på Kyrkvägen från centrum, så står ibland 3-4 bilar parkerade direkt efter övergångsstället, och all översyn på mötande trafik är blockerad. Man måste ut i motsatt körfält, och då har man en mycket stor risk för kollision.
  Ni svarade i mars, att detta skulle åtgärdas/ses över. Åk dit och titta på eländet !

  1. Hej Bengt-Olof,
   Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har fattat beslut om att Kyrkvägen ska vara huvudled. För att beslutet ska bli genomfört krävs att en lokal trafikföreskrift tas fram och skickas på remiss till polisen samt att vägmärken sätts upp. Erforderliga vägmärken planeras att sättas upp under januari 2016.

   Lisa Callréus, Trafik och exploateringsingenjör

 9. Den 21/8-15, skrev jag om att det inte gick att läsa att det skall stå Bivägen där p.g.a att den är övermålad. Sedan nästa gata, Cederbergs väg saknas gatunamnet helt. Skall vara, eller har varit två. En med just Cederbergs väg och en med Kyrkbacken. Har hänt några gånger nu att bilande har stannat till när man varit ute på en promenad för att fråga om den eller den andra gatan.
  På dessa två månader borde man väl fått svar eller nya skyltar!

 10. Hej!
  Det finns en väldigt fin cykelväg mellan Staffanstorp och Hjärup, där många cyklar, vilket ju är härligt. Är det Ni eller Trafikverket som ansvarar för den? Den är nämligen full med blött gräsklipp nu, det ligger en massa pinnar och grus på den och på två ställen finns hål fyllda med makadam som man får se upp med – vart vänder jag mig om jag vill ha detta åtgärdat?
  Dessutom undrar jag över alla hastighetsskyltar man satt upp på senare tid. Jag tycker dom är otydliga och förvirrande. Här kommer exempel:
  – På många platser är dom svåra att se (tex finns det hastighetsskyltar som är placerade under märket ”påbjuden körbana” i refugen precis i en korsning, eller tre meter efter att man svängt in på en gata)
  – På några ställen höjs hastigheten till 50 precis innan en korsning.
  – På några ställen sänks hastigheten från 50 till 30 precis när man accelererat upp till 50 efter en korsning vilket gör att den är jättelätt att missa.
  – På en gata är hastigheten 30 i ena riktningen, men jag har inte kunnat se någon skylt om att hastigheten är 30 i motsatt riktning.
  – På en gata med 70-hastighet finns ingen markering om huvudgata vilket gör att man måste stanna och lämna företräde för en påkommande väg enl högerregeln.
  Ska det vara så?

  1. Hej Christina!
   Det är Trafikverket som är väghållare för cykelvägen mellan Hjärup och Staffanstorp.

   Gällande dina synpunkter på hastighetstavlornas placering mm vore det snällt om du anger vilken gata det gäller och skickar dessa synpunkter till oss via vårt webbformulär som du hittar här: https://staffanstorp.se/kommunen/om-kommunen/kontakt/

   Lisa Callréus, Trafik- och exploateringsingenjör

 11. Hej!
  Flera boende på Stallvägen i Hjärup har vid upprepade tillfällen varit i kontakt med er angående de höga hastigheterna på bilar som passerar här dagligen. Det är 30 väg men ytterst få bilister håller denna hastighet. Det bor ett 30 tal barn i området som varje dag korsar vägen själva eller tillsammans med sina föräldrar. Jag har med hjärtat i halsgropen sett barn som har passerat strax före en bil har susat förbi i 50/60 km, det är en himla tur att något inte hänt än. Det får absolut inte göra det heller och vem tar ansvar för att våra barn har en säker skolväg och boende/lekmiljö? Då hastighetsbegränsningar inte verkar bita på folk ser jag som enda utväg typ blomsterlådor eller gupp i vägen, en liknande lösning som den på vägen till trädgårdslunden. Det har också pratats om att göra vägen till en privat väg men när kan detta ske? I väntan på privat väg behöver något göras för att minska hastigheterna.
  (Det gäller också Fredriks väg ner mot skolan där gående/cyklister är nära vägrenen samt höga hastigheter).
  Så min fråga är vad är status och när kan något göras?
  Mvh Therese

  1. Hej Therese!
   I samband med utbyggnaden av järnvägen till 4 spår kommer Stallvägens anslutning till Banvallsvägen att förändras, vilket troligen kommer att innebära att trafikmängden på Stallvägen minskar. Eventuella åtgärder på Stallvägen är därför inte aktuella förrän järnvägsutbyggnaden är klar.

   Kommunen planerar inte för att Stallvägen ska bli en privat väg. För att det ska kunna vara möjligt måste detaljplanen ändras. Stallvägen är i dagsläget planlagd som allmän plats.

   Lisa Callréus, Trafik- och exploateringsingenjör


 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här hittar du kommunens blanketter och här kommer du att hitta våra e-tjänster. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har knappt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »