Hoppa till huvudinnehåll

Konsthallen firar med jubileumsutställning

Publicerad:

Staffanstorps konsthall invigdes 14 januari 1996 och sedan dess har utställningsverksamheten rullat på med en lång rad fantastiska utställningar.

– Den 10 december öppnade jubileumsutställningen ”Staffanstorps konsthall 1996-2021” som bjuder på gobitar från de gångna, inte minst med konstverk som säkert känns igen av många. Utställningen visas till och med 6 februari, berättar kultursekreteraren Viktoria Munck.

– Det finns många vackra vernissagekort och affischer att njuta av och vi ska även ha filmvisning av filminspelningar från gamla utställningar.

– Det har varit väldigt intressant för mig att kika i kommunarkivet och läsa om utställningarna och verksamheten under åren, säger Viktoria. Jag ser framför mig hur mina föregångare kämpat med tid, budget, tekniska förutsättningar och annat och de har verkligen lyckats fylla hallen med ett spännande och intressant utbud under åren, sägen Viktoria Munck. Jag tror att de har njutit lika mycket som jag av att arbeta i en så vacker lokal som konsthallen.

Därför behövs konsthallen

– Konsten ska väcka oss, inspirera oss, få oss att fundera, och till viss del provocera med sin finurlighet och ibland självklarhet. Konsten behöver tolkas av oss och vi behöver ibland ge den tid för att förstå den. Därför behöver konsten presenteras och förklaras för oss. Det är syftet med en konsthall. Här visas och förklaras konst. Det går att göra på olika sätt och det finns flera exempel på det från Staffanstorps konsthalls 25 år.

Den största förändringen under konsthallens år är Kulturlyftet då biblioteket flyttade och konsthallen upphörde att vara både kombinerad konsthall och passage till biblioteket.

Ostördhet en fördel

– Många Staffanstorpsbor har berättat att de tyckte det var en rolig lösning, att för att komma in i biblioteket var man tvungen att titta på konst på vägen – man blev ”utsatt” för konst, säger Viktoria. Det gjorde att fler fick ta del av konsten och öppettiderna var generösa eftersom bibliotekets personal även bemannade konsthallen.

– Men jag kan se en stor fördel i att det numera går att stänga dörren och ha visningar ostört, till exempel för besökare från äldreboenden i kommunen, skolklasser eller olika projekt med visningar och eget skapande, barnvagnsvisningar, familjeaktiviteter och så klart bokade visningar och öppna visningar som vi har regelbundet. Det var inte så lätt tidigare då det var ett ständigt flöde i hallen.

Självklart besöksmål

I framtiden hoppas Viktoria kunna satsa ytterligare på samarbeten inom kommunen och med föreningarna.

– Jag har så många spännande och roliga idéer och planer som jag ser fram emot att få förverkliga, säger hon. Konsthallen ska vara ett självklart besöksmål som erbjuder konstupplevelser i en vacker miljö med stark koppling till resten av Staffanstorp och dess historia. Vi har därför planer på att möjliggöra mer generösa öppettider, fler visningar och även skapa möjlighet att fika här.

Staffanstorps konsthall,  bild från utställning med verk av My Svennberg & Eddie Tjeno Ericsson 2003. Foto Staffanstorps konsthall

Staffanstorps konsthall,  bild från utställning med verk av My Svennberg & Eddie Tjeno Ericsson 2003. Foto Staffanstorps konsthall

Kategorier

  • Kultur
  • Staffanstorps konsthall
  • Uppleva och göra

Etiketter

  • Staffanstorps Konsthall
  • Staffanstorps konsthall 1996-2021
  • Utställning

Information om kakor

Vi använder cookies för att löpande förbättra webb­platsen och för att möjlig­göra viktiga funktioner. Du kan välja att godkänna eller neka kakor. Mer om cookies