Hoppa till huvudinnehåll

De hjälper samhällets mest utsatta barn

Publicerad:

Ibland, fast inte så ofta, händer det att barn eller ungdomar behöver fler vuxna i sin närhet för att få en bra vardag, må bra och klara skolan. Då kan du behövas. Vill du hjälpa ett barn eller en ungdom och vara en viktig vuxen i en ung människas liv? Då kan du anmäla ditt intresse för att bli familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson i Staffanstorps kommun.

Familjehem är helt vanliga familjer som alla ser olika ut – det som är viktigt är en trygg livssituation, tid och engagemang. Du kan ha familj eller vara ensamstående och du behöver ha tid och kraft att engagera dig.

– Familjehemmet ska se till att barnet får en trygg, säker och stadig grund att växa och utvecklas från. Du arbetar tillsammans med vårt familjehemsteam i socialtjänsten och med barnets familj och nätverk. Det här sättet att samarbeta kring ett barn kallas för ”det tredelade föräldraskapet”, säger Sara Håkansson, enhetschef för barn- och familjeenheten på arbetsmarknadsförvaltningen i Staffanstorps kommun.

“Alla kan hjälpa till”

Familjehemsteamet är spindeln i nätet för de barn och familjer som är i behov av hjälp och ser till att barn placeras i hem där de får stöd, lugn och en stor portion kärlek. Förutom Sara Håkansson arbetar barnsocionomerna Sofie Löfvendahl och Eva Källblad och familjehemssekreterare Johanna Olsson och Una Hauksdottir, med de cirka 25 familjehemmen i kommunen.

– Alla sorters familjer kan hjälpa till, utifrån sina unika förmågor. Det finns olika behov hos olika barn och man kan kortfattat säga att vi lägger ett viktigt pussel för att matcha barnen med rätt familj. Ibland är det så att när vi träffar en ny familj, har vi inte behov av en familj med deras förmågor just då, men de kan behövas senare. Vi vill gärna komma i kontakt med alla som är intresserade, säger Eva Källblad.

För att få bli familjehem krävs det att socialtjänsten gör en utredning, godkänner den som ansöker som familjehem åt det specifika barnet och att arbetsmarknadsnämnden ger ett så kallat medgivande.

– Det första vi gör är att berätta hur det fungerar och träffar familjen. Sedan pratar vi vidare och skapar oss en bild av familjens relationer, hur man samarbetar som par, vad har de med sig från livet och så vidare. Sådana saker är viktiga för att kunna ge barnet rätt stöd, familj och miljö. En bedömning görs och underlag tas in från olika register. Allt är ett noga arbete för att barnet ska hamna rätt. Processen tar ungefär tre månader innan familjen får ett svar, berättar Johanna Olsson.
Kommunens roll är att se till att barnet får det som behövs under tiden i familjehemmet, allt från en familj, skolgång, sjukvård till kontakt med sina biologiska föräldrar och att erbjuda stöd och utbildning till vuxna i familjehemmen.

Stöd och handledning

– Vi kan inte placera barn hos vem som helst. Familjen ska vara ett stöd för just det barnet. Det ska finnas tid, engagemang och mycket kärlek , men det behövs ingen speciell utbildning för de som vill ställa upp som familjehem, vi står för stöd och handledning, det professionella, säger Una Hauksdottir.

– Det viktiga är att det inte ska gå för fort fram. Då blir det aldrig bra i slutändan. Vi hjälps åt och det gör vi för barnets bästa, flikar Sofie Löfvendahl in.

Hur länge ett barn placeras i familjehem beror på många faktorer. Det viktiga är viljan att finnas där och hjälpa samhällets mest utsatta barn menar familjehemsteamet.

– Det kan handla om en kortare eller längre tid i ett familjehem. Målet är att återförenas med sin biologiska familj om det är möjligt, förklarar Una.
– Oavsett vad som händer blir du en väldigt viktig person för barnet i sitt liv. Förhoppningsvis kommer ni få livslång relation och håller kontakten efter familjehemsplaceringen. Var med, hjälp till och gör skillnad, säger Eva Källblad.

FAKTA

Du kan hjälpa till på flera sätt, bland annat som familjehem, kontaktfamilj, kontaktperson eller jourfamilj.

  • Familjehem: Låt ett barn eller en ungdom bo med din familj.
  • Kontaktfamilj: Låt ett barn eller en ungdom komma hem till dig och din familj, en eller två helger i månaden.
  • Kontaktperson: Göra något tillsammans med ett barn eller en ungdom, någon gång i veckan.
  • Jourfamilj: Låt ett barn eller en ungdom bo med din familj, en kortare tid i akuta lägen.

Är du nyfiken på att bli familjehem och vill veta mer? Kontakta familjeteamet via e-post socialtjansten@staffanstorp.se, eller besök deras sida på kommunens hemsida.

Gruppbild på familjehemsteamet i Staffanstorps kommun.
Familjehemsteamet i Staffanstorps kommun. Från vänster: Una Hauksdottir, Sara Håkansson, Johanna Olsson, Sofie Löfvendahl och Eva Källblad.

Kategorier

  • Kommun
  • Omsorg och hjälp

Etiketter

  • arbetsmarknadsförvaltningen
  • barn- och familjeenheten
  • familjehemsteam

Information om kakor

Vi använder cookies för att löpande förbättra webb­platsen och för att möjlig­göra viktiga funktioner. Du kan välja att godkänna eller neka kakor. Mer om cookies