Trygg och säker

Skylt "olycka", Foto: Staffanstorps kommun

Hur gör vi för att Staffanstorp ska vara en trygg och säker kommun?

De senaste åren har vi i Staffanstorps kommun arbetat mycket med att göra kommunen till en trygg och säker plats för våra medborgare att leva och bo i. Detta gör vi genom att arbeta förebyggande på både individ-, grupp- och samhällsnivå. Vi försöker upptäcka riskområden innan något inträffar och gör sedan insatser och åtgärder som ska förhindra skador och olyckor. Kort sagt vill vi hitta lösningar samt skapa goda förutsättningar åt våra medborgare för en god hälsa på lika villkor.

Gemensamt ansvar

Vi anser att en säker och trygg kommun är ett gemensamt arbete. Ansvaret ligger inte bara hos kommunen utan även hos enskilda medborgare, föreningar och företagare. Alla måste föregå med gott exempel i sina olika roller. Detta gemensamma ansvar vill vi ska genomsyra hela kommunens verksamhet och även våra samarbetspartners.

Helhetsperspektiv och samarbete

Vi menar att om vi ska lyckas väl med det förebyggandet arbetet så krävs det ett helhetsperspektiv, baserat på samverkan, samordning och aktiva insatser från många olika samhällsaktörer. Därför samarbetar kommunanställda, medborgare, föreningar och andra aktörer för att tillsammans hjälpas åt för att så tidigt som möjligt observera riskområden och identifiera orsaker till olyckor och tillbud.

Långsiktighet och omfattning

Överlag är våra förebyggande insatser både långsiktiga och varaktiga. De ska även omfatta båda könen, alla åldrar, miljöer och situationer. Beslut om olika insatser ska fattas utifrån rätt slutsatser och väl underbyggda prioriteringar. För att vidareutveckla vårt arbete gör vi utvärderingar och uppföljningar som kan avgöra om ett visst arbetssätt behöver förändras.

Hur är vårt säkerhets- och trygghetsarbete organiserat?

Om du vill veta hur organisationen för vårt säkerhets- och trygghetsarbete är uppbyggd kan du fortsätta att läsa här nedan.

Fältgruppen

Fältgruppen består av ett flertal personer och arbetar huvudsakligen med ungdomar i åldrarna 12 till 18 år. Deras uppgift är att fokusera på våra ungdomars livsvillkor, levnadsvanor, miljöer och produkter. Detta handlar till exempel om drogförebyggande och brottsförebyggande arbete, att ta kontakt med ungdomar som rör sig ute oavsett tid på dygnet samt att samtala med ungdomar och föräldrar både individuellt och i grupp. Framförallt handlar fältgruppens arbete också om att samarbeta med andra parter i kommunen för att ge barnen och ungdomarna gynnsamma uppväxtvillkor. Fältgruppen finns också på Facebook.

Personal från fältgruppen bär svarta jackor eller tröjor med Staffanstorps logotyp och text som anger att de arbetar i fältgruppen.

Du når fältgruppen på 046-25 13 34 eller faltgruppen@staffanstorp.se

 

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

3 kommentarer till Trygg och säker

 1. Hej!

  Hur ser läget ut idag, hur långt har arbetet kommit, med att få igång verksamheten med ordningsvakter i centrum? Det har gått att läsa i media om beslut som överklagats bland annat.
  Jag tror säkert att ett svar kan vara av intresse för invånarna i kommunen.
  Tack
  Mvh Håkan

 2. Christian Sonesson !
  Först kommer kommunen att rekrytera en säkerhetschef och sedan ska sju-åtta ordningsvakter anställas. De kommer även att jobba skift på helger och nätter. Förstår att detta inte är gjort i en handvändning, men jag skulle vilja be dig om möjligt hyra in tillfälliga ordningsvakter från och med nu till i alla fall en vecka över nyår.
  Misshandel ikväll 9/12 samt pågående kraftiga smällare i centrala byn. Detta är inte okej ! Önskar svar här då jag inte är ensam om att önska detta för tryggheten i Staffanstorp.
  Vänligen Elisabeth

 3. Hej!
  Nu undrar jag med många många andra vad som görs åt gänget i Staffanstorp som nästan varje kväll hänger vid Wahls foto/Kommunhuset. Det har verkligen eskalerat. 3 kvällar/nätter i rad smälls det med Bangers så både människor och djur blir livrädda. Det förstörs (stuprännor, cyklar, skyltfönster m m). Spelas HÖG musik, körs mopeder på torget i hög fart, hotar och slå folk. Listan kan göras lång. En del folk vågar inte säga till dom, andra tar snart lagen i egna händer då det inte hjälper att polisen kommer.
  Dagen efter tillsägelser från polis smälls det igen.
  Ingen respekt visar dom varken för boende, fältgrupp, vandrare eller polis. Polisen tar i hand och hälsar på dom. Är det att visa respekt???? Dom kör runt på moped bland poliserna utan hjälm. Vad görs, absolut ingenting.
  Nu måste någonting hända. Är det meningen att folk ska flytta bara för att dom störs och är rädda för dessa ungdomar. Ska folket känna sig otrygga i sin egen bostad om dom skulle våga säga ifrån, vad som skulle kunna hända då?
  Just nu känns det väldigt hopplöst.
  Detta har pågått i ca 1,5 år men eskalerat betydligt!

  MVH Annika Svahn


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »