Kommunens mottagande

Blomma. Foto: Lisbeth Svensson

Personer som fått beslut om uppehållstillstånd efter att de ansökt om asyl i Sverige brukar benämnas nyanlända. För att nyanlända personer ska få ett bra mottagande i Sverige delas ansvaret mellan kommuner, landsting och flera olika myndigheter. Kommunen ansvarar för att ta emot nyanlända för bosättning i kommunen.

Klicka på länken för mer information om kommunens ansvar och hur vi i Staffanstorp arbetar med mottagandet av nyanlända. Du kan även få mer information från Migrationsverkets webbplats samt från kommunens integrationsplan och bostadsstrategi.

Ensamkommande barn är barn under 18 år som söker asyl och som vid ankomsten till Sverige är skilda från båda sina föräldrar eller från någon annan vuxen person som får anses ha trätt i föräldrarnas ställe, eller som efter ankomsten står utan sådan ställföreträdare.

Kommunen ansvarar för ensamkommande barns mottagande, omsorg och boende. Ansvaret gäller både asylsökande barn och barn som har fått uppehållstillstånd i Sverige. Använd länken för mer information om kommunens ansvar och hur vi i Staffanstorp arbetar med mottagandet av ensamkommande barn.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

3 kommentarer till Kommunens mottagande

 1. Kommer Staffanstorps kommun att genomföra ålderstester på de ensamkommande invandrarna för att säkerställa att de integreras med svenska ungdomar i lämplig ålder?

  1. Hej Patrik!
   Den som ansöker om asyl hos Migrationsverket ska göra sin identitet sannolik och en del av en persons identitet är ålder. Om den sökande inte har gjort sin ålder sannolik kommer Migrationsverket informera om möjligheten att lämna in en medicinsk åldersbedömning eller läkarbedömning av åldern innan ärendet avgörs. Kommunen har inte något uppdrag i dagsläget att göra åldersbedömningar.

   Med vänlig hälsning,
   Jennie Andersson, Staffanstorps kommun

   1. Hej, tack för svar. Kommunen kommmer inte att få det explicita uppdaregt. Däremot kan och bör den göra testerna för en så optimal integration som möjligt. mvh Patrik


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »