Hoppa till huvudinnehåll

Staffanstorps Sportsdrill vill gärna rekrytera killar

Publicerad:

I det senaste numret av kommuntidningen StaffanstorpsAktuellt presenterades kommunens fantastiska föreningsliv. Bland annat Staffanstorps sportdrills IF. Här kan du läsa artikeln som publicerades i tidningen.

Många Staffanstorpare har genom året njutit av de duktiga drillflickor som ofta är en del av Staffanstorps musikkårs framträdanden. Främst är medlemmarna av flickor i olika åldrar från miniorer till seniorer.

– Men vi vill gärna också ta emot killar i vår verksamhet, säger ordförande Kim Hansson.
2013 bytte klubben namn från Staffanstorps showdrill till Staffanstorps sportsdrills IF.

SM, EM och VM

– Vi uppträder och showar även gärna vid invigningar, företagsfester, privata arrangemang och så uppträder vi tillsammans med Staffanstorps musikkår, berättar ordförande Kim Hansson.

Men uppvisningar i all ära. För Staffanstorps Sportsdrill står framför allt tävlandet i fokus. Flera av klubbens aktiva har deltagit i både VM och EM och klubben har även tagit hem lag-SM-guld i Team.

Föreningen tränar och tävlar idag i tre huvudgrenar: marschdrill, showdrill och sportdrill.

– Marschdrill är när vi är ute och marscherar tillsammans med musikkåren på stadens gator, i showdrill uppträder vi till modern musik medan sportdrill är mer tekniskt avancerad drill med många inslag av akrobatik och dans.

– Man kan säga att det är en slags gymnastik med redskap i form av en drillstav. Det går att göra mycket gymnasiska övningar med staven, handvolter, vi tränar one-spinn, two-spinn kastar upp staven, snurrare runt och fångar den igen.

– Träningen ger oerhört bra känsla för koordination och lagsamarbete, säger Kim Hansson som var med och tränade och tävlade när hon var yngre, sedan lämnade hon klubben i några år men har nu återvänt som tränare. Hon är nyvald i våras som ordförande.

Ingen dyr sport

– Det har lärt mig så mycket att vara med.  Social kompetens, samarbete, att kunna samarbeta md andra är viktigt hela livet och detta är ju främst en lagsport. Men det fina är att sedan finns det även individuella delar där man kan träna och tävla solo, då man är ensam, eller tävla och träna i duett då man är två eller enbart i lag.

– Det är ingen dyr sport, berättar Kim.  Jämfört med andra sporter ligger vi ganska långt under.
Vilka särskilda egenskaper behöver man för att bli medlem?
– Inga särskilda egenskaper. Bara intresse och glädje. Man lär sig. Man kan börja drilla från man är tre år eller man kan börja träna som vuxen.

Klubben erbjuder drill-lekis för de minsta som fyllt tre år.
– Det är mycket lek i den åldern. Sedan blir det mera allvar.

Därefter blir barnen miniorer från sex år, sedan juniorer och seniorer. De flesta medlemmarna i klubben är mellan 9 och 22 år. Medlemmarna tränar en gång i veckan i Mellanvångsskolans gympasal samt i Staffanshallen varje söndag i solo och duett. Ibland arrangeras även olika slags workshops och utflykter. 

Det roligaste är att vi får röra på oss, säger det här glada gänget från Staffanstorps sportsdrills IF under en träning i Mellanvångsskolans gymnastiksal. Fr v i bakersta raden Elin tillsammans med ordförande Kim Hansson, och framför dem liggande och sittande fr v Elina, Amilia, Nora och Alva.

Text: Ivar Sjögren, Staffanstorps Aktuellt #3 2022

Kategorier

  • Uppleva och göra

Etiketter

  • föreningsliv
  • idrott
  • Kultur och fritid
  • staffanstorp kommun