Bildpromenad

Foto: Oldiefan By: pixabay.com

I utbildningen ”Läslyftet” som vi går via Skolverket får vi lära oss en del som även ni som vårdnadshavare kan ha nytta av. De tankarna publicerar vi här. Undrar ni över något, tveka inte att fråga.

Bildpromenad

En bildpromenad är ett bra sätt att starta lässtunden med ditt barn. Att först titta på bilderna i boken och samtala kring det ni ser gör att ni och ert barn får samma referensramar till texten. Ofta ser vi olika saker då vi tittar på en bild. När man ”läser” bilderna före man läser texten skapas både en förförståelse och ett ökat intresse för boken. Både barnets ordförråd och den språkliga medvetenheten ökar.

Ibland kan man bildpromenera flera gånger och spara texten till en annan gång. Det känner ni själv. När man tittat på bilderna flera gånger med barn märker man att frågorna blir annorlunda. Barn ser bilderna på ett nytt sätt och nya samtal tar form.

Prova, detta är så spännande.

Kristina Jönsson, handledare inom Läslyftet

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 characters available