Samverkan mot brott

Samverkan mot brott

Grannsamverkan är en brottsförebyggande metod där de boende hjälps åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och närområde. Utbildning och informationsmaterial om hur man bedriver Grannsamverkan tillhandahålls via polis/kommun.

I ett område med grannsamverkan samarbetar de boende med varandra. Genom ökad kommunikation kan viktig information spridas som i sin tur ökar medvetenheten och därmed uppmärksamheten. Enligt BRÅ undviker 19 av 20 inbrottstjuvar områden med grannsamverkan och forskning visar att inbrotten minskar med upp till 25 procent i dessa områden.

Grannsamverkansmodellen går främst ut på att minska frestelsen för potentiella gärningspersoner som rör sig i området – en väl genomförd grannsamverkan kan minska en rad av de så kallade vardagsbrott som begås i området.

Grannsamverkan är en utvärderad brottsförebyggande metod som minskar risken för inbrott med i genomsnitt en fjärdedel enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. I vissa flerbostadshusområden har utvärderingar visat på en minskning med 37 procent.

Organisationen Samverkan mot brott har lanserat en rad utbildningsfilmer om hur man startar och genomför en fungerande grannsamverkan i sitt bostadsområde för att fler ska ansluta sig till konceptet. Se filmerna här >>

Tipsa polisen

Hör av dig om du sett eller hört något. Alla tips är värdefulla, ring hellre en gång för mycket. Det kan röra sig om personer eller fordon som normalt inte brukar befinna sig i området.

Vid akuta larm och pågående brott ring 112

E-post: tipsapolisen.skane@polisen.se

Telefon: 114 14 (knappval 2)

Läs mer i Polisens folder om bostadsinbrott >>

Tidigare inlägg

Grannsamverkan mot brott >> (publ. 2014-10-21)

Grannsamverkan mot brott, ”Etapp 2” >> (publ. 2014-11-06)

Grannsamverkan mot brott, ”Etapp 3” >> (publ. 2014-12-03)

Grannsamverksan mot brott, ”Etapp 4” >> (publ. 2015-03-16)

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

En kommentar till Samverkan mot brott

  1. Jag undrar om det är Polisen som kan hjälpa till så att det inte sitter tiggare utanför Swedbank vid uttagsautomat på Storgatan .Har inget emot att de finns utanför Ica Netto Lidl citygross. Men just vid uttagsautomat känns det väldigt otryggt. Jag brukar ge mat och en liten slant för de har det väldigt fattigt och har fått lämna barn och familj i sitt hemland tacksam för svar.