Hoppa till huvudinnehåll

Filmer om konstnärer i Staffanstorps kommun

Publicerad:

2021 togs ett politiskt beslut att göra en berättande filmdokumentation om konstnären Theodor Jönsson som bodde i Esarps skola och testamenterade sin kvarlåtenskap till Staffanstorps kommun.

– Det var inte precis lycka jag kände då, snarare skräck och självtvivel, skrattar kultursekreteraren Viktoria Munck som berättar att hon aldrig jobbat med film på det sättet tidigare.
– Jag ville behandla honom med yttersta respekt och hylla honom samtidigt som jag var noga med att bara ha med information från säkra källor.

– Det var nollbudget och ingen extra tid, som gällde. Dessutom hade jag inte redigerat film tidigare, jag hade varit med vid någon filminspelning förut men aldrig sett arbetet från ”ax till limpa”. Men lyckligtvis finns det snälla människor som lägger ut instruktionsvideor på Youtube som jag kunde ta hjälp av vid frihandsfilmning och klippande, tal och stillbilder.
– Sen hade jag också Karin Palmqvist, ordförande för Theodor Jönssons stiftelse. Hon var med när jag filmade och fotograferade i hemmet och hon hjälpte till med att hålla upp, lyfta fram, skydda från ljusspeglingar och annat.

Fler konstnärer dokumenteras

Det var inte bara Theodor Jönsson som skulle dokumenteras. I det politiska beslutet anges att det gäller även andra konstnärer i Staffanstorps kommun. Eftersom det var en stor utställning med Sigfrid Bengtsson i konsthallen i år passade det bra att nästa film blev om honom.
– Det var helt annorlunda att göra en dokumentation om honom. Det var mer lustfyllt och det fanns flera frivilliga som ställde upp på intervjuer, trots att de var lite blyga egentligen. De var modiga för Sigfrid Bengtssons skull.

Båda filmerna finns på Youtube.

– Det har varit fin respons och det finns många i Staffanstorp som vill att konstnärerna ska uppmärksammas och kommas ihåg. Det är kul att jag inte är ensam om att vilja lyfta dem, säger Viktoria.
– Nästa film blir om Astrid Gärdsmark. Det blir en sommarutställning om henne nästa år. Så jag söker både bekanta till henne som jag kan intervjua och konstverk av henne som jag kan låna in. Jag är tacksam för alla tips jag kan få, säger Viktoria.

Foto på Sigfrid Bengtsson i sin ateljé. Bilden är beskuren för att passa webbformat.

Sigfrid Bengtssondagen 26 oktober

Staffanstorpskonstnären Sigfrid Bengtssons (1898-1985) önskan var att bli ihågkommen i kommunen. Därför skänkte han på 1960-talet några målningar till Pilegården med förhoppning om en ”Sigfrid-vägg” eller ”Sigfrid-rum”.

– Det är ett tag sedan nu och varken vägg eller rum finns kvar men personalen på Pilegården var positiv till en ny vägg när jag frågade dem, säger kultursekreterare Viktoria Munch. Vi skapar därför en stor Sigfrid-vägg som ska invigas den 26 oktober klockan 15 på Pilegården. Det är hans födelsedag och jag tänker mig att vi ska ha en Sigfrid Bengtssondag varje år den 26 oktober precis som Theodor Jönsson hedras på sin födelsedag 16 april.

– Vi har fått några målningar av personer som donerat till kommunens konstsamling för de vill hellre att deras målningar ska hänga på Pilegården än stå hemma i förrådet. Jag ska hänga upp dem på Sigfrid-väggen som jag hoppas kan ge en god insyn i Sigfrid Bengtssons konstnärskap.

Filmerna

På kommunens Youtubekonto kan du se filmerna, eller klicka på länkarna under:

Kategorier

  • Kommun
  • Kultur
  • Staffanstorps konsthall

Etiketter

  • kultur
  • staffanstorp kommun
  • Staffanstorps Konsthall