Integration

Blomma. Foto: Lisbeth Svensson

Personer som fått beslut om uppehållstillstånd efter att de ansökt om asyl i Sverige brukar benämnas nyanlända. För att nyanlända personer ska få ett bra mottagande i Sverige delas ansvaret mellan kommuner, landsting och flera olika myndigheter. Kommunen ansvarar för att ta emot nyanlända för bosättning i kommunen.

För mer information om kommunens ansvar och hur vi i Staffanstorp arbetar med mottagandet av nyanlända, läs här >>. Du kan även få mer information från Migrationsverkets webbplats samt från kommunens integrationsplan och bostadsstrategi.

Ensamkommande barn är barn under 18 år som söker asyl och som vid ankomsten till Sverige är skilda från båda sina föräldrar eller från någon annan vuxen person som får anses ha trätt i föräldrarnas ställe, eller som efter ankomsten står utan sådan ställföreträdare.

Kommunen ansvarar för ensamkommande barns mottagande, omsorg och boende. Ansvaret gäller både asylsökande barn och barn som har fått uppehållstillstånd i Sverige. För mer information om kommunens ansvar och hur vi i Staffanstorp arbetar med mottagandet av ensamkommande barn, läs här >>

Vad som händer i kommunen

På Staffanstorps bibliotek arrangeras språkcafé på torsdagar för personer som vill träna sin svenska, läs här >>.

Idrottsföreningar engagerar sig i mottagandet av nyanlända, läs mer om Staffanstorps Bowlingklubb och deras arrangemang ”Bowling for friends”.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

3 kommentarer till Integration

 1. Kommer Staffanstorps kommun att genomföra ålderstester på de ensamkommande invandrarna för att säkerställa att de integreras med svenska ungdomar i lämplig ålder?

  1. Hej Patrik!
   Den som ansöker om asyl hos Migrationsverket ska göra sin identitet sannolik och en del av en persons identitet är ålder. Om den sökande inte har gjort sin ålder sannolik kommer Migrationsverket informera om möjligheten att lämna in en medicinsk åldersbedömning eller läkarbedömning av åldern innan ärendet avgörs. Kommunen har inte något uppdrag i dagsläget att göra åldersbedömningar.

   Med vänlig hälsning,
   Jennie Andersson, Staffanstorps kommun

   1. Hej, tack för svar. Kommunen kommmer inte att få det explicita uppdaregt. Däremot kan och bör den göra testerna för en så optimal integration som möjligt. mvh Patrik