Krisberedskap

Krisberedskap. Foto: Staffanstorps kommun

Vid en extraordinär händelse som innebär en svår påfrestning på samhället, har kommunens organisation beredskap för att snabbt kunna sätta in olika resurser, beroende på typ av kris. Information kommer att läggas ut på webbplatsen och/eller informeras om via radio och TV.

Här kan du ta del av kommunens handlingsprogram för extra ordinära händelser 7.1.1 Handlingsprogram Lagen om skydd mot olyckor och Lagen om extraordinära händelser Staffanstorps kommun

Vid långvariga kriser kommer en upplysningscentral att upprättas i Rådhuset i Staffanstorp för boende i Staffanstorps kommun.

Läs mer på krisinformation.se

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

13 kommentarer till Krisberedskap

 1. Varför finns det inte planerat för en upplysningscentral i Hjärup att använda vid en långvarig kris? Ni nämner upplysningscentral i Rådhuset i Staffanstorp för boende i Staffanstorp- men vi är många som bor i Hjärup.
  Hur arbetar ni med skyddsrumsfrågan?

  1. Hej Ingela.

   Ja, det stämmer att kommunens upplysnings/informationscentral finns i Rådhuset. Vid en större och långvarig kris kommer det även att spridas information från andra kommunala lokaler, till exempel biblioteken. När det gäller skyddsrumsfrågan så är det Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) som sköter denna fråga. Du kan gå in och titta på deras hemsida http://www.msb.se.

   Med vänliga hälsningar
   Bertil Persson, Räddningstjänsten Lomma-Staffanstorp.

 2. Finns det skyddsrum runt Vikhem?

  1. Hej Eva.

   Skyddsrummen i Sverige är lagda i ”malpåse” och det finns inga aktuella listor på vilket skyddsrum man ska bege sig. Om staten anser att läget kräver att skyddsrummen tas i bruk, kommer vi att upprätta aktuella listor.

   Med vänliga hälsningar
   Marianne Danell

 3. Tar vara på vatten som vi fick när vi köpte Sockerbruket, ni måste se ute i Torgebaerga om ni ska ha dom så sälj dom till Malmö dom vill ha dom. Malmö tar mycket vatten där har vi någon reserv för vatten vi har två stora dammar som är är fulla om ni rensar dom så kan ta regnvattnet från Sockerbruket där sen värmen kan ta dom har en stor högspänningspanna på Sockerbruket

 4. Hej,
  Tycker denna informationen är undermålig med tanke på situationen runt om i världen. Exempel på information som borde finnas är:

  Var finns skyddsrum i anslutning till var enskild individs hemadress?
  72 timmar, hur ser kommunens agerande ut om något skulle bli utslaget/stömlöst? Vad förväntas av individen?
  Vattenförsörjning vid kris, vart vänder man sig?
  Hur jobbar Staffanstorps kommun ihop med myndigheter, ex. MSB?

  Okej att man hänvisar till krisinformation.se men hur ser just Staffanstorps plan ut, dessa skiljer sig från kommun till kommun.

  //J

  1. Hej Jonas!
   Skyddsrummen i Sverige är lagda i ”malpåse” och det finns inga aktuella listor på vilket skyddsrum man ska bege sig. Om staten anser att läget kräver att skyddsrummen tas i bruk, kommer vi att upprätta aktuella listor. I vecka 19 kommer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att anordna en Krisberedskapsvecka där man bland annat kommer att ta upp vad man behöver för att klara sig vid en kris. Lördagen den 13/5 mellan kl. 10-14 kommer det att delas ut informationsmaterial på olika platser i Staffanstorps kommun.
   Med vänliga hälsningar Bertil Persson, beredskapssamordnare

   1. Hej Bertil,
    Vad var resultatet av krisberedskapsveckan i maj?
    Vilka konsekvenser för Staffanstorps kommun och vilka åtgärder har ni vidtagit sedan dess?

    Mvh
    Josefine

    1. Hej Josefine!
     Resultatet från krisberedskapsveckan var att Frivilliga Resursgruppen delade ut 1000 st. vattenflaskor och tygpåsar med information om hur man klarar en kris bättre. Handlingsprogrammet för extra ordinära händelser har uppdaterats och finns att läsa på kommunens webbplats under Författningssamling 7.1. Försvarsberedningen i Sverige lämnade igår ett förslag om att det civila försvaret ska återupptas och förslaget innebär att kommunerna kommer att få ett statligt bidrag under år 2021-2025. Detta för att återuppbygga det civila försvaret.
     Med vänliga hälsningar Bertil Persson, beredskapsamordnare

     1. Hej Josefine
      Håller med dig om det du skriver. Vad beträffar skyddsrummen finns det så vitt jag vet 41 skyddsrum i kommunen. För och få en överblick av dessa platser kan man besöka hittaskyddsrum.se

      Hoppas detta kan vara till hjälp då Forfattning6.1.1. inte verkar fungera.

      1. Hej Jeff.

       Kommunen har reviderat författningssamlingen. Du kan nu hitta handlingsprogrammet under 7.1 i Författningssamling på kommunens hemsida.
       Med vänliga hälsningar
       Marianne Danell

       1. Men att hitta detta på hemsidan är nästan omöjligt om man vill läsa, då eran hemsida inte har en särskilt bra sökfunktion för att hitta det du söker direkt på utan måste gå igenom 10-15 sidor innan man hittar det man söker om man har tur.
        En direkt länk i kommentaren om handlingsprogrammet 7.1 hade varit uppskattat.

        1. Hej Henrik! Tack för din kommentar. Kommunen har nyligen inlett en översyn på hemsidan för att det ska bli enklare att hitta det man letar efter. Jag kommer även att lägga upp en länk till handlingsprogrammet 7.1 på denna sida inom kort. Du hittar dokumentet även i kommunens författningssamling, https://staffanstorp.se/wp-content/uploads/2019/07/7.1Ledningsplanochinformationsplanvidextraordinarahandelseerochsvarapafrestningaristaffanstorpskommun.pdf
         Vänliga hälsningar Andreas Holm, Staffanstorps kommun.